Skocz do zawartości
IGNORED

Stare kultowe kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak ci odpowiedzieć.

To jest zupełnie inna szkoła grania!

To jak zapytać, ile tranzystorów zostawiła lampa w tyle, skoro ktoś nigdy nie usłyszał dobrego lampiaka.

A to jest właśnie taka sytuacja.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Luk1985 to zależy jak na to spojrzeć bo jeżeli trafiły mu się kolumny dobre takie jak miał no to wtedy jest radocha że hej.Wiem bo mam za przeproszeniem w domu zarabiste i kupilem podobne to mowie ze jest radocha ze hej.Ale zgadzam się z tobą jeżeli się ma beznadziejne to wtedy faktycznie jest do zaprzeproszeniem wiadomo co.Ale z tego co widzę to trafiły mu się nawet dobre bo jak widzę 4 głośniki basowe.Tylko nie wiem czy to byla obudowa zamknieta.Pozdrawiam

Edytowane przez fanM

Tak pokolei:

Mission 700

B&W 602 S2

Patos B300

Mission M33i

ProAc Studio 100

B&W CM7SE

Sonus Faber Cremona Auditor M

Xavian XN 250 ES

PSB Image

PBN Monitor 2

KEF Q70i

System Audio 1550

B&W CM9

Acoustic Energy Aelite 3

Acoustic Energy Aelite 2

Acoustic Energy 109

System Audio Pandion 2 (aktualne)

Sonus Faber Olimpica 3

Dynaudio Exite 18

Tak na szybko...

Mission M73

XTZ 99.23

Xavian XN125ES

Audiovector S3 Signature

JMLab Electra 926

Jamo D590

Wszystko poza Olimpica 3 miałem u siebie.

Edytowane przez iambr

Żadna z kolumn nie była w obudowie zamkniętej.

Brzmieniowo Olimpica III z pewnością poza zasięgiem ;-), ale z bardziej przyziemnych to aktualne SA Pandion 2.

We wrześniu planuję zakup Klipsh Heresy III do drugiego zestawu i to będzie moja pierwsza konstrukcja w obudowie zamkniętej.

No to Iambr to one nie mogły grać perfekcyjnie poniewaz obudowa bas reflex powoduje rozne odbarwienia podbicia itp.W obudowa otwarta przedewszystkim nie posiada w srodku wytlumienia np welna.Pozdrawiam

No to Iambr to one nie mogły grać perfekcyjnie poniewaz obudowa bas reflex powoduje rozne odbarwienia podbicia itp.Obudowa otwarta ma to do siebie że nie jest w srodku wytlumiona np welna i przez to kolumny z taka obudowa sa tansze w produkcji.Pozdrawiam

Edytowane przez fanM

A Iambr tak z ciekawosci nabyles juz te kolumny zamkniete bo chcialem sie zapytac o wrazenia.Pozdrawiam

A te missiony ktorymi sie wczesniej zachwycales to byly zamkniete.

Ja mam właśnie takie. Duntech Crown Prince 1000 z 1989 roku. Obudowa zamknięta. 183 cm wysokości, 75 kg sztuka. Grają pięknie, ale wzmacniacz nie może mieć 40 watów.

iambr naprawdę imponująca lista. Sam dopiero zaczynam przygodę z prawdziwym stereo. Czy mógłbyś sklasyfikować od najlepszej do najgorszej kolumny którymi sie zainteresowałem a które posiadasz/łeś :

Albo chociaż najlepsza trójka. Z góry bardzo dziękuje. Oczywiście wiem że kazdy preferuje trochę inny dzwięk. Ja swojego szukam ale przychalam się w stroe ciepłego brzmienia ale nie zamulonego i nie znoszę jasnej, kłującej góry.

ProAc Studio 100

Xavian XN 250 ES

PSB Image

KEF Q70i

System Audio 1550

Acoustic Energy Aelite 3

Acoustic Energy Aelite 2

Acoustic Energy 109

Dynaudio Exite 18

Mission 753

Jamo D590

Nie rozumiem jak to możliwe żeby w wątku o tytule " Stare kultowe kolumny" nikt nie wymienił jeszcze nazwy TANNOY. No to ja wymieniam . Stare, klasyczne Tannoye są po prostu super.

Edytowane przez skali

iambr naprawdę imponująca lista. Sam dopiero zaczynam przygodę z prawdziwym stereo. Czy mógłbyś sklasyfikować od najlepszej do najgorszej kolumny którymi sie zainteresowałem a które posiadasz/łeś :

Albo chociaż najlepsza trójka. Z góry bardzo dziękuje. Oczywiście wiem że kazdy preferuje trochę inny dzwięk. Ja swojego szukam ale przychalam się w stroe ciepłego brzmienia ale nie zamulonego i nie znoszę jasnej, kłującej góry.

ProAc Studio 100 monitory bliskiego pola odsłuchu. Robią wrażenie, ale to monitory do studia.

Xavian XN 250 ES już kultowa kolumna! Revelator jak zawsze nie zawodny, to kolumny z duszą do słuchania muzyki! Rewelacja.

PSB Image - nie zawracaj sobie głowy!!!

KEF Q70i - Hmmm dziwna kolumna, niestety nie warta uwagi, kolejny komercyjny produkt.

System Audio 1550 - równa kolumna, nie można nic złego o niej powiedzieć, ale i niczym wyjątkowym się nie wyróżnia, spokojne zrównoważone brzmienie.

Acoustic Energy Aelite 3 - Anglia ;-) fajna 3 drożna konstrukcja, mocno nie doceniona. Aczkolwiek musi trafić w gust słuchacza. Dużo powietrza w muzyce! Potrafi duuuużo i mile zaskakuje z dnia na dzień.

