Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w zakupie zestawu Stereo

TomSun77

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam wszystkich serdecznie.

Obecnie jestem w posiadaniu zastawu kina domowego w którego skład wchodzą: Marantz SR 5009 + Quadral Argentum 5.1.

Z racji iż z kina nie korzystamy praktycznie w ogóle a jakość odsłuchu stereo z ww zestawu jest - co tu dużo mówić - BEZNADZIEJNA, zamierzam zestaw ten zastąpić: wzmacniaczem zintegrowanym w parze z odtwarzaczem sieciowym i kolumnami.

Jeśli chodzi zestawienia sprzętowe to moja wiedza w tej kwestii jest praktycznie znikoma więc chcę prosić Was o pomoc w wyborze i czy moje wstępne propozycje idą w dobrym kierunku.

Zacznę może od pomieszczenia odsłuchowego. Jest to salon wraz z aneksem kuchennym (w kwadracie 5x5 i 2.80 wys), w którym znajduje się rogówka a po przeciwnej stronie szafka RTV. I tu pojawia się problem od strony akustycznej:

- kolumny muszą stać blisko tylnej ściany a prawa kolumna musi stać w rogu

Na szybko wrzuciłem zdęcia poglądowe pokoju:

Nie jestem znawcą, ale po przeczytaniu kilku materiałów wiem że w tych warunkach będzie problem z akustyką oraz zniekształceniami niskich tonów.

Jeśli chodzi o źródło dźwięku, to wybór padł właśnie na odtwarzacz sieciowy gdyż praktycznie całą muzykę mam skatalogowaną na komputerze oraz urządzeniach przenośnych typu (smartfon,tablet) i korzystam także z serwisów Tidal, Sptify, itd. Tu nasuwa się pytanie (niewiedza) czy korzystając właśnie z tego źródła otrzymam dźwięk w bardzo dobrej jakości - oczywiście proporcjonalnie do wybranego zestawu wzmacniacz + kolumny?

Czy odtwarzacz sieciowy dekompresuje sygnał cyfrowy na analogowy (np. po włączeniu albumu z tabletu, komputera, czy smartfonu - odsłuch będzie w najwyższej jakości) - czy moje myślenie jest błędne i do tego celu będę musiał zakupić np DAC'a

Muzyka jakiej słuchamy z żoną to: Pop, Jazz, Chillout, Rock Klasyczny, Soul, Blues, Muzyka Instrumentalna. Bardziej odpowiadają nam dźwięki: łagodne, ciepłe, miękkie, soczyste, wypełnione w średnich tonach oraz bas schodzący bardzo nisko.

Od nowego zestawu oczekuję możliwości: "zanurzenia", delektowania się dźwiękiem, stereofoniczności, żeby potencjał był wyczuwalny i aby słuchało się przyjemnie przy odkręconym potencjometrze głośności np w skali 1/5.

Moje typy są następujące:

1. CXA60 (CXA80) + CXN + XT6F (w tej konfiguracji mam wątpliwości co do właśnie niskich tonów)

2. CXA80 + CXN + XT8F (czy moc wzmacniacza wykorzysta w 100% potencjał kolumn)

3. Roksan K3 + WXAD10 lub np.Arcam airPLAY + XT8F (w tej konfiguracji nie wiem czy dobrze dobieram odtwarzacze sieciowe by móc otrzymać wysokiej jakości dźwięk ze wspomnianego wcześniej źródła)

4. CXA60 + CXN (ewentualnie inny odtwarzacz) + Celen GT 702 (czy te kolumny oddadzą barwę dźwięku jaką preferujemy)

Bardzo dobre recenzje mają kolumny marki Tannoy serii XT których zakup rozważam ale nie ukrywajmy: model XT8F należy do gabarytowo dużych kolumn i czy przy moim obecnym miejscu jakim dysponuję na ich ewentualne ustawienie - najzwyczajniej w świecie "zastawię sobie mieszkanie", z drugiej strony myślę że właśnie rozwiązanie marki Tannoy pod względem bas-refleks w największym, pozytywnym stopniu zniweluje problemy z akustyką.

Ciekaw jestem też modelu kolumn marki: Elac Uni Fi F5, które jak Tannoy posiadają przetwornik koncentryczny.

Odnośnie marki Roksan wyczytałem że są to ponoć bardzo dobre, melodyjne wzmacniacze i dla tego właśnie też tą markę rozważam.

Bardzo jestem ciekawy co myślicie o moich wstępnych wyborach i podanych propozycjach i czy zmierzam w dobrą stronę biorąc pod uwagę moje wymagania i możliwości metrażowe jakimi dysponuję.

