Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Warto się też kierować zasadą: Nie słyszałeś, nie komentuj 😁

Tak tak,
i "najpierw sam zrób kolumny,a potem oceniaj pracę innych"
i tym podobne bzdety.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 godzin temu, rafal735r napisał:

Nie rozumiem tej lepszosci.

Po prostu klasa A i lampy SE oddają najbardziej realistyczną barwę instrumentów akustycznych i ludzkich głosów. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Tak tak,
i "najpierw sam zrób kolumny,a potem oceniaj pracę innych"
i tym podobne bzdety.

Nie rozumiem o czym piszesz. 

Zasada nie słyszałeś nie komentuj jest dość prosta. 

Nie ma znaczenia czy to DIY czy fabryka. 

Akurat słyszałem klasę D wysokiej próby i moim zdaniem te wojenki nie mają najmniejszego sensu. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Po prostu klasa A i lampy SE oddają najbardziej realistyczną barwę instrumentów akustycznych i ludzkich głosów. 

Po prostu jak są kable w pobliżu krowy to ta ryczy i mleka nie daje.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

34 minuty temu, Ajothe napisał:

Akurat słyszałem klasę D wysokiej próby

Podaj proszę (koledzy inni także) jakieś modele D, które istotnie można już uznać za tę wysoką próbę, względnie średnio-wyższą półkę. Które wpisują się mniej lub bardziej zdecydowanie w ten segment w Twojej ocenie?

42 minuty temu, Ajothe napisał:

Akurat słyszałem klasę D wysokiej próby

Ja słucham prawie codziennie 🤩

Rafał a D klasa to lampa Se? Bo ja myślałem że tranzystor.

58 minut temu, Piopio napisał:

Tobie się tak wydaje że najbardziej realistycznie . Najbardziej przyjemnie milusio,i tak wogule co z realnością ma średnio wspólnego .

Słyszałeś kobiecy naturalny głos na żywo ? Ja codziennie słysze wycie mojej polowki ,nie jest mile ,miękkie i do ucha .Drze się ile wlezie.Ale to naturalne i prawdziwe,zapewniam.

28 minut temu, ProjectPi napisał:

Oparte o Purifi, Hypex Nilai, względnie niektóre Ncore.

Speck, Nuprime Evolution. 

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Czyli które?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Czyli które?

Czyli wymienione. Realizacje są np. tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, widzę że to realizacje jakiejś słoweńskiej firmy. Nie jest jednak, o ile nie popełniam tu jakiejś pomyłki, raczej szerzej rozpoznawalna, a być może jedynie szerzej dostępna na naszym rynku stacjonarnym. To nieco zastanawiające.

9 godzin temu, Mark75X napisał:

Ok, widzę że to realizacje jakiejś słoweńskiej firmy. Nie jest jednak, o ile nie popełniam tu jakiejś pomyłki, raczej szerzej rozpoznawalna, a być może jedynie szerzej dostępna na naszym rynku stacjonarnym. To nieco zastanawiające.

Zbliżone wzmacniacze, ale oferowane przez audiophonics, będa pewnie bardziej rozpoznawalne.

12 godzin temu, tdrozd napisał:

Tobie się tak wydaje że najbardziej realistycznie . Najbardziej przyjemnie milusio,i tak wogule co z realnością ma średnio wspólnego .

Mam A klasę i uwierz że baby potrafią zawyć, a trąbki zaświdrować w uchu...

U mnie pierwsza różnica do wyłapania po zmianie z AB to olbrzymia ilość detali, niuansów, pogłosów i wrażenie bardzo prawdziwego szybkiego i dynamicznego grania. 

Przechodząc z D (250w), przez AB (100w) na 30W w A klasie mam najbardziej żywe i dynamiczne granie przy tych 30W...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

U mnie pierwsza różnica do wyłapania po zmianie z AB to olbrzymia ilość detali, niuansów, pogłosów i wrażenie bardzo prawdziwego szybkiego i dynamicznego grania. 

Przechodząc z D (250w), przez AB (100w) na 30W w A klasie mam najbardziej żywe i dynamiczne granie przy tych 30W...

Przechodząc z D (250w), przez AB (100w) na 30W w A klasie mam najbardziej żywe i dynamiczne granie przy tych 30W...

Jakie to byly konkretnie wzmacniacze?

Hegel H120 & KEF R3

13 godzin temu, tdrozd napisał:

Wielu doświadczonym audiofilom tak się wydaje 😉 Wystarczy posłuchać i porównać. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Przechodząc z D (250w), przez AB (100w) na 30W w A klasie mam najbardziej żywe i dynamiczne granie przy tych 30W...

Jakie to byly konkretnie wzmacniacze?

Hypex Nc252, Cyrus 8.2, Arcam A29 i aktualnie Sugden A21 SE Signature. 

