Skocz do zawartości
IGNORED

Moje "kino domowe" - spóźnione pytania

zanskarix

Rekomendowane odpowiedzi

Bas średnicę zagłuszał :) , w jaki sposób Kolego omen, przecież to inne częstotliwości, nie ma takiej możliwości.

Adek prawidłowe słyszenie poszczególnych częstotliwości zależy od ich właściwych proporcji.

Jeśli weźmiesz zwykłą kolumnę i podkręcisz w niej bas to staje się on bardziej słyszalny, wyeksponowany i automatycznie mniej słyszalne stają się tony średnie i wysokie, bas je po prostu przykrywa. Najlepiej to słychać w muzyce, jeśli masz kolumny, które mają nieproporcjonalnie dużo basu do reszty tonów, to instrumenty basowe zostają nadmiernie wyeksponowane, zyskują nienaturalną wielkość i potęgę zagłuszając jednocześnie instrumenty grające wyższe tony, które stają się mniejsze cichsze i gorzej słyszalne.

Tak samo jest w drugą stronę, jeśli będzie za dużo średnicy to zostaną mocno wyeksponowane wokale oraz inne instrumenty i dźwięki na średnicy, a bas będzie zbyt mały, kolumny mogą zacząć wydawać się zbyt ostre.

Teraz pomyśl, że subwoofer zstępuje głośnik niskotonowy w kolumnach, trzeba go właściwie zestroić, czyli wyregulować jego wzmocnienie oraz fazę.

Konkluzja jest taka, że cały przekrój dźwięku musi być równomierny, żadne pasmo nie może dominować.

Jeśli chodzi o fazę to jeśli ją nieprawidłowo ustawisz to po po pierwsze bas z suba będzie słabszy niż mógłby być, a po drugie nie będzie tak precyzyjny, jak również mógłby być np. kiedy bas z suba będzie już zanikał to pojawi się dopiero w głośnikach, albo odwrotnie.

O ile głośność można wyregulować to fazę czasem też. W droższych modelach regulacja jest płynna między 0 a 180 na przykład.

Fazę poszczególnych głośników, w tym subwoofera reguluje również amplituner podczas autokalibracji ;)

Jeszcze jedna sprawa, sub zamknięty, a otwarty.

Jeśli nie ma się sporego budżetu nie warto iść w suby zamknięte w kinie, bo te żeby dały podobną potęgę muszą być znacznie droższe.

Zanskarix jeśli chcesz coś z firmy BK to zainwestuj w Monolith Plus i myślę, że oczy i usta się otworzą na filmie ;)

Tak, oczy i usta sąsiadów z następnej kamienicy pewnie też by się otworzyły ;) Kupiłem BK Platinum, myślę że będzie dla mnie OK (ze względu na moje potrzeby i warunki mieszkaniowe), Monolith to już niezłe kolosy, może kiedyś...

Nie wiem jakie możliwości w ustawieniach ma Marantz ale w Denonie nawet mogłoby to być możliwe (chyba :) ) Bo można nie dość, że odcinać subwofer to kazdą kolumnę z osobna.

Marantz ma praktycznie to samo jeśli chodzi o ustawienia co Denon, można ustawiać wszystko oddzielnie dla każdego kanału.

Ech czekam na dostawę tego zamówionego subwoofera, a tu na razie żadnej informacji :/

Aha ponawiam pytanie zadane wcześniej:

Tak z ciekawości, po co temu SVS trigger input jeśli ma jeszcze wajchę od auto on/off? Jako dwie równolegle występujące opcje to traktować i można używać tej, która bardziej komuś pasuje? I czy takie wejście trigger umożliwia tylko włączenie czy także wyłączenie, czy to zależy od tego sprzętu który wyzwala trigger jakie ma opcje w tym zakresie?

Trigger pełni podobną funkcję, można nim włączyć i wyłączyć sprzęt. Różnica jest taka, że, włącza on i wyłącza sprzęt natychmiast po załączeniu amplitunera, wyłącznik który włącza sub kiedy dociera do niego sygnał dźwięku ma z góry ustalony czas wyłączenia np. 15 minut po zaniku sygnału. Minusem triggera jest to, że trzeba pociągnąć dodatkowy kabel, no i amplituner musi posiadać takie złącze.

Możesz go podłączać, nie musisz.

W kinie najważniejszy jest centralny i sub!!

Z kolei minusem automatycznego gaszenia subwoofera jest różna czułość gniazda. Zdarza się że w 20 minutowej rozmowie w trakcie filmu sub się zgasi.

