Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C356BEE + B&W 683S2 - ktoś słyszał takie zestawienie?

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

hej,

składam kumplowi pierwszy zestaw audio. budżet do 12 tys, z gramofonem jako podstawowym źródłem. jako, że jest to pierwszy zestaw, wyszedłem z założenia, że najlepiej się sprawdzi najbardziej ograne zestawienie, a wiem, że NAD z B&W zawsze się dobrze zgrywały. kolega słucha lekkiego rocka, ma dosyć spore wnętrze. jako phono stage na początek chciałem mu zamontować moduł NADowski do wzmacniacza - czy ktoś może to ćwiczył? gramofon to Thorens 320 mkii z Ortofonem OM30.

chciałbym zabrać gościa na odsłuch, natomiast dobrze by było posłuchać najwyżej 3 zestawów, bo z doświadczenia wiem, że przy większej ilości odsłuchiwanych klocków można dostać niezłego kociokwiku w głowie :)

pytanie - czy ktoś miał okazję odsłuchiwać taki zestaw? mógłbym prosić o parę słów jak to brzmi, druga sprawa - alternatywne zestawienia - moglibyście coś polecić?

W lekkim rocku lepiej się sprawdzą kolumny BMN.

Bez urazy ale bowersy to według mnie techniczne puste granie

Nadowski moduł to dobry krok

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Dzień dobry.

A może pójść w trochę innym kierunku - system zbudować na wzmacniaczu hybrydowym Vincent SV-500 (http://www.q21.pl/vincent-sv-500.html) lub Atoll IN100SE (http://www.q21.pl/atoll-in100se.html) w połączeniu z gramofonem Rega Planar 3 (http://www.q21.pl/rega-planar-3-elys-2.html), przedwzmacniaczem Vincent PHO-8 (http://www.q21.pl/vincent-pho-8.html) oraz polskimi kolumnami Audio Academy Hyperion IV (http://www.q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html). Jest to zestaw, który moim zdaniem powinien w pełni usatysfakcjonować nowego nabywcę.

Jest to oczywiście jeden z przykładów moim zdaniem bardzo dobrze skonfigurowanymi systemów, zapraszam serdecznie do naszego salonu, gdzie z ogromnego asortymentu urządzeń i kolumn możesz w komfortowych warunkach dobrać system, który sprawi nowemu właścicielowi duża przyjemność. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wpadnij na odsłuch. Takie zestawienie bez problemu odsłuchasz w salonach naszej sieci.

Nad dobrze się zgrywa z Bowersami, dodaje masy na dole pasma a przy tym nie spowalnia kolumn. Blachy są świetne, kontrola basu potrzebna do odwzorowania pracy stopy perkusji na bardzo dobrym poziomie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wpadnij na odsłuch. Takie zestawienie bez problemu odsłuchasz w salonach naszej sieci.

Nad dobrze się zgrywa z Bowersami, dodaje masy na dole pasma a przy tym nie spowalnia kolumn. Blachy są świetne, kontrola basu potrzebna do odwzorowania pracy stopy perkusji na bardzo dobrym poziomie.

jaki kabel polecisz do tego zestawu? wkladka jest MM, a więc nie sa jasna, kable w gramofonie z czystego srebra, a więc głośnikowy powinien być raczej cieplejszy

jaki kabel polecisz do tego zestawu? wkladka jest MM, a więc nie sa jasna, kable w gramofonie z czystego srebra, a więc głośnikowy powinien być raczej cieplejszy

Myślę ,że NAD zapewni dość ciepła, połączyłbym to kablem Rocket 44 od Audioquesta. Neutralny, melodyjny nie rozjaśni ani nie przyciemni/ociepli przekazu, zdecydowanie w biwire.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Nie wiem czy to zestawienie nie będzie za jasne u góry pasma. Sprawdź. O dół się nie martwię.

Biorąc pod uwagę jednak budżet to sprawdź jeszcze heco celan gt702, tannoy revolution xt8f, czy minas anor od studia 16 hz.

Im więcej kolumn odsluchacie tym lepiej.

• 1 miesiąc później...

Wiem, że mój wpis jest spóźniony ale popieram post S4Home. Nad z serii bee ma wyostrzone górne pasmo. Z Paradigm nie dało się tego słuchać. Z tymi Bowersami może być też nieprzyjemnie w górze pasma. Chyba, że ktoś lubi syczące kopułki Bowersów. I na pewno ciepełka się tu nie znajdzie. Top HI-FI proponuje także zestawienia B&W+Rotel wiadomo obydwie te firmy stanowią niejako sojusz, ale na tyle Roteli co ja miałem żaden niestety nie zagrał poprawnie z kolumnami B&W (oczywiście dla mnie) To nie są kolumny do wzmacniaczy z ostrą i jasną górą.

Tyle, że to nie NAD'y czy Rotele mają jasną ostrą górę ;-)

To B&W nie jest wzorcem neutralności, o czym wielu zapomina....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tyle, że to nie NAD'y czy Rotele mają jasną ostrą górę ;-)

Tu się niestety mylisz. Z Roteli tylko niektóre z poszczególnych serii 8xx i 9xx są łagodne i cała seria 12. Pozostałe z serii 15 serii 0 i serii 10 mają jasne i wyostrzone górne pasmo innymi słowy sieją górą. Ale niektórzy to lubią. Tutaj trzeba szukać kolumn o tekstylnych lub jedwabnych kopułkach, choć i tak przy niektórych Rotel pozostawia metaliczny nalot. Natomiast co do Nada to seria Bee z górnym pasmem do łagodnych i słodkich także nie należy.

To B&W nie jest wzorcem neutralności, o czym wielu zapomina....

Tu się w pełni zgadzam. Ale nie lubię B&W nie tylko za to. Dla mnie one grają jakby skrajami pasma. Choć modele z wyższej półki z niektórymi klockami na prawdę potrafią zaskoczyć ;-)

Ale ogólnie rzecz biorąc najlepiej mają Ci, którzy słuchają jednego lub dwóch gatunków muzycznych. Ja należę do grupy, która słucha praktycznie wielu gatunków a tacy mają niestety przeje..ne :-) Bo nie ma uniwersalnych wzmacniaczy ani kolumn :)

Dokładnie. To że Rotel gra nieco jasno detalicznie to jedno ale i Bowersy swoje dokładają i efekt jest jaki jest.

Jeśli ktoś lubi wyraźne granie to jedno ale kłujące, nie akceptujące starszych nagrań to zupełnie coś innego.

Jest wybór, nic na siłę. Salonów jest też trochę. Idź posłuchaj, oceń.

@Satori

Może nie słucham wszystkiego, bo od Purcella po Prince'a, żeby zostać przy jednej literze ;-)

ale dobry zestaw zagra dobrze wszystko - od sonat skrzypcowych i klawesynowych

po Stevie Ray Vaughana czy Aerosmith. A może mam szczęście, że dopasowałem ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.