Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do 8k PLN

kszonek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po dwóch latach udręki z komputerowym zestawem 2.1, planuję wreszcie zainwestować ciężko uzbierane pieniądze.

Pomieszczenie 4x6m, projektor świeci na krótszą ścianę.

Przeznaczanie 90% filmy.

Pokój jest otwarty na kuchnie (dodatkowe ~12m2) oraz na przedpokój (~6m2).

Żona musi mieć sprzęt "ładny", więc opcje ograniczone (specyficzny gust), na chwilę obecną wybór padł na:

Głośniki: Monitor Audio Bronze 2x model 5 z przodu + 2x model 1 z tyłu + Centralny

Amplituner: Marantz NR1607

Zdaję sobie sprawę, że będzie brakować basu - sub w planach w ciągu 2 miesięcy, nie będzie na widoku, więc nie musi być z zestawu.

Amplituner wybrany ze względu na wygląd oraz fakt, że to slim. Dodatkowo mamy "w spadku" odtwarzać BluRay z tej samej linii.

Proszę o poradę:

- czy zestaw ma sens?

- czy ampli nie będzie za słaby do tych kolumn?

- czy 800-1000zł na sensowny sub jest wykonalne? jak tak to proszę o sugestię.

https://www.audiostereo.pl/topic/135646-kino-domowe-do-8k-pln/

Zacznę od elektroniki - na pewno amplituner Marantz jest dobrą opcją, spokojnie wysteruje kolumny Monitor Audio serii Bronze. Spójrz jednak na nowszy model amplitunera NR1608 (https://www.q21.pl/marantz-nr-1608.html).

Połączenie z Monitor Audio zapewni dobry klasowo dźwięk, szczególnie w kinie domowym i nie mam żadnych zastrzeżeń do tej konfiguracji. Może jedynie jako alternatywa spójrz na Dali Zensor 5/1/V (https://www.q21.pl/dali-zensor-5-1-vokal.html). Dali w stosunku do Monitor Audio oferuje cieplejsze, bardziej dociążone brzmienie. Monitor Audio to duża swoboda, przestrzeń.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przy wyborze subwoofera do tego zestawu budżet 1000 zł stanowi tutaj spore ograniczenie, ale warto zastanowić się nad Wharfedale'm WH-S10E, w tej chwili jest w cenie promocyjnej:

http://www.salonydenon.pl/pl/MM/Produkty/GLOSNIKI/SUBWOOFERY/WH-S10E

Nie wiem czy wiesz ale te 90W to moc tylko jednego kanału wysterowanego czyli z podłączoną tylko jedna kolumną. Gdy podłączysz drugą kolumnę moc spadnie by zatrzymać się w granicach 60-70 W x2 nie mówię już o wysterowanych pięciu kanałach. Może będzie 5x40W.

A musi byc ten Marantz, nie może być

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1000 zł na subwofer, hm, za mało, bardzo mało.

A musi byc slim, masz za mało miejsca na niego?

Ukryta Zawartość

Amplituner "slim" sobie daruj. Interesowałem się tymi Marantzami slim, ale wiele opinii, że te amplitunery są słabe i mało przyszłościowe zaważyło, że kupiłem jednak pełnowymiarowy Marantz SR5011 i nie żałuję. Gra on u mnie w pomieszczeniu 20m2 właśnie z Monitor Audio Bronze, tyle że z podstawkowcami model 2 na frontach i z tymczasowym uzupełnieniem zestawu w postaci centralnego i surroundów Monitor Audio Vector (planowana w przyszłości wymiana na resztę serii Bronze, chyba że coś mi wpadnie do głowy na upgrade całego systemu :)) Zresztą kolega @Adek45 ładnie powyżej napisał o mocy tych amplitunerów slim, dodam jeszcze tylko żeby zwrócić uwagę w specyfikacji jaką moc wciąga ten NR1607 a jaką SR5011, wszystko będzie jasne. Ten slim może i nawet da radę z tym zestawem, ale lepiej mieć zapas mocy niż jechać na granicy... Może nie masz miejsca na wysoki klocek i dlatego myślisz o slim, ale uwierz mi, łatwiej znaleźć to miejsce niż się martwić potem.

