Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-8150 vs Pioneer SX-N30K/S vs Harman Kardon HK3770

muf18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przeglądałem już dziesiątki, a może i setki tematów o tych amplitunerach stereo, i nadal nie mogę się zdecydować, który wziąć. Przeczytałem tematy również stąd i nadal nie jestem zdecydowany.

Podobno ten pioneer i onkyo to to samo, lecz na innych forach czytałem, że mają inną charakterystykę, i lepszy miał byc onkyo. Z tego co czytałem tutaj HK był słabszy jakościowo vs onkyo raczej (chociaż mocowo jest mocniejszy) i bardziej awaryjny. Jeszcze są Yamahy, R-N500 i 602, lecz one są trochę za jaskrawe z tego co wyczytałem. Chce niedługo porównać te ampli, na żywo- mógłby mi ktoś podpowiedzieć, gdzie w Poznaniu można by było je przesłuchać?

W rzeczywistości Pioneer SX-N30DAB (https://www.q21.pl/pioneer-sx-n30dab.html) i Onkyo TX-8150 to bardzo podobne urządzenia, z czego Onkyo już nie jest produkowane i zostało zastąpione modelem TX-8250 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-8250.html), który jest bogatszy pod względem wyposażenia.

Jeśli nie znajdziesz możliwości odsłuchu w Poznaniu, zapraszamy do nas, mamy wszystkie urządzenia dostępne od ręki i możliwość komfortowego odsłuchu. Ewentualnie zawsze możesz zamówić amplituner z możliwością zwrotu w ciągu 14 dni, ryzykujesz wtedy tylko kosztem odesłania, a odsłuchy dokonujesz na swoim systemie, w konkretnej akustyce pomieszczenia. Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ok, dziękuję. Czyli zwykly N30 to nie to samo co Tx 8150? Czym się różni? Bo czy N30 czy N30DAB nadal nie ma info o DACu AKM AK4452, jak przy onkyo, i dlatego też się zdziwiłem (jak i moc jest inna podawana). A ten TX 8250, jest on lepszy, oprócz dodatkowych funkcji od 8150? Czy ogólna budowa wzmacniacza i DACa się nie zmieniła?

No i co do HK 3770, to względem ww. amplitunerow nie warto go brać pod uwagę?

Chciałem zedytować post, ale nie mam jak.

Tak więc sprawdziłem trochę głębiej na stronie Pioneera, i wygląda na to, że pod względem DACa i wzmacniacza, to model SX-N30AE jest taki sam jak TX-8150

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te same parametry, chyba, że coś pokręcili przy specyfikacji DAB

Ukryta Zawartość

Bo tutaj ewidetnie widać 85W/ch.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem w salonie audio te ampli Onkyo, Pioneera i Yamahy i dla mnie najfajniejsza była właśnie Yamaha, właśnie przez tę "jaskrawość" jak to nazywasz. Słuchaliśmy Rock, Pop. Kolumny Melodika, Monitor Audio, Taga, Heco.

Onkyo i Pioneer były takie zwyczajne miśkowate, Yamaha była wyraźniejsza, szczegółowa bas w punkt, wysokie tony.

Kolumny najbardziej mi sie podobały: Melodika, Heco.

Taga i Monitor Audio - NIE.

Z czego chcesz słuchać muzyki? Cd, Pc, dysk USB, Internet?

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Ja lubię też jasny dźwięk, ale już będę mieć raczej jasne kolumny, więc jak dołoże do tego jaskrawość Yamahy to może być za jaskrawo.

Głównie USB, mp3 192-320kb, flac, wav, oraz może trochę z neta.

Podobno ten pioneer i onkyo to to samo

Tak, budowa i dźwięk to dokładnie to samo. Wybierasz po prostu ten, ktory możesz kupić taniej i ma odpowiednio satysfakcjonujące Cię wyjścia na tylnym panelu (bo to jedyna różnica w tych ampli)

Hmm to ciekawe, bo opinie jednak były różne, jest teoretycznie możliwe, że były osobno wysterowane i mają inne charakterystyki? Dobra w rzeczywistości, oba mają 85w na kanał, tamto jest wydumane.

Witam.

Przeglądałem już dziesiątki, a może i setki tematów o tych amplitunerach stereo, i nadal nie mogę się zdecydować, który wziąć. Przeczytałem tematy również stąd i nadal nie jestem zdecydowany.

