Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o pomoc

cabelinho

Rekomendowane odpowiedzi

Po części kilka osób ma rację, ale w dużej mierze wszystko zależy od akustyki danego pomieszczenia i posiadanego sprzętu.

Jeśli akustyka pomieszczenia leży to niekiedy żadne poprawne nastawy niewprowadza poprawnego odtwarzania dźwięku. Niekiedy proste zabiegi i zmiana ustawienia mebli czy też położenia suba wprowadza dużo więcej niż kupowanie coraz to droższego sprzętu z myślą iż to poprawi poprawny odbiór brzmienia naszego systemu.

Co do ustawień to u jednego sprawdza się jedne a u drugiego inne ustawienia.

Jeśli mamy np.problem z akustyka pomieszczenia i poprawna reprodukcja basu to łatwiej prubowac poprawić jedno źródło np.suba poprzez zmianę położenia lub jego odcięcie z pełnego pasma od 120hz na coraz niższe aż do momentu kiedy nas zadowoli efekt. Niż dokładać do tego pełny zakres kolumn i mieć przebasowienie z trzech źródeł w tym przypadku 2 frontów i suba.

Co innego jest np.gdy mamy pomieczczenie bardzo dobrze przygotowane pod względem akustyki. W takim przypadku możemy próbowac dać pełny zakres na suba i zobaczyć czy efekt będzie akceptowalny. Jeśli tak możemy spróbować dać wiekszy zakres na kolumny frontowe lub nawet pełny jeśli są w stanie odtworzyc poprawnie niższe rejestry. W tedy możemy poprawić lub zaszkodzić w poprawnym odbiorze brzmienia naszego systemu.

Niekiedy kiedy mamy odtwarzany poprawnie bas z naszego suba ale jest on np.słyszalny z miejsca w którym stoi np.po lewej stronie to po przez włączeniu pełnego pasma na kolumny możemy wyrównać rozłożenie basu tAK że nie będzie on lokalizowany ale też nie zawsze to się sprawdza.. :-)

Cześć wszystkim,

własnie wróciłem i widzę masę rąk do pomocy - na wstępie dziękuję, zaraz przeczytam całość i powklejam Wam odpowiedzi na pytania zawarte w tym wątku

Na wstępie zacznę od mojego zestawu:

sprawdziłem i oto co mam:

1)Amplituner Pioneer VSX - 329 K (wczesniej się pomyliłem z nr)

2)Blueray Pioneer BD 170K

3) Kolumny Pioneer S-ESR2TB

Zestaw jest już kupiony (niedawno) wybrałem go ze względu na raty 0% w RTVAGD i możliwości WIFI itd.

2) W załączeniu zamieściłem zdjecie mojego stanowiska - PROSZE SIĘ BARDZO nie śmiać, wiem ze kolumny powinny stac na ziemi, a nie na starej komodzie, ale z żonami się nie dyskutuje, jestem pantofel - miałem warunek, bo nie mieściły się obok szafy i za dużo miejsca by zajęły - życie, nie ma co drążyć tematu:) . Odległość od ściany z jednej strony to ok 66cm z drugiej daleko

3) W ustawieniach mam wszystko na large i głosniki boczne w kolumnach ustawione na zewnątrz

4) Ze względu na niski budżet i spore checi własnego subwoofera aktywnego zdecydowałem się na zakup CAT MBC 2000. Wstyd się przyznać, ale z nie wiedzy parę dni temu kupiłem na allegro pasywny subwoofer PHILIPSA 8ohm i teraz go chce odsprzedac :)

5) jeszcze czekam na CAT MBC 2000 - powinien być jutro wysłany, czyli w weekend będe go miał

poniżej foto zestawu, podłączeń z tyłu i przewodu do podłaczenia suba

6) co do metrażu salon mam z kuchnia tj. 27m2 w kształcie prostokąta, ale wnęka z kinem i naroznikiem stanowiły wycinek jakby kwadrat ok 10m2

Na wstępie zacznę od mojego zestawu:

sprawdziłem i oto co mam:

1)Amplituner Pioneer VSX - 329 K (wczesniej się pomyliłem z nr)

2)Blueray Pioneer BD 170K

3) Kolumny Pioneer S-ESR2TB

Zestaw jest już kupiony (niedawno) wybrałem go ze względu na raty 0% w RTVAGD i możliwości WIFI itd.