Co do twoich kolumn to na tyły możesz pomyśleć jeszcze o zmianie MA Bronze 1 na MA Bronze FX jeśli masz warunki do ich powieszenia. To są konstrukcje typowo przewidziane jako kolumny surround.

Subwoofer do tego zestawu to w naszych cenach pewnie około 2000-2500 trzeba by wydać. Jeśli chcesz taniej to polecam takie subwoofery, również taki posiadam i jestem bardzo zadowolony:

Ukryta Zawartość

Nie znasz ich pewnie ze sklepów, bo to manufaktura prowadząca sprzedaż bezpośrednią, dlatego są porównywalne z konstrukcjami dwa razy droższymi. Aha, nie patrz jak wygląda ich strona internetowa, sprzęt jest zdecydowanie lepiej wykonany - najwyższa jakość :)

Ukryta Zawartość

Witaj,

No sens to ma,ale wybrał bym coś innego.

Jeśli na fronty Bronze 5 to centralny Klipsch RP440C, Przepraszam ale centralnego Bronze to zostawia w tyle mocno.

NA tyly Bronze FX i ich sub.

Moim zdaniem także wybór smukłej Yamahy jest lepszy. Jest ona wydajniejsza. Dopiero Marantz 5012 może rywalizować.

Jako alternatywę polecił bym Zensory szczególnie do Yamahy ale z modelami 7 na froncie.

Podjedz na odsłuch

Piotrek

Jeśli na fronty Bronze 5 to centralny Klipsch RP440C, Przepraszam ale centralnego Bronze to zostawia w tyle mocno.

Tyle że jest też dwa razy droższy od niego :) A jak by się to zgrało brzmieniowo, pasowałoby do siebie takie połączenie, sprawdzaliście to może w praktyce? Ja raczej dołożę do swoich pierdziawek (Monitor Audio Bronze 2) centralny z tej samej serii, ale pytam z ciekawości o takie połączenie... Za to subwoofer z serii Bronze też chyba jakiś świetny nie jest i w tej cenie (prawie 3000) można znaleźć ciekawsze.

A nie myslałeś o gotowym zestawie jak to ma grać tylko w kinie?

Może jakieś Bose... rozmiarowo dyskretne a dźwięk bardzo "kinowy".

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Sub z serii bronze za blisko 3k ?!! pierona az sie zaksztusilem herbata :)

A co to jest? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Trochę się pozmieniało - MA Bronze okazały się... nie pasować do wnętrza. Cytując klasyka: cały misterny plan w p...... :)

Pokazałem żonie tego Klipscha - zakochała się w złotych membranach. Jutro jedziemy je zobaczyć na żywo, żeby nie było powtórki z Monitorami. Niestety nie mam miejsca na tak wielki centralny - będzie wersja z dwoma przetwornikami. Problem mamy z kolumnami przednimi - one są strasznie głębokie, szczególnie RP-250F. To już Bronze 6 były głębokie (boczny widok jest z progu drzwi wejściowych i wyglądają klocowato). Z tego powodu bliżej nam do serii Reference:

2x R24

2x R15

1x R25C

Cenowo wychodzi lepiej niż Bronze, nie musiałbym wstrzymywać się z subem i mógłbym wziąć coś droższego, może być np. R-12SW do kompletu.

Pytanie czy to zagra? Te R-24F wydają się słabe, szczególnie porównując do Bronze 5/6. Dopłata nie byłaby dużym problemem, tylko ta wielkość...

