Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Marantz 7010

Proxu

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ jakis czas temu zmieniłem mojego zasłużonego Harmana 255 na Marantza 7010, spełniając niejako swoje marzenie (przynajmniej jego część) odnośnie poprawnego kina domowego, obecnie przyszedł czas na zmianę kolumn. Razem z Harmanem grał i gra do dziś zestaw JBL ES 80, 25C, ES10 oraz ES150P. Wiem, że Marantz potrafi ładnie zagrać w stereo i pewnie w takim zestawie, będę poszukiwał na początek kolumn, czyli fronty. Oczywiście sugestie związane z centralnym czy surround również mile widziane, jednak najbardziej zależy mi na Waszych opiniach w sprawie frontów. O ile oczywiście będę wdzięczny za wszelkie sugestie związane z konkretnymi modelami czy producentem najbardziej zależy mi (przynajmniej na początku) na określeniu półki z jakiej powinienem je wybierać. Chodzi mi po prostu o dobranie kolumn do możliwości istniejącego już sprzętu.

Jak na razie zacząłem rozglądać się za B&W CM9 (8?) lub Focal Chorus 836V (826?), Na razie pomieszczenie jest niewielkie, 19m2 ale w niedalekiej przyszłości planuję zamianę na coś większego (ok 30-40m2). Pokój umeblowany, dywan, firanki, więc z akustyką nie ma tragedii.

Z góry dziękuję za Wasze opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/133058-kolumny-do-marantz-7010/

Opcję wyszukiwarki polecam bo takich tematów było już sporo :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzień dobry.

Wybór kolumn zależy w dużej części od Twoich preferencji muzycznych. Jeśli lubisz słuchać raczej spokojniejsze gatunki muzyczne, na pewno świetnie sprawdzi się brytyjska konstrukcja Tannoy Revolution XT 8F (https://www.q21.pl/tannoy-revolution-xt-8f.html). To świetne wypełnienie, dźwięk gęsty, perfekcyjna przestrzeń, a to wszystko podparte solidnym basem. Dobrym rozwiązaniem będzie także polska konstrukcja Audio Academy Hyerion IV (https://www.q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html). Jeśli natomiast lubisz mocne kawałki, spójrz na pewno na Focal Aria 936 (https://www.q21.pl/focal-aria-936.html), Pylon Audio Diamond 28 (https://www.q21.pl/pylon-audio-diamond-28-13277.html) czy bardzo żywe, energetyczne, szybkie Audiovector QR3 (https://www.q21.pl/audiovector-qr3.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji w komfortowych warunkach.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak tematów podobnych dużo jest na forum.

To wszytko zależy co chcesz zrobić czy 5.1 set czy rozbudować pod Atmos 7.2.4 no i jaki budżet :)

Wiesz propozycji można dużo dawać, ale najlepiej jak byś sam się udał na testy bo każdy ma inny słuch i preferencje.

Marantz z Dali pasuje, mam znajomych którzy maja takie zestawy, jeden ma na Opticonach a drugi na Ikonach. Focal Aria jak i Monitor Audio Silver godne uwagi, z tańszych to Heco Music Style jak i Klipsch z serii RP.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Opcję wyszukiwarki polecam bo takich tematów było już sporo :

Ukryta Zawartość

Forum już przeglądałem i nie szukając nawet identycznego modelu, założyłem, ze amplituner do KD to nie typowy wzmacniacz stereo więc rządzi się innymi prawami. Poza tym "świeżego" wątku nie znalazłem i myślę, że w dobie sporych zmian w sprzęcie można tutaj też coś ciekawego napisać/polecić, co przyda się nie tylko mnie.

Wybór kolumn zależy w dużej części od Twoich preferencji muzycznych.

Jasna sprawa, jednak tutaj będzie trochę trudno bo mają grać zarówno w KD jak i w stereo. Łatwiej mi chyba określić czego nie słucham - ostry rock, metal, techno, więc chyba ostatnie propozycje odpadają ?

