Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

Ja,zwykły użytkownik,słucham teraz muzyki na wzmacniaczu klasy D,jestem zadowolony.
I czytam waszą walkę w kisielu.
Zaraz będę jadł murzynka (takie ciasto,bardzo łatwo się robi)
Skuszę się nawet na dwa kawałki,bo tak pięknie ten klasy D gra,że aż się głodny robię na coś słodkiego.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

24 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ja,zwykły użytkownik,słucham teraz muzyki na wzmacniaczu klasy D,jestem zadowolony.

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ... 😉

43 minuty temu, Piopio napisał:

Jesteś pewny ? A TacT, Lyngdorf czy Sabaj A30A ? Nawet Buchardt A10 korzysta z PowerDAC

Póki sygnał cyfrowy trzeba przekształcić w prąd, który będzie poruszał głośnikami to wzmacniacz cyfrowy nie powstanie. Nie ma takiego pojęcia. 

?👈

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

I czytam waszą walkę w kisielu.
Zaraz będę jadł murzynka (takie ciasto,bardzo łatwo się robi)
Skuszę się nawet na dwa kawałki,bo tak pięknie ten klasy D gra,że aż się głodny robię na coś słodkiego.

Ja podobnie, słucham D i jem łakocie, popijając kawką. Jedyna różnica, że chałwę syryjską, a nie murzynka 🙃

Miałem ,mam różne  wzmacniacze .Klasy A, AB  jak lampy i teraz moim pierwszym wyborem jest mocna D klasa,lepszego bassu na moich 22cm basach cir 87 DB na wzmacniaczu D nie miałem .Proszę zobaczyć ile ma Df dobra klasa D a ile inne A czy AB. Tu jest przepaść .

3 minuty temu, tdrozd napisał:

Miałem ,mam różne  wzmacniacze .Klasy A, AB  jak lampy i teraz moim pierwszym wyborem jest mocna D klasa,lepszego bassu na moich 22cm basach cir 87 DB na wzmacniaczu D nie miałem .Proszę zobaczyć ile ma Df dobra klasa D a ile inne A czy AB. Tu jest przepaść .

Jaki konkretnie model posiadasz?

Df przy niskich częstotliwościach ma powyżej 800!!!! Powyżej 10 kHz spada do około 120. 

Końcówkę na bazie ice power 1200.

1 godzinę temu, tdrozd napisał:

Df przy niskich częstotliwościach ma powyżej 800!!!! Powyżej 10 kHz spada do około 120. 

Końcówkę na bazie ice power 1200.

Mój stary tranzystor ma powyżej 1000 przy 100Hz i w górę.
Klasa AB

DF to nie wszystko.
Podobno wazna jest jego ko[re]lacja z kolumnami,i ich przebiegiem impedancji.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Oczywiście że ważna jest impedancja kolumn,praktycznie żaden wzmacniacz nie lubi zjazdów ponizej 2,5 ohm.A Df w klasie AB na poziomie  powyżej 1000 jest mało prawdopodobne chyba że to jest jakaś spawarka z 10 parami fetow .Przy bipolarach to już praktycznie nie wykonalne.Zacne lampy mają Df na poziomie kilku ,kilkunastu .

9 minut temu, tdrozd napisał:

Oczywiście że ważna jest impedancja kolumn,praktycznie żaden wzmacniacz nie lubi zjazdów ponizej 2,5 ohm.A Df w klasie AB na poziomie  powyżej 1000 jest mało prawdopodobne chyba że to jest jakaś spawarka z 10 parami fetow .Przy bipolarach to już praktycznie nie wykonalne.Zacne lampy mają Df na poziomie kilku ,kilkunastu .

Kenwood Basic M1 z lat 80-tych...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Ukryta Zawartość

No nie ukrywam,że patrzyłem na ten parametr jak kupowałem.
I gra to zajebi*****.
Porównuję właśnie od wielu dni w klasa D.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, tdrozd napisał:

A z czego lepszy Bass z kenwooda ,lata 60 czy że współczesnej D klasy ?

Jeszcze nie wyrobiłem sobie zdania,oba brzmia pod względem basu bardzo dobrze

1 minutę temu, tdrozd napisał:

Nie wiadomo czy metoda pomiaru dziś a kiedyś jest ta sama.

Oczywiscie,można szukac dziury w całym.
Powiedziałeś-DF
Podałem
I juz nie wiadomo,czy dobrze zmierzone,
😉

Mi oba się podobaja (i oba wzmacniacze,a właściwie końcówki to tanie końcówki)
Nie mam czasu aby zrobic naprawde porządny test-praca,a potem 21-22 to nie mozna głośniej itp...
MOże w weekend ogarne w końcu...

