Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, adam782 napisał:

Może ktoś potrafi pomóc? 

Reset ustawień? W sensie wgraj nowy system na kartę 

Jak nie zamiana zwrotna

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, adam782 napisał:

potrzebuje pomocy. Właśnie wymieniłem mój sms 200 ultra na taki sam , ale z wejściem BNC do zegara z myślą o przyszłości jednak okazało się , że ten nowy gra o połowę ciszej. Muszę podkręcać głośność na wzmacniaczu a to nie jest przecież rozwiązanie. Pewnie to kwestia jakichś ustawień , ale ja nie umiem tego zrobić. Próbowałem na Eunhasu ale nic z tego. Korzystam z Tidala przez mConnect , w aplikacji jest suwak głośności , ale nawet ustawiony na max. to i tak jest połowa wcześniejszej głośności. Może ktoś potrafi pomóc? 

Alsamixer się kłania. Trzeba zalogować się do Sotma przez konsole i zmienić volume.

W twoim przypadku do góry. 

Godzinę temu, NRK napisał:

Alsamixer się kłania. Trzeba zalogować się do Sotma przez konsole i zmienić volume.

W twoim przypadku do góry. 

dzięki , ale czy możesz wytłumaczyć "nie kumatemu" co to znaczy zalogować się przez konsole.

Jak nie wiesz co to jest konsola, to raczej przez resztę też nie przejdziesz.

Nie jest to trudne ale coś tam trzeba wiedzieć.

Napisz do supportu sotma by podali ci login i hasło do sotma (nie pamiętam tego) i opis jak to zrobić.

Oni chyba mają gotową instrukcje do tego. 

login i hasło: root  sotmaudio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NRK
Jak nie wiesz co to jest konsola, to raczej przez resztę też nie przejdziesz.
Nie jest to trudne ale coś tam trzeba wiedzieć.
Napisz do supportu sotma by podali ci login i hasło do sotma (nie pamiętam tego) i opis jak to zrobić.
Oni chyba mają gotową instrukcje do tego. 

login i hasło: root  sotmaudio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
45 minut temu, barni napisał:

A można coś jeszcze dłubnąć po konsoli w SOTM ?

W sumie teraz nawet zerowanie volume nie ma sensu bo w nowych softach jest dedykowany button do zerowania Alsa. Ale warto pobawić się nowszym softem i obniżeniem taktowania. Warto też aktywować beta.  Ja do tego aktualizowałem MPD (włączasz beta i odinstalowujesz stare,  po czym instaluje sie już niwsza wersja).

Oddałbym króewstwi za możliwość uruchimienia MPD i Roon jednocześnie 🙂 
Z ciekawości jakie kable USB używacie z SOTM-em ? U mnie najlepeij do tej pory Wireworld Platinium Starglight chciiaż z chęcia posłuchabym Audioquest Diamond ale on bardzo mało popularny w Polsce, nawet go chyba kupic nie idzie u nas.

42 minuty temu, barni napisał:

Oddałbym króewstwi za możliwość uruchimienia MPD i Roon jednocześnie 🙂 
Z ciekawości jakie kable USB używacie z SOTM-em ? U mnie najlepeij do tej pory Wireworld Platinium Starglight chciiaż z chęcia posłuchabym Audioquest Diamond ale on bardzo mało popularny w Polsce, nawet go chyba kupic nie idzie u nas.

Diamonda znam dobrze, gra na nim mój kolega, testowałem też u siebie. Jest drogi, ciężko dostępny i dużo podróbek krąży w obiegu, można się naciąć. 

Sam kabel fajny, szczegółowy, rozdzielczy, w moim systemie był odrobinę męczący przy dłuższym odsłuchu. Teraz mam MPS HD-920, również że srebra, fajnie rozdzielczy, dźwięk się zrobił zwarty, ale bez rozjaśnienia. Fajny kabel za ułamek ceny Diamonda. Czy jest lepszy od WW? Nie wiem, tego nie miałem.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

1 godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Diamonda znam dobrze, gra na nim mój kolega, testowałem też u siebie. Jest drogi, ciężko dostępny i dużo podróbek krąży w obiegu, można się naciąć. 

Sam kabel fajny, szczegółowy, rozdzielczy, w moim systemie był odrobinę męczący przy dłuższym odsłuchu. Teraz mam MPS HD-920, również że srebra, fajnie rozdzielczy, dźwięk się zrobił zwarty, ale bez rozjaśnienia. Fajny kabel za ułamek ceny Diamonda. Czy jest lepszy od WW? Nie wiem, tego nie miałem.

A kolega lub Ty nie jesteś gdzieś z centrlanej Polski ? Z chęcią porównałbym z tym moim WW.

50 minut temu, barni napisał:

A kolega lub Ty nie jesteś gdzieś z centrlanej Polski ? Z chęcią porównałbym z tym moim WW.

Pod Wrocławiem obaj mieszkamy.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• 2 miesiące później...

Witam wszystkich,

Jako ze jestem nowym uzytkownikiem SOTM-a i dopiero poznaje te urzadzenie,mam pytanie pewnie blache.W jaki sposob mozna sluchac radia?mam na mysli rowniez nasze Polskie stacje.Moze jakas apka?co mozecie polecic.....

pozdrawiam Norbert

• 4 tygodnie później...

