Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD

melodyman

Rekomendowane odpowiedzi

co tak Cię śmieszy drogi Rafale :) Widziałem fajna sztukę Marantza CD-6006,

Audiolab 8200CD+Roksan Kandy K2, Denon AVR-X3600H, plus komplet Dali Zensor 7.0 + Zensor Focal+Zenzor1 +Klipsch R-110SW. Było Onkyo TX-SR876, TX-NR676,duża wieża Diory kompletna, Altusy 120A, jeszcze dawniej Gramofon Artur + ZK140T

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4186593

No i w końcu dowiedziałem się prawie chyba wszystkiego. Nie jest to takie proste jak piszecie. Do ideału to sporo brakuje.

Otóż CD-N301 współpracuje tylko z serwisem Spotify, a ten w wersji premium i tak nie daje tak dobrej jakości jak daje Tidal, czy Deezer, więc jakoby nie jest już tak dobra ofertą jak CD-N670 czy CD-N670D, który niestety jest tylko w wersji mini, posiada natomiast port USB. jak juz płacic za serwis strumieniujący to za maksymalną jakość.

Onkyo C7050 jest najlepiej wyposażony,ale nie współpracuje z żadnym ze wspomnianych serwisów, więc od tej strony lipa. Przeglądnąłem sporo propozycji różnych producentów i szału nie ma.

Denon takiego uniwersalnego odtwarzacza nie oferuje w ogóle, podobnie jak Marantz, czy też Pioneer, pomijając jeden model 4w1. Onkyo tylko jedna pozycja, a i to z serwisami nie współpracująca. yamaha jak wyżej, wspomniany Arcam również nie ma nic wspólnego z serwisami strumieniującymi.

Tak więc wracam do pytania jaki odtwarzacz CD, a co najwyżej kiedyś zacznę sie zastanawiać ( a może w odwrotnej kolejności), jaki odtwarzacz strumieniowy. I tu też nie jest tak słodziutko. Onkyo zapewnia dostęp do serwisów juz w podstawowym modelu,podobnie jak Pioneer ale już Marantz nie, Denon wcale.

Przy okazji, czy Onkyo wchłonęło Pioneera ? Na stronie Onkyo Japan, jest oferta Pioneera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Audiolab 8200CD+Roksan Kandy K2, Denon AVR-X3600H, plus komplet Dali Zensor 7.0 + Zensor Focal+Zenzor1 +Klipsch R-110SW. Było Onkyo TX-SR876, TX-NR676,duża wieża Diory kompletna, Altusy 120A, jeszcze dawniej Gramofon Artur + ZK140T

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4188444

Ja sugeruje Onkyo C-7030. To prosty, solidnie wykonany sprzęt (aluminowy front, cicho i miękko działający mechanizm szuflady) o przyjemnym brzmieniu dzięki układowi Wolfsona. A jak wbudowany DAC nie pasuje, to zawsze można wykorzystać wyjście cyfrowe. Posiada regulowane wyjście słuchawkowe dzięki czemu nie zawsze trzeba grzać wzmacniacz. Brakuje mu wejścia USB czy funkcji sieciowych, ale to załatwia odtwarzacz sieciowy, który zapewne sobie i tak dokupisz. Po co dopłacać za funkcje, które będą dublowane?

Nowy C-7030 można kupić poniżej 1000 pln, a zaoszczedzoną kasę lepiej przeznaczać na odtwarzacz sieciowy.

Pioneer został przejęty przez Onkyo, np w modelu CD PD- 30AE znajdziesz bebechy C-7030 właśnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4188559

Moim zdaniem C-7030 przy jego cenie prezentuje się całkiem zacnie.

jak juz płacic za serwis strumieniujący to za maksymalną jakość.

Ja tam np. nie słyszę różnic pomiędzy Spotify Premium (kodek bodaj Ogg Vorbis) a płytami CD.

O ile wszystkie serwisy dają możliwość testowania przez jakiś czas proponuję sprawdzić czy warto płacić np. 40PLN zamiast 20PLN zwłaszcza jak się nie ma systemu za powiedzmy 20 tys PLN czy więcej.

