Skocz do zawartości
IGNORED

Stare kultowe kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Macie rację z niektórymi tymi starymi szrotami ale czasem...ten szrot przebija te dzisiejsze współczesne wynalazki.

Macie rację z niektórymi tymi starymi szrotami ale czasem...ten szrot przebija te dzisiejsze współczesne wynalazki. Niestey muszę to przyznać że rzeczywiście na przykładzie np.pralki stara 25 letnia pralka chodzi nadal a te współczesne szroty zwane pralkami rozsypują się po 2 latach tak samo jest niestety z innymi rzeczami i możemy tu panowie się kłócić i spierać to ale niestey takie są fakty!

Nie, to nie są żadne fakty. Szrot, z definicji, nie może przebić niczego. Może za to sprzęt starszy, zadbany, odpowiednio konserwowany.

Skoro mowa o pralkach...pewnie nawet nie wiesz, że producenci stosują specjalne oznaczenia...i możesz kupić parkę, której nawet nie da się rozebrać bo całość będzie zespolona (mówię o ustroju bębna, fartucha, łożysk silnika itd)...albo takie, które na to pozwalają...

Fajnie że taki temat powstał bo, to co było kiedyś produkowane to faktycznie było "COŚ" a nie tak jak teraz ładny lakier na małym monitorku robi za highend.

Jako były użytkownik m.in. Infinity Reinessance 90 mogę je z czystym sumieniem polecić. Kolumna zbudowana z najlepszych materiałów na najlepszych przetwornikach. Sama kolumna wykonana z dębu a nie jakiegoś mdf. Średnie i wysokie na wstęgach, głośnik basowy i sama membrana wykonana w technice w jakiej teraz się już tego nie robi...bo za drogo.

Kolumny idealne do jazzu, klasyki itp.

Mogę też polecić Infinity Omega. Wspaniałe kolumny Jak ktoś lubi nie tylko posłuchać ale i poczuć bas. I nie chodzi tu o dudnienie jak z jakiejś skrzynki podświetlanej ledami, które teraz się produkuje, tylko o wspaniały nieprzebarwiony bas. Naprawdę polecam posłuchać, coś niesamowitego.

Ze starych kolumn oczywiście jeszcze Focal, który i dziś trzyma bardzo wysoki poziom oraz oczywiście pochodna focala czyli Manfred Zoller.

Ja osobiście odszedłem od gotowych rozwiązań i buduję sobie sam kolumny na starych przetwornikach na magnesach alnico. Tylko wysokie grają na wstęgach, reszta głośników ma mniej więcej 50-60 lat. Z tym że u mnie to konstrukcja Open Baffle.

Jak ktoś nie słuchał i nie wie jak stare głośniki potrafią zagrać to proponuję posłuchać;)

Świetnym przykładem starych kultowych głośników są Tannoy Gold... Często reanimowane przez koneserów.

Obudowa zamknięta to nie jedyna niszowe konstrukcja obecnie. Linia transmisyjna to chyba jeszcze rzadsze obudowy. Każda ma swoje zalety i wady.

Co do sensui to bez komentarza... :) gdybym miał szukać starego sprzętu to jbl byłby na pewno na szczycie listy. Przejrzyjcie kenrick audio na YouTube :) są linki pod filmami do stron sprzedaży.

Wieza STEREO Technics :)

Sebasbox 100% zgody ty już wiesz jak brzmi stary sprzęt więc ciebie nie trzeba przekonywać jak to z duszą brzmi.Firekage z tymi pralkami masz rację że współczesne badziewie jest zabudowane żebyś rzecz jasna nie dokonywał żadnych napraw czy modyfikacji.

