Skocz do zawartości
IGNORED

3 węglówki Scan Speak 3 drożny projekt ?zagra?

Adam J.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

znowu coś kombinuje, ponieważ mam akurat Scan Speaki :

4 szt 8545-01

2 szt 8535-00

i pomyślałem, żeby spróbować w aplikacji na średnich 8535-00 nad kopułką

i w sekcji niskotonowej 2 szt. 8545-01.

Czy sądzicie, że to ma rację bytu, że tak powiem?

Małe woofery proszą się o małego mida.

Liczę na jakieś cuda :) co prawda 8535 świetnie radzi sobie w śrenich tonach, jednak lepiej jak bym miał 4 omową małą średniotonówkę, ale ni mam. Chyba, że kupię, ale dużo nie chcę wydać, bardziej mi chodzi o wykorzystanie tego co mam,

jaki tani śedniak by się spisał, sądzisz?

Niższy bas będzie miał 18w8535. Robiłbym dwudrożne na 18w8535 dwa na stronę. Mam kolumny na 18W8545 i ani basu nie brakuje ani średnich przy czym średnią są bardzo naturalne i mają bardo ładną barwę. Jako wysokie proponuję Wavecor TW030WA09. Idealnie pasuje do węglowych Scan Speaków.

Jak chcesz koniecznie trzy drogi to 18w8545 na średnie tony a nie na odwrót. Dwa 18w8535 będą miały niższy bas i większą moc niż jeden 18w8545. Ale ja osobiście proponuję dwie drogi na 18w8535. Ewentualnie 2,5 drogi. Dwie drogi mają po prostu spójniejszy dźwięk i są łatwiejsze w projektowaniu.

Właśnie zauważyłem że masz dwa 18w8535 i cztery 18w8545 a nie na odwrót to zupełnie inna bajka. Może dobrym pomysłem jest zrobienie 2.5 drogi z 18w8535 tylko na bas i 18w8545 na bas i na średnie.

Niższy bas będzie miał 18w8535. Robiłbym dwudrożne na 18w8535 dwa na stronę. Mam kolumny na 18W8545 i ani basu nie brakuje ani średnich przy czym średnią są bardzo naturalne i mają bardo ładną barwę. Jako wysokie proponuję Wavecor TW030WA09. Idealnie pasuje do węglowych Scan Speaków.

Jak chcesz koniecznie trzy drogi to 18w8545 na średnie tony a nie na odwrót. Dwa 18w8535 będą miały niższy bas i większą moc niż jeden 18w8545. Ale ja osobiście proponuję dwie drogi na 18w8535. Ewentualnie 2,5 drogi. Dwie drogi mają po prostu spójniejszy dźwięk i są łatwiejsze w projektowaniu.

Właśnie zauważyłem że masz dwa 18w8535 i cztery 18w8545 a nie na odwrót to zupełnie inna bajka. Może dobrym pomysłem jest zrobienie 2.5 drogi z 18w8535 tylko na bas i 18w8545 na bas i na średnie.

dzięki,

własnie wczoraj zaaplikowałem ( akurat mam takie obudowy do zabawy) 8545 do 18L basrefleks, wraz z morelem lub 27tbfcg na zmianę, przyznaję,

że zagrało już dość przyjemnie gdzie zwrotka była dość prosta. I myślę, że mój wcześniejszy pomysł byłby pewnym przerostem formy nad treścią ze względu na pomieszczenie po za tym nie chcę ślenczeć pół roku nad tymi głosnikami.

Odpuszczam inne pomysły i

chciałbym zrobić motory z 8545..a resztę przetworników chyba opylę.

NIe odpuszczam :)

Idąc jednak dalej tropem, złożę głośniki w/g tego projektu i zobaczę co z tego wyjdzie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chyba, że przerabialiśćie takie 3-way i nie warto ?

skrzynki mam , komponenty mam więc nic nie stoi na przeszkodzie pokombinować, tyle, że nie mam XT vify, ale chodzi żeby sprawdzić potencjał węglówek, starych bo starych ale uważam, że nadal nieźle grających.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś takiego miałem na myśli. Nie wiem tylko czy ci się spodoba Vifa XT25. Jedni ją lubią a inni nienawidzą.

Kiedyś miałem Tempo AP Z Vifą XT i PL18, przyjemnie to grało..ale niewiem jak będzie teraz...jutro eksperyment..potem napiszę.

