Skocz do zawartości
IGNORED

Wlacznik - dzialajacy tylko gdy jest napiecie

hp13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pisze bo potrzebuje niecodzienej rzeczy a nie wiem nawet jak zabrac sie z jej szukanie.

Poszukuje wlacznika (12V) ktory wlaczyc mozna tylko w chwili gdy jest zasilanie,

ale jesli zasilanie zniknie to przelacznik ten wroci w stan wylaczony (OFF).

Wyjasnienie:

mam (zrobiony przez siebie) przelacznik do kolumn (typu 2 wzmacniacze 1 para kolumn).

Przelacznik ma dwa tryby - auto i manual.

Amplituner podlaczony jest do przelacznika takze za pomoca triggera i jak na trigerze pojawia sie 12V to auto przelacza kolumna na amplituner.

Jak ampli jest wylaczony to 12V na trigerze zanika i kolumny znowu przejmuje wzmacniacz.

Jesli chce uzywac amplitunera jako przelacznika HDMI (tylko do obrazu) a jednoczesnie wzmacniacza do odsluchu - to mam tryb manualny, ktory ignoruje 12V z triggera z ampli.

Problem pojawia sie jak slucham tak jakis czas i potem zapominam ze zostawilem przelacznik w trybie manualnym (przelaczonym na wzmacniacz).

Potem moja druga polowka wlacza ampli i slyszy "dziwny dzwiek na tych twoich super kolumnach" :) bo dzialaja tylko 3 (centralna i obie tylne)

a prawa i lewa przednia - nie, bo sa przelaczona manualanie na wzmacniacz.

Dlatego potrzebowal bym takiego przelacznika manual, zeby po zejsciu napiecia zawsze przelaczal sie w tryb AUTO.

(czytaj: start urzadzenia zawsze w trybie AUTO, obojetnie jak sie je pozostawilo - czy AUTO cyz MANUAL)

ktos cos wie?

takie wlaczniki (ale na 230V) sa montowane w maszynach typu pila tarczowa stolowa, albo innych szlifierkach stolowych, ze wzgledu na bezpieczenstwo - aby uniknac podczas zaniku pradu samostartu urzadzenia po ponownym wznowieniu dziala instalacji elektrycznej.

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Trzeba wykorzystać przycisk chwilowy (monostabilny) i układ on/off na przekaźniku do takiego przycisku. Po zaniku napięcia układ zawsze będzie wracał do stanu "pierwotnego" (u Ciebie "AUTO") a w przypadku obecności napięcia będzie możliwość przełączania AUTO->MANUAL->AUTO->MANUAL itd.

Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ewentualnie pisz do tego Pana ma wiele kombinacji takich układów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba wykorzystać przycisk chwilowy (monostabilny) i układ on/off na przekaźniku do takiego przycisku. Po zaniku napięcia układ zawsze będzie wracał do stanu "pierwotnego" (u Ciebie "AUTO") a w przypadku obecności napięcia będzie możliwość przełączania AUTO->MANUAL->AUTO->MANUAL itd.

Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ewentualnie pisz do tego Pana ma wiele kombinacji takich układów

to ma sens - dzieki.

musze tylko przemyslec jak to umiescic w moim ukladzie (i oczywiscie gdzie to kupic)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

A nie możesz wykorzystać wzmacniacza do przełączania kolumn.

U mnie przekaźnikami startuje wzmacniacza lampowy. Gdy go włączam to on przejmuje kolumny przednie, wykorzystuje do tego napięcie żarzenia.

Robiłem tego typu rzeczy jako zabezpieczenie do samochodu.

Użyłem tylko mikroswitcha oraz zwykłego przekaźnika

czyli jak masz wcisniety mikroswitch to przekaznik jest zwarty a ja puscisz to jest rozlaczony (to nie o takie cos mi chodzi - chyba ze zle zrozumialem)

A nie możesz wykorzystać wzmacniacza do przełączania kolumn.

nie, bo jak tylko mam podlaczone ze soba ampli i wzmak to pojawia sie problem z "petla mas"

Trzeba wykorzystać przycisk chwilowy (monostabilny) i układ on/off na przekaźniku do takiego przycisku

uklad on/off zamowiony - jeszcze raz dzieki za podpowiedz.

czyli jak masz wcisniety mikroswitch to przekaznik jest zwarty a ja puscisz to jest rozlaczony (to nie o takie cos mi chodzi - chyba ze zle zrozumialem)

W przypadku samochodu:

- włączasz zapłon

- na microswitchu pojawia się 12V

- naciskasz microswitch, wysterowany zostaje przekaźnik i trzyma cały czas napięcie

- wyłączasz zapłon, dopiero wtedy rozłącza się przekaźnik

W przypadku samochodu:

- włączasz zapłon

- na microswitchu pojawia się 12V

- naciskasz microswitch, wysterowany zostaje przekaźnik i trzyma cały czas napięcie

- wyłączasz zapłon, dopiero wtedy rozłącza się przekaźnik

a jak chce go rozlaczyc bez wylaczenia silnika?

ponowne nacisniecie microswitcha raczej nic nie da.

O jakiej pętli masy piszesz, przecież ze wzmacniacza sterujemy cewki przekaźników. Do przełączenia przednich kolumn wystarczą dwa przekaźniki.

o tej ktora spowodowala ten problem z przelaczaniem kolumn.

pojawia sie (w moim przypadku) w chwili jak podlacze amplituner ze wzmacniaczem przez RCA (PRE-OUT -> DIRECT-IN)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.