Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD

melodyman

Rekomendowane odpowiedzi

Elektronika i przetworniki idą do przodu natomiast w przypadku CD sytuację chyba psuje trochę brak dedykowanych napędów, do CD używane są napędy DVD.
A jakie to ma znaczenie? Byłe właściwie odczytał zera i jedynki.
https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4190454

Boże znowu te brednie, że "wszystko gra tak samo"... Unitra babci na poziomie mbl... Bluray niczym esoteric itd...

Do autora... Zakupy audio to nie wyjście po bułki do piekarni. Cierpliwość w szukaniu popłaca. Jest audiolab 8200cd (a nawet dwa) na aukcji ebay UK. Poniżej budżetu. Jak masz kogoś w UK, żeby Ci to wysłał to się zainteresuj. Naim, Rega, roksan itd też pojawiają się regularnie na aukcjach. W miesiąc na pewno coś znajdziesz.

Owocnych poszukiwań.

Tak na marginesie to tego typu cd Player będzie najlepsza częścią Twojego zestawu.

Wieza STEREO Technics :)

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4190689

Objawione jest fantazjowanie pozbawione jakichkolwiek podstaw fizycznych i technicznych. Zaliczyć tam można np. twierdzenie o tym, jakoby transport cd, a także kabel cyfrowy miał wpływać na brzmienie. Czystą fikcją jest rownież podłączanie zewnętrznych zegarów atomowych do współczesnych urządzeń. Problem jittera jest tam minimalizowany przez tprosta operację, ktora zwie się buforowaniem ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4190713

Skąd na rynku się jeszcze znalazły nowe DX7355 i DX7555 ?

dx7355 to te same bebechy co c7030 z tą tylko różnica że ten drugi ma tryb wyłączania z pilota. Mam dx7355 i sobie chwalę. DX7555 nie słyszałem ale według niemieckiej prasy gra podobnie do dx7355. W testach otrzymał więcej punktów tylko za obsługę sacd. Różnica pomiędzy dx7355 a 7555 to inny dac i wzmacniacze operacyjne. Teoretycznie powinien grać lepiej ale według przeprowadzonych testów tak nie jest. Osobiście przepuszczałem dx7355 przez dac zewnętrzny o bardzo dobrych parametrach (Asahi Kasei AKM AK4452) i różnica była nieznaczna na korzyść CD podłączonego analogowo.

W poszukiwaniu cd zwróć uwagę że nowsze mają oversampling. Nadpróbkowanie odbywa się za pomocą procesora DSP. W poszukiwaniu lepszego cd przerzuciłem pół internetu i wyciągnąłem wniosek(nie wiem czy dobry) że obecne CD to technologia z której się nie da już nic wyciągnąć z pozytywnej strony oczywiście. A to że ten chwali ten czy tamten to kwestia gustu.

Nie łykaj tematów typu modyfikacja cd. Sam to przerabiałem i nie polecam, żadna wymiana wzmacniaczy operacyjnych nic nie poprawia a jedynie może popsuć, u mnie popsuła.

Onkyo jest specyficzne w graniu nie każdy to lubi.

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4190762
Gość

(Konto usunięte)

Boże znowu te brednie, że "wszystko gra tak samo"... Unitra babci na poziomie mbl... Bluray niczym esoteric itd...

To powiedz mi co takiego cudownego gra w...post-60060-0-07527900-1505735831_thumb.jpg

Oczywiście nic mu ujmując...napewno świetnie gra w Twoim systemie...

w stosunku do...

post-60060-0-58820600-1505735912_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4190898

jako, że laik ze mnie jest, ale czytać również potrafię i cos tam kapuję czasami. I tak zastanowiło mnie, że taki sam laser stosowany jest w odtwarzaczach Sony jak i Accuphase. Hmmm.

Jest audiolab 8200cd (a nawet dwa) na aukcji ebay UK.

namierzyłem je. Są srebrne, ale mogę się zaczaić na czarny. Jak zapewne zauważyłeś, różnicą pomiędzy nimi w cenie 100% .

Ale jest coś więcej - laser, zresztą Sony za 17 funciaków.

No faktycznie obydwaj sprzedawcy wysyłają tylko na teranie wysp. Na upartego kogoś tam mam.