To wszytko zależy co chcesz zrobić czy 5.1 set czy rozbudować pod Atmos 7.2.4 no i jaki budżet :)

Na razie na pewno zostaję przy 5.1. W przyszłości może 7.1. Atmos - chyba, ze ktoś mnie mocno przekona. Budżet - bardzo dobre pytanie, bo mógłbym napisać, że nie mam zbytnich ograniczeń (kolumny, nie mówię o końcówkach mocy i rozwoju w tę stronę) ale tu dochodzimy do kwintesencji mojego pytania. Ponieważ jestem praktyczny (czasem przesadnie) to w temacie chodziło mi również, do jakiego progu jest sens kupować kolumny, tak aby Marantz wykorzystał ich potencjał, a nie żeby ładnie wyglądały i można by się nimi komuś pochwalić bo kosztowały np 15-20k.

Wiesz propozycji można dużo dawać, ale najlepiej jak byś sam się udał na testy bo każdy ma inny słuch i preferencje.

Oczywiście, chciałbym raczej wiedzieć o co prosić do odsłuchu, bo bez niego raczej bym nie ryzykował. Poza tym ile jest z tego frajdy - Harmana i Jbl z kumplem wybieraliśmy kilka dni :-)

Ukryta Zawartość

Patrząc na ceny to i tak minimum 5tyś trzeba wydać na set 5.0 bez suba. Są zwolennicy co twierdzą iż sam amp av do stereo wystarczy, ja mam inne zdanie. Jeśli kino to amp av jeśli stereo to wzmacniacz, jeśli chcemy mieć i kd i stereo to wzmacniacz trzeba dokupić. Ty akurat w Marantz masz fajnie bo i pełno końcówek mocy jest jak i samych wzmacniaczy, które mogą pracować w kd jako końcówka mocy.

Mówisz, że zmiana na większy pokój będzie to ja bym już z myślą o przyszłości kupował. I tu są dwie opcje.

1) klasyczny set 5.1 czyli duże 2x fronty/central/ 2xkolumny podstawkowe

2) set 5.1 ale z samych małych kolumn gdzie na teraźniejszym pokoju będzie dobrze a po zmianie na większy dokupisz fronty duże oraz ewentualnie wzmacniacz czy też końcówkę mocy i rozbudujesz set do 7.1 ewentualnie Atmos 7.1.4.

Moim zdaniem niestety ale za jakość dźwięku trzeba wydać trochę więcej i zainwestować w dobre kolumny.

Ja mam MA Silver kolumny i jestem z nich zadowolony, koledzy mają też Heco MS i nie narzekają. @Lolo2 ma Marantz+Heco to może coś powiedzieć Tobie na ten temat :)

Patrząc na ceny to i tak minimum 5tyś trzeba wydać na set 5.0 bez suba

Tyle prawie kosztuje JBL który mam z subem, stąd moje pytanie i próba spasowania budżetu do jakości i możliwości amplitunera. Te dwie propozycje, które podałem to zakup rzędu 10k, ale w pewnym momencie zacząłem zastanawiać się czy warto pchać tyle monet w same fronty i czy Marantz je wykorzysta.

Witaj,

Rozumiem że ma być lepiej niż z jbl.

Moim zdaniem powinienes mocno przemyśleć a później odsłuchać system oparty na frontach tannoy xt8f, a jako druga opcja monitor audio silver 8 lub nawet 10tki.

Z heco były to system dopiero na celan gt, czyli frontach 702.

Jeśli szukasz mocnego grania z emocjami to także odpowiednie będą klipsch RP 280.

Zapraszam na odsluch i po lepsze ceny.

