Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam wzmacniacza i kolumn

Łotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Magnaty?

A nie polecę się krew z uszu?

Zobacz sobie tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz w tym przedziale wiele kolumn, uważam lepszych od Magnatów.

Nie wykluczał bym podstawowych, wbrew pozorom wiele z nich da radę w 20m.

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Nie proponowałem magnatów, a może być tak jak piszesz za ostro. To propozycja S4Home. Moje propozycje są dość bezpieczne jeśli chodzi o ostrość przekazu i do odsłuchu jak też już pisałem wyżej. Podałeś giełdę HI-FI gdzie jest mnóstwo kolumn ale nie do odsłuchu, chyba że kolega przejedzie się gdzieś ze swoim wzmakiem. Ja jestem przeciwny kupowaniu w ciemno nawet jeśli ktoś mi z przysłowiową ręką na sercu powie, że się zgra w 100 procentach. Na przestrzeni lat zaliczyłem już dość dużo wtop, dużych i małych, niektórych właśnie za radą innych kolegów. I takich błędów już nie popełniam. Ale kolega Łotr niech zrobi to co uważa za słuszne. Wszak nie pochodzi z jakiejś pipidówy tylko z w-awy gdzie salonów jest na pęczki i kolumienki zawsze można odsłuchać, a jeśli za drogie to szukać już potem jako używek po tańszej cenie. Takie jest moje zdanie.

Nie wykluczał bym podstawowych, wbrew pozorom wiele z nich da radę w 20m.

Tak tu się zgadzam, niejedna kolumna podstawkowa zawstydzi podłogówki. To fakt.

W poniedziałek jadę do salony posłuchać Heco Victa Prima 702 z moim wzmacniaczem :) w domu podłączyłem go na test do dwóch 60 W-atowych głośników i powiem szczerze że mam wrażenie jakby piszczały. Uszy dosłownie mnie bolą :/ mam nadzieję że to nie sam wzmacniacz tylko źle dobrane głośniki.

Nie proponowałem magnatów, a może być tak jak piszesz za ostro

To też nie było to pod twoim adresem :)

Podałeś giełdę HI-FI gdzie jest mnóstwo kolumn ale nie do odsłuchu, chyba że kolega przejedzie się gdzieś ze swoim wzmakiem. Ja jestem przeciwny kupowaniu w ciemno nawet jeśli ktoś mi z przysłowiową ręką na sercu powie, że się zgra w 100 procentach

Zgadza się, ale zawsze można się dogadać. Jak zmieniałem podłogowe na monitory, to poprosiłem jednego ze sprzedających, aby do mnie przyjechał za zwrot kosztów i tak też zrobił, a jechał 130km w jedną stronę. Przywiózł Totemy model 1 sygn. i posłuchaliśmy sobie u mnie.

Podziekowałem, było fajnie i zostałem przy innych, które już miałem, ale warto było sprawdzić.

Jak widać wszystko można dogadać.

Ale kolega Łotr niech zrobi to co uważa za słuszne. Wszak nie pochodzi z jakiejś pipidówy tylko z w-awy gdzie salonów jest na pęczki i kolumienki zawsze można odsłuchać, a jeśli za drogie to szukać już potem jako używek po tańszej cenie

Tak.

W W-wie ma do wyboru z giełdy usher s520 (słuchałem kiedyś z NADem w salonie duże pomieszczenie) można się zdziwić :), ma kefy Q7 też z W-wy, później Eposy M12 spokojnie dadzą radę w 20m i na koniec ma jeszcze Audio Academy Phoebe II, więc wystarczy się dogadać.

Wszystkie są warte uwagi, pytanie czy się spasują z Rotelem.

Wolałbym te wymienione wyżej, niż ładnie wyglądające Heco victa prima :)

Wszystkie są warte uwagi, pytanie czy się spasują z Rotelem.

Dlaczego z Rotelem, Łotr ma Marantza :-)

W W-wie ma do wyboru z giełdy usher s520 (słuchałem kiedyś z NADem w salonie duże pomieszczenie) można się zdziwić :)

Tak Uszatki mają jedwabną kopułkę nie grają ostro nawet z Rotelem. Więc tu z Marantzem może być jak najbardziej OK. Kefy do ostrych także raczej nie należą, zależy też jaki model ogólnie rzecz biorąc podałeś dobry namiar. I tak jak piszesz kwestia dogadania się ze sprzedającymi. To jest dobre rozwiązanie.