Podobno ten pioneer i onkyo to to samo, lecz na innych forach czytałem, że mają inną charakterystykę, i lepszy miał byc onkyo. Z tego co czytałem tutaj HK był słabszy jakościowo vs onkyo raczej (chociaż mocowo jest mocniejszy) i bardziej awaryjny. Jeszcze są Yamahy, R-N500 i 602, lecz one są trochę za jaskrawe z tego co wyczytałem. Chce niedługo porównać te ampli, na żywo- mógłby mi ktoś podpowiedzieć, gdzie w Poznaniu można by było je przesłuchać?

Witaj. Jeśli chcesz się przekonać jak gra Yamaha R-N02 to umów sie na odsłuch do naszego salonu. Zobaczysz urządzenie w akcji.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Najlepiej wypożycz do domu, ustaw tak jak chcesz słuchać i wtedy porównaj.

Nie kupuj w ciemno, albo na podstawie recenzji, czyichś wrażeń, bo są różne gusta.

Odsłuch w salonie jest fajny, ale jeżeli liczysz, że taki sam dźwięk usłyszysz w zwykłym pokoju nie przystosowanym do muzyki(metraż, dywan, zasłony i nic prócz sprzętu audio) to się zdziwisz.

Ja się zdziwiłem na początku, a nawet zawiodłem.

A jakie kolumny chcesz podłączyć?

Bierzesz pod uwagę kombajny audio, czy bierzesz pod uwagę ich obsługę?

Kolega razem ze mną kupił Yamahe RN602 i np. nie może się nachwalić jej obsługi smartfonem. Wszystkie funkcje na dużym wyświetlaczu w smartfonie, włączanie, listy z muzyką, Tidal itd itp.

Dla mnie do ideału brakuje USB-DAC, żeby amlpi mógł robić jako dźwiękówka w PC.

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Jeszcze są Yamahy, R-N500 i 602, lecz one są trochę za jaskrawe z tego co wyczytałem.

W zależności jaką muzykę lubisz i jakie dźwięki preferujesz ale R-N 602 nie nazwałbym jaskrawym. Bardzo przyjemnie gra z np. dali zensor 3 lub 7.

Kolega razem ze mną kupił Yamahe RN602 i np. nie może się nachwalić jej obsługi smartfonem. Wszystkie funkcje na dużym wyświetlaczu w smartfonie, włączanie, listy z muzyką, Tidal itd itp.

A jakie kolumny podłączyliście do w/w yamahy? I jak wrażenia z dźwięku?

Napisałem już. Melodika 30, Monitor Audio chyba 4, Taga 606, Heco chyba 502 albo 702. Te z tańszych.

Najbardziej nam się podobała Melodika, potem trochę mniej Heco, nie było dużo gorsze a tańsze chyba z 400-500zł

Taga i Monitor Audio najmniej.

Melodika, najjaśniejszy dźwięk, otwarty, czysty, mocny punktowy bas, najwięcej szczegółów w instrumentach.. Nie wiem jak dokładnie ubrać w słowa :/ nie jestem żadnym specjalistą, kupowaliśmy oboje pierwszy sprzęt audio.

Chciałem jeszcze posłuchać Magnat 1002, ale nie było.

Chodzi mi głównie o to, żeby były to kombajny, bo jakbym miał złożyć kanapkę z wzmacniacza + odtwarzacza sieciowego, nie wiem czy by mi się zmieściło na stoliku, ale jeśli byłby taki zestaw lepszy, to mógłbym go wziąć pod uwagę.

Kombo zawsze taniej wyjdzie.

Jeżeli myślisz rozbudować zestaw w przyszłości o kino domowe to jeszcze taniej bo Yamaha RX-V481, Yamaha RX-V483 o tej samej funkcjonalności będzie jeszcze tańsze. Ma dokładnie te same bajery. Jeżeli w odsłuchu pasowało by ci w stereo to masz najbardziej uniwersalne kombo.

Ja mam PC SFF:

Ukryta Zawartość

Wielkości tunera satelitarnego, tylko jeden wiatrak z przodu obudowy.

A może masz kompa i chcesz go podpiąć do wzmacniacza? Zobacz Xindak-A06. Wzmak z wbudowanym USB-DAC, podpinasz kablem usb do PC i masz jako kartę dźwiękową.