RP-250F akurat nie są najlepszą konstrukcją, tu zdecydowanie powinieneś celować w 260-ki. Ale ich gabaryt - tego nie przeskoczysz. Zawsze możesz się pocieszyć, że są i tak mniejsze od 280 ;) osobiście gdybym już inwestował, to jednak w serie RP. jak masz możliwość, odsłuchaj jednego i drugiego, sam się przekonasz, czy i na ile jest pomiędzy nimi różnicy

Pokazałem żonie tego Klipscha - zakochała się w złotych membranach.

A te membrany będą stały tak na widoku czy pod maskownicami? Tak tylko pytam... :D

Niestety nie mam miejsca na tak wielki centralny - będzie wersja z dwoma przetwornikami. Problem mamy z kolumnami przednimi - one są strasznie głębokie, szczególnie RP-250F

Coś czuję, że u ciebie jest ogólnie problem z miejscem, czy się mylę? Amplituner slim, kolumny byle nie za duże... Wrzuć może jakieś zdjęcie albo opis jak to jest z tą przestrzenią u ciebie.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Trochę się pozmieniało - MA Bronze okazały się... nie pasować do wnętrza. Cytując klasyka: cały misterny plan w p...... :)

Pokazałem żonie tego Klipscha - zakochała się w złotych membranach. Jutro jedziemy je zobaczyć na żywo, żeby nie było powtórki z Monitorami. Niestety nie mam miejsca na tak wielki centralny - będzie wersja z dwoma przetwornikami. Problem mamy z kolumnami przednimi - one są strasznie głębokie, szczególnie RP-250F. To już Bronze 6 były głębokie (boczny widok jest z progu drzwi wejściowych i wyglądają klocowato). Z tego powodu bliżej nam do serii Reference:

2x R24

2x R15

1x R25C

Cenowo wychodzi lepiej niż Bronze, nie musiałbym wstrzymywać się z subem i mógłbym wziąć coś droższego, może być np. R-12SW do kompletu.

Pytanie czy to zagra? Te R-24F wydają się słabe, szczególnie porównując do Bronze 5/6. Dopłata nie byłaby dużym problemem, tylko ta wielkość...

Kolego !

Unikaj serii R i F . Totalny brak średnicy , będzie tylko łomot.

Szukaj używki RF II lub RP .

Tyle że jest też dwa razy droższy od niego :) A jak by się to zgrało brzmieniowo, pasowałoby do siebie takie połączenie, sprawdzaliście to może w praktyce? Ja raczej dołożę do swoich pierdziawek (Monitor Audio Bronze 2) centralny z tej samej serii, ale pytam z ciekawości o takie połączenie... Za to subwoofer z serii Bronze też chyba jakiś świetny nie jest i w tej cenie (prawie 3000) można znaleźć ciekawsze.

Ja ogolnie łapie stereotypy i nie jestem zwolennikiem całych setów z jednek firmy.

Posypią się komenatrze. A proszę :)

Jest znacznie lepszy i takie zestawienie, sprawdzałem z monitor Audio, Tannoyem, HEco.

Sub też nie jest super. Klipsch R12 lub 112 jest znacznie lepszy.

R24F i RP250F to bardzo nie udane konstrukcje. Nie polecam.

Piotrek

Odpowiadając na pierwsze pytanie: tak, membrany będą na widoku :)

Z miejscem może nie ma tragedii, największą moją bolączką jest konieczność posiadania odtwarzacza - ja tam ani CD/DVD/BD nie mam zamiaru używać, ale żona koniecznie chce - cóż począć. Wybór tego Marantza ukierunkowany tylko i wyłącznie posiadanym już przez nas BD z tej serii. Niestety "normalny" wysoki ampli Marantza nie wejdzie na wysokość, a że "półki" są wmurowane w ścianę, nie ma za bardzo pola manewru. Rozstaw planowałem pod jedną sztukę full size, a nie dwa slimy.

