Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do 1600 zł

kreciolboss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuję zakup nowych kolumn podstawkowych. Pokój ma 14m2, kolumny są rozstawione w odległości 1,5 m od siebie, odległość od miejsca odsłuchu 2,5 m. Posiadam amplituner Sony STR-DB940, mimo że jest to ampli do kina domowego, to głównie używam w trybie 2.0 (telewizja stereo, muzyka), posiadam też subwoofer aktywny, ale wyłączyłem go. Obecnie posiadam kolumny Jamo E530, wcześniej Magnat Monitor Supreme 202. Słucham głównie muzyki elektronicznej oraz rocka, np.: Depeche Mode, Jean Michel Jarre, Muse, Queen. Źródłem dźwięku głównie jest Bravia Android TV (YouTube, Spotify) oraz gramofon Technics SL-Q2.

Rozważałem póki co 2 modele:

- Bowers & Wilkins 685

- Klipsch RB 61II

Lubię ciepłe brzmienie, także bas jest istotny, nie lubię ostrej góry, musi być łagodna, ale wyrazista.

Jeśli są jakieś świetne kolumny w niższych cenach też mogą być, ale interesują mnie tylko firmy: B&W, Klipsch, Jamo, Canton, Dali.

https://www.audiostereo.pl/topic/134509-kolumny-podstawkowe-do-1600-z%C5%82/

Cześć,

Skoro zamknąłeś się na te firmy to po co ten post?

Bowersy, klipsch, canton i część jamo nie gra ciepło więc ogólnie odpadają ze względu na to jakiego dźwięku szukasz.

Zostaje ci więc dali. Tu model zensor 3

Jak otworzysz się na inne firmy to jeszcze elac b6.

Zapraszamy

Dzień dobry.

Niestety kolumny B&W i Klipsch nie są konstrukcjami, grającymi ciepło i łagodnie w górze pasma, raczej są to przykłady kolumn o brzmieniu suchym i analitycznym.

Z podanych przez Ciebie marek zdecydowanie najlepszą opcją będzie Dali Zensor 3 (https://www.q21.pl/dali-zensor-3.html). To zestaw grający lekko ocieplonym, bardzo plastycznym dźwiękiem z dobrą podstawą basową. Jako alternatywa spójrz proszę jeszcze na kolumny Indiana Line Tesi 260 (https://www.q21.pl/indiana-line-tesi-260.html), które także powinny Ci brzmieniowo odpowiadać.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wymienionymi powyżej konstrukcjami, w salonie masz do dyspozycji dziesiątki modeli kolumn, które w komfortowych warunkach możesz posłuchać i porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wpadnij na odsłuchy na naszych salonów.

Porównasz wymienione przez Ciebie B&W 685 S2 (nie są na pewno suche ;) ale detaliczne ) http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/685-s2.html z cieplutkim Elac Debut B6 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-b6.html lub wymienioną Indiana Line Tesi 260 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-tesi-260.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Z amplitunerem kina domowego mimo wszystko B&W będzie słabo brzmiało. Bierz pod pachę swój amplituner i podjedź do któregoś z salonów abyś sam mógł porównać na ile stać ampli.

Szkoda, że zamykasz się na firmy jak wyżej i szkoda, że nie bierzesz pod uwagę sprzętu Second Hand.

Najbardziej zainteresowały mnie Indiana Line, niestety nie mam możliwości ich posłuchania, ponieważ mieszkam w Koszalinie. Na miejscu w jednym sklepie mam Klipsche które wyminiłem w pierwszym poście, jak będę miał czasu to pójdę posłuchać. Co do amplitunera, to testowałem go na Jamo C603 (grało jak dla mnie idealnie) i KEF q65.2 (grało średnio przyzwoicie), musze mieć amp z DD i DTS, ponieważ chcę mieć jeden zestaw audio do filmów i do muzyki.

Witam,

planuję zakup nowych kolumn podstawkowych. Pokój ma 14m2, kolumny są rozstawione w odległości 1,5 m od siebie, odległość od miejsca odsłuchu 2,5 m. Posiadam amplituner Sony STR-DB940, mimo że jest to ampli do kina domowego, to głównie używam w trybie 2.0 (telewizja stereo, muzyka), posiadam też subwoofer aktywny, ale wyłączyłem go. Obecnie posiadam kolumny Jamo E530, wcześniej Magnat Monitor Supreme 202. Słucham głównie muzyki elektronicznej oraz rocka, np.: Depeche Mode, Jean Michel Jarre, Muse, Queen. Źródłem dźwięku głównie jest Bravia Android TV (YouTube, Spotify) oraz gramofon Technics SL-Q2.

Rozważałem póki co 2 modele:

- Bowers & Wilkins 685

- Klipsch RB 61II

Lubię ciepłe brzmienie, także bas jest istotny, nie lubię ostrej góry, musi być łagodna, ale wyrazista.

Jeśli są jakieś świetne kolumny w niższych cenach też mogą być, ale interesują mnie tylko firmy: B&W, Klipsch, Jamo, Canton, Dali.

Są ciekawe Avance około 1300 zł.OL..

De gustibus non est disputandum

• 2 tygodnie później...

Kornika się nie boicie? ;-))

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.