Skocz do zawartości
IGNORED

3.0 jako uproszczone kino domowe

jazzuita

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie to jest przy obecnych przekątnych nie do zaakceptowania .

Tzn. o jakich rozmiarach piszesz? Bo jak czasami patrzę na zdjęcia salonów ze sprzętem KD, gdzie fronty stoją w odległości 1.5-2m, to ten centralny między nimi robi wrażenie całkowicie nadmiarowe. Nawet jeżeli słuchacze usiądą poza optymalnym zakresem stereo, to i tak będą słyszeć dźwięk dobiegający od strony ekranu.

Nie mam wiele doświadczenia z KD ale nie zauważam problemów z dialogami a używam system 2.1. Mógłbym dla ciekawości dołączyć centralny. Nurtują mnie jednak takie wątpliwości techniczne:

Jeżeli centralny jest do dialogów, to powinien prezentować dźwięk na wysokości głowy aktora. Tymczasem zwykle centralny umieszcza się pod TV, czyli wypada gdzieś przy nogach aktora. Nie ma problemu, jeżeli TV jest mały, ale chyba wtedy też nie ma problemu centralnego?

Zwykle głośniki centralne są robione w konfiguracji MTM (symetryczne z wysokotonowym po środku). Taka konfiguracja ma silne właściwości kierunkowe w pionie, jeżeli głośnik jest ustawiony pionowo. To jest korzystne, bo ogranicza odbicia od podłogi i sufitu. Przy ustawieniu poziomym, jak to robi się z centralnym, charakterystyka kierunkowa będzie działać negatywnie, osłabiając wpływ centralnego dla słuchaczy siedzących z boku. Co poniekąd mija się z ideą użycia centralnego specjalnie dla tych słuchaczy.

Ale kupowanie aplitunera tylko po to by był centralny... ?

Ja bym chętnie ustawił centralny, gdyby był taki sam jak front. Tyle że musiałby stać zamiast TV ;)

Co do zakupu amplitunera KD, to argumentem za są nowe technologie, których brakuje w klasycznym sprzęcie stereo: zwrotnice aktywne do subwoofera, korekty głośników i akustyki i ogólne dużo lepsza funkcjonalność przy niższej cenie niż analogiczne stereo.

Ja się przekonałem na PC jak przeszedłem na karty nowe Creative z SBX Pro Studio i na zestawie stereo u mnie na Microlab Solo C7 dobrze ogląda się filmy wyraźnie słychać dialogi tylko trza dobrze skonfigurować sterownika ma on dużo funkcji do filmów i gier

SBX Pro Studio Crystalizer™ koryguje dzwiek muzyki i filmów poprzez przywracanie niskich i wysokich czestotliwosci utraconych w procesie kompresji

SBX Pro Studio Surround™ sprawi, ze uslyszysz dzwieki dobiegajace z wszystkich stron

SBX Pro Studio Smart Volume™ lub Night Mode™ rozwiazuje problem gwaltownych zmian poziomu glosnosci dzwieku w grach, muzyce oraz filmach, inteligentnie stosujac wzmocnienie lub tlumienie, aby zapewnic ich zgodnosc

SBX Pro Studio Dialog Plus™ koryguje glosy w grach oraz filmach, zwiekszajac wyrazistosc dialogów, by odbiorca mógl slyszec rozmowy na tle innych dzwieków i otaczajacego go zewnetrznego szumu

SBX Pro Studio Bass™ uzupelnia brakujace tony o niskiej czestotliwosci i dodatkowo je wzmacnia dla uzyskania lepszego efektu

Ciekawe jak w 2.0 czy 3.1 robił by to amplif w porównaniu do karty i sterownika?

Chodź w salonie też nie wyobrażam sobie oglądać na zestawie stereo filmu jak odpalę płytkę BR ale przy kompie dobra karta i sterownik daję radę wieczorami jak nie chce mi się odpalać kina

Edit: chodziło o 3.0 nie o 3.1

Każdy orze jak może :).

Ja zdecydowanie jak miałbym wydać 3k na takie sobie stereo, i kolejne 3k na takie sobie kino to bym się określił co jest ważniejsze kino czy muzyka....

Tym bardziej że jazzuita chce tylko głośnik centralny bez suba i bez sorroundow..

Mnie dość mocno denerwowało że głośnik centralny jest pod telewizorem to jeszcze bardziej psuło efekt niż lektor z głośników..

Kurde powinny być 2 gł. centralne pod i nad TV.

Niech ktoś obejzymy gwiezdne wojny w stereo lub władcę pierścieni później na porównywalnie cenowo stereo i powie że nie jest lepiej na tym pierwszym.

Coś chyba się w tym zdanie pokręciło, chyba że ja jakiś niedomyślny.

Tzn. o jakich rozmiarach piszesz? Bo jak czasami patrzę na zdjęcia salonów ze sprzętem KD, gdzie fronty stoją w odległości 1.5-2m, to ten centralny między nimi robi wrażenie całkowicie nadmiarowe. Nawet jeżeli słuchacze usiądą poza optymalnym zakresem stereo, to i tak będą słyszeć dźwięk dobiegający od strony ekranu.

Nie zgodzę się, ja mam bazę 2m i wystarczy, że przy odsłuchu stereo przesunę się w bok o 50cm i to robi diametralną różnicę.

Jeżeli centralny jest do dialogów, to powinien prezentować dźwięk na wysokości głowy aktora. Tymczasem zwykle centralny umieszcza się pod TV, czyli wypada gdzieś przy nogach aktora.

Głośników w stereo też nie masz na wysokości głowy wokalisty.

Sony wymyśliło, żeby ekran TV robił za membranę głośnika/głośników. Jakby można było jakim prztyczkiem przełączyć, żeby ekran robił tylko za centrala, to mogłoby to rozwiązać problemy z centralem.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Każdy orze jak może :).

Ja zdecydowanie jak miałbym wydać 3k na takie sobie stereo, i kolejne 3k na takie sobie kino to bym się określił co jest ważniejsze kino czy muzyka....

Tym bardziej że jazzuita chce tylko głośnik centralny bez suba i bez sorroundow..

Mnie dość mocno denerwowało że głośnik centralny jest pod telewizorem to jeszcze bardziej psuło efekt niż lektor z głośników..

Kurde powinny być 2 gł. centralne pod i nad TV.

Pomaga trochę podniesienie przodu głośnika, ale koniec końców, też doszedłem do wniosku, że górny centralny by się przydał.

No i taki też zamontowałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.