Skocz do zawartości
IGNORED

Problem

Royber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. Będzie trochę dlugo.

Mam następujący problem. Otóż zakupilem z ogloszenia przedwzmacniacz Musical Fidelity E20, który kosztowal mnie 800 zl. Rozmawialem uprzednio ze sprzedającym, który zapewnial, że sprzęt jest w idealnym stanie z papierami, i stoi zapakowany w oryginalny karton. Po otrzymaniu przesylki, paczkę rozpakowalem i po wstepnych ogledzinach stwierdzilem, że ma dość dużą rysę na panelu przednim. Ale to nic zauważylem, że gniazda wejściowe na CD nie są oryginalne tylko jakieś większe. No ale może nawet dobrze bo są solidniejsze od oryginalnych. Tylko natychmiast mnie zmartwilo, że aby wymienić gniazda trzeba otworzyć wzmacniacz i przy okazji mógl być grzebany w środku- nie wiem bo nie zaglądalem do środka. OK. podlaczylem przedwzmacniacz do systemu- gra! Zwiększam glośność i wyczuwam jakby galka glośności w skrajnych polożeniach o coś obciera. Natomiast w sluchawkach nic nie trzeszczy, dźwięk jest, a raczej byl czysty, ponieważ po 15 minutach grania przedwzmacniacz przestal grać. Tego już bylo za wiele. Zadzwonilem zdenerwowany do sprzedającego i mówie jak jest. No ale oczywiscie pan odpowiedzial, że jak sprzęt do mnie wysylal to byl sprawny. Wywalczylem po dlugiej rozmowie telefonicznej na mój koszt odeslanie wzmacniacza w celu naprawy. Oczywiście transport w dwie strony również na mój koszt. Dzisiaj wyslalem smsa ( po uprzednim wyslaniu nr listu przewozowego smsem )z zapytaniem czy sprzęt już do niego dotarl. Dostalem odpowieć skladającą się z jednego wyrazu "nie". Podejrzewam, ze dlugo będę musial czekać na ten przedwzmacniacz. Co mam zrobić abym dostal najlepiej gotówkę spowrotem, lub sprawny wzmacniacz? Bardzo prosze o rady. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/13259-problem/

Nie wiem. Może masz w swoim mieście Urząd Ochrony Praw Konsumenta ? Tam zasięgnij opinii.

Współczuję, że Ci się to przytrafiło. B. mi przykro.

Wnioski na przyszłość musisz wyciągnąć sam. (My też po Twojej przygodzie.)

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/13259-problem/#findComment-216295

Wystarczy wejść na Allegro, żeby się przekonać jak trudno jest o używany sprzęt nie będący hi-endem w idealnym stanie :-)

W praktyce należy założyć z góry, że nie ma czegoś takiego jak używane w idealnym stanie, a jeżeli przypadkiem takowe się trafi, cieszyć się jak dziecko, które wygrało na loterii. (metoda opisana przez J.Fedorowicza)

Na podstawie własnych doświadczeń, szczęśliwie mniej drastycznych, opracowałem następujące zasady:

1. Kupując w ciemno należy założyć, że otrzymany sprzęt może nadawać się wyłącznie na złom i stosownie do tego ustalić limit cenowy.

2. Powyżej ww. limitu stosować wyłącznie odbiór osobisty.

3. Jeżeli odbiór osobisty wiąże się z daleką podróżą (>100km w jedną stronę), należy spojrzeć w lustro i upewnić się czy nie będzie nam szkoda wracać, jeżeli na miejscu okaże się, że nasz przedmiot pożądania zbytnio odbiega od stanu idealnego (pokusa, że może jednak da się tanio naprawić bywa silna :-)

4. Przed udaniem się po towar dobrze jest zorientować się na temat dostępności i ceny części zamiennych.

5. Bezwzględnie dokonać odsłuchu kontrolnego na miejscu u sprzedającego (chyba, że to on może przyjechać do nas, ale to raczej rzadkość).

6. W przypadku wzmacniaczy i odtwarzaczy zdecydowanie rekomendowane jest zajrzenie pod maskę i sprawdzenie, czy zawartość odpowiada specyfikacji technicznej i rozbieranym zdjęciom.

7. Na wszystkie powyższe czynności dobrze zrobić szczegółową pisemną checklistę, bo towarzyszące emocje i napotykane nieprzewidziane problemy powodują, że łatwo o czymś zapomnieć.

8. Im bardziej atrakcyjna jest cena, z tym większymi ignorantami i niechlujami będziemy mieli do czynienia.

Zwracam uwagę, że powyższe zasady odnoszą się do normalnych uczciwych transakcji a nie prób oszustwa.

https://www.audiostereo.pl/topic/13259-problem/#findComment-216307

Zbig: święte słowa.

Sam kupiłem trochę używanego hifi, większość stan idealny. Niestety raz trafił się niewypał, na szczęście zastosowałem się do zasady nr 1 - zapłaciłem niewiele.

Ogólnie warto, ale trzeba uważać.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

https://www.audiostereo.pl/topic/13259-problem/#findComment-216315
  • 3 tygodnie później...

Witam.

Bedzie trochę złośliwie. Jeśli się mylę, to przepraszam, ale czy to nie ten sam przedwzmacniacz masz zamiar sprzedać? Za 1.000 PLN? Ogłoszenie z dnia 17.12.2004r.

A oto treść:

"Przedwzmacniacz Musical Fidelity E20. Oryginalny pilot, instrukcja i karton. Wysokiej jakości wbudowany wzmacniacz słuchawkowy klasa A, wkładka MM/MC. Stan bardzo dobry!"

Rozumiem, że należy odzyskać pieniądze ale to chyba niezbyt uczciwe, zwłaszcza ostatnie zdanie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13259-problem/#findComment-226093

Już tłumaczę. Dostałem od sprawcy całego zamieszania drugi przedwzmacniacz. Jest w pełni sprawny! Mogę poręczyć nawet 1 miesięczną gwarancją sprawność przedwzmacniacza. W razie jakiś uwag zwracam całą gotówkę! Postraszyłem faceta sądem to i mam sprawny wzmacniacz. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/13259-problem/#findComment-227259

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.