Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi 3 czy cd player?

lukasz110

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Posiadam wzmacniacz NAD C372 i kolumny JBL L890 i teraz pytanie pod co to podłączyć (oprócz TV), żeby cieszyć się jak najlepszą jakością dźwięku:) Wszystko będzie spięte kablami melodiki. Znalazłem w internecie zestaw multimedialny Raspberry Pi 3 + HiFiBerry DAC+ RCA za niecałe 500zł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy w tym budżecie ok 500zł kupie CD playera który zagra lepiej od tego mini komputera? Poniżej wklejam test w którym zestaw Raspberry Pi 3 + HiFiBerry zebrał bardzo dobre recenzje:

Ukryta Zawartość

Za Raspberry Pi 3 przemawia możliwość sterowania z tableta/telefonu, możliwość zgrania dużej ilości muzyki ogólnie to rozwiązanie wydaje się być "wygodniejsze", ale czy lepsze?

Dobrze, by było gdyby wypowiedziały się osoby które użytkują tzw Malinkę.

Jak jest z instalacją oprogramowania i obsługą tego?

Czy każdy laik to ogarnie?

Czy rzeczywiście są same plusy tego rozwiązania?

Czy Malinka nie zawiesza się?

Czy Malinka ma wi-fi czy muszę podpiąć się kablem do routera?

Na koniec dodam, że posiadam CD player Technics SL-PG490 ale on nie ma raczej zbyt dobrych opinii:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/135798-raspberry-pi-3-czy-cd-player/

Zajrzyj tu :

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ja kupiłem:

Ukryta Zawartość

Stan igła, dodałem dysk 1TB, 2gb ramu.

Podpięte mam do TV przez DisplayPort.

System mam Windows 7, można zainstalować legalnie Windows 10.

Platforma nowa na Intel 1155, energooszczędna.

Amplituner podłączony przez zintegrowaną kartę muzyczną Conexant CX20642.

Zamówiony mam też DAC USB.

Lecą FLAC oraz Tidal HIFI.

Sterowanie z laptopa przez VNC.

Ukryta Zawartość

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Zajrzyj tu :

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tak przeglądałem trochę ten temat, lecz nie ma tam do końca odpowiedzi na moje pytania i szczerze mam już mętlik w głowie od skakania po stronach w tym temacie(a trochę ich jest), dlatego liczę, że ktoś się wypowie w tym temacie:)

Na razie to sam nie wiesz czy chcesz sluchac pliki czy plyty cd. Pytanie typu " kupic motor czy samochod" :)

Jak juz sie dowiesz to napisz, bedzie mozna pomyslec co wybrac. ...

Zamierzam słuchać plików mp3 w dobrej jakości 320 kbps jak się da, lub ewentualnie płyt nagranych z tych mp3:) Chyba, że przekonacie mnie, że mp3 są złe i tylko oryginalne płyty wtedy temat Raspberry Pi 3 + HiFiBerry DAC+ RCA będzie nie aktualny.

Ukryta Zawartość

Raspberry da Ci możliwość słuchania lepszej jakości niż mp3 320, możesz słuchać z Tidala, który daje jakość z CD lub z plików Flac

I to jest odpowiedz:D Szczerze wcześniej nawet nie wiedziałem o muzyce w formacie Flac.

Ktoś może słuchał tych samych utworów na Malince i na CD playerze? Jak porównanie?

Czy rzeczywiście jest słyszalna różnica między mp3 320, a muzyce w formacie Flac?

Autor artykułu nie słyszy różnicy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

słyszalna różnica między mp3 320, a muzyce w formacie Flac?

bardzo słyszalna :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Jak masz PC to lepiej kupić sobie DAC'a np. CAMBRIDGE AUDIO DacMagic 100 lub coś lepszego na początek i odtwarzać muzykę z PC po USB.

Polecam użyć Linuksa zamiast Windows. Raspberry Pi 3 + HiFiBerry DAC+ RCA o ile z tego wychodzi sygnał audio prawy/lewy to jest to grajek na poziomie zwykłego PC czyli z przeciętnym wyjściem analogowym. W przeciwieństwie do tego HiFiBerry to odtwarzacz z wyjściem cyfrowym, konwersja spada tutaj na zewnętrzny dac wynikowa jakość zależy od przetwornika który i tak trzeba dokupić.

Mp3 320 kbps są na tyle dobre że zdecydowana większość ludzi nie usłyszy różnicy pomiędzy CD a plikiem. Przy dzisiejszych pojemnościach dysków konwertowanie płyt CD do mp3 nie ma specjalnie sensu, lepiej zgrywać płyty do FLAC'a lub WAV'a.

Jak masz PC to lepiej kupić sobie DAC'a np. CAMBRIDGE AUDIO DacMagic 100 lub coś lepszego na początek i odtwarzać muzykę z PC po USB.

