Skocz do zawartości
IGNORED

Co dobrze napędzi Sennheiser HD600?

jormungundur

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry przepraszam jeśli wątek postawiłem nie w tym miejscu co należy.

Zebrało mi się na kupno nieco lepszych (do tej pory SL HD681F i CAL!) słuchawek. Mam na uwadze głównie używane HD600. Używane będą do wszystkiego, ale głównie do muzyki we w miarę możliwości bezstratnej formie, ze wskazaniem na wcześniejsze albumy AC/DC, Sabbath-u ale też Nightwish jak dorobię się płytki "Once"

Ale nie w tym rzecz.

Rzecz w tym, że HD600 (o ile dobrze słyszałem) są bardzo wybredne jeśli chodzi o resztę toru audio, a także że bez wzmacniacza się nie obejdzie. A ja mam kilka wzmacniaczy, z tym że nie nowoczesnych dedykowanych do słuchawek konstrukcji lampowych a kilka polskich starych wzmaków (PW-3015, Radmor 5102TE[z korektorem!], Diora WS-442, możliwe wkrótce AT9100 z magnetofonem i jedno kino Thomson SPL1000.)

Jako źródło komputer z Xonarem DX/CD Technics SL200/wspomniany wyżej kaseciak, ale to ostatnie bardziej z ciekawości i "dla jaj".

Da to jako-tako radę, czy nie warto nawet próbować i dozbierać na lepsze źródło/amp? Inne słuchawki może?

Jaki przedział cenowy bierzesz pod uwagę?

Na giełdzie hifi.pl jest kilka propozycji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brzmienie będzie też determinować źródło i ewentualnie przewód pomiędzy źródłem, a wzmacniaczem tutaj już raczej będą to niuanse w sensie dopieszczenia.

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Jaki przedział cenowy bierzesz pod uwagę?

Optymalnie nie więcej niż 300-400zł. Ale te dodatkowe parę dyszek na kabel mogę wyskrobać ;)

Ten Moonlight z giełdy wygląda ciekawie. Zgrałoby się to jakoś?

Mam go i był robiony przez Michała Wyrobę z earstream pod HD600.

W sumie leży odłogiem, bo teraz najczęściej słucham na Heglu HD12.

Mam go i był robiony przez Michała Wyrobę z earstream pod HD600.

W sumie leży odłogiem, bo teraz najczęściej słucham na Heglu HD12.

Hegel kusi, ale trochę przekroczyłbym budżet..

Mam rozumieć że Moonlight nudzi się i czeka na nowego właściciela? :)

A ja bym radził, żeby kolega to takiej muzyki kupił inne słuchawki.

Ww. wykonawcy raczej nie mają dobrze zrealizowanych wydawnictw, a hd600 to uwidocznią.

Z przyjemnością słucha mi się na nich np. Dream Theater, niektótych wydań Deep Purple, ale Iron Maiden, Europe, czy Black Sabbath - to już nie.

Da to jako-tako radę, czy nie warto nawet próbować i dozbierać na lepsze źródło/amp? Inne słuchawki może?

Nawet sie nie pchaj w HD600 bez znakomitego zrodla i dobrej klasy wzmaka. Co wiecej, one sie srednio nadaja do takiej muzyki jak ACDC czy BS, no chyba, ze w pierwszej kolejnosci chcesz uslyszec niedomagania tych nagran ;')

Zainteresuj sie raczej jakimis Beyerami DT770 albo jeszcze lepiej Shure SRH1440, te zagraja znacznie ciekawiej nawet ze slabszego toru.

Jakiś czas temu kumpel podesłał mi DT770 nie pamiętam chyba 80 omowe, bo coś mu nie pasowało w jednym z kanałów, ale on słuchał z dziurki jakiejś integry (i tam leżał problem),a że słuchał on muzyki ciężkiej i rockowej to taką też podałem z Tidala, chyba nawet jego konkretne propozycje.

DT770 faktycznie fajnie wypadały w tej muzyce, wtedy akurat połączone z Moonlightem, szkoda że nie sprawdzałem z HD600.

Wszędzie polecane są jeszcze DT880, co chyba koledzy mogą potwierdzić.

dt880 sa znakomite ale do jazzu dopiero pozniej klasyki, wokalnej i dobrze nagranego rocka.

Wszystkie ciezkie rytmy to juz zupelnie nie ich domena, odradzam wiec w tym przypadku ten model bo bedzie rozczarowanie...

dt880 sa znakomite ale do jazzu dopiero pozniej klasyki, wokalnej i dobrze nagranego rocka.

To się kolega przerzuci

:)))

Też w którymś momencie przerzuciłem się na bardziej ambitną muzykę, żeby nie marnować pieniędzy wydanych na sprzęt :)

A jakie dałyby radę bardziej melodyjnym ale też ciężkim brzmieniom o (może mi się wydaje) lepiej "zrealizowanych wydawnictwach" jakimi byłybyby płyty Nightwish-a, ale też wyżej wspomnianym? Dodam że Moonlight v7max prawdopodobnie będzie częścią zestawu, a prawie na pewno będę mógł go przetestować.

Jak masz możliwość to przetestuj sobie Beyery DT770, ale tak sobie myślę żebyś nie odpuszczał Senkom HD600 i sprawdź je sobie również, może uda ci się mieć jedne i drugie wtedy będziesz miał bezpośrednie porównanie.