Finalnie prawdopodobnie pójdziemy w Klipsch RP - ze względu na rozmiar prawdopodobnie ta 250. Może namówię szefową na 260, skoro R-24 już mi się pokonać udało :)

Do tego centralny RP-250C - wiem, pewnie 440 lepszy, ale trochę za szeroki.

Sub: R-12 / R-112 - warto dopłacić?

Tył: RP-114SA - z tego co wiem, to jest dedykowane do Atmosa, ale da radę jako tylne satelity?

Zakładając, że całośc można kupić za ~9k to nawet mieszczę się w pierwotnym budżecie 8+1k mimo droższego suba.

Odpowiadając na pierwsze pytanie: tak, membrany będą na widoku :)

Hehe, ciekawe co żona zrobi jak złoty wyjdzie z mody, każe przemalować? ;)

Niestety "normalny" wysoki ampli Marantza nie wejdzie na wysokość, a że "półki" są wmurowane w ścianę, nie ma za bardzo pola manewru. Rozstaw planowałem pod jedną sztukę full size, a nie dwa slimy.

To kiepsko, bardzo kiepsko... Pomyśl, może coś się jeszcze uda zrobić, bo ten Marantz slim będzie trochę słaby, chyba że wybierzesz kolumny o wysokiej efektywności i najlepiej 8Ω. Klipsch spełniają te warunki, więc może z tym slimem będzie OK, choć nadal lepiej gdyby się udało wysoki klocek wstawić.

Szkoda, że nie poczekałeś z tymi zabudowami i półeczkami do czasu zakupu sprzętu :) Nie byłoby może takiego problemu że centralny za szeroki, a fronty za głębokie i amplituner się nie mieści ;)

Z centralnym to w ogóle wielka szkoda, że nie zmieści ci się ten RP-440C, cenowo nie jest wiele droższy od RP-250C... Do większego subwoofera zawsze warto dołożyć (teraz już to wiem :)) ale ten R-12SW też powinien dawać radę u ciebie. Gdybyś chciał jednak R-112SW to targuj się, albo szukaj gdzieś za granicą, bo u nas ceny na niego są zawyżone od jakiegoś czasu.

Tył: RP-114SA - z tego co wiem, to jest dedykowane do Atmosa, ale da radę jako tylne satelity?

Chodzi ci o RP-140SA? Lepiej bierz RP-240S.

Hehe, ciekawe co żona zrobi jak złoty wyjdzie z mody, każe przemalować? ;)

Żarty, żartami, już miała taki pomysł :) Ale podobno (i na moje szczęście) złoty nigdy nie wchodzi z mody ;)

Szkoda, że nie poczekałeś z tymi zabudowami i półeczkami do czasu zakupu sprzętu :) Nie byłoby może takiego problemu że centralny za szeroki, a fronty za głębokie i amplituner się nie mieści ;)

Nie przypuszczałem, że będzie z wyborem tyle zabawy. Remont był rok temu zmyślą o zakupie sprzętu, okablowanie schowane w ścianie, a zabudowa pod "przeciętny" centralny i na wysokość normalnego ampli. No ale żona chce słuchać CD... myślałem, czy odtwarzacza nie schować gdzieś za kanapą. To by rozwiązało problem - pokombinuje.

Tak, literówka. RP-140SA - niestety znów trafiam na ścianę z estetyką. Jak nie popełniliście jeszcze tego błędu - nie żeńcie się :)

Anegdota ze sklepu Audio wczoraj, facet chce kupić zestaw KD:

- Jaki ma Pan budżet na zestaw?

- Około 14 tysięcy

- A czy kolor kolumn ma znaczenie?

- Hmmm. No żeby różowe nie były.

A ja się bujam :)

To jak z tymi RP-140SA? Dadzą radę?

złoty nigdy nie wchodzi z mody ;)

co jak co Panowie ale przy złotym to nie stało :)

Przeciez wszystkie z tej serii jak np. RP-240S wygladają podobnie :)

Co do RP-140SA nie wiem czy "pochyłość" bedzie na plus czy minus - w teorii sorroundy nie powinny byc kierowane bezposrednio na sluchacza bezposrednio.