Jako wysokie proponuję Wavecor TW030WA09. Idealnie pasuje do węglowych Scan Speaków.

Jak dla mnie mezalians. Wavecor jest po prostu za slaby do SS. Brak mu detali, gra plasko i bez wyrazu.

Jak dla mnie mezalians. Wavecor jest po prostu za slaby do SS. Brak mu detali, gra plasko i bez wyrazu.

Nie wiem w czym problem ale na pewno nie w głośniku. Przez ostatnie dziesięć lat przeszło przez moje ręce około 25 różnych modeli głośników wysokotonowych i ten Wavecor jest najlepszym głośnikiem jaki miałem do 100 Euro za sztukę a nawet zaryzykowałbym że do 150 Euro. Obecnie gra mi z kevlarowym Scan Speakem i jest po prostu wysokotonowy miód na uszy. Ma przejrzystość, piękną barwę i przestrzeń za kolumnami aż do mieszkania sąsiada. Albo podłączyłeś to do czegoś co mu nie pasuje albo nie z tym głośnikiem co trzeba. Do węglowego Scan Speaka pasuj perfekcyjnie.

Kiedyś miałem Tempo AP Z Vifą XT i PL18, przyjemnie to grało..ale niewiem jak będzie teraz...jutro eksperyment..potem napiszę.

Vifa nie jest zła tylko trzeba ją lubić.

Nie wiem czy piszesz akurat o tym modelu ale akurat do tego modelu kopułki robiła firma które produkuje kopułki do głośników Scan Speaka. Inne głośniki Wavecora mają kopułki innego producenta. Może o to chodzi.

Nie wiem w czym problem ale na pewno nie w głośniku. Przez ostatnie dziesięć lat przeszło przez moje ręce około 25 różnych modeli głośników wysokotonowych i ten Wavecor jest najlepszym głośnikiem jaki miałem do 100 Euro za sztukę a nawet zaryzykowałbym że do 150 Euro. Obecnie gra mi z kevlarowym Scan Speakem i jest po prostu wysokotonowy miód na uszy. Ma przejrzystość, piękną barwę i przestrzeń za kolumnami aż do mieszkania sąsiada. Albo podłączyłeś to do czegoś co mu nie pasuje albo nie z tym głośnikiem co trzeba. Do węglowego Scan Speaka pasuj perfekcyjnie.

To jest dobry glosnik w swojej cenie, ma bardzo mocne punkty, takie jak np mozliwosc niskiego podzialu, dosc niskie znieksztalcenia i ogolnie mowiac dobre brzmienie. Niestety wielkosc jego kopulki i przeklada sie na pewne braki w rozdzielczosci dzwieku. Brakuje mu blasku, co dla mnie w przypadku laczenia z weglowymi SS daje dzwiek po prostu nudny. Robilem jakis czas temu projekt z 8545 i wybralem do tego kopulke HDS, ktora moim zdaniem kladzie pod wzgledem brzmienia Wavecora.

Nie wiem czy piszesz akurat o tym modelu ale akurat do tego modelu kopułki robiła firma które produkuje kopułki do głośników Scan Speaka. Inne głośniki Wavecora mają kopułki innego producenta. Może o to chodzi.

Chodzi o to, ze ten glosnik brzmi poprostu przecietnie i tyle :) Oczywiscie moim zdaniem.

To jest dobry glosnik w swojej cenie, ma bardzo mocne punkty, takie jak np mozliwosc niskiego podzialu, dosc niskie

Chodzi o to, ze ten glosnik brzmi poprostu przecietnie i tyle :) Oczywiscie moim zdaniem.

Ja osobiście mam inne doświadczenia z tym głośnikiem. Pewnie zależy do czego to się podłączy i jak zaaplikuje. Nie rozumiem też zarzutu o braku rozdzielczości bo u mnie jest do bólu przeźroczysty a za razem bardzo łagodnie brzmiący i pełen blasku.

Ja osobiście mam inne doświadczenia z tym głośnikiem. Pewnie zależy do czego to się podłączy i jak zaaplikuje. Nie rozumiem też zarzutu o braku rozdzielczości bo u mnie jest do bólu przeźroczysty a za razem bardzo łagodnie brzmiący i pełen blasku.

