Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Ampitunera Yamaha Rx-V679

Mid4s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie :)

Sprawa wygląda następująco:

Powoli składam Kino Domowe. Kupiłem już TV i Amplituner a także mam małe kolumny które lata temu sam zrobiłem. I właśnie o te kolumny chodzi, bo chciałbym je wymienić.

Pokój to ok 25 m2, odległość od kolumn do miejsca odsłuchu ok 3m, odległość kolumn od siebie to jakieś 2m.

Ze względu na ustawienie w pokoju na początek chciałbym kupić 2 kolumny frontowe. Subwoofer i tylne kolumny dokupię potem.

Amplituner który mam to Yamaha Rx-V679.

Czytałem gdzieś, że Yamahy nie maja ciepłego a raczej metaliczny dźwięk. W związku z tym, że ja lubię ciepłe i niskie brzmienie basu zastanawiam się nad kolumnami które w jakiś sposób mogłyby mi to zrekompensować. Na razie musi obyć się beż subwoofera wiec potrzebuje dobrego basu.

Muszę iść na kompromis bo kolumny będą służyć też do słuchania muzyki - 60% Filmy, 40% muzyka.

Miałbym do wydania na te 2 frontowe kolumny jakieś 1500pln (biorę pod uwagę również używany sprzęt).

Byłbym wdzięczny za jakieś rady w tym wątku.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/134465-kolumny-do-ampitunera-yamaha-rx-v679/

Czytałem gdzieś, że Yamahy nie maja ciepłego a raczej metaliczny dźwięk.

To taki mit. Zobacz w ustawieniach Yamahy, po kalibracji masz do wyboru 3 charakterystyki brzmienia: płaska (Flat), bez korekty frontowych głośników (Front) i naturalna (Natural). Jak szukasz spokojnego brzmienia bez nadmiaru wysokich tonów, to wybierz charakterystykę naturalną.

To taki mit. Zobacz w ustawieniach Yamahy, po kalibracji masz do wyboru 3 charakterystyki brzmienia: płaska (Flat), bez korekty frontowych głośników (Front) i naturalna (Natural). Jak szukasz spokojnego brzmienia bez nadmiaru wysokich tonów, to wybierz charakterystykę naturalną.

Mam ten Amp od tygodnia więc nie bardzo wiem gdzie to w ustawieniach można poprawić. Do tej pory doszedłem tylko do scen które zmieniają charakterystykę dźwięku ale chyba nie o to chodzi :)

Setup -> Speaker -> Manual Settings -> Parametric EQ i wybierasz charakterystykę.

Możesz też regulować EQ lub zrobić własne ustawienia w opcji Manual. W tym wypadku warto zacząć od skopiowania do Manual charakterystyki wyliczonej przez kalibrację (jest opcja głębiej w menu Manual), bo oprócz ustawienia korektora parametrycznego, kopiowanie przenosi dane pomiarowe dotyczące korekty odbić (Ypao RSC), czego nie da się ustawić ręcznie. Drobna uwaga: korektor nie działa w trybie Direct.

Setup -> Speaker -> Manual Settings -> Parametric EQ i wybierasz charakterystykę.

Możesz też regulować EQ lub zrobić własne ustawienia w opcji Manual. W tym wypadku warto zacząć od skopiowania do Manual charakterystyki wyliczonej przez kalibrację (jest opcja głębiej w menu Manual), bo oprócz ustawienia korektora parametrycznego, kopiowanie przenosi dane pomiarowe dotyczące korekty odbić (Ypao RSC), czego nie da się ustawić ręcznie. Drobna uwaga: korektor nie działa w trybie Direct.

Dzięki za informację, widziałęm tam coś takiego ale byłem przekonany, że automatyczne ustawienia to tylko odległości do kolumn :) więc nawet w ręczne nie wchodziłem.

Z tego co wiem ten sam Amplituner zagra inaczej z różnymi kolumnami. Może ktoś miał tego Ampa i był zadowolony z brzmienia kolumn i mógłby je polecić.

Z różnymi kolumnami zagra inaczej bo będą inne, zjawisko dosyć powszechne :)

Za niedużą kase to może STX ?

Jest tu taki gościu z podobnym ampem, kupił najtańsze STXy i już za 2000 razy podkreślał że jest złoto ;)

Np. taki set ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i masz z głowy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z różnymi kolumnami zagra inaczej bo będą inne, zjawisko dosyć powszechne :)

Za niedużą kase to może STX ?

