Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wzmacniacza

Bogusław_59825

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu nie sonus oliva za 150zl Bugus? Te posiadam.

Ale mam 2 systemy i w jednym z nich uzywam:

VDH:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tego uzywam do wzmaka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Czemu nie sonus oliva za 150zl Bugus? Te posiadam.

Ale mam 2 systemy i w jednym z nich uzywam:

VDH:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tego uzywam do wzmaka

Ten Twój kabelek do wzmocnienia, to ciekawy jest.

Chciałem sieciowy jakiś konkretny, wychodząc z założenia że jak nrg 4 krótki kosztował 1k, to za długi trochę musi trochę kosztować. Ale w granicach rozsądku, w końcu musze myśleć że będzie do lepszego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ogólnie, to czytam testy i opinie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bogusławie ile miales kabli zasilajacych w zyciu ? wierze w te kable, nie mniej wolalbym szukac szczescia za mniejsza kwote, bardziej odpowiednia do klasy posiadanego przez Ciebie sprzetu

Bogusławie ile miales kabli zasilajacych w zyciu ? wierze w te kable, nie mniej wolalbym szukac szczescia za mniejsza kwote, bardziej odpowiednia do klasy posiadanego przez Ciebie sprzetu

Z jednej strony masz rację, że nie warto. Zaś, jeden sieciowy do ampi, taki klasy "średniej" bym kupił bo mój 375 nie zostanie długo a na jego miejsce będzie lepszy i tu liczę zyskać na tym więcej korzyści. Wyczytałem w testach że najwięcej się zyskuje właśnie w tym miejscu bo na zasilaniu do cd już mniej to słychać. Nrg poprawił brzmienie ale teraz nie sięga do gniazdka w scianie, a pod listwę to, już nie to.

Kup dobry wzmak najpierw i olej sieciowki-zostaw to na sam koniec dobrze Ci radze!

Inaczej stworzysz sobie przerost formy nad trescia.

Ok. Temat sponsoringu opanowany.

Hodzi o to połączenie, Heco - Cayin A-70 T mk2

Na jakich ustawieniach wysokie w Heco (czy+2?)

Na jakich drutach?

Jakie źródło?

Domyślam się że słyszałeś z RV3, a nie rv4.

Źródło to dac arcama rdac plus malinka.

Kable kimbera i interkonekt i głośnikowe. Chodź oehlbach lepiej by tu zagrał.

Ja tam też daleko jestem od eksperymentów z kablami sieciowymi. Wsłuchiwanie się czy jest zmiana czy nie to nie moja bajka.

Ale rozumiem to.

I tu też polecam jednak dużo tańszego oehlbacha. W środku heco też siedzą ich kable.

Piotrek

• Moderatorzy

Malinka wymiata :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Kable kimbera i interkonekt i głośnikowe. Chodź oehlbach lepiej by tu zagrał.

Ja tam też daleko jestem od eksperymentów z kablami sieciowymi. Wsłuchiwanie się czy jest zmiana czy nie to nie moja bajka.

Ale rozumiem to.

I tu też polecam jednak dużo tańszego oehlbacha. W środku heco też siedzą ich kable.

Piotrek

Dzięki za info.

Nadal nie wiem jaki piecyk słuchałeś? bo RV3 a rv4 to nie to samo. Inne tranzystory na końcu i inne banki w prę.

Dostałem info odnośnie rv4 / nie piszę kto bo może sobie tego nie życzy.

Pierwsze wrażenia odsłuchowe

""Magnat gra ciekawie. Odnosząc do ostatnich odsłuchów jest ciut delikatniejszy na dole niż Atoll in200se, ale górę ma bardzo wysmakowaną taką trochę jak Naim. Wizualnie majstersztyk.""

Opinia po testach

"" Jeśli chodzi o Magnata - gra tak jak wygląda - moim zdaniem fantastycznie. Każde pasmo z odpowiednia równowagą. Oczywiście stopnie lampowe dają trochę ciepła, ale w żaden sposób nie przysłania to góry. Doczytałem kilka testów w prasie niemieckiej i potwierdzam wszystko co napisali. Niemiecki hi end.""

Ponawiam pytanie - Piotrze, który model słuchałeś? bo "4"oficjalnie w Polsce nie ma.

Co do kabli, - za głębię się w ten temat, a sieciowy - nie ma grać, ma dać dużo czystego prądu do wzmacniacza.

Wczoraj pozwoliłem grupie Kraftwerk zrzucić kurz z głosników i stwierdzam że bas się ułożył i jest taki jak ma być.

I pytanko do wszystkich -

pod jakie zaciski w kolumnie podłączacie głośnikowe? Góra? Dół? A może po przekątnej?

Wczoraj pozwoliłem grupie Kraftwerk zrzucić kurz z głosników i stwierdzam że bas się ułożył i jest taki jak ma być.

I pytanko do wszystkich -

pod jakie zaciski w kolumnie podłączacie głośnikowe? Góra? Dół? A może po przekątnej?

Ze zworami po przekątnej jest najlepiej.

Ze zworami po przekątnej jest najlepiej.

Tego się obawiałem, jak to zrobić jeśli mam osobno - niskie tony - średnie - wysokie, czyli 6 i nie ma łączenia zworami, tylko kablami.