Nie mam przysłowiowego "parcia na szkło" żeby zakupu i wyboru dokonać szybko, tym bardziej że kwota nie jest mała i z pewnością chciał bym dokonać też kilku odsłuchów powyższych konfiguracji lub też tych zaproponowanych przez Was. Mogę też rozważyć zakup sprzętu używanego o ile miało by to kolosalny wpływ na jakość odsłuchów, ale w tej kwestii liczę tylko na Wasze podpowiedzi i ewentualne podlinkowania ofert sprzedaży z racji takiej że nie mam doświadczenia w kupnie sprzętu stereo z rynku wtórnego.

Generalnie wolał bym kupić zestaw nowy, docelowy, na kilka albo kilkanaście lat. Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia...

Liczę na pomoc i odzew z Waszej strony. Pozdrawiam, Tomasz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-67132-0-50193700-1499124749_thumb.jpgpost-67132-0-19298400-1499124770_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/133780-pomoc-w-zakupie-zestawu-stereo/
  • Moderatorzy

Bardzo dobra decyzja przesiadka na stereo z kina domowego, też to przerabiałam, różnica duża na plus w słuchaniu muzyki.

Tannoy dobry wybór z Roksan K3 , Marantz pm 8005, Musical Fidelity M3si, Naim Nait 5si lub Yamaha AS 1100. Ja bym skupiła się na odsłuchu tych wzmacniaczy. Cambridge dla mnie ma słabe doły ale każdemu co innego pasuje. Jeśli chodzi o odtwarzacz sieciowy to ja korzystam z komputera raspberry połączonego przez dac do wzmacniacza.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Co do CXA 80 Rucia1 ma rację, ten wzmacniacz raczej sobie odpuść. Byłby fajny gdyby kosztował połowę taniej. Pozostych nie słyszałem, więc się nie wypowiem. Proponuję posłuchać również Nad 375bee.

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Potwierdzam zdanie przedmówców - Cambridge CXA to bardzo spokojne granie ze stosunkowo delikatnym basem. Za to bardzo kulturalna sterefonia, dobra detaliczność. Słuchałem zarówno CXA60 jak i CXA80 właśnie z Tannoyami XT8F i miałem wrażenie, że nawet mocniejszy CXA80 wciąż nie rozruszał należycie tych głośników.

Poruszyłeś temat gabarytów głośników - jeśli wolałbyś coś smukłego to gorąco polecam wspomniane Elac Uni Fi F5 w wersji Slim. Słuchałem ich z NAD-em C368 oraz Yamahą A-S701. Z obydwoma wzmacniaczami te Elac-i zagrały bardzo podobnie - niepozornie szczupłe kolumienki zagrały bardzo bogatym, dobrze wypełnionym dźwiękiem.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na pewno warto odsłuchać elektronikę Cambridge Audio. W Twoim przypadku jednak zdecydowanie nastawiałbym się na model wyższy CXA80 (https://www.q21.pl/cambridge-audio-cxa80.html), który w połączeniu z CXN (https://www.q21.pl/cambridge-audio-cxn.html) zapewni Ci wystarczająco dynamiczny i swobodny dźwięk. Jest to także zestaw wydajny, nie będzie problemu z prawidłowym wysterowaniem kolumn. Jako alternatywa zwróć proszę uwagę na jeden z modeli hybrydowych wzmacniaczy marki Vincent. W zależności od budżetu wybierałbym pomiędzy SV-227 (https://www.q21.pl/vincent-sv-227.html), a SV-237 (https://www.q21.pl/vincent-sv-237.html). Obydwa urządzenia są bardzo wydajne, mocne. To świetne połączenie plastyczności, gęstości, wypełnienia lampy z mocą, szybkością tranzystora. Odpowiednio do Twoich wymagań zagra także integra Musical Fidelity M3si (https://www.q21.pl/musical-fidelity-m3si.html).

Kwestia kolumn - w przypadku Tannoy na pewno wchodzi w rachubę model Revolution XT 8F (https://www.q21.pl/tannoy-revolution-xt-8f.html). To dynamicznie grająca konstrukcja ze świetną, bardzo bezpośrednią średnicą oraz dokładną sceną. Jako alternatywa warto także spojrzeć na najnowszą serię kolumn Kef serii Q. W Twoim salonie idealnie sprawdzi się model Q750 (https://www.q21.pl/kef-q750.html). Zwróć uwagę, że jest to nowa seria, kolumny grają inaczej niż poprzednie Q700, moim zdaniem wyraźnie lepiej. Na koniec na pewno proponuję posłuchać polskiej konstrukcji Audio Academy Hyperion IV (https://www.q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html) lub flagowe Audio Academy Rhea (https://www.q21.pl/audio-academy-rhea.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Poza wymienionymi powyżej rozwiązaniami w salonie mamy dziesiątki innych, równie ciekawych wzmacniaczy, odtwarzaczy oraz kolumn, które możesz w komfortowych warunkach posłuchać, porównać i dokonać odpowiedniego wyboru. Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj.