Jest tu taki gościu z podobnym ampem, kupił najtańsze STXy i już za 2000 razy podkreślał że jest złoto ;)

Np. taki set ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i masz z głowy :)

Tutaj cały set masz za 1500 a ja na razie poszukuję za tą kase 2 kolumn frontowych. Dozbieram więcej to kupię pozostałą część zestawu

Ukryta Zawartość

Za tą kase lepiej nie będzie więc lepiej kupić taki set :) A przynajmniej sprawdzić co jest wart ;> Np. takie szafy

Ukryta Zawartość

W takiej cenie można wyczaić pare dużych monitorów Dali Zensor 3, tanie a już z klasą :)

Ale pewnie zaraz temat zejdzie na to że musisz sprzedać nerkę i tylko Klipshe (z Biedry)

Ukryta Zawartość

Za tą kase lepiej nie będzie więc lepiej kupić taki set :) A przynajmniej sprawdzić co jest wart ;> Np. takie szafy

Ukryta Zawartość

W takiej cenie można wyczaić pare dużych monitorów Dali Zensor 3, tanie a już z klasą :)

Ale pewnie zaraz temat zejdzie na to że musisz sprzedać nerkę i tylko Klipshe (z Biedry)

Na innym forum proponowali mi nowe Noty 550 albo używane Dali 850 co wy na to?

Ukryta Zawartość

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę wielkość Twojego salonu, konfigurację systemu oraz także nacisk na odsłuch muzyki, zaproponowałbym Ci trzy rozwiązania. Na pewno bardzo dobrą opcją będzie zestaw Pylon Audio Pearl 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html). To kolumny, które w połączeniu z amplitunerem Yamaha zapewnią Ci równy, dynamiczny, plastyczny dźwięk z dobrym, nisko schodzącym basem. To moja rekomendacja, a w przyszłości możesz spokojnie rozbudować system do konfiguracji 5-kanałowej.

Drugą opcja jest podłogówkę STX Electrino 150 (https://www.q21.pl/stx-electrino-150.html) oraz model większy STX Electrino 250 (https://www.q21.pl/stx-electrino-250.html). To kolumny o swobodnym, przestrzennym i dynamicznym brzmieniu. Model większy bardziej eksponuje skrajne pasma. Obydwa jednak modele sprawdzą się w połączeniu z amplitunerem Yamaha.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej ofercie cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zaprasżam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konstrukcji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na innym forum proponowali mi nowe Noty 550 albo używane Dali 850 co wy na to?

Fajne ciepłe kolumny o niewielkich rozmiarach a dość dużym dźwięku. Unikają sztucznej efektowności co jest rzadko spotykane w tym przedziale cenowym.

http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/indiana-line-nota-550.html

Zapraszamy na odsłuch, połączymy je z Yamahą i sam ocenisz czy to Twoja bajka.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

To że Yamahy grają metalicznym dźwiękiem to informacja z zeszłego wieku. Tak przekazywana najpierw na kamieniu później na papirusie że aż weszła ludziom do glowy. Tak jak że Tonsil jest super.

W tej cenie idź w noty 550x, a jak nieco dolozysz to w heco music style 500.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Nie było mnie jakiś czas (wyjazd) ale dzięki temu pojawiła się dodatkowa kasa i teraz zastanawiam się nad kupnem Dali zensor 5 (zensor 7 za drogie).

Pytanie Z5 czy Note 550x. Zensory mogę mieć nowe w całkiem okazyjnej cenie i poważnie biorę je pod uwagę ale nie miałem możliwości odsłuchu.

Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo kupno to kwestia 2 dni.

Nie było mnie jakiś czas (wyjazd) ale dzięki temu pojawiła się dodatkowa kasa i teraz zastanawiam się nad kupnem Dali zensor 5 (zensor 7 za drogie).

Pytanie Z5 czy Note 550x. Zensory mogę mieć nowe w całkiem okazyjnej cenie i poważnie biorę je pod uwagę ale nie miałem możliwości odsłuchu.

Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo kupno to kwestia 2 dni.

Jak lepsze nasycenie średnicy i bardziej wyrównany dźwięk to Nota 550, jak granie bardziej skrajami to Zensor.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.