Skocz do zawartości
IGNORED

Igła do AT120e + kilka pytań

K14159

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

1. Kupiłem niedawno gramofon z wkładką AT120E, sprzedający napisał, że jest ona prawie nieużywana, jednak czytałem w internecie, że profilaktycznie należy wymienić igłę mimo wszystko. Oryginalna igła ATN120E nie jest dostępna, więc do wyboru pozostaje:

- ATN120E Stylus Co. Japan

- Audiotechnica ATN100E

a) Czy igła ATN100E jest kompatybilna z wkładką AT120E? Znalazłem gdzieś temat z którego wynikało, że tak, ale wolę się jeszcze upewnić.

b) Jak wygląda kwestia jakości dźwięku? Jako punkt odniesienia dodam wkładkę AT95E.

Czy taka kolejność byłaby zgodna z prawdą:

AT95E < AT120E z igłą stylus co. Japan < AT120E z ATN100E (jeśli pasuje)?

Jeśli tak to do której opcji ma bliżej igła stylus co. Japan?

c) Czy któraś z tych igieł może mieć bardziej negatywny wpływ na żywotność płyty? Moje obawy są związane z zamiennikiem.

2. Czy zestaw z linku jest wystarczającej jakości jeśli chodzi o doraźne czyszczenie metodą na włączonym silniku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W przyszłości zamierzam kupić myjkę, więc nie chodzi mi o całościowe zastosowanie tego zestawu, tylko o metodę "obrotową" właśnie.

3. Na obracającą się płytę należy opuścić igłę przełącznikiem ramienia? Czy przekładanie ramienia ręką jak w 1:23 jest prawidłowe/zalecane, czy lepiej użyć przełącznika?

Mam nadzieję, że pytania są poprawne.

Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/135536-ig%C5%82a-do-at120e-kilka-pyta%C5%84/

Daj sobie spokój z tanim zamiennikiem , to już nie będzie tak grało jak z orginalną igłą . Atn 100 powinien pasować do 120 .

Stylus Replacements

- Standard stylus: Audio-Technica ATN100E Stylus

- Upgrade stylus: Audio-Technica ATN120E Stylus

- Excellent stylus: Audio-Technica ATN440ML Stylus

- Ultimate stylus: Audio-Technica ATN150MLX Stylus

Gość rydz

(Konto usunięte)

Oryginalna igła ATN120E nie jest dostępna,

Poniżej masz oryginał .

https://muzyczny.pl/135530_Audio-Technica-ATN120E-igla-do-wkladki-gramofonowej.html

Pozdrówko chłopaki .

Sorry , stan pokazuje 0 :(

Jaki masz gramofon ?

Co do igły, mam już chyba odpowiednią wiedzę do podjęcia decyzji, pozostały dwa pytania, ale one są już trochę mniej istotne, zestaw nie jest drogi i mogę go kupić w celu przetestowania, co do ostatniego pytania to pozwoliłem je sobie zadać bez odpowiedniego rozeznania w temacie, przy okazji dwóch pozostałych, jeśli ktoś napisze to dobrze, ale prawdopodobnie ta wiedza jest do znalezienia w internecie.

Nie wiem dokładnie jakie to ramię, na zdjęciach wygląda podobnie jak tp 16 mk1

Tu taniej

Ukryta Zawartość

Ale ja bym na Twoim miejscu najpierw przesłuchał tej zakupionej wkładki, a potem wymieniał.

Używam tej wkładki od pewnego czasu, jako budżetowe rozwiązanie nie mam zastrzeżeń, jest super

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.