Acoustic Energy Aelite 2 - nie szukał bym podobieństwa z trójką. Bardzo muzykalna! Słaba lokalizacja sceny.

Acoustic Energy 109 - wyjątkowa! Bardzo tania i wyjątkowa. Ja jednak szukał bym modelu 520.

Dynaudio Exite 18 - ŻENADA!

Mission 753 - Koncertowo! Niestety metalu nie uniesie. Raczej łagodna amplifikacja typu Thule alby złagodzić górę. Przy głośniejszym słuchaniu urywa głowę. Dużo powietrza, bardzo dobra scena.

Jamo D590 - gdybyś miał 50m/kw to polecam! Wibitna, ale pomieszczenie musi unieść ten basss.

No widzę że każdy tutaj piszący ma trochę pojęcia o brzmieniu muzyki.Ale koniecznie was zachęcam do kupna kolumn zamkniętych no i oczywiscie zeby glosniki w niej byly dobre np niskotonowy minimum 20 cm,srednio i wysokotonowy koniecznie kopulkowy sami zobaczcie ze muzyka z kolumn zamknietych brzmi niepowtarzalnie.Niestety dzisiaj wszystkie produkcje sa nastawione na port bas reflex.Pozdrawiam

Nie rozumiem jak to możliwe żeby w wątku o tytule " Stare kultowe kolumny" nikt nie wymienił jeszcze nazwy TANNOY. No to ja wymieniam . Stare, klasyczne Tannoye są po prostu super.

Nie tylko super, ale w mojej opinii - jak od kilkunastu lat bywam na roznych odsluchach - jakos nic nie zagralo na tym poziomie. Zreszta nie tylko w mojej ale i wielu sluchaczy goszczacych u mnie bylo - jak okreslali - pod wrazeniem, a niektorzy nawet - moim zdaniem juz przesadnie - uzywali opkreslenia: " jestem w szoku ".

No i trzeba wymienic tutaj stare "Altec Lasing".

Edytowane przez Lutek

Iambr

Z Acoustic Energy mam model aegis evo 1. Czy model aelite 3 lub 109 będą lepsze znacząco? Z drugiej strony jest do kupienia Mission 753 za 200£ ale moj pokoj ma 20mkw czy nie bedzie za mały do takich podłogówek? Muzyka to spokojny pop. Dziękuję

Iambr np.Isophon skb 90 Vintage.Oczywiście od tych kolumn jest na pewno duzo lepszych a podalem te bo mialem pod reka.Trzeba poprostu szukac a jak to mowia kto szuka ten znajdzie.Pozdrawiam

Edytowane przez fanM

Jak miałeś pod ręką? Masz je, aktualnie?

Nie wiem czy zauważyłeś, bo napisałem wcześniej, że planuję zakup Klipsh Heresy III. Myślę, że będzie git :-)

No widzę że każdy tutaj piszący ma trochę pojęcia o brzmieniu muzyki.Ale koniecznie was zachęcam do kupna kolumn zamkniętych no i oczywiscie zeby glosniki w niej byly dobre np niskotonowy minimum 20 cm,srednio i wysokotonowy koniecznie kopulkowy sami zobaczcie ze muzyka z kolumn zamknietych brzmi niepowtarzalnie.Niestety dzisiaj wszystkie produkcje sa nastawione na port bas reflex.Pozdrawiam

20cm moim zdaniem w zamkniętej to za mało, nawet na srednio małe pomieszczenie. Chyba że ze dwie dwudziestki.

?👈

Iambr zauwazylem ze chcesz kupic klipsh heresy 3.Jakbys mogl powiedz jakie maja parametry.Rafal735r nie wiem o co ci chodzilo z tymi 2 dwudziestkami bo mi chodzilo o 2 kolumny z 20 cm niskotonowym.Pozdrawiam

Polecic moge kenwoody ls 204 poniewaz je posiadam i graja bardzo przyjemnie.

A Iambr gdzie bedziesz kupowal te klipsh heresy 3 i za ile jezeli moge sie spytac.

Edytowane przez fanM

Rafal735r nie wiem o co ci chodzilo z tymi 2 dwudziestkami bo mi chodzilo o 2 kolumny z 20 cm niskotonowym.Pozdrawiam

Normlanie 2 x 20cm na kolumne, chyba że ktoś na jednej słucha? Nie wiem? Może są tacy?

?👈

Witam.

mjalem juz 2 razy te kolumny Mission 752 a byly grozne.graly tylko v srednich tonach.bass plastikowy a wysokoch tonow nizauwazalem.

Swietne kolumny Kef 104ab,Dual CL-380 a 390.

Videotony Midimax niesamowity bass ktory chodzi od doly.Braun L1030 wau to bylo cos dla audiofila.Teraz bende obnowial Brauny L810 duze masywne kolumny.ale dzwienk zamknienty niewim dlacego.možno kondensatory na zwrotnicy wyschniente.Telefunken TL-80 umne niegraja mozne tez problém s zwrotnicy.

Mjalem mozliwosc miec w renkach 3 pary kolumn Dual CL-380. robilem renowacie obudow. a jeden par gral w porownaniu s kolumnami za 15tys. Zl bardzo lepse.a nikt niewie jak to bylo mozliwe.Jedna para Dualow graly jak Sonus Fabery:)) ostatnie Dualy graly fajne.no taka przestrzen a detail dzwienkow juz niemjaly.

jedna para malych Dualow za 300Zl powalala na kolana kazdego audiofila ktory je uslysal.excelentna para Dualow.

• Pokaż nowe odpowiedzi