To i ja wtrące 3 grosze, ale odnośnie HDSa kopułki , łączyłem z usherem 8948a i grały bez wyrazu, całkiem neutralnie bez zachwytu i bez czepiania się, scena bez zarzutu ale ilość "powietrza" mimo rewelacyjnej lokalizacji była nie najlepsza, nie wiem czy tu nie zawinił wtedy wzmacniacz Rotel 985, mogło tak być. Teraz mam jeszcze tego Rotla ale węglówki już podłączam do HK690, Więc teraz nie wiem czy mi się podobało z HDS :), aczkolwiek

jako monitory średnica była niezadowalająca, znacznie lepsza jest z węglówek . Chyba 8948a był za ciężki na średnie, robiłem w/g DIY forum.

Wracając do tematu, po kilku już kombinacjach, ale nie wyczerpujących, z górą na morelach , dojrzałych zresztą, optymalne brzmienie lub najlepsze uzyskałem dwojako:

Jako monitory w 16L 8545-01 i morele BR , znaczna przewaga nad 8535 , superowa muzyka, tu jestem ciekaw tego Wavecorea właśnie, bo Morel 328 taki sobie,

i jako 3-way bardziej mi pasuje 8535-00 OZ 12L (kombinowałem tu również ze stratną komorą) na średnich, na dole 8545-01 - wciąż dynamiczny bas, schodzący do 40Hz (słyszalne pasmo niższe ale ze spadkiem) w 18L

podczas eksperymentów odwrotnie, 8545-01 na średnich i na dole 8535, owszem niższe zejście ale nie był to przyjemny bas, zbyt się rozłazi i średnie tony tutaj wypadły minimalnie gorzej, co prawda nie miarodajne to było. Jeszcze raz to obadam bo muszę podział obniżyć dla 8535 i w ogóle polutować inaczej zwrotkę wzorując się na tym "Galtisie" z linka wyżej, poprawić aplikację 8545 bo nie mogłem go do odpowiedniej budki włożyć, muszę polepić nowe klepki:) wtedy z pewnością się poprawi, ale opcja z 8535 - średnie OZ i 8545 -bas reflex już mi się spodobała.

Połączyłem jeszcze z dwoma 8545 na basie i to było przegięcie w moim pokoju 22m^2 plus mała wnęka. Musiałem skręcać gałę od basu na wzmacniaczu bez korekcji w zwrotnicy, ale już prądu potrzebowały te głośniki że hej, więc dałem sobie z tym spokój, ale było ciekawie ze względu na solidne podparcie całego pasma.

Wiem już, że coś z tego jednak będzie i nawet może miło zagra. Muszę wybrać najlepszą opcję, potem dopracować. Jeżeli chodzi o 3-way bo takie powstanie jednak, a oprócz tego monitory z 8545-01 i może z kolegi wavecorem :) nie wiem tylko czy morele zostaną, w sumie nawet mi się podoba z nich dźwięk jest dużo powietrza, detali lokalizacja w normie ale są momenty gdzie gra dziwnie, jakby pestki wylatywały z moreli co chwilę.

Z 8535 świetnie zgrywa się mały Revelator 9700 :)

Miałem też. Zdecydowanie mi się nie podobał. Wprawdzie z 18W8545 ale to nie mój gust.

Miałem 8535 z 9500 kopułką i muszę przyznać, że scena , przestrzeń 1 klasa, jedynie mniej mikro detali ale sybilantów nie było,

a z 9700 widziałem w sieci nawet jakieś markowe kolumny, ale nie wiem jakie. Tylko, że 9700 musiałbym kupić używki, jak nowe to wolałbym dopłacić do illuminatora lub revelatora, a narazie nie chcę ponad 2000zł poświęcić na kopułki.

9700 brzmi lepiej od 9500 przez brak ferrofluidu. Różnica między 9700 a Rev nie zawsze jest warta dopłaty :) Revy są szybsze, ale suchsze. 9700 dlatego bardziej pasuje do 8535/45.

9700 brzmi lepiej od 9500 przez brak ferrofluidu. Różnica między 9700 a Rev nie zawsze jest warta dopłaty :) Revy są szybsze, ale suchsze. 9700 dlatego bardziej pasuje do 8535/45.

