Skocz do zawartości
IGNORED

IV koncert Rachmaninova

Grzegorz J.

Rekomendowane odpowiedzi

Duzo juz napisano (na tym forum) o 1,2,3 koncercie Rachmaninova. Dyskusje te staly się dla mnie inspiracjaą do siegniecia po ta muzyke. Haczyk chwycilem natychmiast:) i zakochalame sie w tych dzwiekach po uszy. Teraz prosze szanowne grono forumowiczow o polecenie jakiegos godne uwagi wykonania koncertu IV. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/13400-iv-koncert-rachmaninova/

A czy na tyle stałeś się miłosnikiem Rachmaninowa, że zbierasz różne interpretacje. Bo jeśli tak to mam ciekawy box do sprzedania w dobrej cenie, gdzie oprócz wszystkich czterech koncertów (w tym oczywiście bardzo dobrej wersja IV i to w dwóch wersjach!!!) są też Wariacje na temat Paganiniego jak również I Czajkowskiego.

Jeśli jesteś zainteresowany daj znać na priva.

A najlepsza wersja to EMI Michelangeli.

Rozumiem, ze macie na mysli tą pozycję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam. Jestem tu pierwszy raz.

Polecam adres

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie można znaleźć (i pobrać bezpłatnie w formacie mp3!) rozmaite wykonania utworów różnych kompozytorów, a najwięcej jest właśnie Rachmaninowa. Są tam m.in. wszystkie koncerty fortepianowe w wykonaniu samego Rachmaninowa, jest też legendarne wykonanie III k. f. przez Horovitza z Reinerem. Są także ciekawe informacje, m.in. biograficzne. Trzeba jednak mieć umiejętność czytania cyrylicy.

Ja uwielbiam słuchać pięknej muzyki, chociaż jestem zupełnym dyletantem (nie znam nawet nut).

Pozdrawiam wszystkich.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Najbardziej znane jest chyba nagranie z Ashkenazym, ale mnie nie leży ... w każdym razie dość łatwo je kupić.

Polecam zaś zdecydowanie stare nagranie z Emilem Gilels'em wydane na Doremi Records, dyryguje Kiril Kondrashin. Nagranie z 1955 roku, oprócz 4 koncertu płyta zawiera także 3.

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

• 1 rok później...

Dzień dobry

Pozwolę sobie odświeżyć wątek za sprawą ostatnio kupionej ciekawej płyty. Oczywiście tytułowy IV koncert Rachmaninova w wykonaniu Jean-Yves Thibaudet'a (The Clevland Orchestra + Vladimir Ashkenazy w roli dyrygenta). Pierwsze wrażenie po przesłuchaniu płyty bardzo pozytywne. Przyznam od razu, że dopiero zostałem rozprawiczony w kwestii 4 konceru, więc nie mam z czym porównac płyty Thibadeuta. Uważam go za wiarygodnego interpretatorem muzyki Rachmaninowa. Gra dźwiękiem bardzo naturalnym co nie jest oczywiste w tym wirtuozowskim repertuarze. Jego gra jest niewymęczona, ozdobiona perfekcyjną artykulacją. Thibaudet pomimo, że nie uderza w skrajnie liryczny ton potrafi pokazać barwę muzyki. Czuć chemię między pianistą, orkiestrą i dyrygentem. Wszyscy oni przedstawiają spójną i wiarygodną wizję tego koncertu. To nie dziwi wszak Ashkenazy nagrał już wcześniej cały cykl koncertów Rachmaninowa dla Dekki.

Na osobną uwagę zasługuje realizacja techniczna. Dźwięk duży, nieograniczony kompresją a do tego przepełniony barwami fortepianu i orkiestry. Bardzo mi odpowiada taka naturalna, pełna realizacja, podkreślająca umiejętnosci techniczne Thibadeuta. Słucha się z zainteresowaniem a Thibaudet i orkiestra momentami kreują naprawdę mroczny świat, pełen... ech, po prostu posłuchajcie... warto.

Należy dodać, że w 'bonusie' dostajemy 'corelli variations', sonatę fortepianową nr.2 oraz preludium c-minor, op.3 no.2.

Z przyjemnością zapoznam się z pozostałymi koncertami Rachmaninowa w wykonaniu Thibadeuta. Mam również ochotę posłuchać jego Satiego, bo nie ukrywam, że ostatnio słuchany Ciccolini pozostawił mnie obojętnym wobec swojej wizji jego muzyki.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.