Skocz do zawartości
IGNORED

PC jako źródło SPDIF

przemak

Rekomendowane odpowiedzi

Ważne że zmianę gniazda usb słychać ;)

i o to chodzi, wszystko w służbie muzyki a dlaczego, jak, po co itd. nieważne....szkoda czasu na grzebanie w studni bez dna.

Lepiej ten czas przeznaczyć na relaks przy ulubionych utworach :)

Zrobiłem eksperyment który miał wykazać, że urządzenia wyposażone w dużą ilość przetwornic - dac i laptop wnoszą zakłócenia.

Na początek podpiąłem oscyloskop. Kolejność włączania: wzmak, pre, dac, komp, player odtwarzanie, ale ściszony, wyłączenie wzmaka. Przy włączeniu daca pojawił się silny sygnał zakłócający amplituda 50mV - takie powtarzające się ciągi mulsów dwa po sobie co 10 mikrosekund, a one z kolei zawierały w sobie sygnały sinus rzędu megaHz. Myślę sobie,że jest słabo, ale odkrywam, że wyłączenie pre i wzmacniacza nie powoduje zmiany amplitudy...można jeden przewód wyjąć od osyloskopu (chyba plus) i też mam ten przebieg do momentu aż wyłączę dac do stand by. Ten pomiar zdecydowanie mi nie wyszedł, więc zrobiłem to tradycyjnie.

Wziąłem drugą osobę, żeby nasłuchiwała blisko głośnik wysokotonowy, a ja włączałem po kolei wzmak a na koniec ściszony player no i ta osoba nic nie usłyszała - tzn szum się nie pojawił. Wtedy postanowiłem sam zrobić to lepiej. Zdjąłem maskownicę, żeby zbliżyć się bardziej do wysokotonówki, wszystko włączone, a ja nie słyszę szumu...moment wyłączenia wzmaka bardzo cichę pyknięcie, szum bez zmian. I ten eksperyment nie pozwolił mi stwierdzić zgubnego wpływu laptopa w kwestii zakłóceń.

Może ktoś inny by spróbował, czy włączenie kompa do systemu powoduje większe szumy? Wpływ na brzmienie, to swoją drogą...chodzi tylko o sprawdzenie ile komp dodaje zakłóceń.

Jeszcze fotka tych zakłóceń

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może ktoś inny by spróbował, czy włączenie kompa do systemu powoduje większe szumy?

Daphile ściszam programowo do minimum, dac mam podpiętego po usb. Odpinam i wpinam kabel usb od kompa z głową przy głośniku. Dac regulacja głosu na max. Zero różnicy między kablem wpiętym a wypiętym. Minimalne cyknięcie przy wpinaniu kabla słyszalne tylko z łbem przy głośniku.

Ten sam efekt bez względu jaki komputer podłączony.

Komputery oczywiście normalne bez dodatków "for audio". Dac z konwerterem usb zasilanym własnym zasilaniem niezależnym od komputera. Kabel usb modyfikowany taśmą izolacyjną ;)

MSI Mpower Z77. Posiada dwa porty USB zaprojektowane dla graczy czyli o niskiej latencji.

Różnica po przepięciu w zwykły port USB słyszalna od razu.

Boże, widzisz i nie grzmisz...

Może ktoś inny by spróbował, czy włączenie kompa do systemu powoduje większe szumy? Wpływ na brzmienie, to swoją drogą...chodzi tylko o sprawdzenie ile komp dodaje zakłóceń.

Mam różne interfejsy, USB, firewire, PCI, PCIe, parę sztuk na thunderbolcie testowałem też, sto lat temu miałem na kartach ISA. To nie ma żadnego wpływu.

nagrywamy.com

Panowie, nie o takie szumy chodzi.

Chodzi o szumy zakłócające transmisję, przynajmniej ja o tym pisałem. Nie ma to żadnego wpływu.

nagrywamy.com

Chodzi o szum na zasilaniu, np na 5VDC z laptopa po USB.

Też miałem wiele interfaców, w mojej opini te na FireWire grały najlepiej (RME) ale były też najdroższe. Grały najbardziej dociążonym dźwiękiem, gdzie jakieś Focusrite na USB świczały na górze i średnicy

Chodzi o szum na zasilaniu, np na 5VDC z laptopa po USB.