No,ale żeby nier powiedzieć, że siedzę z założonymi rękami i czekam tylko az mi poda się na tacy, znalazłem dość antyczny odtwarzacz, a mianowicie Yamahę CDX-1050.

aczkolwiek bliżej mi do sprzętu używanego, ale z niedalekiej przeszłości. Jak te propozycje Huberto

Audiolab 8200CD+Roksan Kandy K2, Denon AVR-X3600H, plus komplet Dali Zensor 7.0 + Zensor Focal+Zenzor1 +Klipsch R-110SW. Było Onkyo TX-SR876, TX-NR676,duża wieża Diory kompletna, Altusy 120A, jeszcze dawniej Gramofon Artur + ZK140T

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4190977

w kraju też jednego Autolaba znalazłem i to całkiem blisko, ale też srebrny :( Cena podobna jak tego droższego na Ebay

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Audiolab 8200CD+Roksan Kandy K2, Denon AVR-X3600H, plus komplet Dali Zensor 7.0 + Zensor Focal+Zenzor1 +Klipsch R-110SW. Było Onkyo TX-SR876, TX-NR676,duża wieża Diory kompletna, Altusy 120A, jeszcze dawniej Gramofon Artur + ZK140T

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4191086

jako, że laik ze mnie jest, ale czytać również potrafię i cos tam kapuję czasami

Laser, wygląd i kolor nie decydują o brzmieniu ale DAC w CD (i ewentualnie jakość kondensatorów) na pewno.

Kupujesz konwersję danych z krążka na prąd/napięcie + ewentualnie wygodę w postaci pilota/playlisty/repeat/wygaszania diod itd. i wg mnie powinieneś poczytać (żeby nie kupować W CIEMNO) o kościach które generują muzykę.

Audiolab 8200 = ESS ES9018S Sabre32

Yamahę CDX-1050 = YAC501-D

SONY CDP-X333ES = 2 x CXD2552Q-2

ARCAM FMJ CD37 = WM8741

NAIM AUDIO CD5i = Philips UDA1330ATS

Harman Kardon 7625 = 4 x PCM61P (ten co proponowałem)

Powinieneś poczytać o tych DACach i każdym który jest w CD którym jesteś zainteresowany.

Potem poczytaj o HD30 który jest na AKM4490 i kosztuje ~20000 zł, potem o HD25 za ~9000 zł który jest na AKM AK4399EQ, potem znajdziesz na ebay taniutkie prosto z Chin

zestawy gotowe czy do samodzielnego montażu (+ należałoby kupić lepsze kondensatory i zasilanie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i będziesz się zastanawiać ile kosztuje mebel (+ niewykorzystane dodatki) a ile części które tworzą muzykę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiolab 8200 na pewno jest bardzo dobry (ale raczej nie kupią go ludzie którzy mają dosyć ESS ES9018S, gdyby był w tej cenie ale na np. 4 x PCM1704 to armia ludzi by się rzuciła na niego od razu ........ :) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4191094

Laser, wygląd i kolor nie decydują o brzmieniu

być może nie, ale jedne sa jakie są, a inne jak ludzie piszą nie do zajechania.

kolor nie decydują o brzmieniu

tu się z Tobą nie sposób zgodzić, ale czy chciałbyś mieć zestaw składający się z 3-4 klocków w różnych kolorach. Srebrny, czarny, tytanowy i złoty ? Ja nie, więc po prostu bedę czekał az pojawi sie taki w ofercie. Nowego za takie siano nie kupię.

Powinieneś poczytać o tych DACach i każdym który jest w CD którym jesteś zainteresowany

Bez bicia przyznaje, że jest to dlamnie zupełnie niezrozumiałe. To tak jakbym czytał o podzespołach do PC, protokołach itp. Język niby polski, a w zrozumienia jak mandaryński.

Sorry, ale ja jestem laik i to kompletny. Elektronika istnieje dla mnie, ale tylko w zamkniętej obudowie tworząc całość. Z odbiornikami TV jest identycznie. Ma mi sie podobać obraz, a jakie zastosowano tam układy ??? Dla mnie to jest zupełnie czeski film.