Ampli kombo o które pytałeś są super fajne i super wygodne. Mają wszystko co można sobie wymarzyć. Coax, Spdif, Lan, Wifi, Spotify, Tidal, sterowanie ze smartfona. Podepniesz do nich wszystko co możliwe, bez żadnych przejściówek.

Wzmak + streamer też wygląda fajnie.

Ukryta Zawartość

Kilka lat temu stałem przed podobnym dylematem.

Zrobiłem kilka odsłuchów i wziąłem Onkyo z kolumnami Klipsch RP260f. Uważam to połączenie za bardzo udane zarówno dla muzyki jaki i oglądania filmów i grania na konsoli.

Dobra to teraz zostały kolumny jeszcze. Byłem pewny, że wezmę Boston Acoustics A360, ale niestety teraz już nie wiem. Czy Klipsch R-26F, byłby lepszy? Chodzi mi w miarę o neutralne brzmienie nie przegietę w żadną ze stron. Co do amplitunera - myślę jeszcze nad Pioneer'em SX-N30AE podobno ta sama konstrukcja co TX-8250, a ten podobno jest jeszcze trochę lepszy od 8150? I jak do takiego zestawu mierzyłaby się Yamaha R-N303D lub R-N602?

Ale czy te kolumny nie potrzebują dobrego wzmacniacza lepszego od tych z amplitunerów? Bo inaczej nie będą dobrze grać. Poza tym jak widziałem/czytałem brzmienie jest "bogate", a chodziło mi bardziej, aby kolumny były neutralne nawet trochę jaśniejsze mógłby być.

Muf18,

Małe sprostowanie, pioneer sx-n30 to odpowiednik onkyo T 8150, 8250 jest nieco mocniejszy i ma dodatkowe wejścia, zdecydowanie są to ciepłe ampli, Yamahy są dużo twardsze dla mnie nieco suche, mniej barwne ale zdecydowanie szybsze ;)

U mnie pioneer jest zestawiony z ma bronze 5,

Yamahy miały jeszcze znacznie gorszą scenę od pioneer / onkyo

Pozdrawiam

Witaj,

Pioneer SXN30DAB to odpowiednik Onkyo 8150 grają identycznie. Model bez DAB jest delikatnie inny, ale prawdę mówiąc nie słyszałem różnic dźwiękowych. Podobnie bliźniacze urządzenia to przecież Onkyo 656 i Pioneer 1131 i wiele dalej wymieniać. Na moc podawaną przez producenta się nie patrz, piszą co chcą.

Model 8250 jest już deczko inny ale to ta sama "szkoła" grania.

Yamaha RN602 to granie już bardziej oddalone od nich. Jest twardsze, Jaśniejsze, bardziej szczegółowe. Do niektorych kolumn pasuje lepiej Onkyo do niektórych Yamaha.

Harman z kolei mimo wysokiej mocy jest najlżejszy i faktycznie najbardziej awaryjny.

Co do wyboru samych kolumn to tuaj tez masz pole.

Zapraszam Cie do nas na odsłuch, albo jak którys kolega wyzej powiedział możesz wiząć odsłuch do siebie.

Dajemy taką możliwość.

Zapraszam

Piotrek

Ok, dziękuję bardzo za ofertę. Do Oświęcimia mam trochę, ale zastanowię się. Czy słuchaliscie Państwo już TX 8250 vs TX 8150 i odpowiednik 8250 Pioneera, czyli SX-N30AE? I jak można by je porównać względnie do amplitunerow Yamahy - R-N303D, R-N500 i R-N602? Bo takie kompletne porównanie, dałoby mi dużo w jakie modele mniej więcej celować.

Hej,

Odpowiem Ci szczerze, przez kila msc przed zakupem przekonałem cały internet i miałem pozycję wytypowane jako "prawdopodobnie najlepsze" a na odsluchach całkiem poległy, a pozycję nie brane pod uwagę wypadły zaskakująco dobrze ;)

Ostatecznie zapomniałem o internecie i juz tylko słuchałem, wybrałem to co było najlepsze dla mnie ( i Małżonki) o dziwo wrażenia były bardzo podobne,

Musisz sam posłuchać kilku zestawów na swojej muzyce, inaczej to jak gra w totka ;)

U mnie typy były całkowicie niezgodne z tym co wybrałem, ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.