Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w wyborze kolumn, wzmacniacza ...

gross12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Muzyka jakiej słucham to głównie Hard Rock, Heavy Metal, Power Metal, Thrash Metal (np. Judas Priest, Dio, Twisted Sister, Manowar, Grave Digger, Saxon, Slayer, Destruction, Hammerfall, Helloween itp ) - szczególnie z lat 80 a więc kupa słabych realizacji. Do tego troche popu, Rock and Rolla. Pomieszczenie 20m2.

Mój obecny sprzęt to :

Pioneer Pd 50

Nad 326

Klipsch Rp 260.

Ten zestaw gra jak dla mnie za szczupło, chudo, krzykliwie, za jasno. Nie mój styl grania. Szukam czegoś co gra mięsiście, z mocną podstawą basową i dociążoną niższą średnicą z wypełnieniem, bez ataku wyższej średnicy i ostrych wysokich tonów..

Budżet to:

Kolumny: 2500-3000 zł

Wzmacniacz: 2000 zł.

Tak mniej więcej.

Póki co wpadły mi w oko takie kolumny jak:

Canton Ergo RC-L, SC-L oraz Canton Ergo 90 i 91.

Co myślicie o tych kolumnach do Rock , Metal ? Które modele by lepiej pasowały? A może coś innego ciekawego w tej cenie?

Wzmacniacz wybiore po zakupie kolumn.

Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam ...

Dzień dobry.

Moim zdaniem zrobiłbym jednak trochę inaczej. Na razie zostawiłbym elektronikę i wymienił kolumny na coś znacznie lepszego. Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na pewno posłuchałbym polskiej konstrukcji Audio Academy Hyperion IV (https://www.q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html), najnowsze Kef Q550 (https://www.q21.pl/kef-q550.html), może Q Acoustic QA3050 (https://www.q21.pl/q-acoustics-qa-3050.html), ewentualnie Wharfedale Diamond 11.3 (https://www.q21.pl/wharfedale-diamond-11-3.html). Każda z powyższych kolumn oferuje charakterystykę raczej lekko ocieploną, gęstą i łagodniejszą w górze pasma. Oczywiście wybór zależy od indywidualnych preferencji. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak najbardziej elektronikę bym zostawił a skupił się na głośnikach. Klipsch charakteryzuje się tym iż gra skrajami więc dlatego masz taki efekt krzykliwy, jasny, mocny dół. Polecał bym tu Dali Opticon 6 lub coś z niższej granicy cenowej Heco Music Style 1000 lub 900 różnią się mocą i gabarytem. Oby dwie kolumny zagrają bardziej dynamicznie oraz trochę ocieplą dźwięk.

Albo wręcz takie monitory z dużym basem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

masz zapewnioną zmianę równowagi tonalnej wobec Klipscha;

elektronikę zostaw, jak radzi też @GRZESIO1255.

Co do dużych "paczek" zawsze mam obawy, co do szybkości ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Canton Ergo RC-L, SC-L oraz Canton Ergo 90 i 91.

mam RC-L, z metalu mam tylko Samaela i Cemetary i jak dla mnie jest super, a słucham na Yamasze, która zdaje się dopakowuje górę

ale bas jest piękny, precyzyjny i w przypadku dobrego źródła pozbawiony dudnienia

jak znajdę wzmacniacz docelowy będzie tylko lepiej

Pełna zgoda. Nie ruszać elektroniki a ruszyć na odsłuchy kolumn.

Polecam mocno nasycone ELAC DEBUT F5 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/elac-debut-f5.html lub Indiana Line Tesi 560 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/indiana-line-tesi-560.html

Obie konstrukcje grają dźwiękiem nasyconym przy czym ELAC DEBUT ma lepszą dynamikę i mocniejszą podstawę basową.

Konstrukcje możesz przesłuchać w jednym z naszych salonów (możemy je podłączyć do NAD 326 by najlepiej odwzorować Twój tor audio)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć osobiście radzę przesłuchać QaCOUSTICS QA 3050

Ukryta Zawartość

Oraz wzmacniacze takie ja AMC XIA 50 oraz Marantz PM6006 lub yAQINA MS30L.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dali do metalu i hard rocka? Nie no co Ty, te kolumny są do spokojnieszych repertuarow, nie okiełznają takiego klimatu.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Zależy jaki dźwięk komu leży.. w tej dziedzinie nie można generalizować.:)
Dźwięk, dźwiękiem, nie powiem bo też mi się podoba barwa tych kolumn, ale one nie zagrają tego gatunku "poprawnie" ponieważ są zbyt wolne.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Dziękuję Panowie za odpowiedzi....

Pewnym jest fakt , że będę musiał udać się na odsłuch, tym razem nauczony doświadczeniem już na spokojnie, bez pośpiechu. Te Klipsche to nie są złe kolumny, ale mi po prostu ich barwa nie leży i do starego Metalu i Rocka się jednak nie nadają jak dla mnie. Owszem, nowsze wydania ciężkiej muzyki grają całkiem nieżle , jest kop, jest rozmach, ale jednak po pewnym czasie odsłuchów one po prostu zaczynają męczyć.Co by nie było te kolumny są dla mjie jednak za jasne, za ostre.

Póki co zainteresowały mnie takie kolumny jak :

Elac z serii Debut.

QaCOUSTICS QA 3050

Może podstawkowe Dynaudio z serii DM np. 2/7 tyle nie wiem czy by nie zginęły w 20 m2. Ponoć jest to te same granie co Emit M20 a te są dostępne w sklepach.

Dali Zensor 7 miałem kiedyś okazje słuchać, właśnie porównywałem je m.in. z Klipsch Rp 260 i musze powiedzieć , że faktycznie barwe miały ładną , ale brakowało mi w nich uderzenia, takie trochę "wolne ciepłe kluchy", jednak zaznaczam , że wtedy oszołomiły mnie właśnie Klipsch , a po kilku miesiącach grania na nich wyszło co innego więc jak wspomniałem wcześniej musze na spokojnie teraz podejść do tematu.

W sumie dla mnie to bez różnicy czy nowy sprzęt czy używany , aby po prostu dawał mi radość ze słuchanej muzyki ... bo póki co to mam same szpilki w uszach ;)

Muzyka cieżka (przynajmniej dla mnie) musi mieć mięcho, drive, dociążenie - nawet kosztem super rozdzielczości, gdyż jak jest bardzo analitycznie, sucho to odechciewa się słuchania.

Gross nie idź w przeciwność Klipscha, bo może Ci wtedy znów czegoś brakować, wybierz może jednak kolumny grające stylem "pomiędzy"

W twoich gatunkach jednak potrzeba trochę tej analitycznosci.

Powinieneś na początku wypożyczyć jakieś kolumny do domu, kiedyś pisaliśmy, że twoje kolumny bez suba grają jak sateliki, więc coś jednak może być w tej akustyce nie tak.

Pierwszorzednie sprawdzilbym właśnie to, tym bardziej, że celujesz również w używane modele.

• 2 tygodnie później...

Ostatecznie wybór padł na Dynaudio Emit M20. Porównywałem z Elac Debut F6, Heco Music Style 900, MA Bronze 6, Dynaudio Excite X14 i jeszcze z paroma podstawkami, dla mnie Emity to najlepszy wybór.

Kolega audioburak był najblizej moich preferencji ;)

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.