Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Yamaha A1020 na Denon 1500R

maniek21

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Posiadam kolumny Acoustic Energy Aegis One grające ze wzmacniaczem Yamaha A-1020.

Nawet jestem zadowolony, ale czas zrobić krok w przód. Z Yamahą nie jest źle, ale przydałoby mi się sterowanie z pilota.

Poza tym z Yamahą jestem związany już długo i czas może na zmianę sygnatury dźwiękowej. Tylko czy warto?

Obecnie średnica jest bardzo dobra, bas taki ok (zależy od nagrania - czasami ekstra, czasami płycej). Góra w sam raz, chociaż mogłoby być ciut bardziej szczegółowo.

Ogólnie jest prawie bardzo dobrze, ale mogłoby być więcej oddechu w dźwięku.

Pytanie czy to nie wymiana z cyklu siekierka na kijek.

Pomieszczenie odsłuchowe obecnie 11m2, docelowo 16m2

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/134164-wymiana-yamaha-a1020-na-denon-1500r/

Nie wiem jak Yamaha ale ten Denon to swietny piec w swojej klasie.Ma kopa, świetnie kontrolowany bas, srednica i góra bogata i szczegolowa...a sama budowa pancerna, swietne komponenty, potezna moc rzeczywista 2x129W przy 8 Ohmach choc producent podaje mniej.

Nie lubię zamulania, ale nie lubię też ostrości. Bas ma być wyraźny, o wysokie się nie boję, bo kolumny mają tekstylną kopułkę, lekko złagodzą. Wokal ma być na pierwszym miejscu wyraźny.

Nie lubię zamulania, ale nie lubię też ostrości. Bas ma być wyraźny, o wysokie się nie boję, bo kolumny mają tekstylną kopułkę, lekko złagodzą. Wokal ma być na pierwszym miejscu wyraźny.

tutaj kwestia glowna, to nie tyle/ oczywista dziadka mozna wymienic/ wzmak, co te kolumny,

one po prostu nie dadza wiecej, chocbys mial i 100w/kanal;

oczywiscie ten denon jest b.dobry, ale warto sprawdzic, np. działanie potencjometrow

Yamaha A 1020 ma większe możliwości dostosowania się do niedoskonałości nagrań i sprzętu towarzyszącego.

Ma m.in. regulowany kontur, filtr subsoniczny i całkiem przyzwoity przedwzmacniacz gramofonowy.

Brzmieniowo jest dość neutralna, z lekko rozciągniętym dołem. Jest w stanie dobrze wysterować prawie wszystkie kolumny.

Denon 1500R jest mniej uniwersalny, uboższy w funkcje i nieco słabszy, ale również wydajny.

Jest też lepiej/ładniej zbudowany i ma wydajniejsze chłodzenie. Brzmieniowo mniej neutralny,

z ciut ostrzejszą górą i troszkę krótszym basem.

Nie wiem dlaczego tak jest, ale mimo prymitywnego radiatora Yamahy nie da się zagrzać.

Z "braku laku" dała radę na trzech imprezach u mojego sąsiada w 120 wynajętych metrach restauracji.

Może to jednak mieć wpływ na THD, choć subiektywnie tego nie zauważyłem.

Nie wydaje mi się, żeby przy takich kolumnach jak Aegis różnica między nimi w niskich tonach była istotna,

zwłaszcza w tej wielkości pokoju. Ogólnie Denon jest ciut bardziej "rockowy", Yamaha bardziej "wyrafinowana", choć nie są to duże różnice.

Większe byłyby pomiędzy A 1020 a PMA 1560, który ma nieco lepszy wykop, ale za to gorszą scenę

od Yamaszki. No i jest mocno przewartościowany, cholera wie dlaczego...

Pozdrawiam.

Tak sobie jeszcze myślę... Skoro brzmienie tych Aegis Ci odpowiada, to może po prostu

regulowane dzielniki napięcia w nie wstawisz? Rozwiązanie bardzo kontrowersyjne, ale skuteczne.

1-3 dB na przykład. Będziesz mógł wyeksponować średnicę nieco bardziej niż resztę pasma, a na wartości kolumn prawie nie stracisz, bo jest niewielka. Możesz je zainstalować z tyłu obudowy, nie będą widoczne.

O degradację dźwięku się nie martw, jest minimalna.

Powodzenia !

Yamaha A 1020 ma większe możliwości dostosowania się do niedoskonałości nagrań i sprzętu towarzyszącego.

Ma m.in. regulowany kontur, filtr subsoniczny i całkiem przyzwoity przedwzmacniacz gramofonowy.

Brzmieniowo jest dość neutralna, z lekko rozciągniętym dołem. Jest w stanie dobrze wysterować prawie wszystkie kolumny.