Wolałbym te niż ładnie wyglądające Heco victa prima :)

No nie ulega wątpliwości, ja po prostu patrzyłem co on może sobie na spokojnie posłuchać w salonie jeśli chodzi o budżetówki. No bo budżet też wybitny jakiś nie jest.

W poniedziałek jadę do salony posłuchać Heco Victa Prima 702 z moim wzmacniaczem :) w domu podłączyłem go na test do dwóch 60 W-atowych głośników i powiem szczerze że mam wrażenie jakby piszczały. Uszy dosłownie mnie bolą :/ mam nadzieję że to nie sam wzmacniacz tylko źle dobrane głośniki.

Jakie to głośniki i jakie źródło mu zapodałeś? A tak w ogóle to w tym lombardzie czy tam komisie podłączyli Ci pod coś ten wzmacniacz? Włączyli go chociaż byś usłyszał czy gra? Czy tak rzuciłeś kasę i bez sprawdzenia zabrałeś go pod pachę?

Sir.jax wielkie dzięki za ten link ale również i informacje na jakie modele powinienem kierować swój wzrok.

Oczywiście że się dogadam nie jestem typem wstydziocha :) Znajdę po pracy troszkę czasu to chętnie podjadę do kogoś się osłuchać :p Rada jaką przeczytałem na tym forum to nie na wariata tylko spokojnie. I tak właśnie będę wybierał głośniki. Dźwięki mają sprawiać przyjemność a nie agonie uszną :)

Wziąłem pod pachę i poszedłem. Ale dogadałem się że jak coś będzie nie tak to kolega z pracy im go odwiezie.

Głośniczki mam takie jak widać i słuchałem muzyki z Youtube. Połączyłem komputer z wzmakiem przez kabel 2x czincza, jack 3,5. Ja wiem że to niezbyt dobra jakość ale czy to możliwe że przez to głośnik wydaje tak nikczemny dźwięk. Haha pomyślałem sobie tylko przez chwilę że pewnie popełniłem kilka poważnych grzechów :PP Więc dodam tylko nie bijcie żółtodzioba :)

dc080200eccbdebdgen.jpg

b46896e74875008cgen.jpg

Niestety ale już ogłoszenie jest nie aktualne jeśli chodzi o AUDIO ACADEMY PHOEBE II :/ A naprawdę fajnie się prezentowały.

Kef widzę że też zniknął :/

P.S. Wolałbym kolumny stojące na podłodze.

Połączyłem komputer z wzmakiem przez kabel 2x czincza, jack 3,5. Ja wiem że to niezbyt dobra jakość ale czy to możliwe że przez to głośnik wydaje tak nikczemny dźwięk.

Bardzo możliwe.

Sir.jax w takim u kładzie pójdę za radą Satoriego i postaram się kupić cd Denona DCD 1450 AR. Jak gdzieś pojadę nawet na odsłuch to już ze swoim źródłem.

Jeszcze raz wielkie dzięki Panowie

Sir.jax w takim u kładzie pójdę za radą Satoriego i postaram się kupić cd Denona DCD 1450 AR. Jak gdzieś pojadę nawet na odsłuch to już ze swoim źródłem.

Jeszcze raz wielkie dzięki Panowie

Dobre podejście logistyczne, Denona nie znam więc się nie wypowiem.

Jak pójdziesz do salonu niech Ci chłopaki podłączą ze 3-4 pary kolumn nawet jeśli będą poza Twoim budżetem. Oczywiście w granicach rozsądku cenowego. Oni już po dźwiękach zorientują się co może się zgrać z tym Marantzem. Zapisz sobie te modele głośników. Gdyby Ci nie pasowały Heco, zawsze będziesz mógł szukać używek, które już usłyszałeś w salonie.

Weź ze sobą płyty CD z muzyką różnego gatunku i poproś o podpięcie tanich interkonektów RCA. Różnie wzmacniacze reagują na kable, więc żeby potem nie było w domu rozczarowań. Podejrzewam, że te swoje głośniczki podłączyłeś na chińskich cienkich kabelkach i nie wiem czy dobrze to wszystko podpiąłeś dlatego gra to ja wielkie G. Czas na kable przyjdzie znacznie później. Na razie ma Ci odpowiadać dźwięk na tanich kablach. Mowa oczywiście tutaj o kablach połączeniowych RCA czyli CD-ek + wzmacniacz.

Satori czytasz mi chyba w myślach właśnie przeglądałem fora odnośnie jakiegoś kabelka. Natrafiłem między innymi na eagle MC 90 mk, Ixosa 104 czy QED J2P Performance. Ale chyba posłucham bardziej doświadczonego kolegi i na razie nie będę zaprzątał sobie głowy kabelkami. Do kolumn dam zwykły kabel głośnikowy 2x2.5 to chyba wystarczy. Po wizycie w salonie opowiem wrażenia.