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4188720

@banalny

wszystkie telefony mobilne, kompy, sporo konwerterów

niektóre tzw. ´ ampli ´ mają zasilanie impulsowe

pewien jesteś, że ich nie znasz ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4188878

Dyskusja akademicka... Jak jest możliwość to wybiera się lepsze źródła, tym bardziej że Tidal jest tańszy niż Spotify.

Na stronach obu serwisów podstawowa wersja Tidal'a 19,99PLN, Spotify Premium tyle samo, gdzie jest ta różnica w cenach?

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4188909

Witam, Melodyman dla mnie sprawa jest prosta, zadajemy sobie podstawowe pytanie : czy idziemy w stronę jakości dźwięku czy wygody ?

Jakość to czyste CD bez bajerów , wygoda strumieniowce i inne wynalazki.

Mam spotifi z Yamahy RX-A 3030 przez PRE OUT na normalny system stereo i gdy gram płytę ze spotifi i tą samą z CD to nie jest to samo.

Ze sprzętu który bierzesz pod uwagę miałem:

Yamaha CD -S 700 - średniak, bez szału, poprawny dźwięk ,idealny do grania w " tle" ( sprzedałem)

Yamaha CD-N670D - nieporozumienie, ani CD ani strumieniowiec , ani tuner. Dźwięk o oczko lepszy od radia w kuchni, choć nie jestem do końca pewien.

Vincent CD-S2 - miałem go z SA-31 + SP331 czyli teoretycznie powinno być dobrze, ale nie było. Dźwięk suchy bez polotu.

Jeżeli w budżecie który wymieniłeś chcesz mieć porządny CD-ek to zostają Ci wysokie modele Yamahy, Sony, Rotela , Arcama , a jak idziesz w stronę bajerów to kup cokolwiek i to jak najtaniej , bo dźwięk jest podobny a i tak długo nie pociągnie.

Oczywiście wymieniając modele CD miałem na myśli starsze, używane.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4188980

Jeżeli w budżecie który wymieniłeś chcesz mieć porządny CD-ek to zostają Ci wysokie modele Yamahy, Sony, Rotela , Arcama

wcale nie jest z nimi tak różowo w założonym budżecie, no i nie ma tego zbyt dużo w ofertach sprzedaży.

Jeden Arcam CD-37 za 3800 zł

yamaha CDX-1050 - egzemplarz 26-letni w cenie 1400 zł. Pytanie z jakimi dodatkowymi kosztami powinienem się liczyć i czy w ogóle cokolwiek jest wart taki odtwarzacz o którym 11-lat temu pisano na tym forum, że laser jest niedostępny. Może się okazać, a ja tego nie jestem w stanie stwierdzić, że laser po prostu dogorywa i sprawię sobie fajny mebel na półkę.

Podobnie ma się temat z odtwarzaczami Sony. Kilka tysięcy i tuz przed trzydziestką. Inna sprawa, że na używanym sprzęcie trzeba się znać, a ja otwarcie pisze, że się na tym nie znam.

bardziej skłonny jestem do zakupu nowego lub lekko śmiganego na poziomie cenowym

Yamahy CD -S 700 minimum 1600

Pioneera PD-30AE

Pioneera PD-50 lekko smigany lub powystawowy w cenie do 1800 lub mniej

Onkyo C7070 lekko śmigany lub po demonstracyjny

Inna sprawa, to to, ze wcale nie jestem przekonany czy usłyszę różnicę. Mój audiogram jest taki jaki jest :) a i budżet również. Bentleyem też nie jeżdżę, ani Maybachem. Zestwa głośnikowy równiez jest na poziomie budżetowym, więc w jakim celu szukać używanego odtwarzacza z najwyższej półki ?

To tyle jeśli chodzi o możliwość odtwarzania moich płyt.

A jeśli chodzi o wygodę i dostęp do nieograniczonych zasobów, to jestem skłonny nabyć jakiś odtwarzacz na poziomie Pioneera N30AE, lub Onkyo NS-6130, Yamaha NP-S303

a i tak długo nie pociągnie.

dlaczego ?

