Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 5.1 do ONKYO TX-NR555

rafaell68

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Potrzebuję Waszego wsparcie w temacie doboru zestawu 5.1 do Amplitunera ONKYO TX-NR555. Pomieszczenie 5 m x 4 m, więc nie za duże. Rozmieszczenie kolumn: satelity tył podwieszone w obu narożnikach z tyłu pod sufitem. Przednie stojące. Sub opcjonalnie. Środkowy głośnik powieszony na ścianie pod telewizorem. TV wisi na środku ściany. Możliwe, że uda mi się przeciągnąć okablowanie do 2 głośników sufitowych to zrobię ATMOSA 5.1.2.

Cena: ~2000-2500 zł - chyba że naprawdę warto dopłacić to rozważę.

Kolor: Biały Biało/czarny (najlepiej biały piano)

Wstępnie myślałem o TAGA HARMONY TAV-506 v.2. / JAMO 626.

Nie chcę zbyt dużej mocy, nie zależy mi na basie, ale na czystości brzmienia, raczej uniwersalnym dźwięku.

Macie jakieś sugestie? Jestem trochę zielony w temacie głośników.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-67095-0-88378800-1498716235_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/133735-zestaw-51-do-onkyo-tx-nr555/

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, wielkość salonu oraz konfigurację zestawu, moim zdaniem najlepszą opcją będzie zestaw Audio Pro Avanto HTS 5.0 (https://www.q21.pl/audio-pro-avanto-hts-5-0.html). To uniwersalny system o mocnym, dynamicznym, bardzo swobodnym brzmieniu. Jest także dostępny w kolorze białym, wygląda bardzo elegancko i ekskluzywnie. Jest to dobre połączenie z Onkyo.

Jako alternatywa spójrz proszę na Jamo S 626 HCS z dobrym subwooferem J 10 Sub (https://www.q21.pl/jamo-s-626-hcs-j-10-sub.html). To bardziej zestaw kinowy, eksponujący skraje pasma, oferujący bardzo dynamiczny, kinowy, efektowny dźwięk.

Na koniec dwie propozycje kolumn polskich marek, które obiektywnie szczególnie pod względem jakości dźwięku przy odsłuchu muzyki zaoferują o klasę lepszą jakość - jest to Pylon Audio i STX. W przypadku Pylon Audio bardzo dobrą opcją jest zestaw Pearl 25/Center/Sat (https://www.q21.pl/pylon-audio-pearl-25-center-sat.html), natomiast przy STX seria Electrino 250 Set 5.0 (https://www.q21.pl/stx-electrino-250-150-e-150-c.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Na miejscu poza wymienionymi powyżej zestawami, mamy wiele innych propozycji, to wszystko możesz w komfortowych warunkach odsłuchać, porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za propozycje. Mam już jakiś punkt zaczepienia. STX Electrino wizualnie mi się nie podoba. Pylon fajny ale jeśli dorzucić do tego jeszcze subwoofer to koszt będzie przekraczał moje założenia. A jak do tego wszystkiego ma się TAGA 506 / 606 ? Ewidentnie muszę wybrać się na jakiś odsłuch.

Chyba już taki temat widziałem na innym forum :)

Co do ustawień info dostałeś, gdzie i jak kolumny rozstawać.

Jeśli planujesz Atmosa 5.1.2 bo nic innego nie wymyślisz z tego Onkyo555 to pamiętaj aby sufitowe głośniki były z tej samej firmy (dźwięk będzie spójny i nie będzie różnic)

2500zł na set 5.1 to troszkę mało. Kup może na początku 5.0 bez suba.

Tylne efektowe głośniki pod sufitem odpadają jeśli planujesz Atmosa robić. Najlepiej aby były na wysokości uszu.

Jeśli chodzi o moc to jej nigdy nie jest za mało w KD. Tak jak napisałeś czystość dźwięku to za dialogi centralny głośnik jest odpowiedzialny. Sub w KD musi być bo on jest odpowiedzialny za dużo efektów. 5×4m....myślałeś może aby zrobić frontowe kolumny też małe a nie podłogowe??? Heco Music Style200 byś dał ×4szt na sufit MS200F lub może Dali Zensor1 x4szt a sufit też Dali są dedykowane pod sufit też. Używane jak byś kupował to byś się zmieścił z Heco czy Dali. Czysty dźwięk też Klipsch może Tobie dać, podobno najlepiej Onkyo+Klipsch wypada ;)