Edytowane przez fanM
Ja osobiście odszedłem od gotowych rozwiązań i buduję sobie sam kolumny na starych przetwornikach na magnesach alnico. Tylko wysokie grają na wstęgach, reszta głośników ma mniej więcej 50-60 lat

Miałem kiedyś i nie wykluczone że będę miał po raz kolejny Kolumny oparte na Isophonach Orhester , zrobione chyba przez Klangfilma dla studia nagraniowego . Genezy nie znam dokładnie , ale przy okazji ustalę ,co i jak, żeby nie lać wody. Były to dość leciwe paczki, jedna na pewno z lat czterdziestych a może i wcześniejszych . Niezwykle unikatowe konstrukcje ,grały zjawiskowo na dość zdezelowanych głośnikach , teraz są zamontowane NOSy , zobaczę jak zagrają , jak już dotrą nie omieszkam podzielić się wrażeniami.

Edytowane przez pelot

Nie kupiłem mój koleś się tym para ,zna niemieckich audiofili starej daty oni mu je gdzieś nagrali.

Takie głośniki w NOSie to rarytas , nie jest je łatwo znaleźć.

No ale czas biegnie nie ubłaganie ,a niemieccy "audiofile",a raczej ludzie związani z dźwiękiem w swoim czsie , (a są to wybitni ludzie wywodzący się z niemieckich radiofonii i studii nagraniowych) odchodzą , i te są właśnie z takiego źródła .

Notabene , te kolumny też z tamtąd .

Edytowane przez pelot

daj znac jak cos ciekawego sie pojawi i sam nie bedziesz bral;)

tak w ogóle to czy jest tu ktoś z okolić Warszawy kto siedzi w starych głośnikach?

Edytowane przez sebasbox

Ja też tak myślałem że mam docelowy, ale jak je zobaczyłem (monobloki) i usłyszałem poprostu odpadłem .

A moja małżonka poprostu zakochała się w zielonym oczku na froncie.

To Stara szkoła dźwięku ,tak jak i te kolumny o których wspomniałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kurcze ciekawa sprawa, w tej kolumnie ze zdjęcia gra ten isophon? jest tylko jeden głośnik czy coś jeszcze?

Edytowane przez sebasbox

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy znasz budowę Orhestera , jest to głośnik koaksjalny czyli jak by trzy w jednym.

Tak gra jeden głośnik . Na dole jest jeszcze miejsce na końcówkę lampową ,niestety nie dostępna na dzień dzisiejszy , może kiedyś się wyłoni na niemieckim rynku.

To na środku to zielone oko z wyłącznikiem, ma za zadanie informować o włączonej końcówce .

Tego modelu próżno szukać , jest ich może kilka na świecie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pelot

W czym one kultowe?

W operze?

W cenach, rozmiarach?

Obecne robi też dc10 audio.

U nas avatar-audio.

Nie tylko 'stare'

Nowe też są.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

xetras, kultowe jest zazwyczaj coś co może nie jest najnowsze ale jest doceniane przez rzesze użytkowników. Z jakiegoś powodu tak się stało że kolumny czy przetworniki, o których tu piszemy stały się kultowe. Być może dlatego, że obecnie produkowany sprzęt tak zaniżył loty że po porostu stare głośniki grają na ich tle lepiej. Oczywiście to duże uogólnienie bo teraz też są produkowane dobre przetworniki, jednakże w stosunku do wszystkiego co się teraz produkuje jest to niewielki odestek a ceny potrafią zabić. Dzieje się tak chyba z uwagi na brak rynkowego zapotrzebowania na wysoką jakość przez co produkuję się to co widzimy na półkach sklepowych.

Mam nadzieję że pomimo że dosyć oględnie to odpowiedziałem na Twoje pytanie (tu zaznaczam że jest to tylko moje zadanie, inni mogą mieć zupełnie inne).

Ale idąc dalej powiedz mi dlaczego teraz np. produkuje się głośniki które mają po 1000 czy 2000wat?? Czemu to ma służyć? Jednocześnie mają efektywność na poziomie 89dB....

Żeby to napędzić trzeba mieć w domu elektrownię, co powoduję że nie możesz kupić wzmacniacza który ma 10-15W tylko musisz szukać czegoś co ma 300-400W. Oczywiście wiadomym jest że każdy dodatkowy W odpowiednio kosztuje...