Przykładowy, bardzo uproszczony tekst :

"Do zbudowania przetwornika audio użyto wielobitowego układu scalonego typu PCM1704, wyprodukowanego przez Texas Instruments. Układ ten umożliwia konwersję sygnału o słowie 24-bitowym i częstotliwości próbkowania 96kHz. Urządzenie szczególnie polecane koneserom – miłośnikom dobrego dźwięku"

tak zapewne napisane będzie o każdym innym produkcie, zresztą czytając opisy nowych odtwarzaczy, to wszystkie, nawet te podstawowe sa naj, grają za...., zupełnie ja dwa razy droższe.

A tu bardziej zaawansowany opis z oferowanego do sprzedaży DAC-a. Temat zreszta opisany tu na forum :

"Odbiornikiem SPDIF jest WM8804 (odłączany zworkami na PCB, można podpiąć Amenero) dalej asynchroniczny upsamler SRC4192, dalej filtr DF1704 i cztery (po dwa na kanał) rewelacyjne PCM1704U-J (selekcja J, wszystkie mają jeden numer, "czwórka" czyli ta sama fabryka i seria). Analog to aktywna konwersja I/V, dyskretny, tranzystory parowane, wyjście pracuje w klasie A, ustawiony prąd spoczynkowy to 20mA. Wszystkie części oryginalne kupowane w Mouser lub TME. Rezystory DALE, Vishay MMELF, kondensatory Nichicon, Silver Mica i styroflex. Transformator Toroidy 60VA 2x 16V i 6x8V w wersji audio (ekranowany, zalany żywicą, bezgłośny, nic nie brumi), linki 50cm (jeden odczep 8V wolny, może służyć do zasilania zewnętrznego generatora zegara)" a tłustym drukiem są wyszczególnione słowa, które rozumiem, natomiast w zestawieniu w całe zdanie, jest to dla mnie język mandaryński. A Ty mi każesz poczytać o tym, czy innym przetworniku. W jakim celu, skoro nie zrozumiem z tego ani jednego zdania.

Równie dobrze możesz mi kazać poczytać o procesorze Intela i AMD i zrozumieć, na czym polegają różnice oraz wykazać wyższość jednego nad drugim, biorąc pod uwagę architekturę.

Ja jestem z tych ludzi, którzy odbierają sprzęt AV w kategoriach - podoba mi się ten dźwięk lub nie, tak jak i ewentualnie obraz, ciekawa obudowa, a nie pod względem tego, czy w środku jest Wolfson, czy BurrBrown, czy jakoś tak, o cyferkach wspomnę. Tak z ciekawości przeglądnąłem oferty nowych sprzętów i nie każdy producent w ogóle informuje o tym co tam w środku jest wsadzone. Tak np Marantz w opisie swojego topowego produktu napisał : Marantz Musical Mastering Conversion. W innym odtwarzaczu, :

Układ scalony przetwornika cyfrowo-analogowego C/A CS4398

Filtr cyfrowy CS4398 Korektor szumów CS4398 i w jeszcze innym DSD1792A jest użyty jak wyżej.

Jedno co z tego zrozumiałem, to to, że dzieli wszystkie trzy odtwarzacze przepaść cenowa. czy więc mam szukać odtwarzacza z zastosowanymi kościami z najwyższego modelu w odtwarzaczu za 1500 zł ? Chyba tak sie nie da.

Z drugiej strony, to chyba

same kości nie odgrywają aż takiej roli, tylko całość układu.

Fiat 125p z silnikiem porsche nadal będzie tylko fiatem 125p, tyle, że z silnikiem z którym sonie nie poradzi cała reszta podzespołów.

gdyby był w tej cenie ale na np. 4 x PCM1704 to armia ludzi by się rzuciła na niego od razu ........ :)

z ciekawości tylko zapytam, czy róznica w cenie jest tak zaporowa, czy po prostu inżynierowie z Audiolaba zdecydowali, że taki efekt jak założyli osiągną z tymi układami, a nie z innymi.

O przeróbce z podanych wyżej powodów, również nie ma szans.

Mnie interesuje gotowy produkt.

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4191138

A Ty mi każesz poczytać o tym, czy innym przetworniku. W jakim celu, skoro nie zrozumiem z tego ani jednego zdania.