Denon 1500R jest mniej uniwersalny, uboższy w funkcje i nieco słabszy, ale również wydajny.

Jest też lepiej/ładniej zbudowany i ma wydajniejsze chłodzenie. Brzmieniowo mniej neutralny,

z ciut ostrzejszą górą i troszkę krótszym basem.

Nie wiem dlaczego tak jest, ale mimo prymitywnego radiatora Yamahy nie da się zagrzać.

Z "braku laku" dała radę na trzech imprezach u mojego sąsiada w 120 wynajętych metrach restauracji.

Może to jednak mieć wpływ na THD, choć subiektywnie tego nie zauważyłem.

Nie wydaje mi się, żeby przy takich kolumnach jak Aegis różnica między nimi w niskich tonach była istotna,

zwłaszcza w tej wielkości pokoju. Ogólnie Denon jest ciut bardziej "rockowy", Yamaha bardziej "wyrafinowana", choć nie są to duże różnice.

Większe byłyby pomiędzy A 1020 a PMA 1560, który ma nieco lepszy wykop, ale za to gorszą scenę

od Yamaszki. No i jest mocno przewartościowany, cholera wie dlaczego...

Pozdrawiam.

Myślałem po prostu, że po kilku latach z Yamahami (mam jeszcze A-720) czas spróbować czegoś innego. Yamahy słucha się dobrze, ale czasami potrafi spłaszczyć nagranie + mam wrażenie, że nie wyciąga pełni możliwości z tunera T-85. Z drugiej strony jeśli Denon nie będzie jakoś wiele lepszy to może trzeba pomyśleć o kolumnach. Ewentualnie jakieś inne typy wzmacniaczy.

nie wyciąga pełni możliwości z tunera T-85

nie znam tego, ale sygnal z tunera radiowego ma rozna, co stacja , inna jakosc i to słychac,

wiec w ogole nie mozna brac do oceny, tylko dobre cd-ki,

po drugie to yamaha tez sprzet zuzyty.co ma wpływ;

(...) sygnał z tunera radiowego jest różny, co stacja, to inna jakość i to słychać.

Święta racja. Ja akurat słucham radia tylko w aucie żony. Wkurzają

mnie reklamy "Urinali i Prostamoli " w przerwach co drugie nagranie... ;/

Yamaha to też sprzęt zużyty, co ma wpływ ( na brzmienie [sic.] )

Dokładnie! Kupując starego grata sugerujemy się głównie ceną

i opiniami na forach.

Ile osób sprawdza po zakupie chociażby prądy spoczynkowe???

Nie ma znaczenia czy kupimy używanego Krella, Yamahę, Rotela,

Advance Acoustic*, Mark Levinson* czy cokolwiek innego !!!

Sprzęt trzeba sprawdzić i wymienić zużyte/niesprawne elementy !!!

Co to zmieni? Np. barwę dźwięku i THD. Mało???!!!

Maniek21 - jeśli chodzi o średnicę, to moim (subiektywnym) zdaniem bardziej "naturalną" ma Yamaha.

PARADOKS - jestem fanem Denona... pamiętam nawet moją pierwszą kasetę Denona (CHR) nagraną w w firmie Laserfan w Bydgoszczy. Zgraną z oryginalnych CD. Odtwarzaną na "Kasprzaku" z głowicą Alps-a" i na kolumnach ZG 40 C. Nie śmiej się proszę. Takie to były czasy. Pokój około 16 metrów.

Obecnie używam Yamahy A 1020 z 1986 roku. Po " regeneracji". Źródłem jest... Denon dvd 700...

Wstyd? Pocałujcie mnie w dupę ! .Jest uniwersalny. Bardzo lekko wyostrza skraje pasma .

Moje kolumny? Na razie w trakcie testów pomiarowych DIY.

Tak dla informacji - popróbowałem też z dziś kartą muzyczną Creative - poprawa dźwięku jest kosmiczna. Pełnia dźwięku i basu. Karta niestety nie moja. Chyba na początek poszukam czegoś takiego, albo jakiegoś DAC-a.

Mimo wszystko myślałem nad zmianą na coś ze zdalnym sterowaniem, bo powiększa mi się pokój odsłuchowy za miesiąc :)

Ile osób sprawdza po zakupie chociażby prądy spoczynkowe???