Nie zapomnij o przewodach to też ważna sprawa cu-ofc 2x2.5mm2 powinny już wystarczyć.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Tak pisałem, ale tam odnośnie ATMOSA tylko odpowiedzi dostałem. W tej kwestii wszystko jest jasne. Mam manuala od DOLBY i znam kąty i ustawienia. Będę się starał wcelować w ustawienia 5.1.2 z załączonej poniżej instrukcji. Ogólnie okablowanie 2x4 mm cu-ofc już jest wyprowadzone i pozycji głośników tylnych nie zmienię - mam w prawym narożniku też przejścia do jadalni i muszą wisieć pod sufitem - skierowane pod kątami w stronę kanapy. Sufitówki wypadną mniej więcej tak jak na załączniku nr 2. Pozostaje tylko kwestia kolumn. Będę ogarniał jakiś odsłuch. Mam wrażenie, że niewiele mówi się na temat TAGA i JAMO czyli mam rozumieć, że nie warto w to inwestować ? Bardzo słabo to gra? Myślałem o czymś budżetowym bo nie jestem jakimś melomanem i nie lubię nadmiaru basu, ale jak mam wydać 2000 na w/w i ma być porażka to wolę dołożyć. Pytanie czy warto. Porównam na odsłuchu do zaproponowanych Pylon Audio Pearl. Znalazłem jeszcze JBL Arena 170/125C/130. HECO też fajne. Powiedzcie mi tylko jeszcze jak interpretować kwestie mocy na kanał. Np taka kolumna Arena 170 wymaga 20-200W, a Arena 180 20-225W. PYLON PEARL 25 potrzebuje max 150W. ONKYO TX-NR555 ma 160W (strona ONKYO) - na innych stronach widziałem info że jest 130W. Czy nie jestem też ograniczony mocą?

Ukryta Zawartość

post-67095-0-68838100-1498725446_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj

Jeśli myślisz o kinie domowym to nie "opcjonalnie sub" tylko sub koniecznie.

Daj spokój z kolumnami taga seri 5 oraz jamo 6.

Zdecydowanie lepiej jest wybrać zestawik oparty o taga 606, quadral 6500 czy też magnat shadow. No i koniecznie sub do kompletu.

Podjedz do nas na odsluch. Mogę też podesłać do Ciebie system abyś w domu sprawdził co o jak.

Pewnie - sub 100% będzie. Nie zrobię sobie 5.0.2 :D. Tak jakoś napisałem niefortunnie.

Ogólnie zrobiłem mały research i firma o której nigdy nie słyszałem - Pylon Audio - bardzo ciekawie się prezentuje z tym zestawem PEARL przyznam szczerze. Z TAGĄ 606 problem jest taki, że ta okleina biała słabo wygląda na fotach - muszę na żywo sprawdzić. Raczej wolę celować w HIGH GLOSS Lakier BIAŁY. Jeżeli chodzi o odsłuch to raczej POZNAŃ / ZIELONA GÓRA.

Jeśli chcesz dać wyżej kolumny to proponuje troche inne rozwiązanie. BI- polarne głośniki. Doskonale nadają się do takich układów jak Ty masz czyli kanapa pod ścianą i chcesz wyżej dać, takie kolumny od 160cm do 190cm wysokości się montuje.

Jeśli chodzi o moc to najlepiej aby jak najwięcej jej miał amp av. Producenci zazwyczaj podają moc na jeden kanał przy 8lub4ohmach. Należy pamiętać iż ona będzie mniejsza przy większej ilości kolumn i np. 160W na kanał a 80W na 5kanałow taki przykład :)

Przy KD to praktycznie każda zagra kolumna czy to 120W czy 250W Wiadomo iż większe kolumny więcej tej mocy potrzebują a jak słaby amp to mocniej trzeba kręcić volume.

Zawsze jest lepiej dołożyć i kupić coś lepszego ale najlepiej jak samemu testy się zrobi. Słuchaj branży bo ona dobrze radzi i mają pojęcie co z czym dobrze gra. Ja polecam S4Home bo dobrze mi zawsze doradzają i nigdy się nie zawiodłem a teraz jest u nich fajne promo na kolumny :)

35fa6471438af13c5eebc7334664b5aa.jpg

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Te Magnaty lepiej zagrają niż Pylon Audio? Planowałem Pearl 20 (x2) + Center + Sat (x2) i do tego jakiś mały subwoofer np. Jamo 210. Wszystko White HG. Jeżeli chodzi o Magnat to byłby to zestaw : Magnat Shadow 205 (x2) + (213 - center) + (203 x2) + Jamo 210.

Pytanie czy te Magnat Shadow są całe lakierowane czy tylko fronty?

