Skocz do zawartości
IGNORED

Sprawa Rudolfa Hoess'a.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Chodziło mi o sprzeczność wewnętrzną w doktrynie chrześcijańskiej.

Bo z jednej strony założenia są takie,że trzeba żyć zgodnie z Dekalogiem a wtedy czeka nas nagroda w życiu wiecznym ( to pozwala dyscyplinować ludzi w życiu doczesnym).A z drugiej istnieje przekonanie,że Bóg w swej doskonałej dobroci i miłości do nas jest w stanie nam wszystko wybaczyć ( zwłaszcza w przypadku żalu za grzechy).

W kościołach protestanckich tego nie ma bo nie ma spowiedzi i każdy będzie rozliczony ze swego życia.

To jest trochę jak z obligatoryjnością kary śmierci za morderstwo - przykładowo bankowy rabuś zabił strażnika w czasie napadu, potem ucieka i jeżeli kara za strażnika jest obligatoryjna, będzie mu wszystko jedno, i nie zawaha się przed zabiciem osoby która stanie na jego drodze i mogłaby w choćby minimalnym stopniu przeszkodzić mu w ucieczce ew. ułatwić późniejsze schwytanie.

Dlatego katolicki system w którym każdy może mieć nadzieję na wybaczenie podoba mi się bardziej niż protestancki generujący desperatów - straceńców.

Całkowita bzdura.

Jeżeli (pozostańmy przy tym samym przykładzie) rabuś wie, że za życie strażnika przyjdzie mu zapłacić swoim życiem - to się być może zastanowi.

Natomiast świadomość, że jego (rabusia) życie jest pod ochroną prawa i jedyne co może go spotkać to reszta życia w słodkim nieróbstwie na koszt podatników - jest zachętą do kolejnych morderstw.

Jeżeli (pozostańmy przy tym samym przykładzie) rabuś wie, że za życie strażnika przyjdzie mu zapłacić swoim życiem - to się być może zastanowi.

Natomiast świadomość, że jego (rabusia) życie jest pod ochroną prawa i jedyne co może go spotkać to reszta życia w słodkim nieróbstwie na koszt podatników - jest zachętą do kolejnych morderstw.

Moja wypowiedź nie była przeciwko karze śmierci. Jestem jej zwolennikiem.

Natomiast co do strażnika i świadka - jestem za tym, żeby oszczędzenie świadka stawało się okolicznością łagodzącą w sprawie o strażnika, jednak nie na 100%. Tak żeby zabójstwo świadka było dalszym pogorszeniem sytuacji dla bandyty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.