Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  282 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Gratulacje !
"Będzie Pan zadowolony" 😉 
Ja ze swoich YB / DESTINO jestem też bardzo, bardzo ! zadowolony. A dodatkowo bardzo mi się podobają "graficznie" 👍

W dniu 8.11.2024 o 14:27, Mikelas76 napisał:

5cm to jest troche malo. No ale nie kazdy moze robic w salonie co mu sie podoba

Dla ścisłości 61 mm grubość paneli. 😉 Pozdrawiam.

Edytowane przez Marek333
46 minut temu, Marek333 napisał:

Dla ścisłości 61 mm grubość paneli

No to nie robi roznicy do 5cm. Prosze spojrz jak pochlania 5cm a jak 10cm.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Mikrofon UMIK   prawdę mi powie  ...  bo na ucho gra bardzo dobrze! 
Za 10 dni dojdzie bo im zabrakło
Jeszcze jedno co wpływa że aż  nie muszę w swoim systemie ekstremalnie wygłuszać obszaru za kolumnami : to że ja nie mam bass-reflexu z tyłu kolumn a od ich spodu jest "wydech"

Edytowane przez Marek333
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Co z tymi filmami na YouTube ?, przed chwilą znalazłem od YB AUDIO dwa filmy. Jeden z Epic Symphony, a drugi o komorze bezechowej. Będzie ich więcej?, czy to tylko tak jednorazowo, było by super. Nie wiem jak inni miłośnicy, ale ja potwierdzam 👍

W dniu 5.03.2025 o 23:56, Irasek napisał:

Co z tymi filmami na YouTube ?, przed chwilą znalazłem od YB AUDIO dwa filmy. Jeden z Epic Symphony, a drugi o komorze bezechowej. Będzie ich więcej?, czy to tylko tak jednorazowo, było by super. Nie wiem jak inni miłośnicy, ale ja potwierdzam 👍

Chyba na emeryturze będę miał na to czas 😉

6 minut temu, wojtas75 napisał:

Może ktoś podzieli się opinią jeśli chodzi o Huracan xrs .

Jak się sprawują w różnych pomieszczeniach.Z czym je zestawić?

Może zapytać producenta? Bardzo komunikatywny i miły człowiek?

27 minut temu, Oskierp napisał:

Może zapytać producenta? Bardzo komunikatywny i miły człowiek?

Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

Generalnie Huracana XRS nie polecam do pokoi mniejszych małych pokoi jak ok 20mkw , to po prostu będzie za dużo. One grają mocnym dołem i solidną dolną średnicą. Charakter ogólnie ciepły i energiczny. Obecnie w podobnym kalibrze raczej polecałbym Huracana TX na Satori Textreme albo jak miałoby być coś mniejszego to Zephyr RS II na Scan Speaku ale z jednym basem.

W dniu 1.02.2025 o 21:27, Marek333 napisał:

Gratulacje !
"Będzie Pan zadowolony" 😉 
Ja ze swoich YB / DESTINO jestem też bardzo, bardzo ! zadowolony. A dodatkowo bardzo mi się podobają "graficznie" 👍

Dla ścisłości 61 mm grubość paneli. 😉 Pozdrawiam.

Marku, dziękuję, ale nie doczytałem Twoich gratulacji, przepraszam.

Czym napędzasz swoje Destino?

Troszkę w tzw. międzyczasie pogrzebałem w swoich paczkach i w ramach konsultacji z Yoshi80, podmieniłem wo24p na wo24tx, czyli textreme.

Jeśli ktoś chciałby szybszego, mniej "puszystego" basu, z odpowiednim punchem - polecam.

Bas ma więcej barw, jest dużo łatwiej wskazać na scenie skąd wybrzmiewa, poza tym potrafi kopnąć bardzo szybko, mocno i konkretnie. Oczywiście również zagrać słodko, może nie tak słodko jak papier, aczkolwiek sytuacja ciągle się poprawia - gram na tx od poprzedniej środy. 

Edytowane przez Oskierp
W dniu 8.03.2025 o 13:40, Yoshi_80 napisał:

Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

Generalnie Huracana XRS nie polecam do pokoi mniejszych małych pokoi jak ok 20mkw , to po prostu będzie za dużo. One grają mocnym dołem i solidną dolną średnicą. Charakter ogólnie ciepły i energiczny. Obecnie w podobnym kalibrze raczej polecałbym Huracana TX na Satori Textreme albo jak miałoby być coś mniejszego to Zephyr RS II na Scan Speaku ale z jednym basem.

Do jakich kolumn mopizna porównać ich brzmienie.Czy 35 m2 będzie ok

W dniu 8.03.2025 o 13:40, Oskierp napisał:

Troszkę w tzw. międzyczasie pogrzebałem w swoich paczkach i w ramach konsultacji z Yoshi80, podmieniłem wo24p na wo24tx, czyli textreme.

Jeśli ktoś chciałby szybszego, mniej "puszystego" basu, z odpowiednim punchem - polecam.