2) W załączeniu zamieściłem zdjecie mojego stanowiska - PROSZE SIĘ BARDZO nie śmiać, wiem ze kolumny powinny stac na ziemi, a nie na starej komodzie, ale z żonami się nie dyskutuje, jestem pantofel - miałem warunek, bo nie mieściły się obok szafy i za dużo miejsca by zajęły - życie, nie ma co drążyć tematu:) . Odległość od ściany z jednej strony to ok 66cm z drugiej daleko

3) W ustawieniach mam wszystko na large i głosniki boczne w kolumnach ustawione na zewnątrz

4) Ze względu na niski budżet i spore checi własnego subwoofera aktywnego zdecydowałem się na zakup CAT MBC 2000. Wstyd się przyznać, ale z nie wiedzy parę dni temu kupiłem na allegro pasywny subwoofer PHILIPSA 8ohm i teraz go chce odsprzedac :)

5) jeszcze czekam na CAT MBC 2000 - powinien być jutro wysłany, czyli w weekend będe go miał

poniżej foto zestawu, podłączeń z tyłu i przewodu do podłaczenia suba

6) co do metrażu salon mam z kuchnia tj. 27m2 w kształcie prostokąta, ale wnęka z kinem i naroznikiem stanowiły wycinek jakby kwadrat ok 10m2

7) co do kupionego subwoofera - to poniżej link do kupionej aukcji to wszystko co wiem na jego temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-66277-0-93000200-1490221749_thumb.jpg

post-66277-0-63672800-1490221768_thumb.jpg

post-66277-0-29889400-1490221802_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładnie postawiłes te paki na kredensie ale to nie jest dobre rozwiązanie mogłeś iść w monitory jak nie masz miejsca.Central tez nie bardzo ustawiony chyba że masz kanapę w tym miejscu co patrzy na niego

Ładnie postawiłes te paki na kredensie ale to nie jest dobre rozwiązanie mogłeś iść w monitory jak nie masz miejsca.Central tez nie bardzo ustawiony chyba że masz kanapę w tym miejscu co patrzy na niego

1) No wiem, że te głośniki to nie bardzo dobrze stoją, ale no cóż - zawsze chciałem miec wieksze kolumny niż satelitki - no nie ma co drążyć jest jak jest :)

2) tak zdjecie jest z narożnika wykonane na wprost - planuje przestawić centralny w środek

Widzę wcześniej sporo propozycji ustawień - nie wszystkie rozumiem, ale przetrenuje je w weekend lub poniedziałek w zależnosci kiedy mi przyjdzie subwoofer i postaram sie podzielić wrażeniami pozdrawiam miłej nocy

użyj tylko dobrze ekranowego kabla aby nie buczał polecam nie drogiego a dobrego bo sam używam meldiki

Ukryta Zawartość

ten kabel z melodiki kosztuje tyle ile mój subwoofer, w załaczniku jest kabel z firmy HAMA musi wystarczyc narazie, ale dziękuję za radę :)

Ukryta Zawartość

Jeśli kupiłeś coś na allegro to masz prawo zwrotu 14dni bez podania przyczyny. Skoro się pomyliłeś z subem to oddaj a nie odsprzedaż, stracisz koszt wysyłki tylko.

Teraz to co masz ustawione to niema sensu. Sama nazwa mówi KOLUMNY PODŁOGOWE. Niestety kolego komoda w inne miejsce lub kolumny podstawkowe.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Jeśli kupiłeś coś na allegro to masz prawo zwrotu 14dni bez podania przyczyny. Skoro się pomyliłeś z subem to oddaj a nie odsprzedaż, stracisz koszt wysyłki tylko.

Teraz to co masz ustawione to niema sensu. Sama nazwa mówi KOLUMNY PODŁOGOWE. Niestety kolego komoda w inne miejsce lub kolumny podstawkowe.

Sprawa wyglada tak, że wszystkie elementy pioneer kupiłem w rtv euro jako Zestaw i minął już czas zwrotu, jeśli chodzi o ich wygląd, to już się przyzwyczaiłem, jeśli chodzi o dźwięk - nie mam porównania jak powinno to grać tu oczywiście macie racje wiem, że to zły pomysł, ale za jakiś czas planować będę zmianę kolumn front (5 lat bo na tyle mam wykupioną gwarancję dodatkową) - temat sprzedaży kolumn proponuje już przemilczeć - bo obecnie go nie zmienię, mój błąd przyznaje.