Polecam użyć Linuksa zamiast Windows. Raspberry Pi 3 + HiFiBerry DAC+ RCA o ile z tego wychodzi sygnał audio prawy/lewy to jest to grajek na poziomie zwykłego PC czyli z przeciętnym wyjściem analogowym. W przeciwieństwie do tego HiFiBerry to odtwarzacz z wyjściem cyfrowym, konwersja spada tutaj na zewnętrzny dac wynikowa jakość zależy od przetwornika który i tak trzeba dokupić.

Mp3 320 kbps są na tyle dobre że zdecydowana większość ludzi nie usłyszy różnicy pomiędzy CD a plikiem. Przy dzisiejszych pojemnościach dysków konwertowanie płyt CD do mp3 nie ma specjalnie sensu, lepiej zgrywać płyty do FLAC'a lub WAV'a.

Chodzi o to, że mam komputer stacjonarny, ale w innym pokoju niż sprzęt audio i nie ma opcji żebym przeciągał kilka metrów kabla i włączał muzykę w 1 pokoju na kompie, a później biegiem na odsłuch do 2-giego pokoju:D

Poza tym napisałeś, że CAMBRIDGE AUDIO DacMagic to odtwarzacz z wyjściem cyfrowym, ale we wzmacniaczu nie mam wejścia optycznego więc i tak musiałbym to podłączyć na czincz chyba że czegoś nie rozumiem.

• Moderatorzy

Raspberry Pi 3 + HiFiBerry DAC+ RCA o ile z tego wychodzi sygnał audio prawy/lewy to jest to grajek na poziomie zwykłego PC czyli z przeciętnym wyjściem analogowym. W przeciwieństwie do tego HiFiBerry to odtwarzacz z wyjściem cyfrowym, konwersja spada tutaj na zewnętrzny dac wynikowa jakość zależy od przetwornika który i tak trzeba dokupić.

Ukryta Zawartość

Wykorzystany w urządzeniu wysokiej jakości układ DAC Burr-Brown posiada rozdzielczość 24 bitów, działa z prędkością 192 kHz, podwójny generator zegarowy: 44,1 / 88,2 / 176,4 kHz oraz 48 / 97 / 192 kHz z niskim współczynnikiem Jitter

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Poza tym napisałeś, że CAMBRIDGE AUDIO DacMagic to odtwarzacz z wyjściem cyfrowym, ale we wzmacniaczu nie mam wejścia optycznego więc i tak musiałbym to podłączyć na czincz chyba że czegoś nie rozumiem.

DAC - Digital to Analog Converter, wchodzisz cyfrowym (USB, SPDIF, COAXIAL) wychodzisz analogowym( 2Xcinch, jack)

do PC DacMagic jak znalazł.

A może wystarczy Ci Chromecast Audio za 200zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Czy rzeczywiście jest słyszalna różnica między mp3 320, a muzyce w formacie Flac?

Autor artykułu nie słyszy różnicy:

Ukryta Zawartość

tu jest trochę tak jak z praniem w Vizirze i innym proszku

Myślisz, że masz dopraną białą koszulę, a dopiero po praniu w Vizirze i porównaniu jej z inną praną w starym proszku widzisz, że biel może być bielsza :)

Tu podobnie, jak słuchasz 320 to jest okej, wydaje się, że biel jest biała, ale jak porównasz to z flac to okazuje się ile kompresja do 320 zabiera (bieli)

Powyższa wypowiedź, to nie product placement :D

Ukryta Zawartość

Wracając do tego DAC-a CAMBRIDGE AUDIO DacMagic i podłączenia go do komputera. To gdybym podłączył go (CAMBRIDGE AUDIO DacMagic) do TV Samsunga kablem optycznym, a do TV podpiął sobie dysk przenośny albo pendrive z muzyką to w sumie wyszło by na to samo? Tylko zamiast komputera byłby TV czy nie?

W sumie i tak chciałem kupić jakiegoś taniego DAC-a, żeby podpiąć wzmacniacz do TV, a tak kupiłbym coś lepszego i upiekłbym 2 pieczenie przy jednym ogniu:D

Jeśli takie rozwiązanie jest dobre to mógłbym zamiast malinki albo CD playera kupić porządnego DAC-a i odtwarzać muzykę z dysku przenośnego podłączonego do TV, co chyba jest równie wygodne jak Raspberry Pi 3?

TV to Samsung UE60J6240 jeśli ma to jakieś znaczenie.

Jeśli nie to zostaje Raspberry Pi 3 + HiFiBerry DAC+ Pro RCA albo CD player.

Co do malinki to im więcej o niej czytam tym więcej mam wątpliwość przez skrajne opinie użytkowników. Jedni wychwalają to urządzenie inni wręcz przeciwnie.

