Skocz do zawartości
IGNORED

r-n803D i kolumny w okolizach 4 tyś.

playerone

Rekomendowane odpowiedzi

Na tyle pasuje mi ekosystem Yamahy i musiccast sprawdził się w moim domu i postanowiłem kupić r-n803D. Co do kolumn - nie preferuję dużych klocków, więc szerokość do 20cm, estetyka biały satynowy, najlepiej z szarymi maskownicami. Pomieszczenie ma 22 mkw. W latach 90 jako nastolatek miałem Altusy i Radmora, grało głośno a bas podkręcony na maksa trząsł szklankami. Lat przybyło i szukam teraz dość neutralnego dźwięku, bez przejaskrawionej góry i dudniącego basu. Fajnie, gdyby dźwięk był precyzyjny od niższych poziomów głośności.

2.5 drożne, których nigdzie w okolicy (pomorze zachodnie) nie miałem jak odsłuchać

Amphion Helium 520 - wydaje mi się egzotyką w polsce, brak testów czy nawet na forum jest mało informacji o tych kolumnach

Dynaudio Excite X34

3.5 drożne

Bowers & Wilkins 683 S2 lub CM9 S2 - czy made in china ma tutaj jakieś znaczenie?

Focal Chorus 726 - zbyt jasna góra w połączeniu z tą yamahą

Dzień dobry.

Amplituner Yamaha R-N803D to bardzo dobry amplituner, zbudowany na bazie wzmacniacza Yamaha A-S701. Na pewno warto dobrać odpowiedni zestaw kolumn, który w pełni wykorzysta możliwości jakościowe urządzenia.

Jeśli lubisz pełny, dynamiczny, dobrze wypełniony dźwięk bez wyraźnego eksponowania skrajów pasma, na pewno namawiał będę na kolumny Dynaudio. Już model Dynaudio Emit M30 (https://www.q21.pl/dynaudio-emit-m30.html) może okazać się bardzo ciekawą propozycją, chociaż oczywiście Excite X34 (https://www.q21.pl/dynaudio-excite-x34.html) to klasa wyżej. W przypadku B&W musisz liczyć się z jasną górą i suchością dźwięku, to dobre kolumny, ale raczej zastosowałbym do nich klasyczny wzmacniacz o ciepłej charakterystyce. Jeśli nie lubisz zbyt dużo góry, to także Focal odpada. Natomiast bardzo ciekawą propozycją może okazać się Kef Q750 (https://www.q21.pl/kef-q750.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Poza wyżej wymienionymi kolumnami, na miejscu masz do dyspozycji dziesiątki modeli, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak zgrywają się MA silver-y z tą yamahą ? Z onkyo grały dosyć neutralnie , klarownie , mnie brakło w nich basu , ale ogólnie bardzo przyjemne ;)

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Monitor Audio to raczej swobodne, ale także szczegółowe granie z wyraźniejszą ekspozycją skrajów pasma. Wspominałeś, że szukasz dźwięku "dość neutralnego dźwięku, bez przejaskrawionej góry i dudniącego basu", dlatego nie zaproponowałem MA. Kwestia odsłuchu. Można posłuchać np. Monitor Audio Silver 6 (https://www.q21.pl/monitor-audio-silver-6.html). Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Polecam Dynaudio z serii Excite. Zachowują charakterystyczne dla tej firmy dość ciepłe i plastyczne brzmienie, dość nasycone, ale z dużą dawnką kontroli i panowanie nad dźwiękiem. To takie "nowoczesne" Dynki.

Polecam posłuchać polskich konstrukcji, na przykład monitorów, do 22 metrów mogą się sprawdzić. Zresztą nie tylko monitorów.

A Monitor Audio lata świetności ma chyba dawno za sobą.

Pozdrawiam Stempur

Dynaudio oczywiście też, ale są np: białe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

powinny spokojnie wystarczyć - bez dudnienia i agresji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bowers Wilkins 683S2 grają z tym systemem świetnie, wpadnij posłuchać.

Niesamowitą robotę robią też ELAC UNI-FI FS U5 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/uni-fi-fs-u5.html

Wystepują też w kolorze białym. Oferują niski, pełny bas a przy tym pełna średnicę i słodkie wysokie tony. Niezwykle muzykalne kolumny.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dla zainteresowanych znalazłem na jakiejś niemieckiej stronie ten ampli w rewelacyjnej cenie. Nie znam strony nie biorę za nią odpowiedzialności ale jak ktoś jest na kupnie i ma gotówkę to warto się zastanowić !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niemieckie Idealo jest bardziej pewne jeśli szuka się niższej ceny w Niemczech ~3200zł przeliczając na złotówki.

Ukryta Zawartość

@qnr4d wskazany przez ciebie sklep jest jakisz szemrany. Firma istnieje krótko, a pod adresem (Kölner Landstraße 200, 40591 Düsseldorf, Deutschland) ze stopki tego sklepu jest.. restauracja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze to zepnij z tym amplitunerem Heco 900.

Kolumny o bardzo wysokim współczynniku cena jakość. Nie ma na nie nałożonej audiofilskiej akcyzy.

Potrafią zagrać lepiej niż nie jedne kolumny o znacznie wyższej cenie.

Jeśli nie one to proponuję przetestować ten ampli z Studio 16 HZ Canto Grand. Miodek :)

Zapraszam po lepsze ceny na ampli i kolumny.

• 3 tygodnie później...

Teraz małe podsumowanie. Przedewszystkim dziękuję Q21 za współpracę w skompletowaniu zestawu, gdyż były dość spore problemy w dostępności srebrnej yamahy w okresie przedświątecznym. Posiadałem już wcześniej kable Wireworld Solstice 7 i finalnie nimi Yamaha R-N803D została spięta z Dynaudio Excite X34 – taki zestaw zagrał frenomenalnie. Zestaw świetnie poradził sobie z internetowym źródłem Spotify, Apple Music czy analogowym prosto z gramofonu. Plastyka dźwięku, stereofonia i nasycenie - oczekiwania spełnione w 100%.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.