a) Odnośnie subwoofera pasywnego (zły poprzedni zakup) - koszt wyniósł 45 zł + przesyłka 15 zł, jest w bardzo dobrym stanie(podłączyłem go do przedniej kolumny żeby sprawdzić i działa..... ale to inna historia na osobny temat - nie ma co drążyć) i myślę, że go sprzedam, jesli go odeślę to za przesyłki mi wyjdzie 30 zł, a subwoofer kosztował 45 zł więc narazie poczekam na kupca ;)

b) Subwoofer aktywny - zobaczymy jak zagra, jak wspominałem: cały salon mam z kuchnią w kształcie prostokąta z tego mniej niż połowa to część z narożnikiem i kinem domowym, co w przybliżeniu daje 10 - 12m2 - być może subwoofer da rade.Subwoofer aktywny jeszcze go nie otrzymałem, gdy przyjdzie i będzie złomem , wtedy posłucham rady i pomyślę o sprzedaży

dodatkowo:

Powinienem przybliżyć moje oczekiwania:

1) Zawsze zależało mi na "wyrazistym efekcie wybuchów przy oglądaniu filmów" stąd pomysł dokupienia subwoofera do zestawu - niestety mam niski budżet, więc kombinuje :)

2) jeśłi chodzi o dźwięk w czasie słuchania muzyki to trochę się nie zgadzam z przedmówcami, te kolumny przy ustawieniu na Large naprawde nie grają źle (na mój odsłuch) nawet boczne głośniki w kolumnach pełnią funkcję jakby subwoofera - ale oczysiwście to nie to :)

PS

jak przyjdzie sub - będę was prosił o pomoc w ustawieniu w menu amplitunera żeby wszytsko dograć.

- narazie na podstawie waszych wpisów, wiem, że subwoofer powinien być ustawiony na głośność w połowie , a faza (Phase) na 0 i od tego zacznę , na początek kolumny wszystkie na LARGE i porównam z ustawieniem na Small to na początek i dam znać. Pozdrawiam

Napisałem jak suba ustawić wcześniej:

1. Ustawiamy głośność w samym subwooferze na połowę skali (np. godzina 12. Po kalibracji sub nie powinien być mocno ścięty, np. -6, czy -12 dB. Jeśli zostanie ścięty, zmniejszamy Volume na subie i powtarzamy kalibrację by uzyskać poziom najbliższy "zeru") a crossover na max, ewentulanie wylączamy filtr w subwooferze, faza - 0

2. Ustawiamy go w miejscu gdzie brzmi on najlepiej. Jednym ze sposobów jest ustawienie subwoofera w miejscu gdzie będziemy siedzieć, a my "czołgając" sie po pokoju znajdujemy miejsce gdzie subwoofer jest najlepiej słyszalny, następnie ustawiamy w tym miejscu Subwoofer. Następnie próbujemy ustalić w jakiej fazie sub gra bardziej "mięsiście"

3. Włączamy proces kalibracji z poziomu amplitunera. Czasami mimo, że kolumny mamy podłączone prawidłowo system wyświetla błąd fazy. O ile kolumny mamy podłączone prawidłowo nie zwracamy na to uwagi....

Adek45:

Ukryta Zawartość

powiem tak, nie wiem czym kierował się faciu pociskając to co w linku, w Denonie jak pisałem jest to bardzo rozbudowane tylko nie wiem po co, u mnie w Yamaszce gdy dam na duże , ściszę subwofer na maxa i "latam" po ustawieniu odcięcia góra-dół słychać różnicę we wchodzącym na kolumny basie

właśnie przeleciałem :) instrukcję Denona X2000 i cytuję :

Odcięcie” może być ustawiony, gdy parametr “Tryb subwoofera” ustawiony jest na “LFE+Main” lub gdy mamy głośnik, którego parametr ustawiony jest na “Małe”. (v str. 194) 0 Domyślna częstotliwość podziału to “80 Hz”, co jest właściwym ustawieniem dla większości zestawów głośnikowych. W przypadku używania małych głośników zalecamy ustawienie częstotliwości wyższej niż częstotliwość graniczna. Na przykład należy ustawić “250 Hz”, gdy zakres częstotliwości głośników wynosi 250 Hz – 20 kHz. 0 Dźwięk poniżej częstotliwości odcięcia zostaje stłumiony w głośnikach ustawionych na “Małe”. Ta odcięta częstotliwość tonów niskich jest emitowana z subwoofera lub z głośników przednich. 0 Głośniki, które mogą być ustawione, gdy wybrane jest “Pojedyncze” zależą od ustawienia “Tryb subwoofera”. (v str. 194) 0 Jeśli wybrane jest ustawienie “LFE”, to głośniki, dla których ustawiono “Małe” w “Konfig. głośników” można ustawić. Natomiast jeśli głośniki ustawione są na (v str. 186)“Duże”, to wyświetlone zostanie “Pełne pas” i nie będzie można wykonać ustawień. 0 W przypadku wyboru opcji “LFE+Main”, głośniki można skonfigurować niezależnie od ustawienia “Konfig. głośników”. (v str. 186)