Ja sosuje wylacznie takie rozwiazanie na wysokie-bas/srednie, czyli 4, bo innych nie mam, ale na srednie, smialo zworkami mozesz polaczyc, Bi-wiring.

tannotref.jpg

Ja sosuje wylacznie takie rozwiazanie na wysokie-bas/srednie, czyli 4, bo innych nie mam, ale na srednie, smialo zworkami mozesz polaczyc, Bi-wiring.

tannotref.jpg

Do czego jest ten dodatkowy i gdzie go wpinasz?

Miałem zrobiony bi-wiring bo Audioquest ma 4 żyły i mogłem to zrobić, ba nawet kupiłem kolejne banany by rozdzielić druty po stronie NADa, ale człowieki odwiedli mnie od tego i skręciłem żyły z obu stron bo niby to nic nie daje. Teraz tak myślę by zostawić wszystkie kable aż do czasu uzbierania systemu audio docelowego i wtedy.

Gdzieś spotkałem głośnikowe z podziałem na 6, ale nie pamiętam u kogo.

W salonie Kezard mają zaciskacz do bananów głośnikowych i uważam że to lepsze niż lutowanie ale optymalnie to dać więcej kasy i kupić firmowy z oryginalnymi zakończeniami i nie ważne czy banan czy widełek.

Do czego jest ten dodatkowy i gdzie go wpinasz?

To uziemienie obudowy kolumn-czasem sa takie konstrukcje-mnie on jest obojetny.

Ostatnio kupilem chord odyssej 4, mozesz dokupic do takiego oryginalne zworki na widelkach i git.

post-104724-0-82404500-1401774122_thumb.jpg

10.jpg

człowieki odwiedli mnie od tego i skręciłem żyły z obu stron bo niby to nic nie daje

Jest nawet gorzej, bo ze względu na zwrotnię w kolumnie, taki podzielony kabel pracuje jak kabel o połowie faktycznego przekroju miedzi.

Jest nawet gorzej, bo ze względu na zwrotnię w kolumnie, taki podzielony kabel pracuje jak kabel o połowie faktycznego przekroju miedzi.

Ale gdybym miał podział na 4 po obu stronach i używał zacisków A i B w 375, przekrój wejściowy jest przekrojem wyjściowym.

np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

hmm. nie wiem co mam Ci napisać.

Ja nie widzę żadnego zysku z jej posiadania, ott, wiem że filtruje prąd i tyle, podłączyłem jeszcze jedna listwę (bydle jaką) i ........... moim zdaniem można się obejść bez niej. Może nie ta klasa sprzętu.

hmm. nie wiem co mam Ci napisać.

Ja nie widzę żadnego zysku z jej posiadania, ott, wiem że filtruje prąd i tyle, podłączyłem jeszcze jedna listwę (bydle jaką) i ........... moim zdaniem można się obejść bez niej. Może nie ta klasa sprzętu.

Szukam do siebie jakiegos rozgałęziacza na OLX widziałem cos z tej firmy i stąd me pytanie

dzięki za info

asterix1,

sonus oliva jest jeszcze godna uwagi. Mam ta z filtrem pod wszystko oprocz piecyka bo ten w scianie siedzi ;)

no, i tak to wygląda z listwą Gigawatta, nie słyszę jakiś "uniesień" by warto było dać 2koła.

propozycja - sonus oliva, może być dobra opcją, nie znam wiec nic nie będę zmyślał.

Jak już tu jestem to dopisze ze Heco tak od 2 tyg przestało zmieniać barwę, wiec uznaje że się wygrzały.

Przekaz dźwiękowy się wyrównał, bas głęboki i schodzi do 20Hz (sygnał testowy na granicy mojego słuchu) , może się wydawać że subwoofer jest gdzieś schowany. już nie będę się upierał że sopran 2dB ciszej, - jest oki. prawie.

co do RV4, to musi poczekać bo wiosna szybko się zbliża, wiec przekierowałem monetę na budowę, ale nie odpuszczam tematu pieca docelowego do Heco.

Co z okablowaniem Bogus wymysliles ;)? zadko ostatnio dzielisz sie wpisem a watek ciekawy i goracy byl zawsze. Forumowicze sa zawiedzeni ;)

Tak, wiem że nie udzielam się ostatnio, jakoś nic mnie się nie chce. zima, czy co? mam nadzieje że wraz z wiosną złapie trochę wiatru w żagiel i będę dalej kombinować.

Drutów nie ruszałem bo z godnie z wytycznymi, to, po skompletowaniu systemu docelowego, (co to właściwie system docelowy? przecież wyścig o lepsze brzmienie nigdy się nie skończy, hehe)

Wytyczne są i jak się wybudzę ze snu zimowego to zacznę realizować plan.

a..... a dalej too,, zobaczymy

Tak właściwie to,- by wszystko grało, wybieramy - wzmacniacz , kolumny, jakieś kable i na końcu źródło sygnału, ale przecież od niego też zależy efekt końcowy i może warto zacząć od tej strony?

eeehhhh

zaś zwątpienie i rozterka.

Czekam do wiosny!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz tutaj lekture do poczytania odnosnie dac, daje do myslenia..:

Ukryta Zawartość

Widze, ze nadal szukasz oczami a nie uszami ;)

pzdr.

Ukryta Zawartość

hehehe.

Na wiosnę czekam. Może włączy się myślenie, to wtedy coś.....pomyśle. hehe

A tak poważnie to ""wymiana wzmacniacza"" na RV4 który ma DACa w środku, zmusi mnie do porównań z zewnętrznym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.