W drugim etapie będę starał się podpiąć ATMOSowe dwa głośniki w suficie. Muszę po prostu znaleźć coś niskiego max 65 mm.

Te Magnaty lepiej zagrają niż Pylon Audio?

Niż Pearl? TAK. Bardziej dynamicznie, mocniej. Odważniej. Przy kinie na pewno.

Pearl jest za grzeczny do systemów kinowych. Jest Polski i stosunkowo tani dlatego i popularny.

• 1 miesiąc później...

Koledzy może ktoś zna jakieś modele głośników sufitowych o bardzo niskim profilu? Uprzedzając pytania : nie wchodzi w grę opcja z wystającym głośnikiem poniżej sufitu. Po prostu mam dostępne 67 mm licząc od lica sufitu do końca wnęki. Znalazłem kilka modeli ale sporo wykraczają poza mój budżet na głośniki atmosowe (5.1.2)

Znalazłem :

1) Monitor Audio CSS230 (1400 zł/szt.)

2) KEF Ci160TR (1150 zł/szt.)

3) KLIPSCH SLM-3400-C (299 Euro/szt.)

Na razie jedynym rozwiązaniem jest :

TAGA HARMONY TCW-600R v.2 (wysokość montażowa określana na 70 mm). Musiałbym dać pierścień dystansowy ok. 5 mm co średnio mi się podoba. Najlepiej jakby maskownica licowała się z sufitem.

Może ktoś wynalazł jakieś głośniki low-profile w budżecie powiedzmy 500-600 zł za sztukę.

Jak kiedyś szukałem to najpłytsze znalazłem Canton In ceiling 443, Ciut ponad 7cm

A może to by siadło ? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak kiedyś szukałem to najpłytsze znalazłem Canton In ceiling 443, Ciut ponad 7cm

Dzięki bardzo za podpowiedź. Tym sposobem trafiłem u Cantona na model :

CANTON InWall 445 :

Ukryta Zawartość

Jest to model ścienny ale czy to robi jakąś różnicę? :) Głębokość montażowa 6,7 cm. Praktycznie najniższy jaki dotychczas znalazłem. Dodatkowo prostokąt jeszcze lepiej mi się komponuje na suficie. Muszę go gdzieś obadać na żywo. Cena : ~ 500 zł / szt.

Ukryta Zawartość

To niby jest ścienny ale sufit też ściana ;) Spotkać może być cięzko ;) I może ten Atmos sobie zostaw na lepsze czasy, a teraz kup głośniki lepsze

Nie no zestaw 5.1 wleci albo CANTON GLE albo MAGNAT SHADOW. W ostateczności PYLON PEARL. Muszę po prostu jechać na odsłuchy ale nie mam kiedy. A te sufity w międzyczasie researchowałem bo z tym był największy problem i praktycznie musiałbym też wiedzieć co jako Atmosa wrzucę żeby jakoś się komponowało z resztą.

Powiedzcie mi tylko jeszcze jak interpretować kwestie mocy na kanał. Np taka kolumna Arena 170 wymaga 20-200W, a Arena 180 20-225W. PYLON PEARL 25 potrzebuje max 150W. ONKYO TX-NR555 ma 160W (strona ONKYO) - na innych stronach widziałem info że jest 130W. Czy nie jestem też ograniczony

to jest podawana moc z wysterowanym jednym kanałem czyli, że z podłaczoną kolumną do tylko tego kanału, jednego kanału, podłączając każdą następną moc spada i potrafi zatrzymać się w granicach 50 kilka W więc może wyjść 5x50 kilka Wat więc nie jest tak wesoło jak podają w specyfikacji. Tylko niektóre firmy podają moc swoich amplitunerów z wysterownymi wszystkimi kanałami.

jeśli brakuje ci kilka cm , można nieco podkuć sufit - z 6,7 do 8cm - to nie będzie żaden problem podkuj tam, gdzie wystaje magnez - nic innego nie wymyślisz - przynajmniej ja nie widzę innego rozwiązania

PS - odnośnie mocy

przy kinie domowym, nawet jeśli ampli będzie mieć 50W na 5 kanałów - to nie jest problem

w kinie grają wszystkie głośniki, i w domu dobrze to zagra

a najważniejsze głośnik - czyli SUB - i tak ma swoje zasilanie - a to on najwięcej kopa daje w kinie domowym

w stereo moc będzie większa - i też spokojnie powinna wystarczyć do dobrego odsłuchu

jeśli interesuje cię mocniejsze granie - to niestety ale trzeba pomyśleć o droższym ampli, z tym i tak nic więcej nie wykombinujesz niż ma

to jest podawana moc z wysterowanym jednym kanałem czyli, że z podłaczoną kolumną do tylko tego kanału, jednego kanału, podłączając każdą następną moc spada i potrafi zatrzymać się w granicach 50 kilka W więc może wyjść 5x50 kilka Wat więc nie jest tak wesoło jak podają w specyfikacji. Tylko niektóre firmy podają moc swoich amplitunerów z wysterownymi wszystkimi kanałami.

