Skocz do zawartości
IGNORED

Korektor VST, malina? Inny hardware?

Konio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kompletnie nie wiedziałem w jakim dziale forum założyć ten temat więc z góry przepraszam jak nie jest tu gdzie trzeba.

O co mi chodzi.

W dużym skrócie używałem z foobarem korektora, który występuje tez w formatach wtyczek VST

Ponieważ nie używam już komputera jako źródła dźwięku a raczej odtwarzacza CD i strumieniowca (YAMAHA WXC-50) mam pytanie czy istnieje urządzenie, do którego można wgrać wtyczkę VST i wpiąć takie urządzenie w tor.

Tzn wyjście cyfrowe z CD następnie urządzenie z VST następnie DAC i wzmacniacz. Cały czas pozostajemy w domenie cyfrowej dopiero DAC zmodyfikowany już sygnał cyfrowy przerabia na analogowy.

Nigdy nie miałem do czynienia z wtyczkami VST więc pytam jako totalny laik czy to w ogóle możliwe.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/134410-korektor-vst-malina-inny-hardware/

Znany w studiach Receptor robi wszystko to o czym wspominasz.

Wejścia i wyjścia cyfrowe w postaci optyka posiada wersja Receptor Qu4ttro.

Cena od 3 do 5 tyś dolarów w zależności od mocy i wyposażenia we wtyczki VST.

O wiele prościej kupić dobry korektor analogowy i wpiąć się pomiędzy DAC a wzmacniacz. Korektorów cała masa na rynku - od wersji PRO po pięknie migające wyświetlaczami klocki hi-fi.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Korektor cyfrowy DEQ2496:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wtyczek VST nie obsługuje ale może pracować całkowicie cyfrowo.

Ukryta Zawartość

Doprecyzowuje.

Niepotrzebnie użyłem nazwy korektor raczej wtyczka korygująca akustykę (nie działa jak prosty EQ)

Tutaj link do wtyczki.....

Ukryta Zawartość

Testowałem różne sposoby walki z akustyką a ten okazał się zdecydowanie najlepszy.

Zależy mi zdecydowanie na zmianach w sygnale cyfrowym nie analogowym, a w/w wtyczka pozwala na niezłej jakości pomiar i naprawdę fantastycznie działa.

Sprawdziłem ten Receptor by się nadawał nawet w wersji Receptor 2+ Classic, ale to za potężna i zbyt funkcjonalna maszyna do tak prostego zastosowania.

Ukryta Zawartość

DEQ2496 ma funkcje ustawienia EQ na podstawie pomiaru, trzeba do niego dokupić mikrofon ECM8000. Ale to jest tylko EQ, nie korekta akustyki. Tak jak to opisujesz, to korektę akustyki można zrobić na bazie min dsp i Dirac Live:

Ukryta Zawartość

Tyle że to mało popularne w Polsce. Najbardziej dostępne rozwiązanie to amplituner z systemem korekty akustyki, np. Denon AVR-X3300 z systemem Audyssey MultEQ XT32.

Ukryta Zawartość

Dzięki. Taniej i lepiej wyjdzie kupić jakiś interfejs USB i połączyć z komputerem....są interfejsy widzę z wejściami i wyjściami cyfrowymi obsługujące 24/192...Uruchomię na takim jakiś program obsługujący wtyczki VST i w czasie rzeczywistym będzie przepuszczał dane.

To chyba najlepsza opcja.

Co do korekt akustyki w amplitunerach to nie są tak dokładne, zresztą posiadam już fajny sprzęt stereo.

Sprzetowo będzie trudno z VST. Wybrałem prostsze rozwiązanie. Uzywam programu Jriver do odtwarzania filmów i muzyki. Program pozwala na wiele zaawansowanych funkcji, miedzy innymi zarządzanie basem, aktywne zwrotnice oraz instalację pluginów, w tym VST. Do korekcji pomieszczenia i kolumn uzywam w tym przypadku Dirac Live VST. Najlepsze w Jriverze jest to, że automatycznie dopasowuje obraz do opóźnień czasowych wynikających z zasostoswanych filtrów audio. Ewentualnie mozna zastosować program Acourate i Acourate Convolver, który pozwoli na podłączenie zewnętrznych urządzeń, np. gramofonu, cd itp. Do obłsugi obu programów potrzebny jest komputer i zewnętrzna karta/ interfejs audio. Ewentualnie przedwzmacniacz z Acourate, ale cena jest odpowiednia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Sprzetowo będzie trudno z VST. Wybrałem prostsze rozwiązanie. Uzywam programu Jriver do odtwarzania filmów i muzyki. Program pozwala na wiele zaawansowanych funkcji, miedzy innymi zarządzanie basem, aktywne zwrotnice oraz instalację pluginów, w tym VST. Do korekcji pomieszczenia i kolumn uzywam w tym przypadku Dirac Live VST. Najlepsze w Jriverze jest to, że automatycznie dopasowuje obraz do opóźnień czasowych wynikających z zasostoswanych filtrów audio. Ewentualnie mozna zastosować program Acourate i Acourate Convolver, który pozwoli na podłączenie zewnętrznych urządzeń, np. gramofonu, cd itp. Do obłsugi obu programów potrzebny jest komputer i zewnętrzna karta/ interfejs audio. Ewentualnie przedwzmacniacz z Acourate, ale cena jest odpowiednia.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź.

Czyli dobrze kombinuje jeśli chcę postawić np. na malinie lub innym mini PC program z obsługą VST i połączyć wyjście cyfrowe albo optyczne odtwarzacza cd albo strumieniowca z interfacem , a po konwersji wypuścić sygnał do DAC i wzmacniacza?

np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.