Elac Uni-Fi FS U5 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/uni-fi-fs-u5.html to głośniki, które grają zaskakująco potężnie nie mając przy tym ogromnych gabarytów

Dobre wypełnienie i zgranie pasm to ich największe atuty.

Zestawienie ich z Yamahą A-S1100 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s1100.html to świetny pomysł, ewentualnie przy mniejszym budżecie można spróbować połączenia z Yamaha A-S701 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s701.html

Brzmienie NAD to troszkę inna szkoła, troszkę mniej powietrza i wybrzmień górnych rejestrów za to jeszcze pełniejsza średnica. Prawdziwy wulkan energii to nowy C388 warto dać mu szansę.

http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/c388.html

Jeśli chcesz posłuchać takiego zestawienia zapraszamy do naszych salonów.

Na miejscu możemy też zrobić porównania z takimi modelami jak np.B&W CM8 (świetnie się sprawdzają z YAMAHA A-S1100) http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/cm8-s2.html

W sprawie odtwarzaczy sieciowych jeśli potrzebujesz większej funkcjonalności warto pomyśleć nad YAMAHA WXC-50 http://www.tophifi.pl/stereo/przedwzmacniacze/yamaha-musiccast-wxc-50.html (komplet wejść/wyjść) jeśli nie planujesz podłączać do sprzętu TV czy innych urządzeń i nie będziesz wysyłał sygnału do DACa wystarczy WXAD-10 http://www.tophifi.pl/systemy-bezprzewodowe/musiccast/yamaha-musiccast-wxad-10.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gość numik

(Konto usunięte)

Audiolaba 8300a można mieć w dobrej cenie, warto rozważyć i dopisać do listy. Baltlaba E3/E2 też bym nie wykluczał

Kefy, Audio Academy, Elaci, Phonary - to dość ciekawe kolumny, Audiovectory mogą przypaść do gustu, trzeba słuchać

nie czytaj tyle, odsłuchuj ;p, najlepiej u siebie - 10minutowe wow w salonie może stać się męką na dłużej w domu. Tak, Roksany są uzumyzkalnione...ale czy muzyka nie jest już wystarczająco muzykalna?;p;p (posłuchaj na Roksanie czegoś szybszego;p;p).....wyrób sobie swoje zdanie

o Jezusie

puste ściany , goła podłoga , pogłos masz chyba z 300 ms :o

wymiana klocków nic ci nie da - chyba że słuchasz "oczami"

kolumny trzy kroki w przód i "dywany" na ściane i podłoge

:]

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

o Jezusie

Właśnie.

Obawiam się że zmienię sprzęt, zacznę kombinacje z doborem elektroniki i kolumn, będę szukał złotego środka od strony technicznej a w efekcie okaże się że pomieszczenie nie nadaje się kompletnie do tego żeby odsłuch był na poziomie ponadpodstawowym

tam gdzie jest kanapa jest przyzwoicie

miedzy kolumny a kanape - daj tego "miśka" co go widać z boku

na okna zasłony

w katy za kolumnami - walce

a na TV można zrobić "zasłonke" uruchomiana na czas "odsłuchów"

za kolumny dać coś miękiego ozdobnego

ja mam u siebe w pokoju mniej niż 10 % gołych ścian

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

tam gdzie jest kanapa jest przyzwoicie

miedzy kolumny a kanape - daj tego "miśka" co go widać z boku

na okna zasłony

w katy za kolumnami - walce

a na TV można zrobić "zasłonke" uruchomiana na czas "odsłuchów"

za kolumny dać coś miękiego ozdobnego

ja mam u siebe w pokoju mniej niż 10 % gołych ścian

j

Ja niestety nie mam możliwości zrobienia z pokoju dziennego - pokoju do odsłuchów.

Wygląda to w ten sposób: wstaje rano i zależnie od nastroju włączam radio, jeden z serwisów muzycznych albo album wykonawcy z którym chcę w danym momencie obcować. W chwili obecnej jakości nie ma ŻADNEJ.