Masz rację. Nie chciałem się rozpisywać ale nie chodziło mi o budowę wewnętrzną tylko jaki dźwięk charakteryzuje dany typ czy rodzinę przetworników (razem z implementacjami). Sporo o tym piszą na forach, dla jednych to ma znaczenie dla innych mniejsze lub żadne.

z ciekawości tylko zapytam, czy róznica w cenie jest tak zaporowa, czy po prostu inżynierowie z Audiolaba zdecydowali, że taki efekt jak założyli osiągną z tymi układami, a nie z innymi.

Prawdopodobnie 2x tak i tez tego do końca nie rozumiem. (PCM1704 jest ponoć legendarny, jedni piszą bardziej muzykalny, inni ostry (ponoć Sabre też może być za bardzo szczegółowy, niektóre firmy potrafią złagodzić jego dźwięk) dlatego ważne są też pozostałe elementy.)

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4191546

To powiedz mi co takiego cudownego gra w...

Ukryta Zawartość

Oczywiście nic mu ujmując...napewno świetnie gra w Twoim systemie...

w stosunku do...

Stasiu...wkleiles zdjecie Antili 1... Wiec najpierw sie poucz co jest czym a pozniej pisz... Moja 2s eco gra wysmienicie... Nie tylko w moim systemie. Fajny NAD...ogolnie NADy serii M calkiem niezle...troche suchawe, ale to tylko NAD przeciez...hi-endu z tego nie bedzie chocby jeszcze sto kilo zeliwa do srodka zaladowali :) Totez chodza te odtwarzacze za bezcen na aukcjach ;)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4191889
Gość

(Konto usunięte)

Od lat się uczę ale jakoś ten HiEnd mało mnie przekonuje...ładne te klocuszki, o tak, bardzo ładne...ale dźwięk...jakiś taki normalny, nic specjalnego ;-)

Ale obiecuję, że w sprawie Antilii pilnie odrobię lekcje :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4191896

syn negocjuje Audiolaba 8200 i i MF M3. Mam nadzieje, że faktycznie spodoba mi się. Ufam w doświadczenie znających temat, jest jeszcze jedna oferta z Francji. Który z nich jest ciekawsza propozycją.

Jakie są w MF kości i jakiego dźwięku powinienem się spodziewać. Jakie róznice pomiędzy nimi. Pytam zupełnie z ciekawości i oczekuje w miarę prostej odpowiedzi :)

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4192058

Słuchałem obydwu, ale ani nie w tym samym systemie ani nie przez kilka dni zatem opinia raczej bardzo subiektywna. Audiolab jest bardziej szczegółowy, ma lepszą dynamikę, jest jaśniejszy od MF ale to nic złego. MF miał jakby więcej wypełnienia ale mniej naturalności. Coś jak marantz sa8005, który mimo że grał ciepło i z dociazeniem to "kłamał" z przekazem samej treści. Na pierwszy rzut wydawał mi się świetny, ale szybko zaczął mnie drażnić.

Wydaje mi się, że audiolab jest ogólnie lepszym wyborem, zwłaszcza wersja cdq z przedwzmacniaczem daje mnóstwo możliwości włącznie z wyborem innych filtrów i podłączeniem samej końcówki pod niego. To dobry cd w tej cenie, choć zależy też dużo od reszty systemu jak zawsze.

Oczywiście to tylko moja opinia...

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4192138

Proponowałeś mi wcześniej

Następna propozycja to musical fidelity cd3i.

i nawet pytałem, czy nie ma pomyłki, bo nigdzie nie znalazłem nic o tym symbolu, wzmacniacz musical fidelity M3I owszem, dlatego rozpatrywałem musical fidelity M3 CD., czy to o to chodzi ?

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4192727

jest za 495 funtów i nie chce spuścić. cena kup teraz. Co więcej, nie odpowiedział na maila, a to niepozytywnie z jego strony. Znaczy się ten od MF. a od Audiolaba jest jeden czarny, ale koleś nie wysyła do Polski. Licytacja trwa do soboty. Ile można za ten odtwarzacz zaoferować ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jutro coś pomyśle o zakupie w Anglii o ile maja konto.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4193525

No i poszedł. Sprzedawca nie chciał wysłać do Polski :(.