Głośnik basowy który u mnie gra ma ....15W...i efektywność 101dB. Jest to głośnik 15 cali który waży 10,5kg.

Na średnich mam elipsy 34cm które mają z 5W, za to na wysokich mam wstęgę z nowej produkcji która ma 50W:) Chociaż pomimo że ma te 50w to przynajmniej efektywność jest odpowiednia bo też 100dB

Edytowane przez sebasbox

Trudno być majsterkowiczem, skoro producenci nie są zainteresowani wysokoczułymi głośnikami o lekkich membranach i niskomocowych cewkach.

Technologie zabrnęły w dziwnym kierunku.

Dzięki za garść objaśnień- dla mnie to trochę egzotyka.

Żeby to napędzić trzeba mieć w domu elektrownię, co powoduję że nie możesz kupić wzmacniacza który ma 10-15W tylko musisz szukać czegoś co ma 300-400W. Oczywiście wiadomym jest że każdy dodatkowy W odpowiednio kosztuje...

Mam jeszcze na stanie ,monitory studyjne K&H serii OZ , opracowane na głośnikach Altec Lansing (alniko) model 414-16B i Altec Lansing 806 A , aktywne z końcówkami mocy 35W , skuteczność chyba 112 dB .

Gra to z takim czadem że dzisiejszy 300 W Krell wymięka , jeszcze raz powtarzam stara szkoła dżwięku .

Czy Krell produkował jakieś kolumny , bo nie rozumiem porównania- to tak jakby ucho z szyją wartościować.

Źle mnie zrozumiałeś, to są monitory aktywne, czyli mają wzmacniacze w sobie .

Próbowałem to zobrazować do mocy wzmacniacza ,załóżmy Krell 300 W, jest porównywalny w odbiorze (głośność)do K&H 30W .

Co by nie być gołosłownym sprawdziłem specyfikację tych monitorów , mają116dB .

Teraz porównajmy o czym mowa, odrzutowiec przy starcie ma chyba 120 dB.

Tutaj gra dynamika a nie napompowana kilowatami energii moc.

A cały czas się mówi o ekologii ,minimaliźmie w zużyciu energii.

No dobrze, w końcu faktycznie na temat a co tam!

Ukryta Zawartość

Macię szansę wyhaczyć, aukcja trwa: miód, cud, orzeszki z czasów kiedy nie robiono popierdułek a kolumna wazyła ile powinna i podział na zwrotce zaczynał być sensowny!

Dodam tylko że historycznie i chronologicznie od tamtego czasu zaczęto w audio robić dużo złego :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Na pewno.

Skuteczność 112dB, a to poniżej to co?

sprawdziłem specyfikację tych monitorów , mają116dB

z kontekstu wynika, że max SPL, tylko że wychodzi moc wzmacniaczy jakieś 2W ;)

nagrywamy.com

Czy Krell produkował jakieś kolumny , bo nie rozumiem porównania- to tak jakby ucho z szyją wartościować.

Całkiem spore, ciekawą miał sekcję nisko-tonową, nie rozumiem dla czego przestali a raczej rozumiem. Wtedy cena nie była jeszcze tak akceptowalna jak tych marketingowych wydmuszek obecnie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Głośnikowcy przeszli z alnico na neodym bo zabrakło kobaltu bo w Zambii wtedy była wojna - taka stara plotka

Plus tranzystory plus polipropylen plus MDF i masowa produkcja

( bez tego stereo by nie trafiło pod strzechy:-) No i jeszcze pan Thiel pomógł, bo poprzeliczał te rury i uby bas-refleksów

Paczki uległy zmniejszeniu do wielkości mieszkaniowych.

Głośnikowcy przeszli z alnico na neodym...

Mała korekta nie na neodym a na ferryt który jest kilkuktornie słabszy

Edytowane przez sebasbox

Tym większe zaniepokojenie tym ferrytem zasiałeś.

Tuby miały być u mnie w poście, a nie 'uby'.

(pisane z fona)

• Pokaż nowe odpowiedzi