Do kalibracji ustawiłem volum na 12H jak zaleca Yamaha+ jeszcze go podgłośniłem w amplifie po niej i tak zostawiłem a filmy oglądam na max -27/29dB zależy od filmu

Trigger pełni podobną funkcję, można nim włączyć i wyłączyć sprzęt. Różnica jest taka, że, włącza on i wyłącza sprzęt natychmiast po załączeniu amplitunera, wyłącznik który włącza sub kiedy dociera do niego sygnał dźwięku ma z góry ustalony czas wyłączenia np. 15 minut po zaniku sygnału. Minusem triggera jest to, że trzeba pociągnąć dodatkowy kabel, no i amplituner musi posiadać takie złącze.

Możesz go podłączać, nie musisz.

Pytałem z ciekawości o ten trigger, bo nie używałem takiego czegoś nigdy. Z twojego wyjaśnienia rozumiem, że można za jego pomocą włączać, ale też wyłączać podłączony sprzęt. Pytanie było czysto teoretyczne, bo ten subwoofer który kupiłem (BK P12-300SB) ma tylko auto on/off i nie posiada trigger input, za to polecany wcześniej przez @Adek45 sub SVS SB-1000 ma zarówno trigger jak i auto on/off i byłem ciekaw po co obie te opcje - rozumiem, że można sobie wybrać która bardziej komuś pasuje i tej używać.

OK to czekając na dostawę suba zapytam może wstępnie - jak toto najlepiej podłączyć do amplitunera? Producent w instrukcji przewiduje różne opcje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powiedzmy, że na razie interesuje mnie tylko LFE w kinie domowym przy dźwięku wielokanałowym i chciałbym podłączyć w związku z tym low level (nawet nie wiem czy przewód speakon do połączenia high level na pewno będzie w zestawie). Producent w instrukcji podaje dwie opcje - pojedynczy kabel RCA i podwójny RCA. Na mój chłopski rozum i zgodnie z instrukcją mojego amplitunera powinienem podłączyć pojedynczym kablem RCA do wyjścia "subwoofer" w amplitunerze.

Czy są jakieś inne możliwości? Czy mogę/powinienem użyć kabla typu Y? A ten podwójny kabel RCA, da się za jego pomocą podłączyć subwoofer do amplitunera, czy to tylko w przypadku wzmacniacza?

Żeby nie było - trochę czytałem o tym, ale wolę się jeszcze raz upewnić, a jako świeżak będę wdzięczny za wyłuszczenie tych kwestii.

A ten temat

Ukryta Zawartość

będę czytał codziennie do poduszki, potem przejdę do dalszych pytań ;) Ale najpierw sub musi dojechać do mnie, a tu już prawie tydzień i jeszcze nie wysłany...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Triger sluzy do integracji zaawansowanych instalacji kinowych np. odpalanie całego sprzętu w dedykowanym KD jednym kliknięciem z pilota.....

Połącz pojedynczym RCA z poziomu wyjscia sub w amplitunerze

Prawdopodobnie będziesz miał w komplecie kabel RCA i speakon. Ja miałem oba.

Wiem, że kabel speakon był zawsze w zestawie z ich subami, ale akurat w tym najnowszym modelu Platinum, który kupiłem, na stronie nie widać, żeby miał być w zestawie... Okaże się jak dostanę wreszcie suba.

Triger sluzy do integracji zaawansowanych instalacji kinowych np. odpalanie całego sprzętu w dedykowanym KD jednym kliknięciem z pilota.....

Połącz pojedynczym RCA z poziomu wyjscia sub w amplitunerze

I tak pytałem czysto teoretycznie o trigger, bo nie byłem pewny czy on może tylko włączać czy także wyłączać sprzęty, a subwoofer który kupiłem nie ma go w ogóle. Widziałem na forach tematy o tym, jak można sobie uruchamiać zwykły przedłużacz elektryczny triggerem z amplitunera więc nie jest chyba zarezerwowany tylko dla high-endu :D

OK, a co do kabelków których mogę użyć... Speakon i podłączenie high level zostawiam sobie do zabawy na później. Do mojego Marantza SR5011 wiem że mogę podłączyć pojedynczym kablem RCA do wyjścia "subwoofer". A co z innymi opcjami? Da radę kabel typu Y? A podwójny RCA? Tego typu podłączenia low level różnią się czymś znaczącym między sobą, są jakieś wady i zalety każdego z nich?

Ja mam kabel Y, podobno jest trochę mocniejszy sygnał ale nie sprawdzałem, odrazu tak podłączyłem.

