Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o ocenę zestawu

leviath

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie kolegów.

Planuję zakup sprzętu stereo . Po dłuższej lekturze źródeł krajowych jak i zagranicznych, finalizuję listę wyposażenia . Niestety mam problem z odsłuchem ponieważ dzieli mnie 200 km do najbliższego salonu audio Dlatego wielka prośba do Was o subiektywną opinie zasadności bądź nie takiego połączenia.

Zestaw ten będzie nagłaśniał salon o powierzchni 37m2. Muzyka pop, rock oraz od czasu do czasu dub step i d`n`b. Źródła dźwięku będą mieszane, tj radio fm , gramofon, cd. Budżet nie przekraczający 18tys. Podzespoły , które mnie interesują to ;

- wzmacniacz Nad C375BEE

- wzmacniacz gramofonowy Nad PP2E

- kolumny Dali Zensor 7

- gramofon Rega Planar 3 + wkładka Elys2

- cd Nad C546

- tuner fm Nad C427

Do wczoraj sądziłem , że jest to przyzwoite zestawienie. Jednak zacząłem mieć pewne wątpliwości co do kolumn. Co o tym sądzicie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/133132-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-zestawu/

Kupowanie kolumn bez odsłuchu to działanie conajmniej nierozsądne,na twoim miejscu dogadałbym się ze sklepem i testował we własnym pomieszczeniu,najwyżej wydasz trochę pieniędzy na kurierów..

Na 37m2 Zrnsor7 mogą być za małe. Klipsch RP-280F, Monitor Audio Silver10, jak i Focal Aria 948 (te gdzieś w necie znajdziesz używane w fajnej cenie)

18tyś na bank coś kupisz, ja bym od jednego sprzedawcy wszytko kupował bo na bank rabat by był na wszytko.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Nagłośnią bez problemu, a że nie masz zamiaru upajać się barwą skrzypiec czy

klawesynu, powinny być naprawdę dobre przy umiarkowanej cenie.

Zresztą pamiętaj, że rzadko kiedy skok za róg po papierosy kończy się

znalezieniem "Graala" w audio. Jeśli okaże się, że najpierw jeden, później

następny element nie spełnia marzeń to tylko dołączysz do dużej grupy

tych, co całe życie szukają ...i nie znajdują ;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzień dobry.

W kwestii elektroniki nie mam żadnych wątpliwości, to dobre urządzenia, które w Twoich gatunkach muzycznych sprawdzą się idealnie. Można tylko ewentualnie myśleć o innych kolumnach. Połączenie NAD z Dali zaoferuje Ci dynamiczny, lekko ocieplony dźwięk z dobrym wypełnieniem. Zestaw taki nagłośni Twój salon.

Natomiast jako alternatywa można jeszcze spojrzeć na polską konstrukcję Audio Academy Hyperion IV (https://www.q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html), bardzo dynamicznie grające Pylon Audio Diamond 28 (https://www.q21.pl/pylon-audio-diamond-28-13277.html) lub bardziej rockowe Focal Chorus 726 (https://www.q21.pl/focal-chorus-726.html). Każda z propozycji obiektywnie jest bezpośrednią konkurencją kolumn Dali.

W przypadku pytań oczywiście służę pomocą, zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W naszym salonie wszystko w komfortowych warunkach możesz posłuchać, porównać i odpowiednio wybrać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kupowanie kolumn bez odsłuchu to działanie conajmniej nierozsądne,na twoim miejscu dogadałbym się ze sklepem i testował we własnym pomieszczeniu,najwyżej wydasz trochę pieniędzy na kurierów..

dobra sugestia, tylko nie wiem jak to obecnie w praktyce wygląda. Jakiś rok temu (z mniejszym budżetem ) pytałem kilku sprzedawców o taką opcje i każdy odmówił. Również za kaucją nie chcieli.

Na 37m2 Zrnsor7 mogą być za małe. Klipsch RP-280F, Monitor Audio Silver10, jak i Focal Aria 948 (te gdzieś w necie znajdziesz używane w fajnej cenie)

18tyś na bank coś kupisz, ja bym od jednego sprzedawcy wszytko kupował bo na bank rabat by był na wszytko.

nie chcę kupować wielkich klocków bo miejsce nie do końca pozwala. Maksymalna wysokość to 1000mm , a brak możliwości manewrowania wymusza bass reflex z przodu .To fakt ,że najlepiej by było zakupić wszystko w jednym sklepie , najkorzystniejszą ofertę można wynegocjować.