Jeszcze masz serie pólkową jak co

Nie przypuszczałem, że będzie z wyborem tyle zabawy. Remont był rok temu zmyślą o zakupie sprzętu, okablowanie schowane w ścianie, a zabudowa pod "przeciętny" centralny i na wysokość normalnego ampli. No ale żona chce słuchać CD... myślałem, czy odtwarzacza nie schować gdzieś za kanapą. To by rozwiązało problem - pokombinuje.

Nieee, taki ładny odtwarzacz CD dawać za kanapę to nie :) Tym bardziej że musisz go przecież podłączyć do amplitunera. Dałbyś jakąś fotkę jak to wygląda u ciebie to może ktoś by coś doradził. Może dałoby się postawić klocki w miejscu przewidzianym na centralny, a jego umieścić jakoś inaczej, np. wyżej na ścianie? Wrzuć fotkę, zobaczymy :)

Tak, literówka. RP-140SA - niestety znów trafiam na ścianę z estetyką.

Hmm, ale mówisz o tych co zaproponowałem czyli RP-240S że nie przejdą? To ta sama seria więc stylistycznie wszystko pasuje jak najbardziej, a konstrukcyjnie to fajne rozwiązanie na surroundy takie dipole, sam myślę o podobnych :)

Nieee, taki ładny odtwarzacz CD dawać za kanapę to nie :) Tym bardziej że musisz go przecież podłączyć do amplitunera. Dałbyś jakąś fotkę jak to wygląda u ciebie to może ktoś by coś doradził. Może dałoby się postawić klocki w miejscu przewidzianym na centralny, a jego umieścić jakoś inaczej, np. wyżej na ścianie? Wrzuć fotkę, zobaczymy :)

Nie ma mnie teraz w domu, będę dopiero w sobotę, ale opiszę:

# ściana ma jakieś 240cm szerokości

# od góry jest ekran projektora (do filmów na wieczór)

# zaraz pod ekranem na ścianie wisi TV (żeby coś "leciało" za dnia)

# pod TV jest półka 140cm, kilka cm niżej, więc centralny się nie zmieści. Stoją tam jakieś pierdółki ozdóbki

# druga półka jest niżej, też 140cm szerokości. Ma tam być konsola+centralny+marantzy. Wysokość jest dla 2x slim/1x full size. Nie zmieści się full + slim

# po bokach półek, pod ekranem, mają stać kolumny

Półki z drewna są wmurowane w ścianie na etapie samego stawiania ściany. Można po nich skakać, ale to uniemożliwia jakikolwiek manewr. Sam sobie to zgotowałem...

Centralny, aby był na środku musi mieć do 55cm szerokości. Alternatywa to wywalić TV, mi nie potrzebny, ale żona za dnia nie zaciemnia okien, a coś tam ogląda, bajki dla dziecka itd. Ewentualnie kupić mniejszy (niższy) TV i wstawić centralny pod spód. Wolałbym jednak takiej operacji uniknąć.

Hmm, ale mówisz o tych co zaproponowałem czyli RP-240S że nie przejdą? To ta sama seria więc stylistycznie wszystko pasuje jak najbardziej, a konstrukcyjnie to fajne rozwiązanie na surroundy takie dipole, sam myślę o podobnych :)

Też bym wolał 240, bo są w tej samej cenie. Wręcz mi się bardziej podobają - ale żona chce 140. Są jeszcze 150M, ale nie wejdą na wysokość, bo mają wisieć pod sufitem, a jest tam okno balkonowe. Boje się, że skoro ich przeznaczenie jest do czego innego (Atmos) to mogą konstrukcyjnie nie być przystosowane do pracy jako satelita - czy jest to "zwykły" głośnik?

