Skocz do zawartości
IGNORED

Konwenter hdmi>>Hdmi +spdif PS4 slim brak spdif

Excalibue

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem PS4 slim nie zwracając uwagi na to, że brak w niej wyjścia optycznego do podłączenia Kina Domowego.

Amplituner do kina to starszy model Nakamichi bez wejść HDMI.

Zródło obrazu to Optoma HD82.

Znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś korzystał z takiego urządzenia i rzeczywiście się sprawdza ?

Teoretycznie z jednej strony podłączam ps4 kablem hdmi, który przesyła obraz i dźwięk razem, konweter rozbija obraz i dźwięk do wyjścia hdmi i spdif i umozliwia mi to podłączenie amplitunera i projektora.

Ukryta Zawartość

Fata już raczej ciężko kupić. Swoją drogą to gruby absurd że coraz więcej urządzeń nie posiada dodadkowych wyjść audio. Jakby nie patrzeć większość sprzętu w domach to starsze klocki sprzed ery HD

Używałem takiego rozwiązania z HTPC i nie polecam. Jakość dźwięku bardzo słaba: w trybie stereo słyszalne co jakiś czas trzaski. W trybie bitstream trochę lepiej, ale jeśli się wsłuchało to można było wyłapać bardzo krótkie przycięcia (dźwięk zanikał na ułamek sekundy). Splitter był sporo droższy niż ten z Twojego linka. Gdzieś czytałem, że ponoć winę za to ponosi słaba jakość wyjścia HDMI z karty graficznej komputera, które ma problem z synchronizacją strumienia audio. Na konsoli może być lepiej, bo to zupełnie inny sprzęt... musisz się sam przekonać.

Do komputera polecam konwertery na USB->SPDIF z obsługą bitstream. Zero problemów i bardzo dobra jakość dźwięku.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Hmm a nie lepiej zostać przy PS4 Fat lub dołożyć troszkę do PS4 Pro i mieć wyjście optyczne? :) Możesz jeszcze zwrócić tę "slimkę"?

Szukałem Fata, jednak nic ciekawego z sensowną gwarancją nie znalazłem, slimke wyrwałem na Black Monday za 950zł, cena PRO to już blizej 1400-1500zł, a średnio uśmiecha mi się tyle dopłacać do głupiego wyjścia optycznego, jeśli nie będę korzystał z zalet PRO.

No cóż, nie pozostaje nic innego jak po prostu zamówić to ustrojstwo i zobaczyć czy działa.

Coś czuje, że z TV nie będzie problemu, za to z projektorem się nie połączy :)

Korzystał będę wyłącznie z bitstream'a więc jestem dobrej myśli.

Coś kiepsko szukałeś w takim razie... Popatrz na Ceneo, są normalne oferty na Fat w cenie praktycznie jak za Slim (Fat - 999zł, Slim 949zł). Wolałbym chyba mieć Fata z wyjściem optycznym gdyby mi było niezbędne, niż ładować kasę w jakieś marne konwertery i przejściówki... Organicznie nie znoszę takich rozwiązań. Ale jak wolisz, wg mnie szkoda kasy na próbowanie czy się uda, czy może łaskawie zadziała.

BTW to rok temu kupiłem Slim na Black Friday za 1200zł z FIFA17, więc sama konsola kosztowała mnie tyle co w tym roku sobie zawołali po "wielkich" obniżkach. Natomiast znacznie lepsze oferty zarówno na Slim jak i na Pro były w tym roku na Amazonie, na przykład Pro można było kupić nawet za 1200zł.

Coś kiepsko szukałeś w takim razie... Popatrz na Ceneo, są normalne oferty na Fat w cenie praktycznie jak za Slim (Fat - 999zł, Slim 949zł). Wolałbym chyba mieć Fata z wyjściem optycznym gdyby mi było niezbędne, niż ładować kasę w jakieś marne konwertery i przejściówki... Organicznie nie znoszę takich rozwiązań. Ale jak wolisz, wg mnie szkoda kasy na próbowanie czy się uda, czy może łaskawie zadziała.

Konsole zamówiłem z dostawą do sklepu gdzie miałem zapłacić gotówką, na odbiór mam czas do jutro więc chyba zrezygnuje.

Rzeczywiście, ten konwerter to nieciekawe rozwiązanie z ps4 ( problemy z hdcp, skoki dzwięku.. ), według opinii z amazona.

Możesz podać mi gdzie znalazłeś ofertę FAT'a w cenie 999zł ?

Jak możesz oddać to bardzo dobrze, szkoda się użerać z protezami, skoro ci ten optyk jest potrzebny to najlepiej brać Fata lub Pro.

W Ceneo zerknąłem i pokazuje nadal ceny od 999zł za Fata, ale sprawdziłem i to wiszą jeszcze ceny z Black Friday, teraz już wróciły do prawie 1300 po obniżkach.

Jak poszukasz to na pewno i tak znajdziesz dobrą ofertę. Przykład z Allegro:

Ukryta Zawartość

Było brać "Prosiaka" z Amazona za 1200 na Black Friday :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.