Dzięki za wszystkie uwagi i propozycje. Podsumowując na chwilę obecną mamy takie modele:

1. Tannoy Revolution XT 8F - najbardziej zgodna propozycja, więc idą na pierwszy rzut.

2. Audio Academy Hyerion IV - propozycja do porównania

3. Monitor audio silver 8/10 - propozycja do porównania

4. Klipsch RP 280 - ciekawa propozycja ze wzgędu na cenę.

Pozostałe propozycję będę starał się odsłuchać w miarę możliwości, jednak na początku będę chciał skupić się na tych 4. Pytanie do Panów z branży - czy w/w są u Was dostępne do odsłuchów? Jakie ewentualne centralne polecacie do rozpatrywanej konfiguracji ?

Dzięki za wszystkie uwagi i propozycje. Podsumowując na chwilę obecną mamy takie modele:

1. Tannoy Revolution XT 8F - najbardziej zgodna propozycja, więc idą na pierwszy rzut.

...

4. Klipsch RP 280 - ciekawa propozycja ze wzgędu na cenę..

Pierwsze beda miazdzaco lepsze w stereo, drugie sa dobre do Twojej muzyki i do kina. Do tego w serii jest niemal doskonaly central.

Central Tannoya z serii XT jest co najwyzej tylko OK.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Pierwsze beda miazdzaco lepsze w stereo, drugie sa dobre do Twojej muzyki i do kina. Do tego w serii jest niemal doskonaly central.

Zdążyłem doczytać, że istnieje coś jak cały zestaw:

Ukryta Zawartość

Warto ?

Jaką muzykę masz na myśli, bo oprócz wymienionych dwóch gatunków których nie słucham, akceptuję większość (jeśli po prostu wpadnie w ucho, łącznie z klasyczną).

Czytałem wątek o dobieraniu kolumn centralnych tego samego producenta - czy zgadzasz się z tą tezą, czy np do Tannoy można spokojnie dorzucić centralny Klipscha ?

Ukryta Zawartość

No te 280F i ten "wielki" central oraz sub115 uśmiech mogą dać :)

Najlepiej aby cały set budować na jednej marce wtedy w kd zachowany jest spójny dźwięk.

Dokładnie, choć najważniejsza jest spójność całego przodu a więc z centralem.

Ostatecznie Surround mogą być z innej serii. Sam obecnie mam na bokach Klipsche i miałem wcześniej pełny set poprzedniej serii Klipsch też. Dipole robią swoje kiedy tylna ściana jest dość blisko.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7010 niestety juz nie mam. Są nowsze tylko.

Powiem wam że ten central 450C i ten mniejszy 440C spisują się rewelacyjnie!

O dziwo nie jest to taki typowy jasny dźwięk.

RP280 także ma niezły środek.

2. Audio Academy Hyerion IV - propozycja do porównania

3. Monitor audio silver 8/10 - propozycja do porównania

4. Klipsch RP 280 - ciekawa propozycja ze wzgędu na cenę.

Moim zdaniem zacna paczka do odsłuchu. Da Ci przekrój totalny.

No i jestem po pierwszym odsłuchu. Dziękuję Panom z Q21 za sprawną organizację. Do testów zaprosiłem również mojego kolegę z "dobrym uchem", tak więc 3h minęły szybko i w lużnej atmosferze. Na starcie zaczęliśmy od Monitor Audio, potem był Tannoy. Ponieważ nie za bardzo lubię opisywać co się słyszy, postaram się ująć to jakoś w miarę krótko. Zarówno Monitory jak i Tannoy grały poprawnie, pierwsze trochę za dużo wysokich jak dla mnie. Tannoy lepiej, ale szału nie było i tu pojawiły się obawy, czy amplituner nie jest po prostu na nie za słaby. Zaczęliśmy wachlować płytami, doszukując się szczegółów i czegoś "fajnego", co w końcu by nas ruszyło. Trochę zrezygnowani poprosiliśmy o AA, jednak zamiast wymienionych Hyperionów (w sumie nie wiem dlaczego ale to lepiej) dostaliśmy zestaw Rhea. Pierwsza płyta, "play" i....były ciary, był uśmiech i niedowierzanie. To co wydobywało się z tych kolumn było poza skalą tych wcześniejszych. W sumie to nie ważne, czy wina sprzętu, zestrojenia i czegokolwiek innego - nam się podobało. Każda muzyka grała tak, że żal było ją gasić. O dziwo, kupel, trochę przeciwnik amplitunerów (tylko miłość do stereo) nawet nie odezwał się słowem na temat pieca, jego płyty brzmiały inaczej niż w domu, słyszał więcej, lepiej, a jak otworzyły się drzwi, a w nich stanął Pan z obsługi zapytał: "Czy one są w kolorze czarnym" ? :-)