Też miałem wiele interfaców, w mojej opini te na FireWire grały najlepiej (RME) ale były też najdroższe. Grały najbardziej dociążonym dźwiękiem, gdzie jakieś Focusrite na USB świczały na górze i średnicy

Piszesz o dźwięku na wyjściu analogowym? Bo temat zasadniczo o S/PDIF ;)

nagrywamy.com

Piszesz o dźwięku na wyjściu analogowym? Bo temat zasadniczo o S/PDIF ;)

Zasadniczo używałem ich jako transport po Spdif, bo DAC + AntyJitter który miałem grał lepiej od wszystkich tych interfaców

Podobno przy podłączeniu PC do sprzętu audio pojawia się duża ilość zakłóceń pochodząca od elektroniki PC - zasilacze impulsowe, interfejsy, podzespoły, peryferia, praktycznie wszystko. Mogłem to zaobserwować przy niektórych kartach zintegrowanych z płytą...były szumy, odgłosy podczas pracy dysku, ruchu myszy. Jednak po wpięciu do takiego PC dodatkowej karty muzycznej brak podobnych objawów. Podobna sytuacja jest, kiedy podłączamy PC za pomocą interfejsów z połączeniem galwanicznym, więc zakłócenia mają wolną drogę. Przetworniki podłączone do PC mają prawo różnie zareagować od braku reakcji do szumów i trzasków...pytanie, czy tak rzeczywiście często się zdarza, a transmisja sygnału jednocześnie przebiega bez zakłóceń.

Mam różne interfejsy, USB, firewire, PCI, PCIe, parę sztuk na thunderbolcie testowałem też, sto lat temu miałem na kartach ISA. To nie ma żadnego wpływu.

Podłączanie sprzętu komputerowego lub innego z zasilaczami impulsowymi nie powoduje zakłóceń na wyjściach analogowych w postaci wzrostu szumów, trzasków?

Zasadniczo używałem ich jako transport po Spdif, bo DAC + AntyJitter który miałem grał lepiej od wszystkich tych interfaców

Jak pisałem, bardzo to jest dziwne i nie zgadza się z moimi wieloletnimi doświadczeniami, ale nie będę polemizował.

Podłączanie sprzętu komputerowego lub innego z zasilaczami impulsowymi nie powoduje zakłóceń na wyjściach analogowych w postaci wzrostu szumów, trzasków?

Jeżeli to ma być spdif, to nie. USB może wpływać, bo pojawia się dodatkowe połączenie masy. To IMO nie jest jednak "inne brzmienie" tylko nieprawidłowe działanie.

Generalnie "komputerowe audio" nie działa bez komputera, więc tego typu dociekania niczego nie udowodnią ;)

nagrywamy.com

Od początku używam PC jako źródła i gram po USB.

PC jako źródło jest słabe, dodatkowo sam windows jest ograniczeniem.

Można oczywiście system odpowiednio skonfigurować, przefiltrować sygnał przez konwerter i gadżety typu iDefender, iPurifier + dobre kable i będzie naprawdę dobrze.

Granie z PC po USB bezpośrednio tylko po kablu do daca to tragedia nie dźwięk. Parę lat się z tym bawię i wszystko ma znaczenie, każdy element co słychać bez problemu, ale taki "yorkfield25" wie lepiej bo to mędrzec i teoretyk, on prawdę wam powie.

Powoli przymierzam się do zakupu komputerka Sparky USB Bridge żeby skonfrontować go z moim PC na W7.

Teoretycznie powinno być lepiej, ale ja jestem zwolennikiem praktyki, także czas pokaże.

Granie z PC po USB bezpośrednio tylko po kablu do daca to tragedia nie dźwięk

Może najwyższy czas kupić jakiegoś porządnego dac z dobrym usb zamiast inwestować w bzdety.

Do odtwarzania muzyki wystarczy byle jaki komputer za 100zł (używany) trochę więcej nowy.

Może najwyższy czas kupić jakiegoś porządnego dac z dobrym usb zamiast inwestować w bzdety.

Do odtwarzania muzyki wystarczy byle jaki komputer za 100zł (używany) trochę więcej nowy.

A miałeś u siebie coś z tych "bzdetów" czy tak tylko piszesz bzdety? Podejrzewam, że nie miałeś z nimi styczności ale i tak wiesz że nie maja wpływu. Jeśli byś miał to z pewnością byś zmienił zdanie a jeśli miałeś i nie słyszałeś to nie znaczy że nie ma wpływu i ktoś inny nie słyszy.