do widzenia , pozdrów krewnych :) ,, coś jeszcze, Kolega ma Denona i sam nie wie jak można ustawić głośniki? :))

WSZYSCY MIELI PO CZĘŚCI RACJĘ :) tyle jeśli chodzi o Denona :))

POZDROWIONKA I PRZEPRASZAM KOLEGĘ DARIUSZ BREŚ

Ukryta Zawartość

LFE+MAIN nigdy nie robiłem bo ani w stereo ani w KD nie potrzebowałem dublowania basu :)

Po części i Ty i ja i wszyscy mieli rację, kolumny jako Large mają fullpass i nie da się hz ustawiać.

Prawda taka iż ustawiamy kolumny pod siebie duże czy małe to tylko od nas zależy. Dobrze wiedzieć i mieć kilka opcji i pobawić się z dźwiękiem i wybrać pod swoje ucho.

W Denonie 6200w jeszcze bardziej jest to wszytko rozbudowane hehe :) można osobno pod KD i pod stereo fronty ustawić.

1) Zawsze zależało mi na "wyrazistym efekcie wybuchów przy oglądaniu filmów" stąd pomysł dokupienia subwoofera do zestawu - niestety mam niski budżet, więc kombinuje :)

Kolego, jeśli chcesz mieć to co napisałeś to nie mozesz oszczędzać, najlepiej na początku weż coś z używek ale nie żadne wynalazki typu Cat :) a coś bardziej znanego jednak to będzie zależało ile będziesz mógł przeznaczyć na niego kasy, i np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie sa to "klocki" wysokich lotów ale na początek da to frajdę z oglądania filmów/koncertów nawet.

Po części i Ty i ja i wszyscy mieli rację, kolumny jako Large mają fullpass i nie da się hz ustawiać.

RACJA, wiedziałem, ze coś tu do końca nie gra bo pamiętam , że już kiedyś była podobna dyskusja :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie kupuj słabego suba tylko odkładać pieniążki, kupisz coś teraz to potem będziesz się bujać ze sprzedażą. Poczekaj chwilę odłóż kasę i wtedy coś kup.

Tak samo nie rozumiem ludzi co chcą super KD za małe pieniądze, czy nie lepiej na początek amp av +fronty tylko kupić i z czasem kompletować wszytko....zawsze raty 0% można zrobić :)

Jestem podobnego zdania tylko nie wiemy czy Kolega cabelinho będzie w stanie wyłozyć na subwofer do swojego małego pomieszczenia ze 2,5 tys. Osobiście nazbierałbym nawet 4 i dałbym za niego tyle a nawet wiecej, żeby mi pozamiatał w chacie w czasie seansu. A jak micha sie wtedy cieszy gdy podczas wybuchu coś zadrży w pokoju a nam jakby koń zajeb..ał z kopyta :) w klatę. Po seansie wychodzisz z pokoju a Twoja ślubna : jakiś pies potargał ci nogawki a kto ci qrwa włosy powyrywa z głowy matko coś ty tam robił :)

heh

jakiś pies potargał ci nogawki a kto ci qrwa włosy powyrywa z głowy matko coś ty tam robił :)

Brzmi dobrze, narazie mój własny pies musi mi te nogawki targać:) Pomyślimy, 2,5 tys to miałbym ciężko :) ale do granicy 500 - 600 zł myślę że bym przeżył atak ślubnej :) Podsumowując prosze mi się tu nie rozpływać , mam co mam i się narazie cieszę, nie ma co wybrzydzać zobaczymy, dokupimy jak będzie potrzeba - narazie załatwiamy wspólnie etap 1 czyli podłączenie kina + sub CAT MBC 2000 :) wiem już jak ustawić subwoofer (info powyżej), jeszcze was podpytam później o amplituner i może coś fajnego z tego wyjdzie :)

PS

żeby był wilk syty i owca cała, dla tych co doradzają mi powoli dokupować - proszę przyjąc zakup suba jako taki przerywnik i próbe stworzenia kina na już, a potem dobuduje.

