Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz cd6006 czy to awaria?

amator1

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety to nie jest kwestia konkretnego modelu. Może być tak że partia jest uszkodzona.

Swego czasu marantz miał model albo pm6005 albo 6004 gdzie część była robiona w Japonii a część w Chinach.

Tu jest niby w jednym kraju. Ale może być różnica miejsca produkcji. Partii, wadliwej maszyny przez pewien okres.

No takie rzeczy się zdarzają, nie tylko w audio. Produkty spożywcze , samochody itp

Jesli nie potrzebujesz USB, rzuc okiem na CD5005, dzwiek ten sam

100% ten sam dźwięk?

Nie słyszałem tego modelu, nie porównywałem, ale jeśli środek ma ten sam i gra tak samo, no to musiał bym się nim zainteresować, bo akurat USB nie jest wymagane.

Niekoniecznie- dziś już coraz mniej jest produkowanych PRAWDZIWYCH nspędów cd i czasem producenci stosują napędy pochodzące ze sprzętu komputerowego. Były już opisywane przypadki, że taki mechanizm miał prpblemy z płytami od Sony Music i i innych wytwórni do nich należących.

Wystarczy dobrze obejrzeć płytę i okładkę- te od Sony NIGDZIE nie mają znaczka "compact disc", bo firma nie ma prawa go używać na tych wyrobach "compactopodobnych".

Szczerze? Według mnie, byle napęd DVD-RW, np. Asusa, gniecie większość "audiofilskich" klocków w temacie odczytu płyt...nie mówię tutaj o jakości dźwięku i torze cyfrowo-analogowym, bo za to odpowiada coś innego, ale o zwykły odczyt płyt.

Za 2 tyś da się kupić ciekawy wysoki model , używany oczywiście. Ryzyko zawsze jest, grunt to brać coś z dostępnym laserem. No ale to Twój wybór. Ja się nawrocilem na vintage. Mój stary CEC czyta wszystkie oryginały bez problemu

Za 2000? Niech sobie kupi byle terminal...i strumieniuje muzykę olewając CD'ka - FLAC. Nie dziwię się temu, że ludzie kupując używane playery z portali, płacąc 100-500, gdzie lasery kosztują od 30 za zamienniki, do 100 za oryginały...ale to sprzęt wiekowy, który nie ma problemów z odczytem...a tutaj nówka, w sumie 2 sztuki i "kwas". Słabo...

byle napęd DVD-RW, np. Asusa, gniecie większość "audiofilskich" klocków w temacie odczytu płyt...

Niestety, wykłada się na zabezpieczeniu aplikowanym przez Sony w płytach "cdpodobnych"

Już nawet o tym pisano, że sprzedawcy w niektórych krajach mają obowiązek informować klienta, że kupuje płytę nie spełniającą kryteriów cd, a jak tego nie zrobi, musi na życzenie klienta oddawać kasę, jak mu tej płyty nie odtwarza.

Niestety, wykłada się na zabezpieczeniu aplikowanym przez Sony w płytach "cdpodobnych"

Już nawet o tym pisano, że sprzedawcy w niektórych krajach mają obowiązek informować klienta, że kupuje płytę nie spełniającą kryteriów cd, a jak tego nie zrobi, musi na życzenie klienta oddawać kasę, jak mu tej płyty nie odtwarza.

Mam u siebie płyty Sony, Kasi Groniec - zero problemów na DCD715, DCD725, DCD1420, NAD C541i...oraz dwóch Asusach DVD-RW.

No dobra drodzy eksperci. Dam wam zagadkę do rozwiązania.

Mam w swojej kolekcji wszystkie studyjne albumy ( 6 płyt ) bardzo lubianego przeze mnie zespołu Dire Straits.

1szy wadliwy Marantz czyta wszystkie płyty lecz ma problem z wyszukiwaniem piosenek.

2gi wadliwy Marantz czyta bez problemu 3 płyty a także bez problemu można wyszukiwać piosenki dowolnie jak się chcę. Natomiast pozostałe 3 płyty nie odczytuję wcale, pojawia się napis unsupported.

3ci w sklepie Marantz czyta te 3 płyty i wyszukuję piosenki bez problemu.

Wszystkie płyty są z tej samej wytwórni - Mercury Records, zremasterowane, niedawno kupione, zadbane, bez rys. Nie widzę żadnej logiki w tym ale liczę na mądrą diagnozę :-)

Gość

(Konto usunięte)

100% ten sam dźwięk?

Nie słyszałem tego modelu, nie porównywałem, ale jeśli środek ma ten sam i gra tak samo, no to musiał bym się nim zainteresować, bo akurat USB nie jest wymagane.

Posłuchaj, bedziesz zadowolony, także wykonanie, szuflada itd jak za te pieniądze to bajka.

