Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z cyfrowym dźwiękiem z telewizora w Onkyo TX-8130

towerone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem dźwiękiem z telewizora, który jest podłączony do amplitunera Onkyo 8130. Telewizor posiada wyjście cyfrowe caxial i właśnie z tego wyjścia dźwięk trafia do amplitunera. Gdy w telewizorze włączę odbiór telewizji naziemnej czy też kablowej, to dźwięk w amplitunerze jest w porządku, ale jak włączę w telewizorze jakiś film z dysku podłączonego do tv to wówczas w 90% przypadkach dźwięk w amplitunerze jest popsuty, tzn. w ogóle nie słychać tego co jest w filmie tylko jest jeden wielki zgrzyt, pisk, szum (nie wiem jak to określić).

Czy to da się jakoś naprawić? Możliwe, że winny jest przewód caxialny łączący tv z amplitunerem? Czy może amplituner nie radzi sobie z niektórymi cyfrowymi ścieżkami dźwiękowymi?

Wydaje mi sie, ze telewizor nie dekoduje dzwieku 5.1

Też o tym pomyślałem, ale sprawdziłem i filmy które włączam mają dźwięk tylko stereo. Są to filmy MKV oraz MP4. Teraz mi się przypomniało, że jakiś czas temu miałem podobną sytuację po włączeniu jakieś gry na xbox 360 (xobx podłączony do tv, a tv do amplitunera) i to też chyba nie przy każdej grze miało miejsce, ale tego nie jestem już pewien.

Ewidentnie telewizor nie dekoduje pewnych formatow audio.

Podlacz dzwiek bezposrednio do amplitunera lub sprawdz w ustawieniach telewizora, czy nie mozna przepuscic przez niego sygnalu w niezmienionej postaci.

Wejdz w ustawienia dzwieku w TV i sprawdz to.

Ostatecznie mozesz polaczyc wszystko przez wyjscie sluchawkowe telewizora.

A telewizor na swoich glosnikach odtwarza dzwiek bez problemu?

Jezeli tak to jest to troche dziwne.

sprawdz w ustawieniach telewizora, czy nie mozna przepuscic przez niego sygnalu w niezmienionej postaci.

Wejdz w ustawienia dzwieku w TV i sprawdz to.

Sprawdzę to jak wrócę do domu.

Ostatecznie mozesz polaczyc wszystko przez wyjscie sluchawkowe telewizora.

Tak też zrobiłem i jakoś to działa, ale nęka mnie czemu przez wyjście cyfrowe ten dźwięk tak się knoci. Według Ciebie przewód coaxialny nie ma tu znaczenia? Bo jest tani przewód z marketu. Może powinien go wymienić na coś lepszego?

A telewizor na swoich glosnikach odtwarza dzwiek bez problemu?

Tak, telewizor na swoich głośnikach odtwarza bez problemu.

Czy to da się jakoś naprawić? Możliwe, że winny jest przewód caxialny łączący tv z amplitunerem?

Co to za TV ? Na ogół telewizory mają tylko wyjście optyczne .

Ustaw w TV wyjście cyfrowe na PCM , Stereo jakkolwiek to nazywa się . Jeśli nie pomaga to w " filmie " zmień ścieżkę dźwiękową na stereo .

Jeszcze jedno gdy będziesz ustawiał w TV wyjście cyfrowe na stereo , to rób to gdy w TV masz wybrane źródło USB " podłączenie dysku twardego " .

Do ustawień dźwięku w telewizorze zaglądałem wielokrotnie w celu rozwiązania tego problemu i dopiero dzisiaj rzuciło mi się w oczy, że wyjście sygnału jest ustawione na wielokanałowe. Zmieniłem na stereo i jest już w porządku :)

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.

Do ustawień dźwięku w telewizorze zaglądałem wielokrotnie w celu rozwiązania tego problemu i dopiero dzisiaj rzuciło mi się w oczy, że wyjście sygnału jest ustawione na wielokanałowe. Zmieniłem na stereo i jest już w porządku :)

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.

No widzisz. A Ty odrazu kabel bys wymienial ;-)

Co to za TV ? Na ogół telewizory mają tylko wyjście optyczne .

Tośki nie.... Wiem, bo sam mam Toshibę. Acz moja przez coaxial spokojnie wysyła 5.1.

Najlepszy z najtańszych i zarazem najtańszy z najlepszych przewód połączeniowy coax jaki uzywalem, to wykonany z przewodu antenowego z wyzszej półki (taki za kilka zł/mb) , zarobiony złączkami F i z dokreconymi końcówkami RCA.

Podejrzewam, że wiele fabrycznych, nawet drogich przewodów konfekcjonowanych typowymi wtykami nie ma od początku do końca zapewnionej impedancji falowej 75ohm/m w przeciwieństwie do w.wym.

To częsty przypadek kiedy TV nie dekoduje sygnału lub wypuszcza zmieniony.

Dobrze że udało Ci się to rozwiązać.

Jeśli z TV cyfrowej dźwięk leciał a z USB nie, to nie rozumiem pomysłu wymiany kabla..... :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.