W sumie jak napisałeś, sam fakt, że bardzo wiele kolumn było robionych z 9700 świadczy o jakimś "sukcesie". Kwestia jak się z czym połączy, sucho lub wilgotno :) , mianowicie też faktem jest, że dużo ludzi

uważało ją za zbyt suchą, ja 9700 nie słyszałem, 9500 ok. i 9300 - kopułkowy mół, ale muzykalny. Kwestię kopułki do 3 drożnego zestawu jeszcze przemyślę, puki co koncentruję się na węglach i ich słuszności.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Zauważyłem przy okazji, że za morelami nie wszyscy przepadają. Tak jak 27tbfc/g niektórzy chwalą itd, i ja pochwalę, bo za mniej niż 200zł. szczegółowy i delikatny dźwięk mi wyszedł scena też ok., ale nie wszystkie utwory już mi się podobały z ulubionych.

To i ja wtrące 3 grosze, ale odnośnie HDSa kopułki , łączyłem z usherem 8948a i grały bez wyrazu, całkiem neutralnie bez zachwytu i bez czepiania się, scena bez zarzutu ale ilość "powietrza" mimo rewelacyjnej lokalizacji była nie najlepsza, nie wiem czy tu nie zawinił wtedy wzmacniacz Rotel 985, mogło tak być. Teraz mam jeszcze tego Rotla ale węglówki już podłączam do HK690, Więc teraz nie wiem czy mi się podobało z HDS :), aczkolwiek

jako monitory średnica była niezadowalająca, znacznie lepsza jest z węglówek . Chyba 8948a był za ciężki na średnie, robiłem w/g DIY forum.

Ja chyba nie zmienie zdania co do tego, ze Ushery to byly po prostu podrobki Scanow, ktore tylko z wygladu je przypomninaly. Te glosniki jakos zupelnie nie sa z mojej bajki, choc przyznam, ze to szkoda, ze brak ich juz na rynku.

Kwestia jak się z czym połączy, sucho lub wilgotno :) , mianowicie też faktem jest, że dużo ludzi

uważało ją za zbyt suchą

Mam scana 9700 wraz z 18illuminatora, napewno scan jest bardzo szczególowy z mnóstwem detali, gra to czasem ostrawo i sucho, podejrzewam że z seria calassic zagrałoby to zdecydowanie lepiej.

Mam scana 9700 wraz z 18illuminatora, napewno scan jest bardzo szczególowy z mnóstwem detali, gra to czasem ostrawo i sucho, podejrzewam że z seria calassic zagrałoby to zdecydowanie lepiej.

Własnie dlatego nie lubię 9700. Jest niemiłosiernie suchy. Próbowałem go z 18w8545 i z 15w8531. O ile z węglową osiemnastką zgrało się to w miarę dobrze, chociaż barwa dupy nie urywa bo jest dużo tańszych głośników które z węglową osiemnastką brzmią po prostu lepiej to z Revelatorem była zupełna tragedia. Do Revelatora dałem ostatecznie SB29 który miał zdecydowanie przyjemniejszą barwę. 9700 odradzam zdecydowanie.

Z chęcią zaoszczędziłbym ci poszukiwań. 18w8545 próbowałem z bardzo dużo ilością głośników. Po prostu wymienię z którymi. Jeżeli któryś cię interesuje po prostu zapytaj bo dużo czasu zajęłoby opisać wszystkie. Oczywiście jest to bardzo subiektywne nie mówiąc już że nie w każdym przypadku zwrotnica musiała być optymalna.

Zresztą znaleźć optymalną zwrotnicę wymaga dużo czasu i wielu prób odsłuchowych. Nie mówiąc już że dobre głośniki zupełnie inaczej zagrają na różnym sprzęcie co mocno fałszuje ocenę. Już same kondensatory mogą bardzo mocno namieszać w ocenie.

A więc zaczynam Scan Speak 9500, 9700, D2604/8330, Vifa XT25, XT19, 25DX, SB Acoustics SB29, Seas 27tbfcg, 22tafg, Ceramiczny STX(nie do kupienia chociaż bardzo przyswoity głośnik), HiVi K1 po usunięciu ferrofluidu ze szczeliny, Wavecor tw030wa10. Mam jeszcze Wavecor tw030wa11 ale nie miałem okazji do spróbować. Planuje go łączyć właśnie z 18w8545 w kolumnach trójdrożnych. Teraz który z tych głośników cię interesuje? Osobiście z tych wszystkich polecam tw030wa10 chociaż z kevralową osiemnastką Scan Speaka brzmi on jeszcze lepiej.