Docelowo ma być też uniwersalnie w kwestii źródła ale i zarazem Bardzo Przyjemnie. Czas zweryfikuje jak to wyjdzie. Tak jak napisałem wcześniej - trzeba słuchać i poszukać sobie swojego gustu. Mam nadzieję że dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów nastąpi to już niebawem i będę mógł poeksperymentować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja niestety nie mam możliwości zrobienia z pokoju dziennego - pokoju do odsłuchów.

nie ma soprwy - też wychodze z zaożenia że "mój dom to maja twierdza" i pogoniłbym tam gdzie pieprz rośnie tych którzy próbowaliby mi meblować tą twierdze , jednakże mimo wszystko troche nie rozumem co zmieniłby, pod kątem funkcjonalności pokoju , dwa miłe dla oka obrazy na ścianie za kolumnami ?

nie ma soprwy - też wychodze z zaożenia że "mój dom to maja twierdza" i pogoniłbym tam gdzie pieprz rośnie tych którzy próbowaliby mi meblować tą twierdze , jednakże mimo wszystko troche nie rozumem co zmieniłby, pod kątem funkcjonalności pokoju , dwa miłe dla oka obrazy na ścianie za kolumnami ?

Nie wykluczone

a jeśli coś kolorowego wkurzałoby przy oglądaniu TV - a może - bo mnie troche wkurza - to można powiesić sztuczną aplake - kolor biały - włos 10 cm - cena 50 zł za metr kwadratowy - nie rózni sie kolorem od ścian - miłe dla oka - i nie wk***a przy oglądaniu TV

o Jezusie

Popieram, nawet paczki za 10k tam nie zagrają, nie dziwię się, że jest "beznadzieja"

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Jak zwykle słyszymy "to nie ma prawa zagrać"... Widać wróżenie ze zdjęć wchodzi na najwyższy poziom. Najlepsza rada to dać kolumny trzy kroki do przodu... To tak mniej więcej na kanapie będą stały.

Idol na jakie częstotliwości będą te dwa obrazy na ścianie za kolumnami działać... Co będą rozpraszac co tam odbijac, a co absorbowac o w jakim stopniu?

Wieza STEREO Technics :)

na średnie tony i zmniejszą pogłos

"trzy kroki" to była obrazowa przenośnia - z 3.80 do kanapy - spokojnie można urwać te 80

ale oczywiście najlepiej iść do salonu i wywalić dwie dychy - wszyscy beda zadowoleni - najbardziej sprzedawca - tylko ten wywalajacy nie do końca :/

nagle w tym wątku sie okazało że pokój nie ma wpływu na dzwięk ? no straszna ciekawostka

może sieciówka za 7 tysi tu bedzie najlepszym rozwiązaniem ? ze sie jeszcze taka rada nie pojawiła , to jestem zdziwiony wielce :/

Ja to chyba z racj zawodu tak sie czepiam...

a) 3.80m jest do pozycji odsluchowej a nie kanapy...czytaj ze zrozumieniem.

b) Nigdzie nie napisalem, ze pomieszczenie jest niewazne/nie ma wplywu na dzwiek...czytaj ze zrozumieniem.

c) Nigdzie nie napisalem, zeby wydac cokolwiek poki co a Ty sugerujesz wydawanie 7tys na sieciowke i „dwie dychy” na cos czego nawet nie opisales.

d) Za grosze mozna kupic panele akustyczne/dyfuzory/pochlaniacze itd dobrze wygladajace i dzialajace na konkretne czestotliwosci. Na pewno to lepsze niz wieszanie jakies kozy po tuningu na sciane, ktora najlepiej bedzie zbierac kurz (nie mowie, ze nie ma wlasciwosci pochlaniajacych, bo jakies ma na pewno. Co do rozpraszania nie jestem pewien).

e) Reszta porad z dywanem, zaslonami itd jest dobra, ale nie przesadzaj, bo zbyt wytlumione pomieszczenie to tez nie jest to czego chcesz.

f) Z czego masz sciany? Beton, regips, cegla...?

Wieza STEREO Technics :)

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich,

Po podpowiedzi kolegi z innego forum, zostałem właścicielem zestawu w składzie Atoll IN100 SE + Atoll CD 100 SE2, gdzie praktycznie zakupu CD nie brałem pod uwagę. W założeniach przed zakupem źródłem dźwięku miał być - i do celowo będzie odtwarzacz sieciowy najlepiej z DAC'iem (serwisy muzyczne Tidal Hi-Fi, Spotifi, Radio int.). Po negocjacji ceny zdecydowałem się na zakup ww kompletu - tym bardziej że sprzęt jest praktycznie nowy - 2 miesięczny, na gwarancji i ze wszystkimi papierami.