Nie ma mnie teraz w domu, będę dopiero w sobotę, ale opiszę:

# ściana ma jakieś 240cm szerokości

# od góry jest ekran projektora (do filmów na wieczór)

# zaraz pod ekranem na ścianie wisi TV (żeby coś "leciało" za dnia)

# pod TV jest półka 140cm, kilka cm niżej, więc centralny się nie zmieści. Stoją tam jakieś pierdółki ozdóbki

# druga półka jest niżej, też 140cm szerokości. Ma tam być konsola+centralny+marantzy. Wysokość jest dla 2x slim/1x full size. Nie zmieści się full + slim

# po bokach półek, pod ekranem, mają stać kolumny

Konsola nie wiem jaka, ale może ją da się wywalić na tę półeczkę z pierdółkami pod TV, w dodatku można ją pewnie postawić poziomo lub pionowo? Wtedy zmieściłby się wysoki amplituner i odtwarzacz CD obok siebie. Z projektorem i ekranem szkoda, że nie jest to taka opcja, że ekran jest rozwijany jakoś zasłaniając TV, byłaby większa oszczędność miejsca. Ale w tej chwili to już trochę po herbacie, za dużo kombinacji :( Właśnie dlatego unikam takich zabudowanych na stałe rzeczy, koncepcje się zmieniają a "półeczki" są nie do ruszenia :)

Też bym wolał 240, bo są w tej samej cenie. Wręcz mi się bardziej podobają - ale żona chce 140

Bez obrazy, ale ty masz tam coś do powiedzenia w ogóle? Kolumny takie, bo żonie się złote membrany podobały, ustawienie takie bo żona chciała, surroundy takie bo na inne nie pozwoli? ;) Ja tam się ze swoją kobietą też musiałem liczyć przy zakupie, żeby nie było że mam gdzieś co ona powie, ale znowu nie przesadzajmy... Na subwoofer się nie chciała zgodzić, bo nie pasuje kolorystycznie do reszty kolumn (sam też wolałbym pasujący), ale w końcu wytłumaczyłem że taki będzie lepszy i kupiłem. Stoi i gra aż miło, dało radę przeprowadzić tę operację. Ty masz łatwiej, bo kolumny z jednego zestawu :)

Jak się sprawdzą te kolumny "atmosowe" jako surroundy ciężko powiedzieć, jak je zawiesisz na ścianie wysoko pod sufitem to dźwięk będzie skierowany inaczej niż przy typowych surroundach. Sam producent pisze, że można je zastosować jako surroundy, ale może być trochę problem z ustawieniem właśnie przez ich kształt. Zawsze możesz spróbować, jak się nie sprawdzą to najwyżej wymienisz. Aha, RP-240S można byłoby powiesić po bokach zamiast z tyłu, to nawet lepsza opcja dla nich, tylko nie wiem czy masz taką możliwość, czy już wszystkie kable w ścianach, półeczki itd. :)

ale żona chce...

następnym razem, jak żona będzie planowała zakup butów, to powiedz jej, że pójdziesz z nią i tym razem Ty wybierzesz za nią to, co Tobie się spodoba, a jej zdanie i racjonalne argumenty nie będą brane w ogóle pod uwagę ;) może zrozumie, o co chodzi w tej "zabawie"

następnym razem, jak żona będzie planowała zakup butów, to powiedz jej, że pójdziesz z nią i tym razem Ty wybierzesz za nią to, co Tobie się spodoba, a jej zdanie i racjonalne argumenty nie będą brane w ogóle pod uwagę ;) może zrozumie, o co chodzi w tej "zabawie"

Akurat buty to najważniejsza część kobiecego stroju, jeszcze się nie zdarzyło, żeby kupiła jakieś, które mi się nie podobają :) Jest to problematyczne, bo musza być i wygodne i mi się podobać, ale jednak buty łatwiej przymierzyć niż zestaw KD :) Z tym, że jednak to kupuje się trochę rzadziej, na szczęście.