Bas ma więcej barw, jest dużo łatwiej wskazać na scenie skąd wybrzmiewa, poza tym potrafi kopnąć bardzo szybko, mocno i konkretnie. Oczywiście również zagrać słodko, może nie tak słodko jak papier, aczkolwiek sytuacja ciągle się poprawia - gram na tx od poprzedniej środy. 

Ten WO24TX w ukladzie 3 czy 2 droznym jest?

Opisz prosze jak najwiecej roznice po przesiadce. Seria Textreme (poza tweeterem) wciaz ma malo opinii w sieci.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

8 godzin temu, rafa napisał:

Ten WO24TX w ukladzie 3 czy 2 droznym jest?

Opisz prosze jak najwiecej roznice po przesiadce. Seria Textreme (poza tweeterem) wciaz ma malo opinii w sieci.

Układ jest 3-drozny, główne różnice, które zaobserwowałem - opisałem.

Witam wszystkich, po sprzedaży starych klocków (atoll in 200, st 200, focal aria 936 ) kupiłem streamer Eversolo DMP A 10 i 2 końcówki F 10, po głowie chodzą mi Zephyry RS 2, jest może szczęśliwy posiadacz owych kolumn z Poznania lub w miarę bliskiej odległości, chętnie usłyszałbym opinie na ich temat i gdyby była taka możliwość wpadłbym na godzinkę ze swoimi klockami do krótkiego odsłuchu,

Zakupiłbym je do pokoju 22 m.

Zephyry to duże paczki. Miałem okazję słuchać ich bliskiego krewnego Zephyra II w pokoju 20m2 i bas zabijał. W temacie są wypowiedzi ludzi którzy mieli je na testach i nawet w zaadoptowanym pokoju kolumny wzbudzały mody pomieszczenia Ja bez odsłuchu u siebie bym się nie odważył. 😉

tak nawiasem mówiąc, dlaczego RS a nie Extreme? 

4 godziny temu, julekw napisał:

Witam wszystkich, po sprzedaży starych klocków (atoll in 200, st 200, focal aria 936 ) kupiłem streamer Eversolo DMP A 10 i 2 końcówki F 10, po głowie chodzą mi Zephyry RS 2, jest może szczęśliwy posiadacz owych kolumn z Poznania lub w miarę bliskiej odległości, chętnie usłyszałbym opinie na ich temat i gdyby była taka możliwość wpadłbym na godzinkę ze swoimi klockami do krótkiego odsłuchu,

Wpadaj do mnie na Jeżyce mam sonusy czyli szpilka satori 13, revelator 22 papier 

4 godziny temu, julekw napisał:

Miałem je w pokoju 24m i było ok

IMG_0847.jpeg

Edytowane przez adams84
19 godzin temu, Andrzej_64730 napisał:

i nawet w zaadoptowanym pokoju

Jak zaadoptowanym? Gabkami? 

To nie jest zaadaptowany pokoj jak wzbudza sie bas. Nawet wielkie kolumny da sie wstawic do nie duzego pokoju tylko pare gabek to nie jest adaptacja. Dyfuzory tez nie pomagaja na bas.

Podstawa to pulapki basowe ktore malo kto tak na prawde stosuje.

29 minut temu, rafa napisał:

Nawet wielkie kolumny da sie wstawic do nie duzego pokoju

Oczywiście, można wszystko, tylko ile osób ma tak zrobioną adaptację? 

Zazwyczaj audio jest do salonu, a nie odwrotnie, więc pomijając koszt zrobienia profesjonalnej adaptacj i tak trzeba iść na kompromis. Poza tym i tak większość adaptacji robiona jest na tzw. "pałę". Ale chyba sam o tym doskonale wiesz... 

32 minuty temu, rafa napisał:

Podstawa to pulapki basowe ktore malo kto tak na prawde stosuje.

1 godzinę temu, Andrzej_64730 napisał:

więc pomijając koszt zrobienia profesjonalnej adaptacj i tak trzeba iść na kompromis. Poza tym i tak większość adaptacji robiona jest na tzw. "pałę".

Ten kompromis to "nie robienie nic albo gabki na pale" wlasnie 🙂

A tymczasem nie trzeba ani bardzo profesjonalnej ani nie kosztuje to fortuny.. kwestia checi i kogos z mikrofonem i laptopem

1 godzinę temu, rafa napisał:

A tymczasem nie trzeba ani bardzo profesjonalnej ani nie kosztuje to fortuny

No nie wiem😉 Z tego co się orientuję, chcąc zrobić to dobrze, ustroje muszą być strojone pod określone częstotliwości, bo inaczej można pomieszczenie przetłumić. W takim wypadku chyba tanio nie będzie? 

Poza tym większość skupia się na wyrównaniu odpowiedzi częstotliwościowej, a bardziej istotny jest czas pogłosu. 

1 minutę temu, Andrzej_64730 napisał:

No nie wiem😉

A ja wiem ze "sprytnie" pominales czesc mojej wypowiedzi powyzej 😉

Gąbek nie zamierzam komentować, bo to dla mnie lipa na maksa 😉 Mnie bardziej chodziło np: o dyfuzory wieszane na ścianie za kolumnami, czy zaraz za miejscem odsłuchu. Nie wiem co miało by to dać, oprócz dobrego samopoczucia kupującego? 😉

7 minut temu, Andrzej_64730 napisał:

Gąbek

Gabek tez nie mam na mysli..