PS - odnośnie mocy

przy kinie domowym, nawet jeśli ampli będzie mieć 50W na 5 kanałów - to nie jest problem

w kinie grają wszystkie głośniki, i w domu dobrze to zagra

a najważniejsze głośnik - czyli SUB - i tak ma swoje zasilanie - a to on najwięcej kopa daje w kinie domowym

w stereo moc będzie większa - i też spokojnie powinna wystarczyć do dobrego odsłuchu

jeśli interesuje cię mocniejsze granie - to niestety ale trzeba pomyśleć o droższym ampli, z tym i tak nic więcej nie wykombinujesz niż ma

Skąd wiadomo, że tak jest? Który parametr na to wskazuje. Pisząc o tej mocy, chciałem się po prostu upewnić, że nie dobiorę zbyt mocnego zestawu i przez to coś się stanie z amplitunerem, lub kino zagra słabo.

jeśli brakuje ci kilka cm , można nieco podkuć sufit - z 6,7 do 8cm - to nie będzie żaden problem podkuj tam, gdzie wystaje magnez - nic innego nie wymyślisz - przynajmniej ja nie widzę innego rozwiązania

Wolałbym tego nie robić ponieważ mam strop Teriva (puste bloczki). Najprawdopodobniej zrobi się dziura. Zobaczę co z tymi głośnikami CANTON InWall 445. Powinny się zmieścić. Zrobię sobie dodatkowo jakąś obudowę wewnątrz zabudowy.

W zasadzie stoję przez te atmosy z zakupem kina. Jeżeli 445 będzie ok najpewniej wezmę kino CANTON GLE 476/416/456 lub 496/426/456 (nie wiem czy nie będzie za duże do mojego pokoju).

Słuchaj bałem kiedyś tych montażowych cantonow. To faktycznie to takie samo granie jak cała linia.

Ale czy dobrze rozumiem. Pod sufitowe kolumny wybierasz cały set??!!

Ok to tak kolego to nie rób.

Czy brzmienie gle ci odpowiada? Bo jednak cena to nie wszystko :p

Pod 555 bym ich nie podpinal

Nie no aż tak to nie, ale zawsze lepiej wziąć całość z jednej marki, a z tymi sufitami mam największe problemy ze względu na głębokość montażu. Dostałem jednak rysunek techniczny od CANTONA z wymiarami tego 445 InWall i wynika z tego, że będzie ok wymiarowo. Jeszcze niczego nie odsłuchiwałem, na razie łapałem koncepcje. Ogólny zamysł był taki, że chce w miarę delikatne kino bo tak jak na wcześniej załączonych rysunkach widać nie mam zbyt dużego pokoju TV (~20m2) i nie chcę przesadzić - szczególnie że nie lubię nadmiernej dynamiki. Ten 555 naprawdę taki słaby będzie? Mogę go sprzedać ewentualnie i kupić coś innego.

takie są ogólne zasady amplitunerów, że moc z jednym kanalem najwieksza podawana w inf, potem z każdym kanalem wiecej moc spada

który parametr na to wskazuje? pobór mocy urządzenia - to czysta matematyka, 2 kanały grający a 5 - z tego samego wzmaka - musi moc spaść

TX-NR555 sprzedany. Kupiony Pioneer SC-LX501. Mam teraz trochę więcej czasu to przez najbliższe dwa tygodnie głośniki muszą wlecieć.

Na razie jestem nastawiony na CANTON GLE : 2x 496.2 / 2x 426.2 / © 456.2 (rewizja 2) + SUB 8.3 w kolorze cały biały. Do tego 2x Atmosowe InWall 445. Ciężko dostępne te głośniki w kolorze BIAŁYM.

Jak będą problemy z dostępnością to kolejną opcją jest MAGNAT SHADOW : 2x 207 + +2x 203 © 213 + SUB 300A

Do tego chyba mimo wszystko będą musiały być CANTON InWall445 ponieważ mają 67 mm głębokości.

Jakbys szukal jeszcze wezszych glosnikow to masz:

Maja tylko 35mm glebokosci, tylko cena.

Ukryta Zawartość

Tu masz namiar na kolesia co kupil Heco ostatnio. Co ci pisalem na drugim forum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.