Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon AD Fontes

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że byłeś posiadaczem tego gramofonu i sprzedałeś go z powodu wyżej wymienionej wady konstrukcyjnej?

W.

Przynajmniej ja tak, może to była wada jednych z pierwszych egzemplarzy. Bo takiego byłem posiadaczem.

Było jeszcze kilka innych wad.

Jednak byłbym niesprawiedliwy i bardzo stronniczy gdym napisał że gramofon grał źle, wady moim zdaniem przerastały walory dźwiękowe.

Sorry za wtrącenie się w dialog.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gramofon AD Fontes to jedyna audio rzecz, o której "marzę" ale nie dorosłem jeszcze. A może moja percepcja nie dorosła do tego. Nawet gdyby były jakieś wady traktował bym je jako wyróżnik, jako coś wyjątkowego.

Pamiętam jak p. Andrzej otworzył wątek o wyprodukowaniu 10szt łożysk i takie tam. Ale też pamiętam, jak pisał, że jest to jego hobby, a pomimo tego ilość osób która chciał posiadać jego wyroby była ogromna. Pisał bardzo wyraźnie, to jest hobby i mogą wystąpić "komplikacje". Że rozwiązania są mocno budżetowe, a jego tokarz ma wysypkę jak go widzi.

Panowie byliście tego świadomi skoro byliście pierwszymi klientami.

Witam, zastanawiam się poważnie nad zakupem gramofonu Ad Fontes, podkreślę - pierwszego gramofonu. Czego mogę się po nim spodziewać? Jakie ma on przede wszystkim wady? Czy nowe modele nie mają problemu z silnikiem i stabilnymi obrotami? O zaletach trochę czytałem. Zastanawiam się też, czy ten gramofon nie będzie zbyt skomplikowany, jak dla początkującego, laika, humanisty :)? Czytałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wiem, że może być różnie.

Myślę, czy za cenę ok. 4 tys. (gramofon) + 1,5 tys. (wkładka) + 2 tys. (pre), mogę może kupić jakiś inny gramofon, którego walory dźwiękowe będą ciekawsze, niż Ad Fontes?

Pomóżcie, albo chociaż rozwiejcie moje wątpliwości. Dodam, że gramofon byłby w systemie z Minas Anor IIIs 2,5R i Cayin CS-55 A.

Pozdrawiam,

Piotrek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podkreślę - pierwszego gramofonu.

Moim zdaniem daruj sobie z tym ramieniem albo zamów fontka z innym ramieniem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Konkretniej -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mogę kupić taki trzymiesięczny model za 3 tys. złotych, tylko muszę szybko się zdecydować. A od jakiegoś czasu myślę, żeby wejść w świat analogu...

Ukryta Zawartość

Po prostu uważam, że będziesz miał więcej "zabawy" z ustawiania ramienia niż uciechy ze słuchania.

Chyba, że jesteś na tyle cierpliwy, że nie ma to znaczenia.

To nie jest krytyka tego gramofonu.

Nie jestem pewny czy to dobry pomysł na pierwszy gramofon.

Zaprawdę, nie wiem, Koledzy, skąd u Was takie problemy z ustawieniem ramienia lub z utrzymaniem stabilnych obrotów? Istotnie, trochę zabawy jest przy ustawieniach, lecz chyba dla faceta z podstawową znajomością obsługi wkrętaka, poziomicy lub lampy stroboskopowej nie jest to jakaś przeszkoda nie do pokonania? Poza tym, raz ustawione ramię trzyma ustawienia bardzo długo, u mnie okresowo kontroluję ramię może raz na pół roku i ewentualne korekty są minimalne... Obroty sprawdzam co 1-2 miesiące, tutaj również głównie wpływ ma chyba temperatura w pokoju, i jakoś daję radę przez te 3 minuty utrzymać lampkę i drugą ręką kręcić gałką.

Bynajmniej, nie psuje mi to w żaden sposób przyjemności słuchania muzyki, wręcz przeciwnie, obcowanie z mechaniką tak skomplikowanego urządzenia dodaje szczypty smaku. Owszem, jeżeli ktoś posiada kilka wkładek, lub czyjeś dziatki lubią sobie popsocić, kręcąc wszystkim, co im wpadnie w łapki, no to może AF nie jest najlepszym pomysłem i lepszy będzie jakiś kombajn sparowany z ajfonem. Dla wszystkich innych, normalnych użytkowników, do których i ja się zaliczam, to naprawdę nic strasznego.

Aby być całkiem szczerym, dodam jedną rzecz, która mnie akurat lekko irytuje w tym sprzęcie, wada chyba bardziej estetyczna... otóż na krawędziach aluminiowych, błyszczących talerzy, znać wszystkie odciski palców, i podczas pracy gramofonu te ślady tak niezbyt ładnie wirują :/ aby to wyczyścić, potrzeba najwięcej czasu, no i to jest już troszkę zabawy.

Reasumując, dla mnie może 5% czasu zajmuje ustawianie sprzętu i 95% słuchanie. Być może, robię coś niezgodnie z zasadami, nie wiem? Wolę się nad tym zanadto nie zastanawiać i zamiast tego posłuchać jakiejś dobrej, starej płyty :))) Pozdrawiam!

To masz jakis wyjatkowy model, obroty w tym gramofonie (nawet w najnowszych modelach) sa niestabilne, mnie to nie pozwalalo cieszyc sie muzyka, sterownik Zontka zalatwil sprawe. To byl jedyny mankament w moim egzemplarzu, obecnie nie moge powiedziec zlego slowa na temat naszego pozycia, klade plyty i slucham.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

To masz jakis wyjatkowy model

No jasne, że wyjątkowy! Każdy AF jest wyjątkowy, Twój także - boć to przecie są wyroby jednostkowe, żadna seryjna produkcja. Co więcej, każdy z nas, posiadaczy Foncjuszy, jest na swój sposób wyjątkowy :)

A tak na serio, to widzę tutaj, wśród Kolegów, pewną przypadłość i być może prawidłowość... jeśli można tak powiedzieć na trzech przykładach, ale już jakby mały wzór się układa. Otóż, na przykład #hubertrs, #darek2, oraz ja także - my wszyscy mamy zbliżone konfiguracje sprzętowe: 1. źródło to Ad Fontes, 2. wzmacniacze lampowe raczej takie trochę mocniejsze i 3. zestawy głośnikowe szerokopasmowe, wysokoskuteczne, na membranach papierowych około 10". I nie mówcie, że to przypadek :) A może ktoś jeszcze ma podobne zestawienie?

Nie wiem skąd bierzecie problemy z tym gramofonem ? Pan Andrzej tak ustawia ramię, że nie trzeba nic z tym robić, chyba, że zmienia się wkładkę na innej firmy. Kalibracja jest dziecięco prosta, Pan Andrzej wszystko daje co konieczne, obroty, praktycznie już nie sprawdzam, z reszto to tego też jest oprzyrządowanie i jest to prosta sprawa. Dla i ludzi, którym pokazuje ten gramofon jest piękną sprawą, pięknie gra no i tak też wygląda, no i w obecnej mojej konfiguracja to jest bajka - lampa, no i szerokopasmowe kolumny.

Nie chciałem wkładać kija w mrowisko (może raczej ramienia) ;))

Panowie nie nadymajcie się.

Decyzja zawsze należy do zainteresowanego zakupem. Do nikogo innego.

Dziękuję serdecznie wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi - wątpliwości jest coraz więcej... Czuję się niczym osoba mówiąca z sonetu Mikołaja Sępa Szarzyńskiego "O wojnie naszej, którą wiedziemy z szatanem, światem i ciałem". :-) Chciałbym właśnie gramofon Ad Fontes, ale wiem, że ma swoje mankamenty. Na konkurencyjnym forum są osoby, które mając problemy z obrotami, zrezygnowały z tego według mnie - pięknie wykonanego - gramofonu. Mnie osobiście zależy na jakości dźwięku (w określonym przedziale cenowym, na jaki mogę sobie pozwolić), a nie myśleniu, czy ze sprzętem wszystko jest w porządku. A dodatkowe kupno sterowników mija się z celem, ponieważ oczekiwałbym sprzętu bez jakichkolwiek niedoskonałości. I na koniec - niech kolejne wpisy (jeśli się pojawią) - będą merytoryczne, a nie nacechowane emocjonalnie. :-)

Pozdrawiam,

Piotrek

Podoba Ci sie gramofon i zastanawiasz sie czy go kupic bo ma wade na ktora jest rozwiazanie w postaci sterownika?, nawet z kontrolerem zontka cena jest dosc konkurencyjna bo w tej kwocie trudno bedzie ci kupic cos co zagra na podobnym poziomie. Nie twierdze, ze jest to nie mozliwe aczkolwiek na pewno nie proste. Tym bardziej, ze jak twierdzisz jestes poczatkujacy

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

• 1 miesiąc później...

No i w końcu recenzja w październikowy Audio, no nie chwaląc się to jest mój gramofon, pojechał po zrobieniu z p. Andrzejem na testy, zapraszam do lektury

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nocnymocny czytając o Twoich obawach sugeruje poszukać innego gramofonu.

darek2 dobra kalibracja tego gramofonu to nie jest szybka i prosta sprawa.

Robiłem ja już kilkakrotnie więc czuje się kompetentny do wypowiadania takiej opinii.

Nie jest prosta, zwłaszcza za pierwszym razem. Jednakże nie demonizujmy, to jest naprawdę do zrobienia - potrzeba cierpliwości, dokładności i 15 minut czasu, a na pewno się uda.

Ale racja, jeśli ktoś tego nie "czuje" i ma obawy co do swych umiejętności manualnych, to niech nie kupuje AF, bo będzie miał uraz do dobrych szlifierek na całe życie!

• 1 miesiąc później...

Darek2 ja go kalibrowałem w oparciu o protraktor i ustawiałem azymut za pomocą oscyloskopu i specjalnej płyty i on się w tedy naprawdę odwdzięcza.

Pochwalę się bo ostatnio poprawiłem moją prowizorkę związaną z tarczą stroboskopową do tego gramofonu.

Dałem czujką głębiej by to było dyskretne rozwiązanie i zdawało mi się, że paski tarczy są dłuższe niż były w rzeczywistości.

Gniazdo w plincie wykonał mi pan Andrzej a ja nie zabrałem na wzór tarczy, skutkiem błędu było nerwowe domalowywanie brakujących pasków.

Sterownik wtedy i tak zadziałał ale prowizorka została długo bo do dziś, czyli co najmniej rok jak nie dłużej..

Teraz moja jest trwała bo częściowo malowana na talerzu i obroty pięknie trzymają stały poziom. Startuje od zera bez popychania i w kilkanaście do kilkudziesięciu sekund obroty są na stałym zadanym poziomie.

Ukryta Zawartość

post-552-0-08852600-1514325568_thumb.jpg

post-552-0-22009300-1514325781_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Koledzy jak ktoś szuka Fontesta to mój egzemplarz jest na sprzedaż.

Właśnie zamiar sprzedaży zmobilizował mnie do poprawienia tej tarczy tak by przyszły nabywca miał go w wersji juz dopieszczonej bez prowizorki.

Jeśli jesteście ciekawi czemu to odpowiem. Kupiłem niedawno Micro Seiki DD-40, krótkie ramię 9" ale wygląda na to, że się chyba lepiej zgrało z moja wkładką.

Prawdę mówiąc to korci mnie znowu spróbować jak zagra Fonciak ale się przed tym bronię. Rożnicę nie były spektakularne, a raczej prezentują trochę inny charakter ale sporo zmieniam w moich kolumnach i trudno do końca orzec co ostatecznie wprowadziło jakie zmiany.

Ach, zdrajco :)))

Gratulacje i zadowolenia z nowego nabytku, oby nie był gorszy od naszych AF :)

No nie łatwo mi przyszła ta decyzja ale taka proza życia, że zrobiłem dziurę w domowym budżecie.

Nie jest to interes życia bo zainwestowałem trochę w niego ale uważam, że dałem uczciwą cenę także i nabywca i ja będziemy zadowoleni.

Jestem już po słowie z kolegą z forum i praktycznie już nie jest mój. Jeszcze u mnie jakiś czas pobędzie i podwieszę na nim wkładki jaki kolega mi podeślę ale cieszę się bo on urzytkował już Ad Fontesa, sprzedał poprzedni i wraca do niego ponownie, czyli trafi w dobre ręce.

Tych porównań to się nawet trochę boję bo to jest raczej trochę inny charakter grania, a nie milowy krok w przód. Nie wiem czy po prostu wkładka się lepiej nie wpasowała.

Jak trochę posłucham to może parę słów skrobnę.

Tak, proszę, napisz jak to gra w odniesieniu do AF.

Ja czasem zaczynam myśleć o zawieszeniu na moim Foncjuszu wkładki MC... zapewne długa jeszcze droga przede mną, lecz ośmielony dokonaniami niektórych jego właścicieli z naszego forum, kiedyś i ja spróbuję :)

Pozdrawiam serdecznie!

Tak, proszę, napisz jak to gra w odniesieniu do AF.

Ja czasem zaczynam myśleć o zawieszeniu na moim Foncjuszu wkładki MC... zapewne długa jeszcze droga przede mną, lecz ośmielony dokonaniami niektórych jego właścicieli z naszego forum, kiedyś i ja spróbuję :)

Pozdrawiam serdecznie!

Szkoda fontka na MM

Cześć i czołem. Pozwolicie, że się wtrącę do wątku, ale z pytaniem :)

Jaki uważacie, że potrzebny jest minimalny koszt na wkładkę do AF, żeby to dobrze zagrało i jedno nie ograniczało drugiego?

Drugie pytanie to jak to jest z tym ustawianiem - z jednej strony opinie, że twórca ustawia wszystko i nic nie trzeba robić (zakładam, że on zainstalowałby od razu docelową wkładkę) z drugiej, że potrzebne trochę czasu (to jeszcze przeżyję), kilka narzędzi i skilla i tu już nie wiem bo Duala jak kupiłem tak działa i nic w nim nie zmieniałem prócz nacisku jednym pokrętłem także nie znam się za bardzo ale z drugiej strony też nie mam nic przeciwko nauczeniu się. Zaznaczę jednak, że chciałbym głównie słuchać muzyki, a nie kalibrować gramofon, zmieniać wkładki co roku i szukać dźwięku idealnego. Audiofilem (na szczęście) nie jestem, ale umiem docenić dobrą jakość i każdy dźwięk w muzyce (tzn lubię selektywność i smaczki).

Pytam bo obecnie mam Dual CS 455 Gold i przymierzam się do czegoś nowego, znacznie lepszego. Byłem zdecydowany praktycznie na Rega Planar 3, ale kusi mnie tu posiadanie czegoś niestandardowego, indywidualnego. Kwestie estetyczne może nie trafiają w tym przypadku do mnie w stu procentach, ale myślę, że źle to nie będzie wyglądać jak się odpowiednio wybierze materiał wykończeniowy a może być nawet na plus. I teraz właśnie nasuwa się pytanie: ile będę musiał dać za wkładkę, żeby to miało ręce i nogi? Zdaje sobie sprawę, że przewyższy to koszt Rega Planar 3 + Elys 2, ale jak bardzo? Przy okazji jak bardzo mogę liczyć na lepszy dźwięk z takiego AF? Reszta sprzętu będzi ekompletowana ale pewnie będzie opierała się na Cambridge Audio serii CX, przedwzmacniacz mam póki co Schiit Mani (i tak pewnie zostanie).

Czy uważacie, że będzie to dobry wybór dla takiego laika? Muzyka przeróżna - od trip hopu i elektroniki, przez rapsy po ciężkie brzmienia + w planach jazz jak już będę miał na czym go właśnie słuchać i wyłapywać każde pociągnięcie miotełką perkusyjną czy jak to się zwie:)

dzięki z góry i pozdro

Zajrzyj do naszego klubu, tam wszystkie pytania znalazły odpowiedzi. Dla niektórych AF jest istotnie trudny w ustawieniach, i zwykle nie rekomenduje się go jako pierwszego gramofonu dla zupełnych lajkoników. Z moich doświadczeń mogę powiedzieć, że nie gmeram w nim bynajmniej przy każdym odsłuchu, ustawiam porządnie raz na kilka miesięcy i wszystko działa przepięknie, co jakiś czas tylko sprawdzam prędkość obrotową (wrażliwa na zmiany temperatury, u mnie akurat tak jest).

Dobrym pomysłem byłoby posłuchać AF przed zakupem. Jeżeli jesteś gdzieś z moich okolic, to oczywiście zapraszam, sam się przekonasz lub zniechęcisz.

Jak Ci go ktoś porządnie ustawi to wyciśniesz z niego wszystko co może zaoferować.

Co do wkładek to myślę, że poziom do 3-3,5 tyś. za wkładkę to max co bym zainwestował.

Jak nie będziesz się borykał z obrotami (to cecha mocno osobnicza), to nie będziesz przy mim grzebał.

Pan Andrzej stosuje teraz inne łożyska i dale zalecenia co do ustawienia silnika.

Konkretnych wkładek nie podam bo sam grałem na DV20x2LO i ustawiałem kilka innych ale nie robiłem bezpośrednich porównań.

Sporo o wkładkach na Fontescie jest też na forum Audiomaniaków. Duże znaczenie dla brzmienia ma preamp gramofonowy.

Np. taka Audiotehnika AT440 zagrała na Sensorze zupełnie inaczej, z większym drajwem i dynamiką.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.