Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jeszcze słucha ktoś radia?

krzychu9667

Rekomendowane odpowiedzi

... Przypominam że bitrate CD to ca. 1400 kbps więc nawet to 320 to spore zubożenie...

A i tak złota płyta gra lepiej od srebrnej...

A wciąż to 1400...

I gdzie tu mastering?

Tak Panowie piszecie, jakby dobry dźwięk zaczynał się od pasma 20 kHz i dynamiki 90 dB.

Powodzenia.

Szczególnie w warunkach tła na poziomie 50 dB i naturalnych cech ludzkiego ucha....

Dobry dźwięk IMHO naprawdę nie na tym polega.

Dlatego kiedyś bardzo lubiłem radio; nawet Maryja, bo lektorzy nie używali kompresorów....

To se już ne vrati ;-)

A DAB im więcej stacji, tym słabiej z bitrate ( UK )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A i tak złota płyta gra lepiej od srebrnej...

Jesteś pewny ? Widziałeś zdjęcie mikroskopowe płyty CD pokrytej złotem, srebrem i standardowej pokrytej aluminium ? Kiedyś któryś z periodyków niemieckich (Audio, Stereoplay) pokazał takie zdjęcia. Płyta pokryta aluminium miała pity o najostrzejszych krawędziach. Oczywiście wszystkie trzy grały a i pewnie ta złota wywierała największy psychologiczny nacisk na system odbioru dźwięków osób podatnych na tego typu manipulację. Chyba że chodzi o złotą płytę, która jest efektem wielkości sprzedaży ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak Panowie piszecie, jakby dobry dźwięk zaczynał się od pasma 20 kHz i dynamiki 90 dB

Tunery radiowe UKF FM przeważnie mają pasmo przenoszenia wg danych fabrycznych 30Hz - 15kHz (-3dB).

O górnym paśmie już pisałem, nie będę się powtarzał.

Te sprzęty mają też problem z odtwarzaniem niskich częstotliwości.

Odtwarzają 30Hz ale na poziomie -3dB.

W miarę płaskie pasmo przenoszenia dla tunerów to 50Hz - 10kHz.

Czy dźwięk odtwarzany przez taki sprzęt jest dobry, to już każdy musi sam zdecydować.

Natomiast dynamika tunera przy silnie skompresowanych audycjach nadawanych obecnie przez większość stacji ma mniejsze znaczenie.

A DAB im więcej stacji, tym słabiej z bitrate ( UK )

Czyli pozostają odbiorniki sieciowe odtwarzające stacje internetowe 320kbps, a dobry dźwięk z serwisów Tidal lub Qobuz.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Te sprzęty mają też problem z odtwarzaniem niskich częstotliwości.

Daj spokój , nawet przy cichym słuchaniu , ba , nawet bardzo cichym , nie mam problemu z odtwarzaniem niskich częstotliwości , stopa po prostu " kopie " czuć jest impuls .

Gość rydz

(Konto usunięte)

Czy możesz napisać jakie parametry podaje producent?

Google może coś ci podpowie , ja wiele nie znalazłem , ale na parametry przestałem już dawno zwracać uwagę .

Na dżwięk składa się wiele czynników , począwszy od dobrania i zgrania się wszystkich elementów toru audio , po odpowiednią akustykę pomieszczenia i ustawienie kolumn .

Nie wiem jaki masz tuner, być może nie ma on tych problemów.

Są tunery lepsze i gorsze.

Czy możesz napisać jakie parametry podaje producent?

Proponuję posłuchać na przykład tunera Akai AT-93,kiedyś też posiadałem tunery Sony i miałem zdanie że tuner brzmi nie dobrze.

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

Na tym samym tunerze każda stacja brzmi inaczej , czyli jaki wniosek ?

Oczywiście ktoś może nie słyszeć różnicy , ale to już kwestia wrażliwości słuchacza ;)

Co do złotych płyt , posiadam jeden tylko złoty nośnik zakupiony bardzo dawno temu wraz z wydaniem poczytnego wówczas miesięcznika i są to testy testy audio a samo złoto zastosowano żeby nie dochodziło do degradacji nośnika .

A teraz idę posłuchać radyja ............

Lechu!

Znasz mnie przecie...

Nie wszystko złoto, co ...

Na wszelki wypadek napisałem bo dużo użytkowników tego forum ślepo wierzy w moc złota w różnych dziwnych zastosowaniach, choć oczywiście o ile chodzi o tematy finansowe to mają rację. W finansach moc złota jest wyjątkowo wysoka. Styki pokryte złotem też mają bardzo wysokie parametry pewności działania, ale warstwa odblaskowa na płycie CD nie wypada technicznie już dobrze choć oczywiście te uchyby nie wpływają na jakość sygnału analogowego na wyjściu.

