Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner KD 5.1/7.1 używka do 800zł TX-SR444, SR578, RX-V567?

Erill

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o poradę.

Szukam amplitunera do KD (55" ST60 chwilowo w pokoju 12m2). Moc nie musi być wielka, gdyż bardzo głośno nie słucham. Używka ;)

Preferuję dźwięk ciepły z delikatnymi wysokimi tonami i lekko podbitym najniższym pasmem (40-20Hz), ewentualnie grający płasko ;)

Oczekuję obsługi 1080P 24/50/60 kl/s najlepiej z 3D. Fajnie jeśli ampli miałby wbudowany zautomatyzowany mechanizm korekcji pomieszczenia (głośność kanałów, opóźnienia i odcięcia).

Ilość kanałów 5,1 lub 7,1. (raczej 5.1 będzie).

Wejścia HDMI wystarczą od biedy nawet dwa, wyjście jedno ze zwrotnym torem audio.

Nie znam się na kodekach filmowych i DSP, tu się zdaję na Wasze doświadczenie. Czytałem, że fajne jest Dolby Atmos, ale to chyba nie w tej cenie?

Fajnie gdyby dało się sterować ampli za pomocą pilota z TV, a przynajmniej podstawowymi opcjami jak głośność (android TV tak działał).

Głośniki ogarnę we własnym zakresie, ale tragedii nie ma.

Używki w cenie około 600zł.

W używkach znalazłem:

Onkyo TX-SR444 z dolby atmos, HDMI 2.0, 4K i chyba przejdzie też HDR? (tu mogę dopłacić)

Onkyo TX-SR578 około 550zł

Yamaha RX-V567 jakieś 550zł

HDMI 1.4 z 3D, komplet dekoderów z kodowaniem anologu do cyfrowego sygnału.

Wyraźcie proszę swoje opinie na ten temat i doradźcie zbłąkanej owieczce ;) Z góry dziękuję za pomoc :)

Witaj,

Biorąc Twoje potrzeby głównie dźwiękowe. To ani Onkyo ani Yamaha.

Tu szukał bym produktu Denona.

Coś ze starszych linii jeszcze przed zmianą oznaczenia na X.

One będą odpowiednie pod kątem szukanego dzwięku a i w budżecie się zmieścisz.

Pozdrawiam

Porównując ofertę denonów, to w kwocie 600zł z HDMI 1.4 jest AVR-1612.

Z HDMI 1.3 jest 1909, 1908, 2038 po 450-500. Pytanie teraz jak jakościowo mają się te modele do 1612 i jak ze wsparciem "technologii" oprócz różnic w wersji HDMI.

Od biedy Obraz 3D mogę puścić prosto na TV i torem zwrotnym do ampli, bo używam tego może ze 3 razy do roku...

Bardziej ciekawi mnie tu jakość dźwięku w porównaniu z SR444 i jego Atmosem, a cena za jaką mogę go nabyć to 750zł, więc niewiele drożej.

Ampli w 90% pod filmy, więc na stereo tak bardzo mi nie zależy, a podobno atmos sporo wnosi w przeżycia filmowe. Do tego SR444 ma wejście 3D/4K/HDCP2.2, więc może kiedyś przy zmianie TV nie będę musiał wymieniać też i ampli. On obsługuje HDR, czy to kwestia jedynie portu HDMI2.0 a HDR zdekoduje TV?

Korci mnie ten atmos, a Denony z nim, to już minimum 1000zł przy dobrych wiatrach.

Myślałem przez noc i doszedłem też do wniosku, że przydałoby się nabyć inne głośniki do kina, bo na chwilę obecną i tak nie mam centralnego i efektowych, a stare głośniki dam kuzynowi, bo i tak są zmęczone życiem i nie pasują do mojego zamysłu.

Na głośniki chciałbym przeznaczyć też około 800zł, oczywiście używki jak najbardziej wchodzą w grę. Zestaw 5.0, bo subwoofer 12" mam, a sufitowe wykonam samodzielnie. Jeden warunek, jeśli z BR to na froncie, a nie z tyłu ;) Fronty mogą być podłogowe, a nawet powinny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.