Konkretnie chodzi mi o fronty bo widzę, że są to kolumny z głośnikiem basowym z boku. Ile one mają miejsca wolnego od strony właśnie basowców. Muszą mieć minimum 1 metr. Jak stoją, basowcami do środka czy na zewnątrz. Próbowałeś tych dwóch ustawień. Jeśli nie to spróbuj. No i myslę, ze wiesz, że kolumny nie mogą być wciśnięte między meble i , że muszą stać na linii mebli lub nieco wysunięte do przodu przed meble.

1)Jeszcze nie przepinałem Frontów - obecnie głośniki dolne w kolumnach L i Psą tj. na zewnątrz, czy lepiej do wewnątrz?

2) odległość L jak na zdjęciu ok 66cm od ściany (ogranicza mnie zawieszony tv) natomiast kolumna P swobodna przestrzeń

3) dziś późno wracam, ale może uda się przepiąć centralny na środek, czy lepiej miec sub (z lewej) + amplit (w środku ) + centralny z prawej?? ma to znaczenie - narożnik na którym siedzę jest centralnie na wprost tv??

aha najwazniejsze:

w ustawieniach amplitunera wpisywałem odległości głośników od miejsca na którym siedzę i dałem tam małe kłamstwo tzn narożnik na którym siedzę jest w odległosci ok 0,5 m od tylnich głośników, a ja wpisałem 3m, bo miałem wrażenie , ze za cicho grają , jak to ustawić finalnie na 0,5 czy 3m???

Duży temat jest więc jeśli to już ogarnięte to przepraszam.

Ale takie ustawienie kina nie ma sensu. Wymień to wszystko na stereo z monitorami.

Raz nie będzie to grać dobrze, dwa nie będzie nawet dobrych efektów kinowych.

To trochę takie ustawienie "żeby mieć" i tyle.

Wymień to wszystko na stereo z monitorami

Trudno dyskutować z zdaniem fachowca, ale powyżej napisałem, że mam co mam i narazie chcę całość podłączyć i dobrze z wami ustawić o ewentualnej wymianie pomyślę później, bo ogranicza mnie gwarancja itd. błądzić jest rzeczą ludzką, ale trwać w błędzie to głupota - wiem i zdaje sobie z tego sprawę. Nie chcę nikogo urazić moim amatorskim zestawem, próbuje tylko sprawnie to podłączyć i się nacieszyć choć namiastką efektów, dodam, że moje ucho nie jest wyćwiczone muzycznie i będę zadowolony jeśli cokolwiek polepszę :)

Koledzy dobrze piszą. Podłogówki nie mogą stać na komodzie, bo przy mocniejszym basie będą ją wprawiały w drgania. Na pewno będzie to słychać. No chyba że to ustawienie jest tylko tymczasowe to ok... ale jeśli miałoby to już tak pozostać to ja bym się ich pozbył i kupił monitory.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Na wstępie masz rację, poniżej to tylko luźne rozważanie:

Komoda z tego co pamiętam ma ok 2,7 m jest drewniana (orzech) i sama w sobie jest ciężka (i jeszcze wewnątrz zapełniona) drgać mogłoby jedynie kiepskie klejenie płyty górnej , jest ustawiona na wypoziomowanych płytkach. W tej chwil jestem poza domem, zwrócę uwagę na drgania, bo to ciekawe, tzn. drgania napewno będą i masz rację - poprostu jestem ciekaw, bo nie zwróciłem na to uwagi :)

Tylko się kolego nie obrażaj :) dostajesz sugestie jak warto coś zmienić, przestawić aby czerpać radość z zabawek audio :)

Zobacz wysokość komody plus kolumny na niej a jak film będziesz oglądać to fronty będą "ciche" bez polotu i efektu bo cały efekt zamiast w ucho to w powietrze idzie to taz, dwa w stereo fronty całym pasmem grają a jak wiadomo bass po podłodze się rozchodzi a u Ciebie lipa temu szukasz suba bo chcesz bass polepszyć a wystarczy kolumny na ziemię, odsunąć od ściany jakieś min 20cm i już inny dźwięk będzie :) komoda może stać w innym miejscu. Hehe ciekawe gdzie suba postawisz... też na komodzie :) ???? To że ona z twardego drewna jest to nie znaczy że akustyki frontów nie psuje.