Satori czytasz mi chyba w myślach właśnie przeglądałem fora odnośnie jakiegoś kabelka. Natrafiłem między innymi na eagle MC 90 mk, Ixosa 104 czy QED J2P Performance. Ale chyba posłucham bardziej doświadczonego kolegi i na razie nie będę zaprzątał sobie głowy kabelkami. Do kolumn dam zwykły kabel głośnikowy 2x2.5 to chyba wystarczy. Po wizycie w salonie opowiem wrażenia.

Oczywiście w trakcie odsłuchu możesz poprosić także dla odmiany o droższe kable. Napisz o wrażeniach jestem ciekaw. Spokojnie kable o przekroju 2.5 starczą.

Kiedyś używałem PN7200 z DCD-1550AR. Ogólnie to dobre połączenie. Pierwsze słyszę że Magnat jest ostry. Fakt, stare modele z serii 50x graly trochę metalicznie, ale nie ostro. Do 1500zl da się wyrwać Quantum 655,675. Ja bym je brał. Na pewno lepsze od Victy.

?👈

Krew z uszu przy quantumach i marantzu? Oj to ktoś musiał by kupić bardzo ciemne brzmienie. Owszem quantuny należą raczej do jaśniejszych otwartych konstrukcji ale do ostrości to im bardzo daleko.

Victy są spokojniejsze i to jednak niższa seria od quantum.

Nasz salon jest w Oświęcimiu jak za daleko to możemy podesłać kolumny do domu na testy.

Pozdrawiam

Do 1500zl da się wyrwać Quantum 655,675. Ja bym je brał. Na pewno lepsze od Victy.

Jestem za.

Nasz salon jest w Oświęcimiu jak za daleko to możemy podesłać kolumny do domu na testy.

I to też super opcja. Odsłuch we własnym kwadracie. Ale nie zaszkodzi odsłuchać też Victy.

Denon DCD 1450 AR już do mnie jedzie :) mam tylko nadzieję że będzie sprawny. Jak dojdzie do końca tygodnia to może w piątek podjadę do salonu.

Super to dobry cedek. No ważne żeby był sprawny. Kolor czarny? Pilot?

Powiem szczerze że do tej pory nie zadawałem sobie sprawy jaką dużą rolę odgrywa dobre źródło. Podłączyłem nowe (stare :P) CD do wzmacniacza kablem za 7 zł i powiem szczerze że po prostu jest dobrze. Teraz mam wrażenie że więcej słyszę niż do tej pory z PC. Dźwięk jest bardziej wyraźny no i o wiele głośniejszy :) Teraz tylko kolumny i może za jakiś czas tuner. Nadmienię że urządzenie wygląda jak nowe tylko niestety, brak pilota :/

Po pierwsze... żeby cokolwiek porównać rzetelnie to musiałbyś wyrównać poziomy wyjściowe z każdego urządzenia.

Jedno będzie miało na wyjściu 2V drugie 2,2 a trzecie 2,5 - kazde kolejne będzie "grało głosniej i lepiej"

Takie kabelki w carre.....ehem :) Kolego m-k masz rację nie jestem w stanie tego zmierzyć. Ale w PC mam głos na maksa a i tak gra ciszej niż CD. Potencjometr od głośności jest w tej samej pozycji. Stwierdzam to organoleptycznie. Chyba że miałem bardziej przytkane ucho :) pozdrawiam

Koledzy, tam troszkę wyżej jest o minimalnych odległościach od ściany...Chodzi o odległości od "frontu"(strony z głośnikiem) czy "plecków" kolumny? i podobnie z bokiem, tutaj rozumiem, że odległość od ściany do bliższego boku kolumny...??

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Koledzy, tam troszkę wyżej jest o minimalnych odległościach od ściany...Chodzi o odległości od "frontu"(strony z głośnikiem) czy "plecków" kolumny? i podobnie z bokiem, tutaj rozumiem, że odległość od ściany do bliższego boku kolumny...??

?

Łotr bo nie miałeś do kompa DACa. Wówczas nie może on być traktowany jako źródło.

S4home myślałem o dacu ale zobaczyłem cenę tych lepszych i na razie się wstrzymałem mam ważniejsze wydatki :) Mój opis dotyczy tego co odczuwam teraz wierze że z dacem było by znacznie lepiej.

Ukryta Zawartość

Prawie 60 lat minęło...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.