Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o ocenę zestawu

leviath

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze będzie stereotypowo, bo polecę do odsluchu Yamahę A-S1100, którą sam niedawno kupiłem (ma dobre pre gramofonowe). Do tego na takie - metraż i muzykę - może klipsch RP280. Gdzieś mignął mi w ogłoszeniach pro ject 5.1, tuner jakiś pod kolor z używek do 500 zł :) i na koniec dobrać cd. Jak budżet będzie jeszcze luźny to zamiast tunera odtwarzacz sieciowy, radio będzie po necie + dodatkowe możliwości.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie ,

Po rozmowach z kolegą S4Home zestaw do odsłuchu został wybrany. Priorytetem będzie dobranie odpowiedniego wzmacniacza i kolumn. Na pierwszy rzut pójdą dwa wzmacniacze Nad 375 oraz Roksan K3. Do tego kolumny Tannoy XT8F , Elac Uni Fi U5 . Pomieszczenie jest dość duże , ale nie ustawne. Dodatkowo druga połowa nie chce wielkich kolumn. Dlatego do testu dołączą Monitor Audio Silver 6 oraz Studio 16Hz Canto Grand. Zobaczymy jak te połączenia będą ze sobą współpracować. Podzielę się wrażeniami jak tylko sprzęt dojedzie.

• 2 tygodnie później...

Odsłuchy już mam za sobą. Początek był dość kiepski ponieważ dostarczony cd odmówił posłuszeństwa po zmianie pierwszej płyty. Żadnej z kolejnych nie chciał czytać. Był weekend , wiec możliwość szybkiej wymiany zerowa. W związku z tym na pierwszy rzut poszedł wzmacniacz Roksan Kandy K3 , który oferuje możliwość podłączenia źródła przez bluetooth. Na początek podłączone zostały kolumny Monitor Audi Silver 6. Wersja Piano Black wygląda obłędnie , jednak najdelikatniejsze dotknięcie zostawia widoczne ślady. Wrażenia odsłuchowe już nie były tak dobre. Może rzeczywiście są za małe jak na taki metraż. Bardzo mi przeszkadzały ( w większości utworów ) bardzo kłujące i ostre wysokie tony .Bas był przyzwoity , ale brakowało objętości. Kolejne były kolumny Studio 16Hertz Canto Grand. I tutaj było podobnie , aczkolwiek zaskoczony zostałem możliwościami tych "maleństw". Nie był to mój dźwięk ponieważ tony wysokie również były zbyt ostre dla moich uszu , a bas sprawiał wrażenie płytkiego/krótkiego. Elac Uni fi u5 wniosły zmiany. Soprany już nie krzyczały , bas zyskał na mocy i objętości , jednak środek wydawał się trochę za płaski (w niektórych utworach). Aczkolwiek było już nieźle. Na koniec poszły maleństwa Tannoy XT8F. Bas w tych kolumnach jest najmocniejszy i najgłębszy względem poprzedników. W większości utworów brzmi bardzo przyjemnie, aczkolwiek zdarza się , że jest go za dużo. Góra i środek bardzo miłe dla ucha . Przy cichym jak i przy głośniejszym odsłuchu wszystko było na swoim miejscu. Po tym wszystkim udało mi się pożyczyć leciwy odtwarzacz cd Pioneer Pdm. Cała zabawa zaczęła się na nowo również z Nad`em 375. Wszystkie konfiguracje zostały odsłuchane. Prawdę mówiąc nie zauważyłem znaczących różnic w brzmieniu pomiędzy tymi wzmacniaczami. W związku z tym postanowiłem wybrać Roksana K3. Pozostał dylemat co do kolumn. Druga połowa na własnym słuchu doświadczyła, że MA6 oraz Canto Grand w żaden sposób u Nas nie zagrają. Chcąc nie chcąc kolumna musi być większa. Przez sporą część wczorajszego dnia kolumny Tannoy i Elac były testowane przy dość szerokim repertuarze. Wybór ciężki, bo po dłuższym słuchaniu obie są bardzo dobre. Każda miała plusy i minusy .... kończąc moje wypociny smile.png finalny wybór padł na tannoy`e. Bardzo ładnie zgrywają się z Roksanem.

Chciałbym teraz dobrać odtwarzacz am/fm z możliwością odtwarzania radia internetowego lub osobno odtwarzacz sieciowy i tuner am/fm. Zasadnicze pytanie. Czy kupować sprzęt nowy czy zainteresować się używanym ? Jestem również ciekaw kwestii budżetu . Zakładam maksymalnie 3000. Tylko czy jest sens i czy nie warto kupić podzespoły znacznie tańsze ?

Biorąc pod uwagę zastrzeżenia drugiej ładniejszej połówki, Canto Grand zostaną! Ale i bez tych zastrzeżeń zostaną.

Co by było, gdybyś poszedł drogą forumowych opinii?

Bardzo ciekawy i pomocny opis. Oby wybór Ciebie jak najdłużej cieszył.

Canto Grand to nie są kolumny na 37m2 i trochę dziwne porównanie do sporych podłogówek jak XT8F. Najbardziej mnie zaskakują ostre wysokie tony w Canto Grand. Rozumiem, że mogłoby komuś brakować wysokich, szczególnie przy wytłumionych pomieszczeniach, ale ze ostre....

Jeśli chodzi o wybór XT8F + K3 to sam miałem okazję słuchać takiego połączenia i wypadło lepiej niż z Marantz-em 8005 i CA CX80.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.