Obrażony - nie, bo niby dlaczego, przecież sam pisze, ze wiem, ze jest to źle ustawione:)

a) komoda nie może stać w innym miejscu i nie sprzedam jej, głośniki nie mogą stać na podłodze bo brakuje na nie miejsca i całość źle wygląda optycznie (to akurat był warunek żony)

b) subwoofer jedna z opcji zakłada umieszczenie go na komodzie :) pytanie: czy subwoofer musi stać na podłodze tzn. taki jak mój z głośnikiem z przodu? (przypominam nie znam się na audio dlatego tu pisze)

W sumie teraz tak myślę, ze mogę to ja was obrażać trochę tymi moimi wywodami, skoro są tu ludzie pracujący w tym zawodzie i z poważnym sprzętem, bo to trochę jakbym uprawiał herezję dźwiękową :),najpierw muszę poczytać w necie o podstawach: podłączenia i ustawianiu, a potem coś pokombinuje, a narazie jak to mówią milczenie jest złotem. No nic odezwę się później w sprawie ustawień amplitunera w tym zakresie poproszę o pomoc, jak przyjdzie sub, z góry dzięki

a. uwierz że teraz to źle wygląda optycznie, nawet bardzo. nie chce Cie uroazić w żaden sposób, na prawdę chce Ci pomóc. Ale nawet śmiesznie :/ Ja wiem że tak samo mają to wystawione w RTV AGD bo widzialem no ale :/

b. Tak musi!

Daj je na podłogę przed tą komode i już zobaczysz jak po prawi się dzwięk.

Dobra no nie ma sensu...ja z tym subem żartowałem a widzę że kolega naprawdę chce na komodę...kolego nie tędy droga :)

Jeśli każdy mówi abyś kolumny usuną z komody to już chyba coś znaczy a jeśli chodzi o suba to on nie musi być na wprost Ciebie, możesz go w róg pokoju dać to jeszcze podbije bass lub na bocznej ścianie lub tylnej nawet. Sam musisz miejsce dla niego znaleźć ale nie stawiaj go chłopie na komodę...toć to nie ma prawa basem dawać :)

Dobra nielubię was :) zobaczcie do załącznika, co przeszedłem to moje :)

Ukryta Zawartość

na wiszące przewody nie patrzcie, to się ogarnie :)

PS

obróciłem głośniki L i R tak ze dolny bas jest teraz do wewnątrz bo z lewej mam ściane:)

Rzeczywiście lepiej grają

Ile od ściany tylniej ustawić kolumny L i R?

Ukryta Zawartość

Kolumny są odsunięte o 24 cm od ściany, bo wykorzystałem kształt komody a dokładniej łuków w komodzie, zdjecie poniżej co umożliwiło mi nie wiele ale skręcenie kolumn w kierunku naroznika, z lewej mam scianę więc to był max żeby było symetrycznie poniżej foto , nie wiem czy oddaj rzeczywisty stan :) co do zasłony to już ją lekko odsunąłem a na seans będzie odciągana :)

subwoofer planuje zgodnie z zaleceniami dac na podłodze z prawej strony (patrząc z przodu tj. pod amplitunerem ze względu na długość przewodu, na zdjeciu powyżej widać już przygotowany przewód pod cacuszko CAT heh :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego cebelinho bój Ty się Boga z taki ustawieniem kolumn, Jezus Maria :) i wszyscy świeci. Kto kisi tak kolumny, i Wy wszyscy się dziwicie , że po zakupie sprzętu to nie gra. A jak ma grac jak kolumny są "PRZYGNIECIONE" meblami . Lewa to już masakra totalna, jak Ty chcesz, żeby wydobywał się z niej bas skoro z jednej zaraz jest ściana a z drugiej komoda. Te 24 cm między kolumną a ścianą za nią no ewentualnie by uszły ale dla takich kolumn najważniejsze jest miejsce po bokach a w szczególności od strony głośnik abasowego. No qrwa szok. A jak wyżej przeczytałem, ze chcesz suba postawić na komodę to myślałem, że na zawał zejde :) i zaraz skojarzyła mi się wyprzedaż garażowa :) i zrób jak radzi Kolega kapusta7 . To co zrobiłeś z nimi to jakby kupić auto , wsiadać do niego i wjeżdżać na lawetę i tak jeździć (w sensie, że auto stało by na lawecie i to ona by jeździła)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.