PS.Ten kenwod z lat 80 tych,literówke zrobiłem.

9 minut temu, tdrozd napisał:

Też byłem przekonany jako najpierw używałem wzmacniacz A/AB 180W później monobloki 250 W w klasie D z DF 1000w że DF +1000 załatwia sprawę nawet studyjny wzmacniacz 4KW z DF+4000 nie zrobił takiej roboty z basem jak obecne 650W monobloki w klasie A/A-B z DF 200

Może i spawarki cokolwiek to znaczy ale bas ma być barwny, zróżnicowany i nie mechaniczny tylko ciekawy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ważne że się podoba ,nie istotne czy a,b  czY klasa .Ja odkryłem D klasę stosunkowo nie dawno.Kiedys bywały u mnie na dłużej Audiomatusy ,ale Bass z tego był b dobry ale góra była jakaś taka siarczysta i nie gładka .Dzisiejsza Dobra D klasa jest tego pozbawiona.

Na koniec jeśli chodzi o tzw. jeb..ęcie to ani klasa D Ani klasa A/AB tylko autorskie cyfrowe rozwiązanie Halcro ale monobloki kosztują 86tysięcy €

2 minuty temu, tdrozd napisał:

Kiedys bywały u mnie na dłużej Audiomatusy ,ale Bass z tego był b dobry ale góra była jakaś taka siarczysta i nie gładka

W Audiomatusach należy wymienić wewnętrzne okablowanie- autor nie przykładał się do tego, wtedy góra jest lepsza….

Granie wzmacniacza na basie to nie tylko sama konstrukcja końcówki.Bardzo ważna rolę gra tu zasilacz.Moga być zasilacze klasyczne liniowe jak i D klasowe impulsowe.Te drugie z małych gabarytów osiągają duże wydajności.Dobrze jest jak to np ice power zrobił zasilacz i płytka wzmacniacza są zintegrowane na jednym układzie ,połączenia są krótkie,spadki napięć na liniach zasilających male. To też ma duże znaczenie dla grania basu.

8 minut temu, tdrozd napisał:

Ważne że się podoba ,nie istotne czy a,b  czY klasa .Ja odkryłem D klasę stosunkowo nie dawno.Kiedys bywały u mnie na dłużej Audiomatusy ,ale Bass z tego był b dobry ale góra była jakaś taka siarczysta i nie gładka .Dzisiejsza Dobra D klasa jest tego pozbawiona.

A jaki masz wzmacniacz w klasie D?

5 minut temu, NRK napisał:

Czas na aktywne🤩

Ja mam.
Ale akurat w moich monitorach są dwa wzmacniacze klasy AB,jeden na dół,drugi na górę.

Być może okablowanie w Audimatusach było do kitu .Ale wg mnie te końcówki nie miały dobrze dopasowanej  impedancji wejściowej .Tam przydał by się bufor ,ponoć to fajnie grało z dobrymi pre .Ja nie doznałem.

Edytowane przez tdrozd
4 minuty temu, tdrozd napisał:

Być może okablowanie w Audimatusach było do kitu .Ale wg mnie te końcówki nie miały dobrze dopasowanej  impedancji wejściowej .Tam przydał by się bufor ,ponoć to fajnie grało z dobrymi pre .Ja nie doznałem.

Pre faktycznie nijakie może dla tego że pasywne, jakaś lampa by im dobrze zrobiła

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ale akurat w moich monitorach są dwa wzmacniacze klasy AB

To ja cieňki jestem z moimi 3way na hypexach😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Póki sygnał cyfrowy trzeba przekształcić w prąd, który będzie poruszał głośnikami to wzmacniacz cyfrowy nie powstanie. Nie ma takiego pojęcia. 

Bzdury. Zawsze działamy na prądzie.

We wzmacniaczu cyfrowym chodzi o to, że wzmacniacz pracuje na sygnale cyfrowym a nie analogowym. Na końcu korzysta z modulacji PWM. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, NRK napisał:

Ukryta Zawartość

Niskotonowy na boku obudowy to nie najlepszy pomysł na dobre odtworzenie niskiego basu. Topowa firma Rockport jak weszła w tego typu kolumny tak szybko z nich wyszła…

Ukryta Zawartość

12 minut temu, NRK napisał:

Ukryta Zawartość

O, trochę zmieniłeś wystrój 🤣

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Ajothe napisał:

zmieniłeś wystrój

To jest mój drugi system.

Blade Runner 2049 łeb urywa😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi