Skocz do zawartości
IGNORED

Gniazdko - faza, listwa audio - pytanie z elektryki

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Godplayer napisał:

Przepraszam jeżeli było: czy ktoś słyszał, że kable zasilające Supra mają odwrócone N i L ?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Od strony schuko nie ma to znaczenia, jeszcze w niektórych kablach zależy, czy ktoś wykorzystał prawidłowo żyły robocze, bo z tym bywa różnie.

Grunt, żeby we wtyku IEC była właściwa polaryzacja L i N.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Neutralny powinien być znacznie grubszy od fazowego dzielonego na obwody.

(Ale tak nie jest, chyba że to po niemiecka sieć TN-C)

To neutralny z a s i l a 

Uzasadnienie z historii teorii:

Umownie przyjęto 2 stulecia temu niewłaściwy kierunek przepływu prądu i stąd galimatias.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

9 godzin temu, jarekb napisał:

na yutubie pan tłumaczył że ''zła faza'' spaliła suszarkę suszarka z ''płaską'' wtyczką więc co paniusia musi żeby wysuszyć włosy oznaczyć fazę na wtyczce i próbówka w kosmetyczce ?  

Skoro bierzesz za autorytet bele jutubera, który pieprzy głupoty, to cóż począć. 

10 godzin temu, negatyw napisał:

Stawiając "kropkę nad i".
Proszę o jednoznaczne info, czy poniższe zdjęcie pokazuje to prawidłowo.
Widok kabla.

Pytam, gdyż #103 nie zgra się z #107 (faza się nie spotka ze sobą). Wg mnie #103 ma błędnie opisaną fazę.

Live = faza, czyli świeci neonówka.01662fb47031d87b72a325bf2f17ba96.jpg

U nas w PL to nie jest n a r z u c o n e 

Jest według zleceniodawcy generalki

10 godzin temu, negatyw napisał:

Stawiając "kropkę nad i".
Proszę o jednoznaczne info, czy poniższe zdjęcie pokazuje to prawidłowo.
Widok kabla.

Pytam, gdyż #103 nie zgra się z #107 (faza się nie spotka ze sobą). Wg mnie #103 ma błędnie opisaną fazę.

Live = faza, czyli świeci neonówka.01662fb47031d87b72a325bf2f17ba96.jpg

Na obrazku jest wypięty czyli obwód jest rozłączony.

Nie można postawić .

Przecież podwójne gniazda jednopuszkowe są nadal.

Edytowane przez xetras
Dopisek

To wiem, dlatego zapytałem o status tematu od strony wtyku, który wchodzi do wzmaka.
A paradoks podwójnego gniazdka (jak wspomniałem wcześniej) rozwiązuje obrotem wtyku schuko.

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Skoro bierzesz za autorytet bele jutubera, który pieprzy głupoty, to cóż począć. 

to żaden autorytet ,tylko przykład na jakiś ''obsesyjne;; przekonanie że faza Musi  BYĆ  po właściwej stronie , faza po prawej spaliła suszarkę , serio ?

10 minut temu, jarekb napisał:

to żaden autorytet ,tylko przykład na jakiś ''obsesyjne;; przekonanie że faza Musi  BYĆ  po właściwej stronie , faza po prawej spaliła suszarkę , serio ?

W gniazdku ściennym nie ma znaczenia. W Polsce niepisana "norma", mówi że po lewej, kiedy mówimy o takim z bolcem uziemiającym.  Schuko rozwiązuje wszelkie tego typu problemy, grunt żeby w IEC do urządzenia audio była faza z właściwej strony. 😉

Godzinę temu, negatyw napisał:

dlatego zapytałem o status tematu od strony wtyku, który wchodzi do wzmaka.

Intuicyjnie przypuszczam że prawy to byłby L.

Reszty dowiesz się po odkręceniu obudowy.Wyłącznik sieciowy jest zwykle na L.

