Skocz do zawartości
IGNORED

Czemu preampy są tak niedoceniane?

americano

Rekomendowane odpowiedzi

a co do preampów to zapewniam że są one doceniane. Porządnie zaprojektowny i wykonany preamp ( oczywiście aktywny, "pasywki" sa kiepskie) bije na głowę nawet najlepsze cyfrowe regulacje głośności w kompakciorach. Niestety wadą tych urządzeń jest wysoka cena.

mike27

srebrny,tani,REWELCYJNY w moim systemie.mialem pozyczonego na probe,z niedowierzaniem podlaczylem ,miedzy lampowy preamp a lampowa koncowke,i pojawilo sie duzo powietrza,wybrzmienia,bez cienia ostrosci,powiekszyla sie scena we wszystkich wymiarach,calkowita kontrola basu,150zl za 75cm.

aczkolwiek w innym systemie moze byc zupelnie inaczej.nalezy sprobowac.

nie pozbywam sie jednoczesnie innych swoich kabli,bo moze bede mial ochote kiedys powrocic do nich.

Kocie Filemonie.

Pewnie szukają argumentów w polskiej prasie fachowej :)))

Cezary.

wniosek -> czyli wogóle są nieocenione / niezbędne, bo kolumna aktywna równi się tylko tym od pasywnej, że ma wzmacniacz wrzucony do środka :)

andrea29->

No nie wiem, czy rozwazasz taka opcje, ale na audiogon mozna tanio (~1000-2000$) kupic kilkuletnie starsze modele Audio Research, czy BAT. Kiedys byl juz taki temat poruszany i ktos polecal ktore "staruszki" warte sa uwagi. Przy okazji sprowadzisz sobie lampy od Kevina i po klopocie.

Pozostaje "tylko" problem transportu i zmiany napiecia.

pozdr.

Witam

Przed problem nazywającym się "przedwzmacniacz" stanąłem, gdy zacząłem myśleć o końcówkach Passa. Korzystając z okazji zakupiłem dacta MBLa. Podłączyłem do pożyczonego wówczas Alepha 4 i...było sucho, dzwięk był wyprany z barw. No cóż, pasywka. Ów dact wylądował póżniej w kopii pre Passa.

Właśnie, przedwzmacniacze N.Passa. Sam posiadam BLS (no,powiedzmy wariacje na jej temat;)), a podczas pobytu we Wrocławiu porównywaliśmy go z modelem "P", wykonanym przez Bartka1. Pomijając juz charakter samych zmian, byłem zaskoczony ich rozmiarem. Rzeczywiście, mimo, iż klasa dzwięku była ta sama były one bardzo różne. Miałem wrażenie, że nadają charakter brzmieniu. Powietrze, otwartość, gładkość dzwięku...

Wracając do tematu - koszt takiego pre na bardzo dobrych częściach to niedużo ponad 1kzł.

Pozdrawiam

ps americano - fajnie, że pojawił sie na forum człowiek, który "dobrze" słyszy;)

americano dokładnie chodzi mi o filozofię Audio Note.W tych urzadzeniach pracują lampy bezpośrednio żarzone 5687 ,które z dużo większą dokładnością odtwarzają subtelne dźwięki.Sam takiego używam i to jest moja droga.

Nio pomysł okazuje się nie nowy np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale skoro się go nie stosuje to efekty pewnie są nie zawsze dobre ale uważam że próbować zawsze warto

Ukryta Zawartość

americano => bardzo ciekawy post, interesuje mnie wszystko co się tyczy preampów,

ale odpowiedź na tytułowe pytanie jest prosta.

U nas jest bieda- jeśli nie zauważyłeś - nawet wśrod audiofili :-) ,mało kto się bawi w dzielone klocki bo to niestety wiąże się z większymi kosztami. Nasze czasopisma audio rzadko pisują na temat preampów bo ludzi w większości bardziej interesują Cambridge. Sprawdź w sklepach np. w takim TOP HI-FI ile mają preampów do odsluchu ???!!!

Stąd temat jest szczątkowy, ale bardzo ciekawy.

robtango.

Bardzo ciekawy jestem czy porównywałeś A/B swojego pre do innych audionotów nie mających transformatora na wyjściu? Może np. do pre-kita (o topologii zaczerpniętej z M7)? Kwestia transformatorów wyjściowych w przedwzmacniaczach jest bardzo kontrowersyjna. Wielu elektroników konstruktorów wogóle niedopuszcza takiego rozwiązania. Z drugiej strony np. Jeff Rowland też to robi.

Druga sprawa. Jak oceniasz wpływ prostownika lampowego? Jakie są plusy i minusy. AR Ref 2 mkII też ma to rozwiązanie i jak na razie to mój typ nr 1, ale napewno przed zakupem chciałbym skonfrontować z audionotem i Jeff Rowlandem w porównaniu A/B/C.

-> Hiena podrobka: "koszt takiego pre na bardzo dobrych częściach to niedużo ponad 1kzł"

Powiesz mi coś więcej ? (Schemat, kto, gdzie, gdzie tego można odsłuchać ew. skąd pożyczyć ?)

/Może być na priva./

Pozdr.

Andrea29:

Pytałeś o schematy, a te na 100% gdzieś tam są, podobnie jak sugestie nt. doboru części. Ponadto na stronce jest m.im. galeria, gdzie ludzie chwalą się swoimi dziełami, czasem podają na siebie namiary (email). Było tam kilku gości z Polski - może ktoś mieszka blisko Ciebie? Podobne info można czasem wyśledzić na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , np. w zakładce "Pass Labs" :) Pzdr.

Ukryta Zawartość

Bottlehead Foreplay - jeden z najbardziej kultowych przedwzmacniaczy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parsec, co to za lamerska konstrukcja? Robiona jak pralka Frania? (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Daj spokoj, to nie zadem porzadny preamap!!! Tu masz porzadny preamp!!! :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brencik-> Nie spotkales jeszcze audiofila jesli nie spotkales Bottlehead. Mowimy to hard core. Tu chodzi o brzmienie. Mozesz Foreplay i do Frani wmontowac jeli Ci to pasuje.

Poczytaj troche tu:

Ukryta Zawartość

i tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda, że nikt (a zwłaszcza robtango) nie podjął szerzej tematu preampów lampowych z transformatorem sprzęgającym na wyjściu. Z tego co wiem to świetne rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się zaletami dobrych końcówek tranzystorowych i jednocześnie nie utracić magii dobrej lampy.

Dla chcących się bawić w DIY i gotowych podjąć to ryzyko ze względu na oszczędności, podaje stronę genialnego w swojej prostocie preampa euridice, którego niestety nie słyszałem:

www.audiokit.it/ITAENG/KitElettr/MEGA/Euridice/Euridice.htm (hmm, europejski a może dobrze grać :))

Swoją drogą wiele bym dał, może nawet i z 300zł :-) na możliwość odsłuchu np. Audio Nota M6 łącznie z nowym

Camco Tecton 22.2 (mogłaby być niezła jazda!!, może nawet bym się wyleczył z A klasowych końcówek krella, choć nie sądzę tak do końca...)

americano miałem okazję porównywać te dwa urzadzenia wniosek jest jeden .Są to dwa urzadzenia wybitne ,jednakże pre na trafie ma zdecydowanie bardziej dynamiczny charakter dźwięku ,M-7 jest odrobinę cieplejszy.pierwszy zalecany jest do słabych końcowek tak jak 300B lub 2A3, drugi do wyskonapięciowych lamp np.211.A co je łaczy?: wybitna cholografia i namacalność dźwięku no i cena?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.