Jak miałbym się decydować na zakup, to wolałbym już trzymać się jednego producenta.

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190049

Weź poszukaj naim cd5i (ma wejścia DIN) czy rege brio R. Jak nie z PL to z UK sprowadz. Koszt kuriera 100zl. Następna propozycja to musical fidelity cd3i. Wszystko do 2tys kupisz. Unison Research czy Pathos też bym posłuchał.

Wieza STEREO Technics :)

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190067

Jest w kraju naim CD5i uzywany, rzecz jasna w stanie idealnym, jak wszystko na znanym portalu za 2100. To troche więcej jak zakładałem,

Musical Fideliti jaki znalazłem to model M3cd na ebay w Angli - 500 funtów + przesyłka, półtoraroczny juz za ok 1000 ojro w Niemczech i to tyle by było ofert.

musical fidelity cd3i

takiego nie znalazłem nigdzie, ani w Polsce, ani na Ebay czy to na pewno prawidłowy symbol modelu ? Bo informacji też nie za wiele

czy nie za wysoko poprzeczkę mi podnosisz ?

Jest w kraju naim CD5i uzywany, rzecz jasna w stanie idealnym, jak wszystko na znanym portalu za 2100. To troche więcej jak zakładałem,

Musical Fideliti jaki znalazłem to model M3cd na ebay w Angli - 500 funtów + przesyłka, półtoraroczny juz za ok 1000 ojro w Niemczech i to tyle by było ofert. takiego nie znalazłem nigdzie, ani w Polsce, ani na Ebay czy to na pewno prawidłowy symbol modelu ? Bo informacji też nie za wiele

czy nie za wysoko poprzeczkę mi podnosisz ?

Jeszcze moment a zaproponujesz Accuphase :)

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190247

wcale nie jest z nimi tak różowo w założonym budżecie, no i nie ma tego zbyt dużo w ofertach sprzedaży.

Jeden Arcam CD-37 za 3800 zł

yamaha CDX-1050 - egzemplarz 26-letni w cenie 1400 zł.

Melodyman , nie czuj się urażony ja też nie jeżdżę Porshe , i też się wściekłem jak ktoś na innym forum określił mój zestaw Vincenta za ponad 10 tys. jako kiepską budżetówkę, ale potem na chłodno zrozumiałem , że miał rację.Im ma się mniej kasy tym rozważniej trzeba podejmować decyzje. CD które wymieniasz to budżetówka ( koszt 1/6 pensji Niemca) więc wszelkie dywagacje na temat jak to zagra i z czym uważam za niezasadne. Jest to brutalna prawda ale trzeba ją przyjąć do wiadomości ,choć przyznaje , że minęło sporo czasu i bezsensownego wydawania forsy zanim to zrozumiałem.

Jak już pisałem, stawiasz na współczesne udogodnienia typu serwisy,USB to ok. wybierz taki model który ma tego najwięcej ale pod względem dźwięku to nie ma znaczenia jaki to będzie.

W sprzęcie używanym jak byś trochę poszperał to znalazłbyś kilka naprawdę fajnych modeli:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (laser KSS240A- do kupienia 70,- )

Ukryta Zawartość

Posiadam Yamahę CDX-1060 , wart każdej złotówki i mimo, iż to staruszek nie zamieniłbym na żaden inny CD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190269
Nie czuje się urażony, uczę się.

W sprzęcie używanym jak byś trochę poszperał to znalazłbyś kilka naprawdę fajnych modeli:

juz pisałem, że nie znam się na sprzęcie, zwłaszcza używanym, a im więcej czytam to forum, tym mam większe wątpliwości. Ludzie opisują modele tej samej firmy różniące się jedną cyferką i nie jest to pierwsza cyfra modelu i twierdzą, że ten to jest torpeda, a tamten to tragedia. Inna sprawa, to jak wspomniałem - sprzęt używany = koszty. Pytanie, czy części są w ogóle dostępne, jak laser do Twojej Yamahy. Jeżeli ktoś mocno eksploatował taki sprzęt, to laser musi paść, prędzej, czy później. Naprawdę nie chce ryzykować zakupu sprzętu prawie trzydziestoletniego. Link do sony nie działa. Ale sa też na alle ... odtwarzacze Sony z serii ES

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190283

...