Wiem, że mnie zaraz zlinczujecie, ale nigdy nie zaszkodzi zapytać o takie uniwersalne urządzenie jak Oppo BDP-95EU

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4196471

dx7355 to te same bebechy co c7030 z tą tylko różnica że ten drugi ma tryb wyłączania z pilota. Mam dx7355 i sobie chwalę. DX7555 nie słyszałem ale według niemieckiej prasy gra podobnie do dx7355. W testach otrzymał więcej punktów tylko za obsługę sacd. Różnica pomiędzy dx7355 a 7555 to inny dac i wzmacniacze operacyjne. Teoretycznie powinien grać lepiej ale według przeprowadzonych testów tak nie jest. Osobiście przepuszczałem dx7355 przez dac zewnętrzny o bardzo dobrych parametrach (Asahi Kasei AKM AK4452) i różnica była nieznaczna na korzyść CD podłączonego analogowo.

W poszukiwaniu cd zwróć uwagę że nowsze mają oversampling. Nadpróbkowanie odbywa się za pomocą procesora DSP. W poszukiwaniu lepszego cd przerzuciłem pół internetu i wyciągnąłem wniosek(nie wiem czy dobry) że obecne CD to technologia z której się nie da już nic wyciągnąć z pozytywnej strony oczywiście. A to że ten chwali ten czy tamten to kwestia gustu.

Nie łykaj tematów typu modyfikacja cd. Sam to przerabiałem i nie polecam, żadna wymiana wzmacniaczy operacyjnych nic nie poprawia a jedynie może popsuć, u mnie popsuła.

Onkyo jest specyficzne w graniu nie każdy to lubi.

jedyny Onkyo CD który odtwarzał SACD to model VL 1 oraz VL5

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4196659

Przetworniki D/A 192 kHz/ 24-bit dla wszystkich kanałów od firmy Burr-Brown (PCM1796)•

czy to one są odpowiedzialne za dźwięk ? Znaczy się czy to kolejna kość generująca dźwięk ? Bo jeżeli tak, to czy nie wystarczy puścić sygnał z odtwarzacza CD kablem optycznym do wzmacniacza ?

Te same kości występują w Musical Fidelity M3sdc. Czy dxiek nie będzie brzmiał tak samo ja puszczony z tego MF analogowo ?

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4197277

A tak zgadza się dx7555 nie ma sacd. Naczytałem się o nich dużo i mi się pomieszało. Ale z opinii różnych zagranicznych for te CD są rewelacyjne. Użytkownicy są bardzo zdziwieni że za takie pieniądze nie powinno to tak grać. To nie jest jednostkowa opinia.

Odnośnie kości moja opinia jest taka: żaden dac, wzmacniacze operacyjne na wyjściu, użyte kondensatory nie świadczą o jakości grania. Dopóki nie posłucha się to z informacji zawartych na forach na pewno nie dokona się dobrego wyboru. Ja już się parę razy przekonałem że tylko odsłuch. Opinie mogą tylko ukierunkować i to czasami źle. Jak internet pieje w przypadku dx7355, 7555, 7030.. to jest tylko sygnał.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4197389

No i poszedł. Sprzedawca nie chciał wysłać do Polski :(.

Wiem, że mnie zaraz zlinczujecie, ale nigdy nie zaszkodzi zapytać o takie uniwersalne urządzenie jak Oppo BDP-95EU

To już może lepiej spróbuj Oppo 103; teraz, po wprowadzeniu nowego modelu, jest na wyprzedaży. I Tidal w komplecie (nowe nie mają)

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4198458

To już może lepiej spróbuj Oppo 103; teraz, po wprowadzeniu nowego modelu, jest na wyprzedaży. I Tidal w komplecie (nowe nie mają)

Oj wolę zdecydowanie 95 niż 103 a już jak byś znalazł 95 se upgrade przez nuforce no to jest potęga. na wyspach jak się postarasz to 105 Eu do 500 funtów kupisz a to urządzenie bezkompromisowe w tej cenie.

https://www.audiostereo.pl/topic/134594-jaki-cd/page/4/#findComment-4198472
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.