Mam pytanie bo słyszałem opinie że zastosowanie karty wifi poprawia dźwięk w sotm ultra neo? 

A mam dylemat kupić filtr lan czy kartę wifi nie chce kupować tego i tego i testować tylko kupić to co jest lepsze. Czy ktoś powoływał i może doradzić?

chwilowy brak działalności w audio.

U mnie po WiFi jest sporo gorzej i nie ma żadnego racjonalnego powodu dla jakiego miałoby być lepiej patrząc na beznadziejne medium transportowe.

2 godziny temu, barni napisał:

U mnie po WiFi jest sporo gorzej i nie ma żadnego racjonalnego powodu dla jakiego miałoby być lepiej patrząc na beznadziejne medium transportowe.

Ok więc pozostaje kabel. 

O co chodzi z tym beznadziejnym medium transportowym? 

Jakość WiFi, czyli medium w którym na tej samej częstotliwości działają wszystkie rzeczy bezprzewodowe jakie masz w domu, czyli WiFi, Bluetooth, niańki, bramofony, zdalnie sterowane zabawki, drony, kuchenka mikrofalowa itd itp. Do tego w pasmie 2,4 jest miejsca na 3 niezakłocejące się kanały, a sieci WIFi w centrach miast widzisz czasami kilkanaście, które wspóldziela to samo pasmo. Do tego WiFi pracuje w trybue hald duplex, a kabel w trybie full duplex. W praktyce narzut protokołu radiowego jest ok 50% całej transmisji i to w idealnych warunkach, gdzie dla kabla ten sam narzut jest .... ok 4%.

Edytowane przez barni
  • 3 tygodnie później...

Mam pytanie.Z racji tego ze Sotm nie dziala z Devialet-em po usb ,pomyslame o tym ,ze sprobuje uzyc konwertera  Gustard U12 i tu moje kolejne rozczarowanie bo, Sotm sms 200 ultra neo nie dziala rowniez z wyzej wymienionym.Czy ktos z Was mial podobny problem.....kurcze z innymi urzadzeniam(DAC)sotm dziala bez problemu a z tymi dwoma wogole.

13 godzin temu, Mundek83 napisał:

Mam pytanie.Z racji tego ze Sotm nie dziala z Devialet-em po usb ,pomyslame o tym ,ze sprobuje uzyc konwertera  Gustard U12 i tu moje kolejne rozczarowanie bo, Sotm sms 200 ultra neo nie dziala rowniez z wyzej wymienionym.Czy ktos z Was mial podobny problem.....kurcze z innymi urzadzeniam(DAC)sotm dziala bez problemu a z tymi dwoma wogole.

Co masz na myśli mówiąc, że nie dziala: nie wykrywa w ogóle DAC’a czy nie słyszysz dźwięku? To mogą być dwa różne problemy. Jeśli masz siłę i chęci to wyślij zapytanie bezpośrednio do SOtM’a. Mnie nie zostawili i pomogli rozwiązać wszystkie problemy, pozdrawiam

Tak na razie z ciekawości czy są jakieś strony czy tematy o ulepszeniach sotm?  W tym o aktualizacji oprogramowania i jego konfiguracji oraz o zmianach w przypadku jeśli coś dokladasz jakiś filtr czy zasilacz itd?

Edytowane przez antymalkontent

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak na razie z ciekawości czy są jakieś strony czy tematy o ulepszeniach sotm?  W tym o aktualizacji oprogramowania i jego konfiguracji oraz o zmianach w przypadku jeśli coś dokladasz jakiś filtr czy zasilacz itd?

Najnowszy HDPLEX na LT3045 robi ogromną różnicę nawet w porównaniu z SPS.
  • 1 miesiąc później...

Właśnie pojawiła się większa aktualizacja do SOtM'a

Fajnie, że pomimo tylu już lat na rynku producent ciągle wspiera ten streamerek.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Te aktualizacje wychodzą regularnie, w poprzedniej był już świetny bajer z ustawieniami systemu oraz zegara dedykowanymi pod różne parametry sieci. Polecam pobawić się, robią różnicę.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

1 godzinę temu, barni napisał:

Te aktualizacje wychodzą regularnie, w poprzedniej był już świetny bajer z ustawieniami systemu oraz zegara dedykowanymi pod różne parametry sieci. Polecam pobawić się, robią różnicę.

Gdybyś pomógł mi w optymalnych ustawieniach to będę wdzięczny. Mam takie jak na poniższym screnie, CPU frequency mam ustawione 528MHz miałem wcześniej 144MHz ale strasznie wolno działał GUI. Nie wiem, czy włączyć Auto negotiation i czy wyłączyć Logging? Używam Roona, a mój DAC ma DSD128 jeśli to coś podpowie. 

JjX0beG.png

Prędkość mojego internetu to 58MB także chyba powinienem mieć wyłączone Auto negotiation.

Dodatkowe pomocne strony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatecznie takie ustawienia mam

lBvYOmA.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

• Pokaż nowe odpowiedzi