Nagłośnią bez problemu, a że nie masz zamiaru upajać się barwą skrzypiec czy

klawesynu, powinny być naprawdę dobre przy umiarkowanej cenie.

Zresztą pamiętaj, że rzadko kiedy skok za róg po papierosy kończy się

znalezieniem "Graala" w audio. Jeśli okaże się, że najpierw jeden, później

następny element nie spełnia marzeń to tylko dołączysz do dużej grupy

tych, co całe życie szukają ...i nie znajdują ;-)))

:)

Jakbym miał 37m to bym przesłuchał np. Tonsil Altus 380. Jeden duży głośnik basowy kolumna trójdrożna.

O ile wzmacniaczowi mocy wystarczy do danych kolumn to niewiadomą są Twoje preferencje i akustyka pomieszczenia i tu nie ma żadnej gwarancji na odległość. Część kolumn obecnie pomimo np. jednego 18cm głośnika lub dwóch dość podbija bas. (Diamondy 25 mają np. Dwa 15cm głośniki a bas jest z tego mocniejszy niż z 30 cm głośnika w starym Altusie i w rezultacie w 20m2 pewnych nagrań nie da się słuchać a niby małe kolumny).

Zestaw audio dobrze dobrany, pytanie o preferencje muzyczne bo nad do popu czy disco to tak średnio może wypaść. Głośniki koniecznie sprawdzic ze wzmacniaczem, proponowałbym focal, moze pylon, monitor audio... no i posluchaj wlasnych plyt przy odsluchach.

Taaa, poważnie :D?

Nie jedna kontrukcja przy nich polegnie.

Jakby przykleić im logo znanej marki pewnie byś na nie spojrzał,heheh

to samo tyczy się innyh polskich producentów

Łokmen Saba

Nie wiem z jakich okolic jesteś, jednak w tym budżecie może być lepiej, niż z zestawieniem które opisujesz. Popatrz na mapę i odwiedź jedną z firm: Studio 16 Hz, Jag Electronics, Q21, Nautilus. Może coś przypadnie Ci do gustu.

Wez elektronike ktora wymieniles i jakies 3 zestawy paczek do domu - jak wydajesz kase na nowe to sprzedawca chyba nie bedzie robil problemu z wypozyczeniem. A jak bedzie robil to idz do innego. Popytaj o jakies rzeczy z displayu - mozna sporo zaoszczedzic. Ja juz nic nowego bym nie kupowal. Nigdy w zyciu.

Nie wiem z jakich okolic jesteś, jednak w tym budżecie może być lepiej, niż z zestawieniem które opisujesz. Popatrz na mapę i odwiedź jedną z firm: Studio 16 Hz, Jag Electronics, Q21, Nautilus. Może coś przypadnie Ci do gustu.

jestem z zachodniopomorskiego , więc żaden z tych salonów nie jest w "rozsądnym" zasięgu. Z tego co widzę to w Szczecinie jest Audiofil i Top HiFi.

Wez elektronike ktora wymieniles i jakies 3 zestawy paczek do domu - jak wydajesz kase na nowe to sprzedawca chyba nie bedzie robil problemu z wypozyczeniem. A jak bedzie robil to idz do innego.

Tak jak pisałem wcześniej j, akiś rok temu (z mniejszym budżetem ) pytałem kilku sprzedawców o taką opcje i każdy odmówił. Również za kaucją nie chcieli.

Spróbuję teraz, ale nie sądzę by wiele się zmieniło.

jestem z zachodniopomorskiego , więc żaden z tych salonów nie jest w "rozsądnym" zasięgu. Z tego co widzę to w Szczecinie jest Audiofil i Top HiFi.

Z Panem Grzegorzem z S16HZ idzie się dogadać, Q21 mi wysyłało więc też się chyba da.

Tak jak pisałem wcześniej j, akiś rok temu (z mniejszym budżetem ) pytałem kilku sprzedawców o taką opcje i każdy odmówił. Również za kaucją nie chcieli.

Spróbuję teraz, ale nie sądzę by wiele się zmieniło.

Prosze zajrzec na priv'a.

Połączenie NAD z Dali zaoferuje Ci dynamiczny, lekko ocieplony dźwięk z dobrym wypełnieniem. Zestaw taki nagłośni Twój salon.

O czym Ty piszesz q21? Nad +dali? ocieplenie?