Chyba jednak wrócę do samego CD i tyle.

Ukryta Zawartość

4 x PCM61P

KSS-210A (jakby były problemy są dostępne za ~30 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

zdjęcia wnętrza :

Ukryta Zawartość

(Mam 7625 i 7725)

Polecam bo nie widzę powodu żeby płacić 1000-3000 zł za "nowoczesne" odtwarzacze płyt CD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190284

Pytanie, czy części są w ogóle dostępne, jak laser do Twojej Yamahy

Odtwarzacz jest po przeglądzie , który kosztował mnie 70 ,- ( czyszczenie, poprawa lutów ) , laser jest w doskonałym stanie i mogę się założyć , że wytrzyma dłużej niż S 700. Fakt , że mam to szczęście, iż znam od lat świetnego serwisanta i właśnie jego opinia na temat nowego sprzętu który do niego trafia po dwóch, czterech latach użytkowania przekonała mnie że nie warto się w to pakować. Ani dźwięk ani jakość. Lasery do starych wysokich modeli Yamah i Sony zaczęli produkować za Wielkim Murem , co prawda nie każdy działa ,ale co trzeci jak najbardziej :)

A jak jak wszyscy do znudzenia powtarzają najważniejszy jest osobisty odsłuch.

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190308

Tomku, znalazłem tego Soniaka po wklepaniu modelu ręcznie.

Ukryta Zawartość

Ale sa też na alle ... odtwarzacze Sony z serii ES, np CDP-X333ES np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

czy też CDP-X33ES, cena podobna, nowy laser już jednak niedostępny KSS-270A . Następnie ceny zaczynają się mocno piąć w górę wraz ze wzrostem cyferki na początku oznaczenia modelu.

Cena nie jest porażająca, więc i ryzyko nie takie straszne. Nie wiem ile ma lat, ale 229 to 29 natomiast 333 tylko 24. Co w takim sprzęcie oprócz lasera może się skończyć ? Zapewne kondensatory

Jestem wzrokowcem i sprzęt również musi mi się podobać. HK mi się nie podoba. Sony ma wygląd mocno przestarzały, ale podoba mi się :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190315

Jeżeli chodzi o zwykłe CD dobre oceny dostawał Pioneer PD-50, może ponad budżet ale czasami warto dołożyć albo kupić używany.

Ciekawym CD może też być Atoll CD50, Marantz CD6003 i nowsze z tej serii, Yamaha CD-S 700.

Co do używek można trafić dobrze a można się nadziać. Mam np. CD Sony z lat -90tch, tak z 10 lat wytrzymał laser.

Podstawowy model CD Marantz'a czy Onkyo, ma szansę grać nie gorzej niż podstawowa czy średnia półka z lat 90-tych i będzie przynajmniej na 2-letniej gwarancji...

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190331

Soniaki ES to porządne konstrukcje , cena w dużej mierze zależy od elektroniki jaka była zamontowana oraz kultowości modelu.

Jeżeli obawiasz się o dostępność lasera to podaję link do spisu:

Ukryta Zawartość

Wystarczy znaleźć na portalu aukcyjnym model który Ci się spodoba , w spisie laser a w googlach dostępność.

Przeczytaj również opinie na forach o ES-ach.

"Podstawowy model CD Marantz'a czy Onkyo, ma szansę grać nie gorzej niż podstawowa czy średnia półka z lat 90-tych i będzie przynajmniej na 2-letniej gwarancji..."