• 2 tygodnie później...

Zakupiłem dziś 6006.

Przed zakupem sprawdziłem czy wszystkie płyty które przywiozłem odtwarzacz odtwarza, no i odtwarzał.

Teraz słucham w domu i nie zdarzyło mi się jak na razie aby któraś płyta nie grała.

Zmienianie utworów na pilocie guzikami numerycznymi również działa bez zarzutu.

Wcześniejszy egzemplarz którego miałem na odsłuchu też wszystkie płyty odtwarzał.

Więc albo tylko Ty masz taki problem z tymi odtwarzaczami (trafiasz na takie), albo ja nie mam takich płyt z którymi odtwarzacz ma problemy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34477-0-50289400-1494078007_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra drodzy eksperci. Dam wam zagadkę do rozwiązania.

Mam w swojej kolekcji wszystkie studyjne albumy ( 6 płyt ) bardzo lubianego przeze mnie zespołu Dire Straits.

1szy wadliwy Marantz czyta wszystkie płyty lecz ma problem z wyszukiwaniem piosenek.

2gi wadliwy Marantz czyta bez problemu 3 płyty a także bez problemu można wyszukiwać piosenki dowolnie jak się chcę. Natomiast pozostałe 3 płyty nie odczytuję wcale, pojawia się napis unsupported.

3ci w sklepie Marantz czyta te 3 płyty i wyszukuję piosenki bez problemu.

Wszystkie płyty są z tej samej wytwórni - Mercury Records, zremasterowane, niedawno kupione, zadbane, bez rys. Nie widzę żadnej logiki w tym ale liczę na mądrą diagnozę :-)

To może wynikać z samego faktu związanego z produkcją. Zauważ, że niektóre oryginalne płyty tłoczone - nie mówię, że wszystkie - są jakby przybrudzone, coś jakby rozlane "mleko" na powierzchni. Mam coś takiego na Iron Maiden - Fear of the Dark...a nie mam chyba na żadnej innej.

Zakupiłem dziś 6006.

Przed zakupem sprawdziłem czy wszystkie płyty które przywiozłem odtwarzacz odtwarza, no i odtwarzał.

Teraz słucham w domu i nie zdarzyło mi się jak na razie aby któraś płyta nie grała.

Zmienianie utworów na pilocie guzikami numerycznymi również działa bez zarzutu.

Wcześniejszy egzemplarz którego miałem na odsłuchu też wszystkie płyty odtwarzał.

Więc albo tylko Ty masz taki problem z tymi odtwarzaczami (trafiasz na takie), albo ja nie mam takich płyt z którymi odtwarzacz ma problemy.

Dzięki za informację. W piątek nabyłem w salonie audio z ekspozycji kolejny egzemplarz CD6006 po małej obniżce. Nie miałem czasu przetestować wszystkich płyt ale póki co wszystko jest z nim w porządku. Marian133 a czy mógłbyś podać pierwsze 6 cyfr numeru seryjnego Twojego odtwarzacza ? Pytam ponieważ ten który teraz mam ma całkowicie inny numer seryjny niż tamte 2 wadliwe. Tamte niesprawne miały początek nr ser taki: 120016................ a ten obecny ma taki: AMZ121612............... Trochę mnie to zdziwiło to AMZ, co to może znaczyć. Jakaś poprawiona wersja? Produkcja tak samo jak tamte - Vietnam.

Co do opinii że CD5005 gra tak samo jak CD6005 to bym był ostrożny. Na tym forum ktoś dzielił się spostrzeżeniem po odsłuchu obu i stwierdził że różnice były dość znaczące. Z tego co pamiętam to uważał że CD6005 gra wyraźnie przestrzenniej, dźwięk był bardziej otwarty. Zresztą sama budowa wewnątrz wskazuje że różnice muszą być słyszalne - CD6005 ma znacznie bardziej rozbudowaną płytkę zasilającą (większy zasilacz i kondensatory) oraz płytkę audio gdzie również można zauważyć większą ilość kondensatorów a to zazwyczaj przekłada się na lepszy dźwięk. Natomiast wątpię aby ktoś wychwycił różnice dźwiękową pomiędzy CD6005 a CD 6006. Chociaż w tym nowszym płytka audio została delikatnie rozbudowana więc kto wie...

Marian133 a czy mógłbyś podać pierwsze 6 cyfr numeru seryjnego Twojego odtwarzacza ? Pytam ponieważ ten który teraz mam ma całkowicie inny numer seryjny niż tamte 2 wadliwe. Tamte niesprawne miały początek nr ser taki: 120016................ a ten obecny ma taki: AMZ121612............... Trochę mnie to zdziwiło to AMZ, co to może znaczyć. Jakaś poprawiona wersja? Produkcja tak samo jak tamte - Vietnam.