Arcam to teoretycznie G klasa,  ale tak naprawdę bliżej mu AB.

39 minut temu, marcinmarcin napisał:

Potwierdzam w 100%. Klasa A rulez ! 😉 

50 minut temu, marcinmarcin napisał:

mam najbardziej żywe i dynamiczne granie

Czyli wniosek z tego, że znaczenie mocy, niejednokrotnie tak wyraźnie podkreślane przez wiele osób, jako parametru mającego przede wszystkim wpływ na jakość i kontrolę basu oraz detaliczność przy niższych poziomach głośności, nie jest aż tak bardzo istotne lub też jest, ale jedynie w ramach tej samej klasy. Nie mam lepszego porównania pod tym względem, gdyż przed D, miałem tylko wzmacniacze w kl. AB. Zawsze ok. 100, 120 W. Ten temat A coraz bardziej mnie jednak intryguje pod kątem zmian w przyszłości.

Potwierdzam! 45W z klasy A daje moc wystarczającą, a sposób podawania szczegółów na scenie, nienachalność i kultura brzmienia jest wspaniała i bliższa lampie.

"Tynk pożera dźwięk" 747

22 minuty temu, Mark75X napisał:

detaliczność przy niższych poziomach głośności,

Pierwszy wzmacniacz który dał mi dobrą detaliczność przy cichym, nocnym słuchaniu to Arcam A29. On pierwsze waty oddaje w A klasie i znacznie później przełącza się na B niż typowy AB. Pod tym (i innymi) względami był  znacznie lepszy od Cyrusa w klasie AB. I stąd też moje zainteresowanie czymś co będzie głośniej grało podobnym charakterem. Śmieszne bo Arcam mi wisi na Olxie od pół roku za trochę ponad 2k i zerowe zainteresowanie 😁

34 minuty temu, Mark75X napisał:

wpływ na jakość i kontrolę basu

Mam łatwe kolumny, na dodatek jasne i szybkie. Czasem sie zastanawiam jakby to grało z trudnymi do napędzenia.

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mam łatwe kolumny, na dodatek jasne i szybkie.

Jakie to kolumny?
Szukam własnie czegoś w tym guście

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Jakie to kolumny?
Szukam własnie czegoś w tym guście

Proximy 3. Nieprodukowane już,  zastąpiły je większe i droższe Bellatrixy. Ja mam takie czarne właśnie. 

15 godzin temu, Piopio napisał:

Ciekaw jestem jak sie ma ta Twoja końcówka w klasie A do Sudgena?

56 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ciekaw jestem jak sie ma ta Twoja końcówka w klasie A do Sudgena?

Prawdopodobnie trudno byłoby rozróżnić. Ale to tylko robocza teza. Oczywiście dużo też zależy od zastosowanego u mnie PRE. Póki co korzystam z kontroli głośności w DAC SMSL D1SE. W przyszłości pójdę w PRE lampowe - WBA lub Shiit. 

Edytowane przez Piopio

17 godzin temu, Piopio napisał:

Twoja końcówka jest raczej przeciwsobna, a nie se... 

nagrywamy.com

21 minut temu, przemak napisał:

Twoja końcówka jest raczej przeciwsobna, a nie se... 

Pisałem o lampach SE. 

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Śmieszne bo Arcam mi wisi na Olxie od pół roku za trochę ponad 2k i zerowe zainteresowanie

To na pewno bardzo dobra cena za tej klasy jakościowej wzmacniacz. Poczytałem nieco więcej na jego temat, bo wcześniej kojarzyłem jedynie ten model i orientacyjnie moc. Tak nawiasem, jaka jest główna różnica między kl. G a AB, w kontekście tego o czym piszesz odnośnie przejścia na B przy wyższym poziomie głośności. Czy istotnie jeszcze większy poziom głośności niż w klasycznym AB? Jaki to jest w przybliżeniu próg, używając umownej skali godzinowej przy potencjometrze analogowym? Tych wzmacniaczy w kl. G raczej nie ma zbyt wiele. Trochę to dziwi, patrząc na dość wymierną korzyść dla jakości brzmienia.

Edytowane przez Mark75X

Czy istotnie jeszcze większy poziom głośności niż w klasycznym AB? Jaki to jest w przybliżeniu próg, używając umownej skali godzinowej przy potencjometrze analogowym?

Niestety nie jestem tego w stanie określić poziomem potencjometru... w Sugden np 9 to już jest poziom bolu glowy u mnie. Ale to też zależy od efektywności kolumn. Nie ma też czegoś takiego że słyszysz nagle zmianę klasy...

A29 przy cichym graniu w nocy brzmi jak A klasa, przy normalnym codziennym jest to granie typowe dla przyzwoitej AB...

• Pokaż nowe odpowiedzi