Co kto lubi.

Proponuję posłuchać na przykład tunera Akai AT-93,kiedyś też posiadałem tunery Sony i miałem zdanie że tuner brzmi nie dobrze.

Tuner nie zabrzmi lepiej niż sygnał do niego dostarczony a w obecnym czasie najwyższa jakość techniczna sygnału to radio internetowe. Oczywiście nie wszystkich stacji to dotyczy bo rozpiętość bitrate stacji internetowych jest ogromna. Należy wybierać te z najwyższym bitrate czyli 320 kbps i stopniowo schodzić niżej jak nie znajdziemy wśród 320 wszystkiego co nam odpowiada. Poniżej 128 kbps moim zdaniem nie warto zaglądać jeżeli chodzi o muzykę nawet jako tło do działań codziennych w domu. Niestety jest jeszcze jedna wada radia w internecie - to jest dosyć częste powtarzanie się repertuaru. Lubiłem kiedyś słuchać radia Chili Z, ale niestety klepią od lat ciągle te same kawałki. Tego na dłuższą metę nie da się wytrzymać. Na szczęście wybór w internecie jest ogromny więc problem nie jest dokuczliwy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tuner nie zabrzmi lepiej niż sygnał do niego dostarczony

Sygnał sygnałem , ale dobrze zaprojektowany tuner to ograniczenie do minimum choćby wszelkich zakłóceń .

najwyższa jakość techniczna sygnału to radio internetowe.

Ale co z tego , dla mnie gra lepiej po analogu .

Sygnał sygnałem , ale dobrze zaprojektowany tuner to ograniczenie do minimum choćby wszelkich zakłóceń .

Sygnał cyfrowy z internetu nie ma żadnych zakłóceń.

Ale co z tego , dla mnie gra lepiej po analogu .

Mam porównanie wszystkich trzech źródeł i jednoznacznie stwierdzam że najlepiej jest z internetu choć trudno jest porównać wprost bo ta sama stacja na FM może w internecie być podana z dużo niższym bitrate niż sygnał dostarczony do nadajnika FM, jednak jak porównać bezwzględną jakość to najlepsze stacje w internecie brzmią dużo lepiej niż najlepsza na FM-ie, z zastrzeżeniem że tuner którego używam ma sekcję FM nie na jakimś wybitnie wysoki poziomie.

Najlepiej brzmi radio mariola słuchając radyja maryja ;)

Taki sentyment ..........:)

Radio Maryja to straszne zniekształcenia. Trudno przy takim poziomie zniekształcenia informacji słuchać muzyki ;-).

Co do złotych płyt , posiadam jeden tylko złoty nośnik zakupiony bardzo dawno temu wraz z wydaniem poczytnego wówczas miesięcznika i są to testy testy audio a samo złoto zastosowano żeby nie dochodziło do degradacji nośnika .

Dobrze zabezpieczona płyta z odblaskiem aluminiowym też jest długowieczna. Na pewno przeżyje przeciętnego człowieka.

Radio Maryja to straszne zniekształcenia. Trudno przy takim poziomie zniekształcenia informacji słuchać muzyki ;-)

No i właśnie tu dobrze sprawdza się radio "Mariola"

No i siła sentymentu oczywiście ;)

Ja o sygnale analogowym .

Sygnał analogowy jest niestety podatny na zakłócenia. Dlatego przechodzi się na transmisje cyfrową. Najlepiej było to widać na sygnale telewizyjnym.

A tak w ogóle , niech każdy słucha z czego tam chce .

Dyskusja przecież nie ogranicza słuchania tego co kto lubi.

Susełku , czyżby ci słoneczko za mocno na dekielek przygrzało ?:)

Ps .Chyba wszystko co miałem do napisania w tym temacie , napisałem .

A nasłuchałem się radyja maryja i mi odwala

schemat_radia_mariola_mot-671_7147.jpg

A nasłuchałem się radyja maryja i mi odwala

schemat_radia_mariola_mot-671_7147.jpg

Ładny, jeszcze na germanowych tranzystorach zapewniających ciepłe łagodne brzmienie ;-).

Łezka się w oku kręci.

Czasem ze śmiechu ........

Nie widzę w tym schemacie nic do śmiechu. Co ciekawe z moich odczuć praktycznych głowice UKF wykonane na germanowych tranzystorach chodziły lepiej niż te późniejsze wykonane na krzemowych, ale oczywiście nie był to żaden test jakościowy tylko wrażenie z użytkowania dwóch czy trzech sprzętów.

No ale tor audio hmmmmm.........

hymmmmmm... ;-)

To były czasy... w każdym urządzeniu był schemat ideowy :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.