Kolego, daj proszę zdjęcie tych półeczek i przodu. Fotke wrzucić zajmuje max 5 minut, a wtedy inaczej się do tego podejdzie wizualnie.

W sobotę wracam do domu to pstryknę.

Akurat buty to najważniejsza część kobiecego stroju, jeszcze się nie zdarzyło, żeby kupiła jakieś, które mi się nie podobają :)

ale tu nie chodzi o to, żeby kupiła takie, które i Tobie się podobają, tylko żebyś Ty kupił i wybrał, bez jej prawa głosu ;) bo z tego co widzę, to w wielu tematach wątek żony się przewija i tak mniej więcej w tych tematach "mężczyzn" wygląda kupowanie KD.

Z tym, że jednak to kupuje się trochę rzadziej, na szczęście.

i właśnie dlatego taki zakup powinien być dobrze przemyślany i złożony tak, aby to miało ręce i nogi. Jak żona dojdzie do wniosku, żeby na surround'ach powiesić RP280, na fronty dać RP-240S, a jako centralny ustawić 115sw, tzn, że tak ma być? Naprawdę nie jesteście w stanie swoim żonom racjonalnymi argumentami wytłumaczyć, że nie zawsze mają rację?

Najlepiej jakbyś opisał jakie wymiary maksymalne mogą mieć fronty oraz central , ew. ile miejsca na sub-a.

Sam szukając kolumn przednich odpuściłem klipscha rp-260f z uwagi na głębokość , by np. móc sobie je wystawić bardziej do przodu czy po skosie bez problemowo.

Co do złotych przetworników w klipschu , jak się znudzą to zakładasz maskownicę i masz klasycznie ;)

Ja mogę jedynie polecić sprawdzić amplituner onkyo tx-nr676 - na odsłuchach miałem onkyo tx-8270 (i chyba 8150 albo 8250) i powiem szczerze aż tak dużej różnicy w stereo nie odczuwałem (być może u mnie w mieszkaniu mam lepszą akustykę co jest zapewne zgodne z prawdą) - a w/w ampli jest w rozsądnych pieniądzach , posiada praktycznie wszystko co potrzebne + parametrycznie ma dużą moc. Też niby slim by mi lepiej pasował , miałbym więcej miejsca na cd , czy też drugi wzmacniacz , ale finalnie lepiej było zdjąć 1 półkę. Dodatkowo masz prosty pilot z odseparowanymi klawiszami do pogłaśniania , tak więc w ciemności oglądając łatwo sobie sterujesz i nie przestrzelisz.

Co do subwoofera , wg mnie większa obudowa ma wpływ na jakość generowanego przezeń dźwięku i trzeba te minimum ~2tysie wydać - a w kinie domowym sub robi różnicę + możesz kupić w sumie mniejsze kolumny frontowe a podpierać się właśnie subwooferem.

Podstaw we frontach wg mnie to średnica i wysokie tony (nie skrzeczące , nie męczące) , niskie mogą być uzupełnieniem ,ale możesz też się posiłkować subwooferem ustawiając stereo 2.1

W sumie 8tyś to niby dużo , ale realnie przyjemny zestaw to już bliżej 12tysi wychodzi - najważniejsze do KD to jednak ampli , central i sub , na frontach i tylnych możesz zaoszczędzić.

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Finalnie prawdopodobnie pójdziemy w Klipsch RP - ze względu na rozmiar prawdopodobnie ta 250. Może namówię szefową na 260, skoro R-24 już mi się pokonać udało :)

NIEEEEEEEE

RP250 nie! Będziesz żałował!

Do tego centralny RP-250C - wiem, pewnie 440 lepszy, ale trochę za szeroki.

:(

Sub: R-12 / R-112 - warto dopłacić?

Warto

Jedne to Atmos drugie to surroundy! WTF?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.