Zamierzamy oczywiście wybrać się jeszcze ponownie na odsłuch, dać AA jakąś konkurencję, bo obaj stwierdziliśmy, że porównywanie do nich Tannoy czy Monitorów było nieuczciwe. Z braku czasu, ale też z podobnych pobudek nie odsłuchaliśmy Klipsha, może następnym razem...

Tak na koniec dodam, że wychodząc już z salonu byłem dumny, że takie cuda potrafią robić w Polsce i to w dodatku w Łodzi, w mieście w którym mieszkam. ;-)

• 2 miesiące później...

No i stało się. Trochę niespodziewanie, ale stałem się właścicielem zestawu AA Rhea. Trafiła się bardzo dobra cena za zestaw używany, jeszcze na gwarancji, więc nie było się nad czym zastanawiać (nawet kolor pasował). Tutaj z miejsca chciałbym podziękować Q21 za odsłuch i odkrycie tych kolumn, choć nie kupiłem ich u Was w salonie, szczerze doceniam Wasz poświęcony czas, porady, prezentację i udostępnienie salonu.

Moje kolejne pytanie dotyczyć będzie chyba trudniejszego tematu niż wybór frontów, teraz trzeba dobrać do Rhea środek. Zgodnie z poprzednimi radami powinien być tego samego producenta, jednak od AA otrzymałem odpowiedź, ze nie robią centralnych....Szkoda, to był by zestaw ! Tutaj pytanie do fachowców - co polecacie i jak to dobierać ??? Odsłuch albo w domu, albo w salonie posiadającym AA (Q21 ? :-) ) Jak wygląda dobieranie kolumny środkowej do frontów, bo przecież do kina stosuje się mikrofony kalibrujące (w Marantzu działa to bardzo dobrze) ? Będę wdzięczny za uwagi i rady.

Aha, choć nie tak istotne, propozycje satelit równiez mile widziane. Przymierzam się równiez do zakupu interkonekta i kabli do głosników - myślałem na początku o Melodika - Wasze opinie ?

Dzięki !

Melodika to stosunkowo uniwersalne, dobre, neutralnie brzmiące kable. Taki bezpieczny wybór. A to już na prawdę sporo.

Co do kolumny centralnej to to nie znam budżetu ale jedna z lepszych w swojej cenie to klipsch rp440c, duże pełne mięsiste granie. Co dziwnego także nie ostre.

Z nieco mniejszych też tańszych dobrze sprawdzi sir zebsor center czy też wyprzedawane za grosze centralny z serio lektor.

Pozostaje do dyspozycji

Zbędny, tym bardziej, że ma raczej inny charakter grania, niż Rhea ze względu na kopułkę alu.

Za połowę tej sumy, a nawet już od tysiąca można kupić podobne w charakterze choćby te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy Elac CC71, Advance Acoustic Kubik K-Center, Indiana Line Musa 705, Diva 755, Dynaudio DM Center

w końcu ten głośnik służy głównie do dialogów i nie musi mieć wygórowanej mocy;

ważniejsza jest barwa i zrozumiałość, transparentność.

Jeśli jednak kupujesz samopoczucie, to wybieraj według zupełnie innych kryteriów ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.