Może coś z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , trudno coś konkretnego polecić, może kolega pastwa coś zapoda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem świeżo po odsłuchu K701. Moje prywatne słuchawki to od ok. 20 lat Sennheisery HD580 (wcześniejsza wersja HD600). Gra to z SOHA III na lampach Telefunken lub Bugle Boy.

Gra to pięknie. Nie od dzisiaj wiadomo, że HD600 są bardzo muzykalne, można godzinami słuchać muzyki, przerzucać płyty i cieszyć się smaczkami, których wcześniej się nie słyszało. Pożyczyłem od kolegi AKG K701 Made in China, na oryginalnym kablu. Koledze moje Sennheisery nie przypadły do gustu. W moim odczuciu K701 mają bardziej rozbudowana scenę, dźwięk jest bardziej czytelny (dźwięczny), jest mniej basu. Chociaż może jeszcze nie wygrzane. Nie potrafię tego opisać jak robią to recenzenci. Są bardziej syczące chodzi chyba o tzw. sybilanty? Bardzo duże znaczenie ma okablowanie. Słucham na Siltechu i być może dlatego mają taka wyrazistość w zakresie wysokich. Chociaż wzmacniacz lampowy więc powinien łagodzić. Dlatego myślę, że AKG potrzebują wygrzania. Oczywiście nie ma tu mowy o ostrości dźwięku, po prostu grają w miarę neutralnie. Wszystko jest uporządkowane, można wskazywać poszczególne instrumenty. Wiele zależy też od materiału czyli w moim przypadku płyt CD (odtwarzacz to Moon CD1, do tego kondycjoner Helion na zasilających wykonanych z kabla Supra).

Słuchałem też najnowszej Metalliki Hardwired to self Destruct. Tutaj AKG nie sprawdzają się. Nie ma tego basu chociażby z pierwszego utworu. Tutaj np. SHURE SE215 wypadły genialnie.

W moich Sennheiserach HD580 wymieniłem przewód na Cannare. W porównaniu nawet z fabrycznym od HD600 to przepaść. Kiedy przewód Cannare dostałem na wyprópowanie, po zapięciu już wiedziałem że go zostawię.

Także myślę, że w przypadku wymiany przewodu na Cannare w AKG poprawa będzie diametralna. Zastanawiam się nad kupnem AKG K701 jako drugich słuchawek. Chociaż z testów i opinii wynika, że edycja AKG Q701 wypada lepiej, lepszy bas. Prosiłbym o Wasze opinie. To tyle z mojej strony. Dodam, że staram się być bezkompromisowy jeśli można coś ulepszyć. Oczywiście w granicach dostępnych funduszy (pomijam np. przewód Cardasa do HD600 za 234 dolary).

"Wygrzewanie" K701 nie doda im basu. Bas jest np. w Beyerdynamicach. Kosztem basu masz w AKG piękną przestrzeń i separację instrumentów. Jedno mnie niepokoi: "made in China"??? Moje są zrobione w Austrii. Kopia?

Podkreślone sybilanty to wina elektroniki, jasne K701 co najwyżej punktują niedoskonałości źródła lub/i wzmocnienia.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Jedno mnie niepokoi: "made in China"??? Moje są zrobione w Austrii. Kopia?

Żadna kopia - wszystko OK.

Harman Kardon właściciel AKG od pewnego czasu produkuje wszystkie słuchawki w Chinach.

Pierwsze wypusty K701 / K240 i podobnych pochodziły z Austrii i stosowne Made in Austria widniało na muszli słuchawkowej. Obecnie cała produkcja pochodzi z Chin i na naszym rynku jak i w USA można nabyć jedynie wersję dalekowschodnią.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W innym wątku zapytałem co wybrać K701 czy Q701. Pytam też tutaj.

To co napisał Terrapin: Kosztem basu masz w AKG piękną przestrzeń i separację instrumentów.

O to właśnie mi chodzi. Nie lubię gdy słuchawki "dodają" coś od siebie.

Jednak w dalszym ciągu mam dylemat czy może wybrać Q701, są trochę droższe ale to akurat nie problem.

SMSL M9 to jak rozumiem DAC?

Wydaje mi się, że słuchawki takie jak HD600, AKGK701, Q701 czy K712 żeby pokazały swoje możliwości potrzebują porządnego i solidnego wzmacniacza słuchawkowego (ważna jest sekcja zasilania).

Ja bym nie ryzykował kupna DAC'a dla samych słuchawek. DAC owszem plus porządny wzmacniacz.

Słuchałem DAC'a z wyjściem słuchawkowym Audiotrak Prodigy Cube z HD600 i K701. Było kiepsko.

Dokanałowe Shure SE215, Xiaomi czy Nu-Force 700 zagrały bardzo przyzwoicie.

Słuchałem DAC'a z wyjściem słuchawkowym Audiotrak Prodigy Cube z HD600 i K701. Było kiepsko.

Bo audiotrack prodigy nie nadaje się do wysoko omowych, czy trudnych słuchawek z niskim SPL.

Tym to można CALe lub im podobne napędzać.

Niedawno miałem podobny dylemat i kupiłem w końcu Beyerdynamic 990 Pro. Od progresywnego rocka przez metal aż po pop w stylu Selah Sue. Wszystko brzmi na nich świetnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.