Skocz do zawartości
IGNORED

Moc wzmacniacza a głośność

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

opteron:

może A nie jest tak szybkie i nerwowe jak AB ?

czyli w efekcie mniej energii drajwu impulsu

z kolei ją nie rozsmakowuję się w zwiewnym szturchaniu mocą na ful- tak mi się kojarzą te piece w klasie D

zdrowia to nie przysparza - po co mam się męczyć hehe

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość dakar

(Konto usunięte)

Też kiedyś przeżywałem fascynacje lampami i A klasowymi wzmacniaczami w układzie SE.

Miałem przetworniki na lampach, lampowe wzmacniacze, przedwzmacniacze, wbudowywałem własne stopnie lampowe do daców i... koniec końców do lamp raczej nie wrócę. Lampa daje złudzenie detaliczności przez wypranie dźwięku z dynamiki, co ciekawe, zdecydowana większość ludzi dźwięk skompresowany uważa za bardziej dynamiczny i przeważnie są to ludzie którzy uważają się za osłuchanych audiofili.

Do wzmacniaczy tranzystorowych pracujących w czystej klasie A również nie wrócę, to nie ma sensu, zresztą nie spotkałem jeszcze wzmacniacza w klasie A który by grał taką dynamiką jak DOBRY wzmacniacz klasy AB w tym samym budżecie. Lampa jest może i dobra do repertuaru stękająco-mlaskającego ale z wiernością ma to tyle wspólnego co koło gospodyń wiejskich z kołem od traktora.

Bardzo mi się podoba gdy ktoś przedstawia swoje subiektywne odczucia. Nie będę z Tobą dużo polemizował , nadmienię tylko że zwroty których używasz z wisienką w postaci "braku dynamiki" skłaniają mnie ku stwierdzeniu, że dobrej lampy nigdy nie słyszałeś.

Oczywiście przy tak skrajnej opinii proponuję wykonać pomiary wadliwego układu , może miałeś jakiś problem z pasmem przenoszenia lub zniekształceniami samego układu.

Nie wiem.

Pozdrawiam

Więc kupiłeś kwadrę sparowaną ?

ad

Dokładne parowanie lamp to bujda. Po krótkim okresie użytkowania parametry często się tak rozjeżdzają, że sparowane lampy już nie są dobraną parą.

Gość dakar

(Konto usunięte)

ad

Dokładne parowanie lamp to bujda. Po krótkim okresie użytkowania parametry często się tak rozjeżdzają, że sparowane lampy już nie są dobraną parą.

Z drugiej strony rzadko kiedy dokładnie sparowana kwadra jest potrzebna i trzeba takich sytuacji unikać.

Z drugiej strony rzadko kiedy dokładnie sparowana kwadra jest potrzebna i trzeba takich sytuacji unikać.

Ale dwa równo grające kanały by się przydały ... ;-)

Usłyszałeś kiedyś różnice w dwóch kanałach , przy dwóch sprawnych lampach ?

Widzę, że sam zauważyłeś sens dokładnego dobierania lamp ;-)

Nie będę z Tobą dużo polemizował , nadmienię tylko że zwroty których używasz z wisienką w postaci "braku dynamiki" skłaniają mnie ku stwierdzeniu, że dobrej lampy nigdy nie słyszałeś.

I dobrze na tym wyjdziesz, lepiej żebym nie ujawniał stwierdzenia ku jakiemu ja się skłaniam czytając Twoje wpisy.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Więc kupiłeś kwadrę sparowaną ?

Tak, kupiłem dwa kwartety sparowane z allegro jeden jako nowy, drugiego wartości tego co lepiej gra z 90r po 95% emisji. Korci mnie na serię K jak wyczytałem z tego forum to gra najlepiej z rodziny ruskich 6p14p o ile słowo najlepiej ma cechy obiektywne bo z przyprawami różnie bywa.

ad

Dlatego dobrze zrobić to co ten Pan

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Gość dakar

(Konto usunięte)

Tak, kupiłem dwa kwartety sparowane z allegro jeden jako nowy, drugiego wartości tego co lepiej gra z 90r po 95% emisji. Korci mnie na serię K jak wyczytałem z tego forum to gra najlepiej z rodziny ruskich 6p14p o ile słowo najlepiej ma cechy obiektywne bo z przyprawami różnie bywa.

Wszystko zależy od kogo kupujesz i jak lampy były parowane ( o ile były ) , jaka jest ich emisja rzeczywista.

Kupuj od pewnych dostawców. Czasami lepiej kupić lamy nieparowane ale pewne.

I dobrze na tym wyjdziesz, lepiej żebym nie ujawniał stwierdzenia ku jakiemu ja się skłaniam czytając Twoje wpisy.

Dawaj :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.