Może ktoś poleci jakiegoś CD playera za ok 500zł z pilotem:D

Czy za te pieniądze nic sensownego się nie kupi? Wtedy zostanie mi tylko malinka.

Rozumiem, że mój CD player tj Technics SL-PG490 nie nadaje się bo nikt nie skomentował tego wątku. Nie testowałem go pod tym sprzętem (NAD C372 + kolumny JBL L890), gdyż czekam za kabelkami.

Zamierzam słuchać plików mp3 w dobrej jakości 320 kbps jak się da, lub ewentualnie płyt nagranych z tych mp3:)

Myślę, że aż takiej strasznej biedy nie będzie; gorzej, że swoich mp3 chcesz robić Audio CD - to zabieg o tyle bez sensu, że CD jest w stanie przenieść dużo lepszej jakości dźwięk niź mp3 320.

Myślę, że aż takiej strasznej biedy nie będzie; gorzej, że swoich mp3 chcesz robić Audio CD - to zabieg o tyle bez sensu, że CD jest w stanie przenieść dużo lepszej jakości dźwięk niź mp3 320.

Rozumiem chodzi o to, że nie wiem jakie będzie źródło jeśli będzie to malinka/komputer to będę słuchał mp3, a jeżeli wybór padnie na CD playera to będę musiał nagrać te mp3 na płytę i o to mi chodziło:D

Nie wiesz jak to jest z tym podłączeniem jak opisałem w poście #14 DAC + TV + dysk zewnętrzny/pendrive? Ma to sens?

• Moderatorzy

Rozumiem chodzi o to, że nie wiem jakie będzie źródło jeśli będzie to malinka/komputer to będę słuchał mp3

Jeśli malina lub pc podpięty po dac to powinieneś słuchać plików FLAC. Co Ty tak się uparłeś na to MP3 ? Pliki flac to masz min. 16/44 czyli jakość płyty CD. Po co schodzić niżej na mp3 ?

Jeśli malina lub pc podpięty po dac to powinieneś słuchać plików FLAC. Co Ty tak się uparłeś na to MP3 ? Pliki flac to masz min. 16/44 czyli jakość płyty CD. Po co schodzić niżej na mp3 ?

Za moich czasów słuchało się tylko plików mp3 i dlatego ciągle piszę o nich, ale jak skompletuje sprzęt audio to ogarnę sobie trochę tych Flac-ów wtedy będę miał porównanie.

A jak myślisz czy to podłączenie pendrive/dysk zewnętrzny + TV + DAC sprawdzi się?

Już troszkę zgłupiałem.

• Moderatorzy

Masz całkiem fajny wzmacniacz, kolumn nie znam. Moim zdaniem szkoda go marnować na słuchanie mp3.

Dla mnie są dwa wyjścia:

1. Malina z hifiberry dac+pro i podpięty dysk z plikami flac (zgrane cd w formacie flac) i uruchomiony tidal w jakości hifi

2. dac magic100 do niego podpięty laptop po usb, pliki flac na dysku i tidal hifi

Łukasz, a skąd jesteś? Jeżeli z Lublina lub okolic, to zapraszam do siebie. Posłuchasz plików FLAC różnej rozdzielczości i tego samego z CD lub nawet LP, i sam zdecydujesz, w którą iść stronę.

Pomysł z użyciem telewizora jako odtwarzacza, hmm, uważam za nietrafiony.

Jestem z łódzkiego ale dzięki za zaproszenie. Rozumiem żeby ogarnąć pliki Flac zamiast mp3 to się zrobi.

Tylko nie rozumiem 1 rzeczy skoro parę osób pisało, żeby podłączyć komputer, albo laptopa do DAC-a przez USB, to czym to się różni od podłączenia tych samych plików z dysku/pendrive przez kabel USB do TV i później optykiem do DAC-a. Czy TV "zepsuje" te pliki jakościowo, a np komputer ze zintegrowaną karta dźwiękową nie? Nie czaje tego:D

Ktoś się wypowie?

Czy podłączenie pendrive/dysk + smart TV obsługujący format flac + DAC + wzmacniacz jest złe? Lub czemu jest gorsze od podłączenia komputer/laptop + DAC + wzmacniacz?

Bo już nie wiem czy kupować malinkę/cd player do słuchania muzyki i jakiś słaby DAC, żeby podpiąć się też pod TV. Czy po prostu kupić jakiegoś lepszego DAC-a i używać TV do wszystkiego, skoro TV obsługuje format flac:)

• Moderatorzy

A co z Tidal, Sotify, radio internetowe z TV tego nie będzie ? Pomijam już jakość dźwięku z TV, bit perfect to nie będzie.

A co z Tidal, Sotify, radio internetowe z TV tego nie będzie ? Pomijam już jakość dźwięku z TV, bit perfect to nie będzie.