W obecnej sytuacji, pierwszej kolejności chcę się skupić na dobraniu i zakupie odpowiedniego zestawu kolumn. Myślę że do elektroniki Atolla nie będzie z tym większego problemu.

Mam nadzieję że dokonałem dobrej decyzji.

- w poniedziałek spodziewam się dostawy zakupionego zestawu Atoll'a. Tak jak pisałem wcześniej, Żona lubi posłuchać pop'u, soft-rocka. Ja zaś słucham prawie wszystkiego z naciskiem na: nu-jazz, soul, chill, hip-hop z wyłączeniem "disco polo i disco podobnie brzmiącej muzyki"

- budżet jaki chcę przeznaczyć na kolumny to kwota w przedziale +- 5000 pln (konstrukcje podstawkowe lub wolnostojące - najlepiej w białym kolorze - nie chcę zaburzyć stylu umeblowania mieszkania), czy Atoll dobrze zgra się z np: Pylon Diamond 25 ewentualnie Diamond 28, Audio Academy Phoebe III lub np Dynaudio Excite X18. Zależy mi na dobrej stereofonii, czystym klarownym detalicznym odsłuchu oraz dosyć nisko schodzącym basem (nie dudniącym-męczącym) oczywiście proporcjonalnie do warunków akustycznych jakie posiadam

- co do zmian umeblowania pod kątem akustyki, to nie chciał bym za wiele zmieniać. Kolumny niestety będą musiały stać dosyć blisko ściany 20 - 40 cm w zależności na jakie konstrukcje się zdecyduję

- kable głośnikowe które biorę pod uwagę to: Tellurium Q Blue. Co myślicie o tej pozycji? Jeśli chodzi o kabel zasilający to zakup takowego też biorę pod uwagę ale to w późniejszym czasie i nie mam na tą chwilę wystarczającej wiedzy jaki kabel miał by to być. To samo tyczy się interkonektów - zdaję sobie sprawę że nie mogą to być kable najtańsze, ale chciał bym dobrać takie które optymalnie będą nadawały się do zestawu.

Poniżej wstawiłem aktualne zdjęcia pokoju w którym będziemy korzystać z zestawu. Napiszcie proszę co o tym wszystkim myślicie i jakie jest Wasze zdanie co do moich planów.

Dziękuję i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-67132-0-29028100-1500698773_thumb.jpg

post-67132-0-91822600-1500698783_thumb.jpg

post-67132-0-95790700-1500698804_thumb.jpg

post-67132-0-67768900-1500698814_thumb.jpg

post-67132-0-53049000-1500698824_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diamondy 25 to dobry bas na pewno lepszy niż Phoebe czy X18. (Do tego pomieszczenia to lepsze byłyby X34). Diamondy 25 mogą stać dosyć blisko ściany 30-40cm. Nie są to raczej trudne kolumny grają przyjemnie mają pewne odchyłki od neutralności (testy z pomiarami są dostępne w sieci). Kolumny dobrze reagują na zwężenie lub zatkanie portu BR. 28 mogą być za duże do 25m2.

Jeżeli chodzi o kable to Diamondy 25 potrafią pokazać różnice pomiędzy kablami RCA i głośnikowymi. Najlepiej gdybyś sobie wypożyczył kilka kabli na odsłuch. (Jak masz to użyj na początek zwykły kabel 2x2,5mm2 aż się kolumny wygrzeją).

Jeżeli chodzi o kable zasilające opinie są różne bo nie ma żadnych naukowych dowodów że wpięcie 1-2m kabla za np. 10kPLN coś potrafi zmienić biorąc pod uwagę że w ścianie masz tego kabla 100-1000m do transformatora itd. Nie popadając w paranoję można np. kupić

dobre chińskie wtyki audio (są na znanym portalu aukcyjnym) już za ok 100PLN komplet. (Takie same stosują nasze manufaktury w kablach sprzedawanych za 2-3kPLN a może i więcej). Do tego metr kabla z Tele-Foniki 3x1.5 lub 3x2.5 (10-20PLN) i masz porządny kabel zasilający. (Standardowy przewód ma 2 lub 3 x 0.75mm2 o ile kabel jest chiński to nie wiadomo ile jest w nim miedzi). Trzeba sobie umieć to złożyć, gotowe kable to wydatek 200-300PLN.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.