Dysponujesz dużym miejscem chłopie. Niech Q21 przestanie bredzić o swoich Nadach. Rozważ Roksan Kandy K3. Wydajny wzmak a kolumny to przy takiej sumie Ci dowiozą i sam rozpatrzysz sprawę.

Z Panem Grzegorzem z S16HZ idzie się dogadać, Q21 mi wysyłało więc też się chyba da.

Przy kolumach na scan speak to bardzo bym się zastonowił, jak dla mnie obnażają źle zrealizowane nagrania. Oczywiście przy dobrych płytach a szczególnie vinylach grają pięknie.

Z całej listy zostawiłbym tylko gramofon. Nie twierdzę, że elektronika NAD-a jest zła. Po prostu jakoś nigdy nie miałem na nią parcia. Weź pod uwagę takie wzmacniacze jak Pioneer A-70DA , Denon PMA-1600AE lub Rotel A-14. Skreśl z listy tuner i odtwarzacz CD zastępując je Auralic Mini lub Node 2. Zyskasz radio, dostęp do serwisów streamingowych i możliwość odtwarzania płyt zgranych do FLAC lub WAV. Jeśli dobrze poszukasz, powinno wystarczyć na lepsze głośniki niż te, które wybrałeś.

A ja twierdzę mój szanowny kolego, że elektronika NADA z serii Bee jest zła. Przynajmniej dla mnie. Plastikowe granie i ten napompowany bas. Dla mnie stereo to jest player, wzmacniacz i kolumny jak za starych czasów. Z tych wszystkich modeli, które podałeś stawiałbym na Rotela. Nie odsłuchiwałem jeszcze A14 natomiast jeśli miałby grać tak jak seria 12 to bym go sobie odpuścił. Poza tym nie wiem o co Ci chodzi z tymi głośnikami ja podałem przykład, że kolumny na scanie obnażają niedoskonałości nagrań. Ale widzę, coraz częściej pojawiające się wpisy typu DAC do odtwarzania plików. No więc ja mam takiego Dac'a i w porównaniu do leciwego Denona DCD 1450AR z którym gra Rotel RA-1070 to zbyt nie poważna sprawa. I uśmiech na buzi.

Nie wiem jak inne Nady, ale twierdzę , że Nad 375bee nie ma nic wspólnego z plastikiem. To kawał, porządnego, solidnie zbudowanego 16 kg. kloca o ogromnej mocy, dynamice, przejrzystości, zrównoważonym - wypełnionym paśmie. Opinię o napompowanym, dudniącym, mulącym basie można włożyć między bajki - taki efekt to wina kolumn lub złej akustyki :)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Nie wiem jak inne Nady, ale twierdzę , że Nad 375bee nie ma nic wspólnego z plastikiem. To kawał, porządnego, solidnie zbudowanego 16 kg. kloca o ogromnej mocy, dynamice, przejrzystości, zrównoważonym - wypełnionym paśmie. Opinię o napompowanym, dudniącym, mulącym basie można włożyć między bajki - taki efekt to wina kolumn lub złej akustyki :)

To posłuchaj sobie Rotela RA-980BX lub RA-1070 a uwierzysz, że Nad w porównaniu z tymi wzmakami to jednak bajki:)

elektronika NADA z serii Bee jest zła

No pacz :-) a ja bedąc na odsłuchu miałem do swoich kolumn oraz paru innych własnie Rotel A14 no i wybrałem Nad 375.

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

No pacz :-) a ja bedąc na odsłuchu miałem do swoich kolumn oraz paru innych własnie Rotel A14 no i wybrałem Nad 375.

No i tu wypada A14 dla Ciebie, bowiem przegrał w szrankach z Nadem ;) Posłuchaj sobie strych modeli Rotela z tych szczególnie z serii 8xxx nie mówiąc już nic o końcówkach mocy:)

Witaj,

W cenie 18000 zł nie możesz brać pod uwagę kolumn Zensor 7. To zestawy wybierany w kwocie znacznie niższej.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje brzmieniowe to polecał bym przy najmniej kolumny:

Tannoy XT8F, Klipsch RP280, Monitor audio Silver 10, czy wspomniane Minas Anory. W zależności od kolumn wybrał bym wzmacniacz, chodź stosunkowo odpowiedni do wszystkich faktycznie byłby NAD 375BEE

Możesz odsłuchać u nas tych kolumn. Mogę także wybrane podesłać do Ciebie na odsłuch. Tylko napisz.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.