2 godziny temu, rafa napisał:

kwestia checi i kogos z mikrofonem i laptopem

To, jest clue programu. Mikrofon i komputer. Komputer ma w zasadzie kazdy. Mikrofon ma wielu, mozna pozyczyc albo poprosic kolege co zmierzy.

Chyba zbytnio upraszczasz 😉 Mikrofon i komputer nie pomoże, jeśli brak możliwości technicznych.

Trochę odbiegliśmy od głównego tematu, więc z mojej strony to koniec offtopu 🙂

W dniu 11.03.2025 o 12:48, julekw napisał:

Posiadam RS 2 , napędzane przez mocny tranzystor w pomieszczeniu 25m2. Kolumny ciepłe, przyjemne w odbiorze, u mnie idealnie sprawdzają się przy wieczornych odsłuchach - można słuchać niezbyt głośno, a i tak wspaniale brzmią. Każda płyta inaczej, to nie jest jednostajne granie, czasami mam wrażenie że kolumny "akcentują" przekaz podkreślając zamiar realizatora jak dana płyta ma być odebrana- nie wiem jak to opisać. Muzyka- w zasadzie wszystko, wokale damskie, męskie, filmowa, elektroniczna, trochę rocka, trochę poważniejszej. Może niewiele w życiu słyszałem , ale przed zamówieniem ich słuchałem w swoim pomieszczeniu i na swoim sprzęcie:  Zephyr ,  M1,   Huracan  i  te są złotym środkiem - podstawowy Zephyr trochę jasno i sucho , M1 - o wiele cieplej, fajne wokale , ale ograniczenie dolnego pasma, Huracan - piękne brzmienie z mocną dolną średnicą, ale tu trzeba więcej niż 25m2 albo adaptacji akustycznej , inaczej nie wykorzysta się ich możliwości, u mnie się nie sprawdziły. Dla mnie to kolumny idealne pod kątem tego, czego oczekiwałem. Miękkie wysokie,   nisko schodzący bas i  średnica która uzupełnia neutralny tranzystor. Mogę słuchać całe wieczory. Zapewne Extreme są bardziej neutralne, ale ja nie chcę analizować muzyki , tylko czerpać przyjemność z jej słuchania, a słyszana przeze mnie różnica pomiędzy podstawowym modelem na Satori a RS 2 na  Revelatorach jest olbrzymia (tu podziękowania dla Roberta, który zasugerował pożyczenie i posłuchanie kolumn właśnie na tych głośnikach).  Dlatego jeżeli szukasz czegoś co zagra mocno, ciepło i przyjemnie w tym metrażu  - polecam.

Oczywiście  opinia wydana została na podstawie mojego (przeciętnego)  słuchu , moich preferencji muzycznych (niekoniecznie normalnych) , odsłuchu na moim sprzęcie i  w moich (nietypowych) warunkach  , w związku z czym dopuszczam możliwość mocnej krytyki.

Szczęśliwy posiadacz Zephyr RS 2

1 godzinę temu, rafal478 napisał:

różnica pomiędzy podstawowym modelem na Satori a RS 2 na  Revelatorach jest olbrzymia

Musieliśmy chyba słuchać innych głośników. Moim zdaniem nie ma olbrzymiej przepaści między revelatorem a papierowym satori, chyba że mówimy o cenie? 😉 Szpilka to co innego i tu rzeczywiście było słychać różnicę na korzyść ss, ale pojawiła się seria textreme i role się odwróciły. 

10 godzin temu, Andrzej_64730 napisał:

Musieliśmy chyba słuchać innych głośników. Moim zdaniem nie ma olbrzymiej przepaści między revelatorem a papierowym satori, chyba że mówimy o cenie? 😉 Szpilka to co innego i tu rzeczywiście było słychać różnicę na korzyść ss, ale pojawiła się seria textreme i role się odwróciły. 

I to są właśnie te indywidualne preferencje. Ja po odsłuchach Zephyrów na Satori i M1 czy Huracanów na Revelatorach i szpilce nawet się nie zastanawiałem nad podstawowym modelem, wracając z modelu wyższego na niższy wyraźnie było słychać czego mi brakuje w muzyce, czy ta różnica jest warta wyższej ceny - każdy sam decyduje. Dlatego przy tej klasie sprzętu  odsłuch przed zakupem, najlepiej w swoich warunkach, bo to że dla mnie jest super dla innych nie powinno nic znaczyć. Inne preferencje, inny sprzęt, inna akustyka.

Edytowane przez rafal478
Coś się kliknęło
10 godzin temu, Andrzej_64730 napisał:

Również uważam, że papierowy revelator brzmi inaczej od papierowego satorii. Revelator jest cieplejszy, bardziej nasycony, pełny w średnicy i to wyraźnie słychać. Miałem oba 🙂 Oczywiście każdy wybierze pod swój gust.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.