Skocz do zawartości
IGNORED

Seria Yamaha Pianocrafr a odtwarzanie DVD/BR

rael

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Obecnie posiadam zestam Yamaha Pianocraft 840 ale juz od jakiegos czasu myslałem nad nową miniwieżą. Chciałem trzymać się tej serii ale ku mojemu zdumieniu wszystkie nowsze jej modele nie obsługują odtwarzania innych formatów plyt niż CD. Jaka w tym jest logika? Czy do tych zestawów wg producenta trzeab dokupować osobny odtwarzacz DVD/Blue Ray?

Zobacz ,że większość producentów odeszła od zestawów z DVD/Blu-Ray. Za to teraz masz funkcje sieciowe, odtwarzanie muzyki z serwera, korzystanie ze Spotify, Tidal, radia internetowego, USB które czyta również gęste pliki FLAC. Dodatkowo Bluetooth i multiroom (możliwość podłączenia po sieci głośników systemu MusicCast)

A logika jest prosta - zapotrzebowanie rynku.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

A w jaki sposob moge np oglądać koncerty na DVD z dobrą jakością dźwięku?

Czy np jeśli kupie nowy zestaw Pianocrafta bede mógł do niego podłączyć osobny odtwarzacz DVD i nie strace na jakości? Jesli tak to w jaki sposób się to podłącza? Ew. czy da się złożyć osobny zestaw z "klocków" ktory odtwarzałby zarówno CD jak i DVD/BR?

Oczywiście. Możesz podłączyć odtwarzacz przez wejścia RCA (o ile odtwarzacz takowe wyjścia posiada) albo przez wejście optyczne (wtedy trzeba ustawić downmix do stereo w odtwarzaczu)

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 4 tygodnie później...

Czy dokupienie zewnetrznego odtwarzacza dvd/blue ray jest jedyna opcja odtwarzania plyt dvd z koncertami lub sama muzyka na tych nowszych zestawach yamaha pianocraft ktore nie maja wlasnego odtwarzacza dvd? czy moze da sie jakos wykorzystac funkcje sieciowe tych odtwarzaczy i komputer do odtwarzania plyt (lub poprstu zgranych z nich plikow) dvd?

Ew kolejna opcja jaka przyszla mi do glowy jest kupienie tanszego odtwarzacza blue ray (te ktore maja wyjscie optyczne sa znacznie drozsze), podlaczenia kablwm hdmi do telewizora i puszczenia dzwieku kable optycznym z wyjacia optical w tv do wzmacniacza. czy dobeze rozumiem, ze wtedy do wzmacniacza dochodzilby nie przetworzony sygnal cyfrowy i dopiero DAC we wzmacniaczu by sobie to obrabial? wiec steat w jakoaci dzwieku byc nie powinno?

Jak wejdziesz na TV poza anteną, nie będzie raczej wyjścia fonii po optyku.

Trzeba BD z wyjściem RCA, żeby wyprowadzić stereo,

albo optykiem bezpośrednio z BD na wejście DAC'a w wieży, jeśli takie ma i obsługuje coś poza stereo :-(

Najtańszy z RCA chyba Pioneer BDP 100, ale ma już gęste pliki na USB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak wejdziesz na TV poza anteną, nie będzie raczej wyjścia fonii po optyku.

Trzeba BD z wyjściem RCA, żeby wyprowadzić stereo,

albo optykiem bezpośrednio z BD na wejście DAC'a w wieży, jeśli takie ma i obsługuje coś poza stereo :-(

Najtańszy z RCA chyba Pioneer BDP 100, ale ma już gęste pliki na USB.

Da się to jakoś przetestować z tym wyjściem optycznym audi z tv (na forum o telewizorach wyczytalem ze to wyjscie przesyla kazdy dzwiek z akurat odtwarzanego źródła)? Mnie akurat tylko stereo interesuje :) a jak to wygląda z używaniem tych funkcji sieciowych nowych pianocraft ów do odtwarzania dvd? Przecież to chyba niemożliwe żeby totalnie wycieki funkcje która miały wczesniejsze modele

A ten pionier ma też wyjście optyczne wiec chyba lepiej podłączyć przez nie (pianocraft ma odpowiednie wejście) niż w kolko przełączać RCA między CD a blue rayem?

Jasne, że optykiem do Pianocrafta, ale nie wiem, czy w ustawieniach BD nie trzeba zrobić

downmix do stereo, jeśli nie ma w Piano rozkodowywania więcej, niż 2.0 kanałów.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jasne, że optykiem do Pianocrafta, ale nie wiem, czy w ustawieniach BD nie trzeba zrobić

downmix do stereo, jeśli nie ma w Piano rozkodowywania więcej, niż 2.0 kanałów.

Na czym dokladnie ten downmix polega? Jego trzeba robic tylko jesli material zrodlowy jest 5.1 tak? Bo mam np dvd z muzyka/koncerty gdzie poza miksami surround sa tez osobno (wybiera sie z menu DVD) mixy stereo

Tak, to dotyczy tylko materiału wielokanałowego, bo ze stereo Piano pewnie daje radę.

Wiele TV tak ma; jak mu podasz na USB 5.1 to też go nie widzi i downmixa nie zrobi :-(

Piano ze stereo sobie oczywiście poradzi. Jeśli dostanie dźwięk wielokanałowy to będzie cisza przy czym wiele telewizorów od razu wypuszcza sygnał w stereo przez wyjście optyczne.

www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.