Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy amplituner i duży problem

kaktusr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie mam problem błagam nie usuwajcie tematu. Miałem Yamahe RXV630 wszystko działało dobrze aż się spalił centralny kanał. Chciałem coś nowego pojechałem kupiłem nowy ampli ONKYO nr-656 ale zanim zabrałem się za podłączenie postanowiłem kupić miernik i pomierzyć przede wszystkim centralny głośnik bo po założeniu nowego zaczeły się problemy z yamaha najpierw "chec sp wires" a później spalenie. Centralny to Tannoy mcbeye przednie kolumny to Tannoy m3. Według specyfikacji w necie wszystkie kolumny powinny mieć 8ohm. Mierze miernikiem centralny 4 :O, mowie ok może coś zepsute dlatego klękła yamaha, mierze przednie tannoy m3 również 4ohm ! Zbladłem po prostu :( tym bardziej że yamaha miała przełącznik i jechałem całe życie na tym który wskazuje że mam mieć głośniki 8ohmowe. Teraz mam problem mam nowy ampli 6-16ohm dwa stereo + cetralny 4ohm tylne 8ohm czy ja to mogę podłączyć ? Nie rozumiem tego według specyfikacji kolumy mają 8hm mierze mają 4...Głośniki grają wszystkie dobrze żaden nie jest spalony...

Błagam doradzicie coś Oknkyo wzięte na raty nie chce tego zwracać :(

https://www.audiostereo.pl/topic/133138-nowy-amplituner-i-du%C5%BCy-problem/

Przed laty miałem podobny problem. Kupiłem amplituner Sony i komplet głośników Jamo z aktywnym subwooferem. Z tyłu amplitunera było napisane, że wszystkie głośniki powinny mieć od 8 do 16 Ohm, a moje Jamo miały 6 Ohm wg specyfikacji. Efekt był taki, że przez pierwsze 20 minut grania w głośnikach charczało, potem grało normalnie. Sprzedałem Sony i kupiłem Onkyo, w którym na tylnej ściance napisano, że można podłączać głośniki 6-16 Ohm. Gra to do dziś bez problemów. Impedancji głośników nie mierzyłem, ale gdy jeszcze miałem amplituner Sony, wpinałem w szereg z głośnikami rezystor 2 Ohm, ale nic to nie pomogło.

W pomiarze miernikiem prądu stałego nie wyjdzie impedancja, lecz rezystancja, jednak w dość dużym uproszczeniu po takim pomiarze można określić impedancję, która jest ok 25% wyższa, czyli 6ohm rez. to 8ohm imped. itd.

To zgrubne wyliczenie nie dotyczy kolumn z filtrem subsonicznym (np sporo modeli Cantona), bo miernik pokaże przerwę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.