Wracając do Twojej wypowiedzi odnośnie daka z dobrym wejściem USB i odciętym zasilaniem w przewodzie, jeśli nie ma wpływu to możesz mi wyjaśnić dlaczego u siebie w systemie, przy dobrym daku jakim jest Dragon (wejście USB uważam ma bardzo dobrze zaimplementowane z własnym zasilaniem), różnica po zmianie USB z płyty na kartę USB jest dobrze słyszalna, tak samo jest po wpięciu w tor izolatora, korzystając z USB na płycie. Dla mnie najlepsze połączenie i bardzo słyszalne to karta i izolator, bez których teraz nie wyobrażam sobie słuchania i powrotu do standardowego USB. Tak jak napisałeś, przy takim daku, nie powinno to mieć w ogóle wpływu ale jak słyszę ma. Nie wiem jak to działa ale wiem co słyszę. Oczywiście nie przekona to żadnej ze stron, która ma swoje przekonania :).

Sprawdzałeś u siebie kartę czy izolator, czy i to i to? :)

Pozdrawiam

Jak zgłębisz temat to zmienisz zdanie a przekonywać cię nie będę.

Polecam samemu sprawdzić na tych "dobrych dac'ach" wówczas wszystko stanie się jasne.

Wracając do Twojej wypowiedzi odnośnie daka z dobrym wejściem USB i odciętym zasilaniem w przewodzie, jeśli nie ma wpływu to możesz mi wyjaśnić dlaczego u siebie w systemie, przy dobrym daku jakim jest Dragon

Dragon jes dobry bo Ty tak uważasz?

Dragon jest dobry bo ma odpowiednią cenę?

(wejście USB uważam ma bardzo dobrze zaimplementowane z własnym zasilaniem)

Po odciętym zasilaniu 5V w kablu usb dac jest widziany przez komputer?

Dla mnie najlepsze połączenie i bardzo słyszalne to karta i izolator, bez których teraz nie wyobrażam sobie słuchania i powrotu do standardowego USB. Tak jak napisałeś, przy takim daku, nie powinno to mieć w ogóle wpływu ale jak słyszę ma. Nie wiem jak to działa ale wiem co słyszę. Oczywiście nie przekona to żadnej ze stron, która ma swoje przekonania :).

Może słaba izolacja miedzy sekcją cyfrową i analogową w dac się kłania.

Nie strzela Ci czasem przy zmianie źródeł w dac'u?

Sprawdzałeś u siebie kartę czy izolator, czy i to i to? :)

Miałem kiedyś izolator usb na Adum. Nic nie wnosił.

Kontrolerów USB for audio nie zamierzam sprawdzać bo jak na razie z głowy nic mi nie wystaje ;)

Dragon jes dobry bo Ty tak uważasz?

Dragon jest dobry bo ma odpowiednią cenę?Po odciętym zasilaniu 5V w kablu usb dac jest widziany przez komputer?Może słaba izolacja miedzy sekcją cyfrową i analogową w dac się kłania.

Nie strzela Ci czasem przy zmianie źródeł w dac'u?Miałem kiedyś izolator usb na Adum. Nic nie wnosił.

Kontrolerów USB for audio nie zamierzam sprawdzać bo jak na razie z głowy nic mi nie wystaje ;)

Przyczyn twoich błędnych opinii może być kilka:

- Mało przejrzysty tor

- Słabe osłuchanie z dźwiękiem

- Słaba akustyka

- Wady słuchu

do tego może być charakter typu "teoretyk" czyli nie sprawdzę ponieważ wiem, że nie działa, gdyż zaprzecza to nauce a w skrajnych przypadkach trzeba mieć na to papier :)

....i tak jak zawsze to bywa możemy tak bez końca.

Przyczyn twoich błędnych opinii może być kilka:

- Mało przejrzysty tor

- Słabe osłuchanie z dźwiękiem

- Słaba akustyka

- Wady słuchu

- pudło

- pudło

- pudło

- pudło

Strzelasz dalej.

nie sprawdzę ponieważ wiem, że nie działa, gdyż zaprzecza to nauce a w skrajnych przypadkach trzeba mieć na to papier :)

Są rzeczy, których sprawdzanie jednoznacznie określa poziom wiedzy w danym temacie ;)

- pudło

- pudło

- pudło

- pudło

Strzelasz dalej.