SlS słowo " ma szansę " jest tu kluczowe , szkoda tylko , że tej szansy nie wykorzystuje. Miałem sporo nowych klocków i nie dlatego postanowiłem je sprzedać , że lubię starocie. A 2 letnia gwarancja ? To co mam obecnie ma średnio 30 lat i jakoś nie chce się zepsuć. Wystarczy raz w roku dać do przeglądu i tyle.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190340

CDP-339ES mi ładnie wygląda, zapewne jest też całkiem niezły, tylko laser rzecz jasna niedostępny. KSS-272A

Ukryta Zawartość

co ciekawe, im starszy model, tym dostępniejszy laser

czy można w jakiś sposób sprawdzić stan lasera ?

znalazłem archiwalne ogłoszenie z 2014 r.z tym laserem - 1999 zł. :(

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190359
słowo " ma szansę " jest tu kluczowe , szkoda tylko , że tej szansy nie wykorzystuje. Miałem sporo nowych klocków i nie dlatego postanowiłem je sprzedać , że lubię starocie. A 2 letnia gwarancja ? To co mam obecnie ma średnio 30 lat i jakoś nie chce się zepsuć. Wystarczy raz w roku dać do przeglądu i tyle.
Mój CD Technicsa sprzed ćwierćwiecza nie wymaga żadnych przeglądów i nadal gra, ale postęp w technologii jest na tyle duży, że podstawowy współczesny CD będzie dawał lepszy dźwięk. Zresztą jakie to ma znaczenie, jeśli CD się staje cyfrowym transportem do coraz bardziej zaawansowanych technicznie przetworników, czy to wbudowanych we wzmacniacze czy też w ogóle wydzielonych urządzeń DAC.
https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190389

Soniaki ES to porządne konstrukcje , cena w dużej mierze zależy od elektroniki jaka była zamontowana oraz kultowości modelu.

Jeżeli obawiasz się o dostępność lasera to podaję link do spisu:

Ukryta Zawartość

Wystarczy znaleźć na portalu aukcyjnym model który Ci się spodoba , w spisie laser a w googlach dostępność.

Przeczytaj również opinie na forach o ES-ach.

"Podstawowy model CD Marantz'a czy Onkyo, ma szansę grać nie gorzej niż podstawowa czy średnia półka z lat 90-tych i będzie przynajmniej na 2-letniej gwarancji..."

SlS słowo " ma szansę " jest tu kluczowe , szkoda tylko , że tej szansy nie wykorzystuje. Miałem sporo nowych klocków i nie dlatego postanowiłem je sprzedać , że lubię starocie. A 2 letnia gwarancja ? To co mam obecnie ma średnio 30 lat i jakoś nie chce się zepsuć. Wystarczy raz w roku dać do przeglądu i tyle.

Trafiają się oczywiście rodzynki ale też spora część sprzętu na znanym portalu aukcyjnym to szrot z lat 90-tych, w środku bieda że aż piszczy ale ma etykietę topowy model, Niemiec pewnie płakał jak oddawał.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190406

spora część sprzętu na znanym portalu aukcyjnym to szrot z lat 90-tych

i osiemdziesiątych. Sprawdziłem sobie niektóre propozycje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190431

Mój CD Technicsa sprzed ćwierćwiecza nie wymaga żadnych przeglądów i nadal gra, ale postęp w technologii jest na tyle duży, że podstawowy współczesny CD będzie dawał lepszy dźwięk. Zresztą jakie to ma znaczenie, jeśli CD się staje cyfrowym transportem do coraz bardziej zaawansowanych technicznie przetworników, czy to wbudowanych we wzmacniacze czy też w ogóle wydzielonych urządzeń DAC.

Elektronika i przetworniki idą do przodu natomiast w przypadku CD sytuację chyba psuje trochę brak dedykowanych napędów, do CD używane są napędy DVD. Przy okazji pojawienia się Hegel Mohican gdzieś na ten temat był artykuł.

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190437

i osiemdziesiątych. Sprawdziłem sobie niektóre propozycje

Ukryta Zawartość

Używam Denona z roku chyba 1990. Czyta wszystko, laser nie do zajechania KSS 150A(210).

Ukryta Zawartość

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190444

Skąd na rynku się jeszcze znalazły nowe DX7355 i DX7555 ?

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/3/#findComment-4190452
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.