Podwójnego nie użyjesz,bo musiał byś mieć wyjście rca podwójne L,P.

Możesz albo pojedyncze kabel do jednego z wejść lfe lub Y do obu.

I masz podłączony tym kablem "Y" BK Monolith (takiego suba zdaje się masz?) do amplitunera, wszystko OK śmiga? Jeśli tak to chyba mogę tak podłączyć, mimo że producent nie podaje takiej opcji?

Na eBayu status mojego zamówienia zmienił się na "wysłane", wreszcie :)

I masz podłączony tym kablem "Y" BK Monolith (takiego suba

Imho, nie widze potrzeby stosowania kabla Y jeżeli w ampli i subie masz out/in pojeddynczu RCA.

Chyba ze do podłączenia 2x sub'ow.

Co do poziomu sygnału to od tego jest kalibracja i referencyjne 74 dB, a kontent ścieżki filmowej z wyjscia lfe(RCA) "dobija" do 115 dB w miejscu gdzie siedzi widz- taka jest idea/teoria, a userzy i tak swoje:))

Pozdrawiam

W amplitunerze mam wyjścia RCA na dwa subwoofery, a w subwooferze mam 2xRCA (L,R) z opcją podłączenia pojedynczym kablem RCA (opisane na subie wejście "mono" = R). Dużo osób używa kabli typu Y dlatego tak drążę temat żeby się dowiedzieć czy są jakieś wady i zalety konkretnych rozwiązań :)

W amplitunerze masz dwa wyjścia na dwa Subwoofery. Nie służy to do podłączania jednego suba.

Niektóre suby mają i tak zmostkowane gniazda wewnątrz. Więc nie ma znaczenia czy zastosujesz pojedynczy czy kabel typu Y. Przy niektórych jest jednak różnica. Myślę że każdy salon wypożyczysz ci oba kable do sprawdzenia tego i już :)

W amplitunerze masz dwa wyjścia na dwa Subwoofery. Nie służy to do podłączania jednego suba.

Wiem :)

Niektóre suby mają i tak zmostkowane gniazda wewnątrz. Więc nie ma znaczenia czy zastosujesz pojedynczy czy kabel typu Y. Przy niektórych jest jednak różnica.

No właśnie, a czy sam rodzaj podłączenia (RCA-RCA, 2xRCA-2xRCA, Y) ma znaczenie (w sensie wad i zalet każdego) czy to bardziej skomplikowane i zależy od konkretnych sprzętów, na przykład tak jak piszesz o zmostkowanych gniazdach w subie a w innym może nie być tego mostkowania...

Paczka w każdym razie dziś dotarła, po pracy się okaże co tam wrzucili :)

Subwoofer rozpakowany, na szybko postawiony koło szafki RTV. Zrobiłem pobieżnie kalibrację, kilka scen filmowych testowo obejrzałem, parę razy fajnie lekko zamruczał :) Widzę jednak, że trochę zabawy mnie czeka z odpowiednim ustawieniem wszystkiego - subwoofera, kolumn i amplitunera. Na razie poświęciłem temu zaledwie moment (chroniczny brak czasu) i jestem na etapie, że wcześniejsza kalibracja samych frontów i centralnego dała mi lepszy ogólnie dźwięk niż szybka kalibracja tego zestawu + sub, pomijając niskie zejścia suba w kilku momentach to wcześniej było lepiej. Pewnie to wina poziomów i odcięć częstotliwości jakie wybrał amplituner, ale na moje ucho to jego walnięcie wszystkiego na około -5dB i odcięcie frontów na 60Hz, a centralnego na 90Hz (tak mi ustawił...) coś mi się nie widzi i coś nie pasuje... A w ogóle to jeszcze chciałbym na tym słuchać też trochę muzyki, na podłączonych samych frontach było jak dla mnie bardzo fajnie, teraz muszę z tym też powalczyć bo się ewidentnie pogorszyło.

Jak już się trochę ogarnę z tematem to bardzo liczę na pomoc z kalibracją, wszelkie podpowiedzi mile widziane :)

Generalnie, to Ci dobrze ustawił odcięcia. Do stereo można pewnie ustawić tak, żeby fronty grały całym pasmem.

Nie wiem dokładnie jak jest w sr5011 ale ja w sr7010 mam możliwość całkiem swobodnej konfiguracja systemu.

Popróbuję jeszcze kalibracji i różnych możliwości, bo widzę że bez tego nie wyciągnę wszystkiego co się da z tego sprzętu. Pomieszczenia nie zmienię ani nie poprawię jego akustyki, mogę jedynie zadbać o w miarę poprawne ustawienie kolumn i suba oraz pokręcić co się da na amplitunerze.