Są rzeczy, których sprawdzanie jednoznacznie określa poziom wiedzy w danym temacie ;)

Dobre, dobre uśmiałem się :)

Starczy tego cyrku, jakbyś kiedyś doznał olśnienia to przypomnij sobie moja słowa .

Pzdr.

Jak pisałem, bardzo to jest dziwne i nie zgadza się z moimi wieloletnimi doświadczeniami, ale nie będę polemizował.

Nie będę Cie namawiał ale myśle że można by ustalić gdzie dokładnie wg Ciebie a gdzie dwg mnie, rozmija się nasze doświadczenie.

Sprzętowo jak mniemam.

Nie będę Cie namawiał ale myśle że można by ustalić gdzie dokładnie wg Ciebie a gdzie dwg mnie, rozmija się nasze doświadczenie.

Sprzętowo jak mniemam.

Właśnie mi spadła robota i sobie słucham, "z głową w imadle", różnic w brzmieniu między spdif z płyty głównej a bezpośrednio z Pro-Toolsa. Nie słyszę żadnych, ani przy taktowaniu przetwornika internal (cyknie co jakiś czas) ani z zewnętrznego zegara z spdif (czyli z płyty głównej). Przetworniki może nienajlepsze, ale przecież to powinno być ewidentne.

nagrywamy.com

Nie ma nic ewidetnie.

Móże mój DAC mimo Antyjittera był po prostu kapryśny na jitter a twój DAC nie..

Wielu ludzi jako pierwszy transport, nie laptop, używało Squeezeboxa, a dla mnie jego Spdif tak samo marny jak Spdif z płyt głównych a inni byli zadowoleni.

Ja ostatnio użyłem testowo dzwiękówki z laptopa i dalej PRE + AMP + moje monitory studyjne Dynaudio i grało to zaskakująco dobrze !

Nie ma nic ewidetnie.

A to?

PC jako źródło jest słabe, dodatkowo sam windows jest ograniczeniem.

Można oczywiście system odpowiednio skonfigurować, przefiltrować sygnał przez konwerter i gadżety typu iDefender, iPurifier + dobre kable i będzie naprawdę dobrze.

Granie z PC po USB bezpośrednio tylko po kablu do daca to tragedia nie dźwięk. Parę lat się z tym bawię i wszystko ma znaczenie, każdy element co słychać bez problemu

Móże mój DAC mimo Antyjittera był po prostu kapryśny na jitter a twój DAC nie..

O tym właśnie piszę - WSZYSTKO w tym zakresie zależy od odbiornika, źródło ma tylko wysłać w miarę znośny sygnał, który da się odczytać.

Ja teraz słucham na tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Właśnie mi spadła robota i sobie słucham, "z głową w imadle", różnic w brzmieniu między spdif z płyty głównej a bezpośrednio z Pro-Toolsa. Nie słyszę żadnych, ani przy taktowaniu przetwornika internal (cyknie co jakiś czas) ani z zewnętrznego zegara z spdif (czyli z płyty głównej). Przetworniki może nienajlepsze, ale przecież to powinno być ewidentne.

Najlepiej będzie jak odwiedzisz osobę która w swoim pokoju oraz torze słyszy takie zmiany, ponieważ dyskusja na temat tego, czemu ty tego nie słyszysz u siebie jest bez sensu, gdyż przyczyn może wiele.

Najlepiej będzie jak odwiedzisz osobę która w swoim pokoju oraz torze słyszy takie zmiany, ponieważ dyskusja na temat tego, czemu ty tego nie słyszysz u siebie jest bez sensu, gdyż przyczyn może wiele.

Przyczyna jest jedna - tych różnic po prostu nie ma, co stwierdziłem zakładając ten wątek ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Olśniło mnie patrząc na zdjęcia Twojego pokoju odsłuchowego.

Powodzenia ;)

Bardzo mi miło, że podoba ci się mój pokój.

Jakbyś był przelotem w okolicach Ostrołęki to zapraszam posłuchać, gdyż jak obaj wiemy sprzęt ma grać a wygląd zawsze jest na 2 miejscu.

Będziesz miał okazję usłyszeć parę absurdów, pod warunkiem, że mówiłeś prawdę i nie masz wad słuchu :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.