Tidala nigdy nie używałem, ale skoro TV ma Wi-Fi to chyba się odpali tą stronkę? To samo z radiem internetowym.

Nie upieram się przy tym rozwiązaniu, żeby nie było:)

Rozumiem, że dźwięk z TV jest kiepski, jak bym chciał słuchać muzyki z kanałów muzycznych w TV to ok, ale skoro mam muzykę w formacie flac znajdującej się na dysku i że tak powiem przejdzie ona z dysku przez TV do DACA to dźwięk będzie złej jakości, a jeżeli muzyka przejdzie z dysku twardego przez komputer do DAC-a to będzie cacy:D Tego nie mogę zrozumieć, ale trudno albo wy nie wiecie o co mi chodzi, albo ja nie ogarniam.

Wracając do tematu przewodniego o Malince wiem chyba już wszystko co chciałem wiedzieć.

Pozostał temat CD playera.

Skoro malinka kosztuje powiedzmy ok 500-600zł to jaki odtwarzacz CD koniecznie z pilotem (może być też z USB, ale jak nie będzie to ok) byście polecili do mojego zestawu NAD C372 + JBL L890 w tych pieniądzach.

Karta dźwiękowa w komputerze jest z całą pewnością lepsza niż scalak w TV, nawet taka podstawowa. Nie mówiąc już o tym, że kartę możesz zmienić na lepszą + zainstalować na PC sterowniki omijające standardowe sterowniki Windows. Możesz też na PC zainstalować inny system operacyjny, Linux lub iOS nie mają tych przypadłości, co MS Windows. Ponadto, na TV nie zainstalujesz specjalistycznych programów do odtwarzania plików muzycznych, czy to w streamingu z netu, czy z HDD.

Jeśli zaś chcesz kupić odtwarzacz CD, to ja mam na sprzedaż coś przyzwoitego w Twoim budżecie. Napiszę do Ciebie na PW, aby nie robić tutaj kryptoreklamy :)

Problemem tego tematu był inny.

Po pierwsze to nie wiesz czy chciałeś CD czy pliki, co już jest deczko dziwne.

Druga sprawa to:

pytanie pod co to podłączyć (oprócz TV), żeby cieszyć się jak najlepszą jakością dźwięku:)

Z TV kolego nigdy nie będziesz cieszył się dobrą jakością dźwięku.

Mam nadzieję że ta malinka Ci podejdzie i będziesz zadowolony. Ale przemyśl swoje źródło (TV) które jest po prostu słabe. Muzyka pewnie z YT......

Problemem tego tematu był inny.

Po pierwsze to nie wiesz czy chciałeś CD czy pliki, co już jest deczko dziwne.

Druga sprawa to:

Z TV kolego nigdy nie będziesz cieszył się dobrą jakością dźwięku.

Mam nadzieję że ta malinka Ci podejdzie i będziesz zadowolony. Ale przemyśl swoje źródło (TV) które jest po prostu słabe. Muzyka pewnie z YT......

Nie zrozumiałeś:) Chodziło mi, że TV będzie podłączone pod sprzęt, aby lepiej się oglądało bo skoro jest to czemu się męczyć na głośnikach z TV. Do typowego słuchania miał być CD player, albo malinka. Początkowo miały być to pliki mp3 320 kbps, ale namówiliście mnie na format flac (którego wcześniej nie znałem). Chyba bez różnicy czy słucham plików flac/mp3 z dysku malinki, czy z nagranych płyt CD z dysku. Kolekcji płyt nie posiadam, a jak będę miał to zgram je na kompie w formacie flac, chyba że malinka się nie sprawdzi to wrócę tu o poradę o CD playera.

Pozdrawiam wszystkich:)

Witam.

Podsumowując mój temat od kilku dni użytkuję Raspberry Pi 3 + hifiberry dac+pro i jestem bardzo zadowolony.

Początkowo miałem swój sprzęt podłączony pod starego CD playera Technics SL-PG490 jakoś to grało wydawało mi się, że ładnie czysto, ale gdy wreszcie dotarła malinka i udało ją się skonfigurować zmieniłem zdanie do swojego playera:)

Malinka wypadła zdecydowanie lepiej szczególnie w średnich tonach oraz w kwestii dynamiki. Technics grał jak na zaciągniętym ręcznym (szczególnie w szybszych utworach) i jak bym kocem kolumny nakrył:D

No i następny duży plus malinki to obsługa i wygoda użytkowania. Przełączanie utworów, tworzenie listy odtwarzania, zmiana głośności, przewijanie piosenek w dowolne miejsce wszystko z tableta/smartfona/komputera, 4 wejścia USB na pendrivie/dysk przenośny i pewnie jeszcze sporo opcji których jeszcze nie odkryłem:) Wszytko za ok 500zł w tej cenie chyba ciężko o coś lepszego.

Super sprawa polecam wszystkim niezdecydowanym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.