Ten mój ma 120016....

Gość

(Konto usunięte)

Dzięki za informację. W piątek nabyłem w salonie audio z ekspozycji kolejny egzemplarz CD6006 po małej obniżce. Nie miałem czasu przetestować wszystkich płyt ale póki co wszystko jest z nim w porządku. Marian133 a czy mógłbyś podać pierwsze 6 cyfr numeru seryjnego Twojego odtwarzacza ? Pytam ponieważ ten który teraz mam ma całkowicie inny numer seryjny niż tamte 2 wadliwe. Tamte niesprawne miały początek nr ser taki: 120016................ a ten obecny ma taki: AMZ121612............... Trochę mnie to zdziwiło to AMZ, co to może znaczyć. Jakaś poprawiona wersja? Produkcja tak samo jak tamte - Vietnam.

Co do opinii że CD5005 gra tak samo jak CD6005 to bym był ostrożny. Na tym forum ktoś dzielił się spostrzeżeniem po odsłuchu obu i stwierdził że różnice były dość znaczące. Z tego co pamiętam to uważał że CD6005 gra wyraźnie przestrzenniej, dźwięk był bardziej otwarty. Zresztą sama budowa wewnątrz wskazuje że różnice muszą być słyszalne - CD6005 ma znacznie bardziej rozbudowaną płytkę zasilającą (większy zasilacz i kondensatory) oraz płytkę audio gdzie również można zauważyć większą ilość kondensatorów a to zazwyczaj przekłada się na lepszy dźwięk. Natomiast wątpię aby ktoś wychwycił różnice dźwiękową pomiędzy CD6005 a CD 6006. Chociaż w tym nowszym płytka audio została delikatnie rozbudowana więc kto wie...

Jestem ostrożny, ale słuchałem obydwu 6005 i 5005, ze mna słuchało dwóch sprzedawców, którym raczej bardziej zależy aby sprzedać droższy, żaden z nas nie słyszał najmniejszej różnicy. Oczywiście są specjaliści, którzy wylowia różnice w obrębie tego samego modelu, ja do takich nie należę. Roznica w cenie jest na tyle pokaźna, że jeżeli komuś nie zależy na USB, moze śmiało sięgnąć po niższy model. Porównując nawet z 6006, ten sam napęd, ten sam DAC itd. to są elementy, które przekladaja się w glownej mierze na jakosc samego produktu i dzwieku, który się z niego wydobywa, oczywiscie własne uszy podpowiedzą nam najlepiej co wybrać, przypomnę jednak cena 6006 jest prawie 2 razy wyzsza ;-)

• 4 miesiące później...

Mam pytanie odnośnie CD5005. Do dziś wszystko było OK. Przestał działać. Pali się tylko kontrolka "stand by", po jej naciśnięciu czy też użyciu pilota, gaśnie ale nie zapala się nic na wyświetlaczu. Szuflada się nie wysuwa, zero życia. Po jakimś czasie sam wraca na stand by, zapala się kontrolka. Co mu może być?

Mi sa8005 nowy, też nie czytał niektórych płyt. Oddałem na gwarancji do serwisu to dwa razy laser musieli w nim wymienić... To był mój ostatni zakup marantza.

Pm/cd 6004 też miałem i cd po trochę ponad roku też zaczynał "gwiazdorzyc" choć dźwięk za tą cenę był dobry. Dobry zestaw na start przygody z audio i każdemu bym go polecił.

Wieza STEREO Technics :)

Mam pytanie odnośnie CD5005. Do dziś wszystko było OK. Przestał działać. Pali się tylko kontrolka "stand by", po jej naciśnięciu czy też użyciu pilota, gaśnie ale nie zapala się nic na wyświetlaczu. Szuflada się nie wysuwa, zero życia. Po jakimś czasie sam wraca na stand by, zapala się kontrolka. Co mu może być?

Prawdopodobnie brak jednego z napięć zasilających . Do sprawdzenia zasilacz na początek.

Ok. Tak się zastanawiam czy może to jest powszechne zjawisko w tych napędach u Marantza z tej budżetowej linii. Może ktoś z Was miał taki odtwarzacz bądź poprzednie generacje i miał podobne przygody z nim co ja ? Nie chciałbym wymieniać nieustannie na nowy jeśli te modele tak mają...

Nawet w najniższej serii takie zjawisko nie może mieć miejsca.Wymiana!

De gustibus non est disputandum

• 2 tygodnie później...

Ale jeśli masz na gwarancji to go odeślij. masz na to 3 lata.

A jeśli już nie to podeślij go do nas sprawdzimy.

A to drogi gips taka naprawa? Mniej więcej.

Może bym od razu wzmacniacz dokupił?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.