Czyli reasumując - patrząc na wtyk urządzenia ma być faza po prawej - puenta jest taka.
Można oczywiście napisać trylogię na ten temat, ale chyba szkoda czasu

W tym roku używałem 30-40 gniazdek w 6-7 mieszkaniach ,  piła ,szlifierki , wyrzynarki ,wiertarki ,odkurzacz  itd i nic się nie spaliło widać wszystkie gniazda musiały być fachowo podłączone ?:) 

chcecie mieć spokój z ''fazą'' kupujcie sprzęt grający boscha makity :)

Edytowane przez jarekb
13 minut temu, negatyw napisał:

Czyli reasumując - patrząc na wtyk urządzenia ma być faza po prawej - puenta jest taka.
Można oczywiście napisać trylogię na ten temat, ale chyba szkoda czasu emoji1787.png

Rozpinanie obwodu wyłącznikiem jednobiegunowym dałbym tam gdzie jest faza, tam gdzie jest bezpiecznik i inne zabezpieczenia. Po co kombinować?

rozłączenie neutralnej wyłączy tylko sprzęt ale sprzęt , gniazdo nadal ''kopnie'' wiec dla tego  

5 minut temu, xetras napisał:

Rozpinanie obwodu wyłącznikiem jednobiegunowym dałbym tam gdzie jest faza, tam gdzie jest bezpiecznik i inne zabezpieczenia. Po co kombinować?

Sorki, ale przekracza to moją wiedzę w temacie elektryczności.
Musiałbym mieć to wytłumaczone bardziej obrazowo i nie tak technicznym językiem...

ee, jeśli byś miał bezpiecznik w mieszkaniu na neutralnym to po jego zadziałaniu nadal byś miał napięcie na live względem ziemi , uziemienia, czyli mógłbyś zostać porażony prądem mino nie działania urządzenia 

do urządzeń najlepszy wyłącznik dwutorowy , rozłączający live i neutralny image.thumb.png.165e2ac8dbedf80a35bd4288e807e245.png

Edytowane przez jarekb
14 godzin temu, jarekb napisał:

rozłączenie neutralnej wyłączy tylko sprzęt ale sprzęt , gniazdo nadal ''kopnie'' wiec dla tego  

Na fazie rozpina się obwód energetyczny (co więcej, tak m u s i być)

Mhm.

Faktycznie mało bystry jestem co do potencjału względem potencjału usera.

54 minuty temu, jarekb napisał:

ee, jeśli byś miał bezpiecznik w mieszkaniu na neutralnym to po jego zadziałaniu nadal byś miał napięcie na live względem ziemi , uziemienia, czyli mógłbyś zostać porażony prądem mino nie działania urządzenia 

do urządzeń najlepszy wyłącznik dwutorowy , rozłączający live i neutralny image.thumb.png.165e2ac8dbedf80a35bd4288e807e245.png

Czyli - dwubiegunowy. Powinien być ten typ ale producenci urządzeń nie są prawnie zobowiązani do tej konieczności. 

Powiem Wam ile wiem...

Kolega (elektryk ze stażem) sprawdził swojego czasu moją skrzynkę z bezpiecznikami. Mam mieszkanie podzielone na obwody, pomieszczenia itd. Sprawdzał też czy działa na wypadek wymuszonego zwarcia - test (róźnicowo-prądowy) wypadł OK. Gdy dany obwód był wyłączony - to (sprawdzał neonówką) było też jak powinno.

I tak powinno być ,

A  w każdej instrukcji urządzenia pisze ,przed otwarciem wyciągnąć wtyczkę z gniazda nie wystarczy wyłączanie pstryczkiem 

24 minuty temu, przmor napisał:

A wiesz dlaczego trzeba tą wtyczkę wyciągnąć?

bywa że podłączenie do włącznika urządzenia jest odkryte 

przy wyłączniku jednotorowym może okazać się że rozłączony jest neutralny , a ''faza'' nadal jest w urządzeniu ?

To pierwsze co napisałeś. Osobiście nie spotkałem się jeszcze z jednobiegunowym włącznikiem na wejściu 230V. Obecnie większość nowych urządzeń jest na stałe podpięta do 230V albo przez zewnętrzny zasilacz.

• Pokaż nowe odpowiedzi