Niedawno sprawdzaliśmy w 2 Arcamach A85 i...mimo upływu lat, praktycznie nie trzeba było tego robić w ogóle. Miałem wrażenie, że różnica względem serwisówki dotyczy...jedynie dokładności miernika. Niektórzy to robią. Jednocześnie, dużo zależy od tego, mimo wszystko, jaki sprzęt kupujesz i od kogo. Akurat tak się skłąda, że niektóre marki, z wymienionych przez Ciebie, nie są u nas znane, są do tego droższe niż inne i z całą pewnością to sprzęt znacznie bardziej zadbany, niż powszechnie znane u nas marki takie, jak Sony, Denon, Technics(...). Ilekroć widywałem ten sprzęt to często grało to w słabych warunkach - wilgoć, tłuszcz bo ludzie używali tego np. w kuchniach...Zresztą, sam używam NAD'ów, rodzina Arcamów i ilekroć miałem możliwość oglądania tego typu "klocków" to zawsze to był sprzęt zadbany...od prywatnych właścicieli. Tymczasem ten, idący na handel, to przeważnie zajechany, poobijany i zdekompletowany śmietnik (brak kabli, pilotów, instrukcji), w których obudowy wyglądają często koszmarnie (obicia, wgniecenia), a niedawno miałem okazję oglądać perełkę - to był chyba Denon, w którym nawet "gałek" nie było...ale na sprzedaż poszedł...(jedna z nich była chyba w ogóle stopiona - "taki kupiłem, gra" - tak...).

Chyba na początek poszukam ... jakiegoś DAC-a.

Nie dziwi mnie Twój niedosyt skoro za źródło robi tuner.. Kup chłopie przyzwoity dac lub cd, a na nowo odkryjesz muzykę i obecny zestaw na pewno pozytywnie Cię zaskoczy.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Nie dziwi mnie Twój niedosyt skoro za źródło robi tuner.. Kup chłopie przyzwoity dac lub cd, a na nowo odkryjesz muzykę i obecny zestaw na pewno pozytywnie Cię zaskoczy.

Nic nie poradzę, że w większości słucham radia jednak :)

Nic nie poradzę, że w większości słucham radia jednak :)

Rozumiem tylko, że w takim razie nigdy nie usłyszysz w pełni potencjału swojego zestawu.

Witam, Yamaha A-1020 to niezły klocek i nie kombinowałbym z zamianą na Denona. Jasne , że Denon zagra inaczej ( ale czy lepiej ? ) , na Twoim miejscu dałbym Yamaszkę do przeglądu by się upewnić , że wszystko jest ok. T-85 to świetny tuner ( wymaga dobrej anteny), a różnica w jakości dźwięku to jak już pisano wynika głównie z poziomu nadawania poszczególnych stacji. Sam jestem związany z Yamahą, więc może nie jestem obiektywny, ale jak chcesz w pełni odkryć możliwości wzmacniacza to polecam zakup : CDX-930, CDX-1020 lub CDX-1060.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Nikt nie twierdzi, że nie będzie słychać różnic tylko, że radio w Polsce jest najzwyczajniej jakościowo słabym źródłem.

Nikt nie twierdzi, że nie będzie słychać różnic tylko, że radio w Polsce jest najzwyczajniej jakościowo słabym źródłem.

Oczywiście CD jest lepszym źródłem, ale na swoim tunerze faktycznie słyszałem wielokrotnie różnicę między wzmacniaczami.

Samą wymianę na denona 1500r polecam. Faktycznie jak słusznie zauważył kolega jest mniej neutralny ale chyba takiej zmiany oczekujesz.

Wiem że nieco nowszy ale warto by było sprawdzić Roksana k2.

Samą wymianę na denona 1500r polecam. Faktycznie jak słusznie zauważył kolega jest mniej neutralny ale chyba takiej zmiany oczekujesz.

Wiem że nieco nowszy ale warto by było sprawdzić Roksana k2.

Nie będzie za ostro z tym Denonkiem? Z drugiej strony kusi mnie wejść we współpracę z jakimś Marantzem.

Ale to nie jest ostry Denon. Bardziej jasne są starsze serię także dobre xx60 np topowy 1560. Świetny wzmak.

Marantza ale którego?

Pm68, pm80, pm8000?

To jak oczekujesz większej dynamiki czy jednak mocy przy zachowaniu naturalności.

Ale to nie jest ostry Denon. Bardziej jasne są starsze serię także dobre xx60 np topowy 1560. Świetny wzmak.

Marantza ale którego?

Pm68, pm80, pm8000?

To jak oczekujesz większej dynamiki czy jednak mocy przy zachowaniu naturalności.

To dobrze, jeśli bliżej mu do neutralności, myślałem, że są ostrzejsze.

Myślałem o PM68, ewentualnie PM-52.

52 ki nie znam. To czasem nie niższy model? Nie wiem pytam

No na pewno marantza z serii 7 nie bierz pod uwagę.

Dobra to konkretnie już masz. 2modele to juz cos. Teraz trzeba polować na ich dobry stan!!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.