A zapomiałem o Morelu CAT 308. Pewnie coś jeszcze zapominałem.

Własnie dlatego nie lubię 9700. Jest niemiłosiernie suchy. Próbowałem go z 18w8545 i z 15w8531. O ile z węglową osiemnastką zgrało się to w miarę dobrze, chociaż barwa dupy nie urywa bo jest dużo tańszych głośników które z węglową osiemnastką brzmią po prostu lepiej to z Revelatorem była zupełna tragedia. Do Revelatora dałem ostatecznie SB29 który miał zdecydowanie przyjemniejszą barwę. 9700 odradzam zdecydowanie.

Z chęcią zaoszczędziłbym ci poszukiwań. 18w8545 próbowałem z bardzo dużo ilością głośników. Po prostu wymienię z którymi. Jeżeli któryś cię interesuje po prostu zapytaj bo dużo czasu zajęłoby opisać wszystkie. Oczywiście jest to bardzo subiektywne nie mówiąc już że nie w każdym przypadku zwrotnica musiała być optymalna.

Zresztą znaleźć optymalną zwrotnicę wymaga dużo czasu i wielu prób odsłuchowych. Nie mówiąc już że dobre głośniki zupełnie inaczej zagrają na różnym sprzęcie co mocno fałszuje ocenę. Już same kondensatory mogą bardzo mocno namieszać w ocenie.

A więc zaczynam Scan Speak 9500, 9700, D2604/8330, Vifa XT25, XT19, 25DX, SB Acoustics SB29, Seas 27tbfcg, 22tafg, Ceramiczny STX(nie do kupienia chociaż bardzo przyswoity głośnik), HiVi K1 po usunięciu ferrofluidu ze szczeliny, Wavecor tw030wa10. Mam jeszcze Wavecor tw030wa11 ale nie miałem okazji do spróbować. Planuje go łączyć właśnie z 18w8545 w kolumnach trójdrożnych. Teraz który z tych głośników cię interesuje? Osobiście z tych wszystkich polecam tw030wa10 chociaż z kevralową osiemnastką Scan Speaka brzmi on jeszcze lepiej.

A zapomiałem o Morelu CAT 308. Pewnie coś jeszcze zapominałem.

Mnie interesuje Wavecor -

duża kopuła co mnie zastanawia, rezonans na przyzwoitym poziomie - myślałem o dość niskim podziale przy 8545-01 , może 2200 Hz ...brak ferrofluidu, jak nie suszy i scena jest ok. to spróbuję, może nawet sybilantów nie będzie za dużo z dużej kopuły, ale nie wymagam doskonałości.

A jak z detalami z tego głośnika?

Sybilantów nie ma w ogóle. Daj tylko przyzwoite kondensatory bo ten głośnik jest bardzo przeźroczysty. Ja wsadziłem Mundofra Evo Oil i jest miód. Tanio i dobrze. Z białym Mundorfem barwa była dobra ale mulił i trochę gubił szczegóły.

Sybilantów nie ma w ogóle. Daj tylko przyzwoite kondensatory bo ten głośnik jest bardzo przeźroczysty. Ja wsadziłem Mundofra Evo Oil i jest miód. Tanio i dobrze. Z białym Mundorfem barwa była dobra ale mulił i trochę gubił szczegóły.

Ostatnio robiłem na Evo Oil, po dłuższym czasie grało super, też o nich myślałem teraz wraz z czerwonym jantzenem bo szybki.

Pewnie można dać jeszcze lepszy kondensatory ale z Evo Oil jestem w 100% zadowolony. Jak zrobisz zwrotnicę to nie sugeruj się na początku barwą póki nie zmienisz kondensatorów na lepsze. Ważne żeby charakterystyka była płaska i faza się zgadzała w podziale. I daj mu kilka tygodni pograć. To samo dotyczy 18W8545. Te zaczynają grać dopiero po roku grania. Na początku są bardzo twarde.

Ostatnio robiłem na Evo Oil, po dłuższym czasie grało super, też o nich myślałem teraz wraz z czerwonym jantzenem bo szybki.

Fakt Evo Oil muszą trochę pograć.

A przypominasz sobie może zboczaa i podział dla 8545 i wavecorea? :) 8545 mają już 1,5roku grania za sobą, jedynie wavecore będzie nowy. niewiem czy -09 czy 10 kupić różnica chyba tylko w rezystancji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.