Ty masz w SR7010 Audyssey MultEQ XT 32, ja mam skromniejszą opcję w SR5011, bo tylko Audyssey MultEQ XT. Do stereo nie wiem czy nie będzie konieczne użycie opcji "LR bypass" w ustawieniach Audyssey, tylko nie widzi mi się za każdym razem tego przełączać jak będę chciał posłuchać muzyki, być może da się to przypisać do konkretnego trybu DSP? Najbardziej zdziwiło mnie dlaczego kalibracja ustawiła wszystko na -5dB... Może to wina tego, że nie mam jeszcze podłączonych surroundów. Będę walczył dalej z tematem :)

Suba nie ustawisz na jednym filmie ani tym bardziej automatycznie. 3 różnego rodzaju filmy i będziesz wiedział jak go odpowiednio skonfigurować.

Kabel po prostu wypożyczyć i zobacz. Mało producentów pisze o zmontowaniu kanalow wewnątrz w instrukcji.

Raczej nie sądzę :) Mam małe monitory na froncie przecież, a centralny i surroundy to już w ogóle maleństwa będą póki co.

Suba nie ustawisz na jednym filmie ani tym bardziej automatycznie. 3 różnego rodzaju filmy i będziesz wiedział jak go odpowiednio skonfigurować.

Czyli mówisz, że bez krzty nauki i ręcznej roboty się nie obejdzie... No trudno, w takim razie trzeba się będzie dokształcić w temacie :)

Masz na pilocie te kolorowe przyciski?

Movie, music, game, direct.

Pod nie przypiszesz ustawienia.

Ja mam zgodnie z opisem przycisków poustawiane ale można ustawić, jak się podoba.

L/R bypass, mam na fronty przy muzyce wielokanalowej. Do czystego stereo wystarczy wcisnąć direct i wyłączy się audysey całkiem.

Tak, mam te kolorowe guziczki :) No właśnie o to mi chodziło, jeśli można przypisać ustawienia pod te tryby dźwięku to już jest dobrze. Direct dla mnie też może być, ale że słucham muzyki ze źródeł średniej jakości (serwisy streamingowe) to jakaś lekka ingerencja amplitunera jednak mi pasuje.

W każdym razie dzięki za info, pogrzebię w ustawieniach i instrukcji.

Hej @RAF77, jesteś pewien, że ustawienia Audyssey (na przykład częstotliwość odcięcia) można przypisać pod konkretny tryb DSP? Za cholerę tego nie widzę w opcjach jak można byłoby to zrobić...

Tzn, częstotliwość odcięcia to akurat jest na stałe, chyba że jeszcze pod przyciski 1,2,3,4 można zapisać (tego nie sprawdzałem). Poprostu wciskasz movie, ustawiasz jak chcesz, wciskasz music, ustawiasz. Jak oglądasz film to wciskasz movie I powinno być tak jak ustawiłeś. Z tym że w grę wchodzą różne tryby funkcje itp. Odcięciem basu to część kalibracji i tego się nie zmienia.

Możesz bypass włączyć na frontach najwyższej.

Jeśli weźmiesz zwykłą kolumnę i podkręcisz w niej bas to staje się on bardziej słyszalny, wyeksponowany i automatycznie mniej słyszalne stają się tony średnie i wysokie, bas je po prostu przykrywa. Najlepiej to słychać w muzyce, jeśli masz kolumny, które mają nieproporcjonalnie dużo basu do reszty tonów, to instrumenty basowe zostają nadmiernie wyeksponowane, zyskują nienaturalną wielkość i potęgę zagłuszając jednocześnie instrumenty grające wyższe tony, które stają się mniejsze cichsze i gorzej słyszalne.

powiedzmy tak, zgodzę się, będa miały nienaturalne wielkość i potęgę ale czy bas z zakresu powiedzmy 35 czy 45 Hz "przykryje" częstotliwość z zakresu 1500Hz albo 10000. Ej. No fakt, bedzie je trudniej wyłapać bo będzie buczało i buczało ale czy bas może zakłócić cykanie :) i na odwrót. Przecież jak to już wcześniej wspomniałem to inne częstotliwości.

Wiem :)

Ty wiesz ale są osoby , które podłaczają podwójną końcówkę kabla Y do właśnie tych wyjśc a pojedynczą do gniazda LFE w subie. :)

No niestety trochę czasu Ci zajmie ustawienie wszystkiego ale warto trochę czasu poświęcić za to jaki będzie skutek podczas seansu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.