Skocz do zawartości
IGNORED

Chińskie cuda...

Jerzyk23

Rekomendowane odpowiedzi

Jerzyk23:

Przyłączam sie do takich życzeń,

Proszę o porównanie wrażeń z odsłuchu obu modeli Jolidy (mam starszy)

i o info na priv. - jakie są kolejne kroki bezpiecznego zakupu i jego koszty - przymierzam się do kupna cd tą drogą

Witam , czy waro zapłaciś 743 usd ( razem z transportem do Polski - DHL door-door) +cło i vat razem około 3.3 kpln za poniższy sprzęt ?

Dane podane przez producenta: lampy KT 88, klasa A SE

Cyber-10 ( fotografie w plikach)

CONTROL FUNCTIONS: Volume, Mode Switch, Power On/Off and Triode / Ultralinear Switch

POWER OUTPUT: 12.5watt ( Ultralinear ) / 8 watt ( Triode ) RMS 1kHz

TOTAL HARMONIC DISTORTION: less than 1%( 5 watt, 1kHz )

FREQUENCY RESPONSE: ( -3dB points at 5 watt ) 6Hz-70kHz

INPUT SENSITIVITY: 280mV

INPUT IMPEDANCE: 100k ohms

OUTPUT IMPEDANCE: 4,8 ohms. User selectable.

SIGNAL/NOISE: 90dB

CONSUMPTION: 60watt

INPUT INTERFACES: 1 group (RCA) - (on the rear panel )

INPUT INTERFACES: speaker terminals - ( on the rear panel ) and headphone jack - ( on the front panel )

OVERALL NEGATIVE FEEDBACK: Little ( -6dB )

VACUUM TUBE: KT88 / 6550 x 2, ECC82 x 1, ECC83 x 1

DIMENSIONS: 320 ( L ) x 260 ( W ) x 150 ( H ) mm

WEIGHT:11kg ( packed )

[obrazekLUKASZ-237002_1.jpg] [obrazekLUKASZ-237002_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5381-100000714 1170263024_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chłopaki mała prosba do tych co ściągneli już coś z chin, opiszcie proszę jak wygląda cała procedura, jaki jest całkowity koszt itd. Może macie jakies wskazówki jak postępowac, bo z tego co widzę jest wielu zainteresowanych taką metodą zakupu sprzętu i na pewno bardzo byście nam pomogli !

Ukryta Zawartość

Czy ktoś miał okazję posłuchać tego cudaka ala/Chord ?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Sporo przeczytałem na tym forum o sprowadzaniu z Chin taniego sprzętu - w szczególności chodzi mi o Jolidę. W ofercie chińskich firm pojawiają się różne typy sprzętu, w tym takie których nie ma na stronie Jolidy (chodzi mi o te, które mają "S" w nazwie). Czy ktoś byłby w stanie wyjaśnić, jak to jest z tym sprzętem, ponieważ widziałem bardzo różne wytłumaczenia tego fenomenu. Najpopolarniejsze to:

1) nowy typ sprzętu nieuwzględniony w oficjalnych katalogach,

2) sprzęt z Chin jest podrabiany jest to całkowity szajs,

3) sprzęt z Chin jest egzemplarze, które nie przeszły przez kontrolę jakości, ale ktoś je "zagospodarował",

4) sprzęt z Chin jest wyprodukowany w tej samej fabryce, które produkuje "oryginalne" egzemplarze na zlecenie amerykańskiej Jolidy, ale w niezbyt legalny sposób produkuje ich więcej niż zamawia Jolida, upłynniając wyprodukowany w ten sposób towar poprzez A new digital itp. firmy,

5) na stronie www Jolidy jest amerykański katalog, a Chińczycy mają sprzęty oferowane w Europie.

Czy ktoś wie jak jest naprawdę?

Dzięki. Moim skromnym zdaniem najbardziej prawdopodobne jest rozwiązanie nr 4 - zważywszy na dość sporą różnicę w cenie oraz to, że Jolidy z "S" w nazwie występują chyba tylko u chińskich sprzedawców. Europejscy dystrybutorzy ich nie mają. Co do wrażeń posiadaczy sprzętu z Chin, trzeba chyba podchodzić ostrożnie - mało kto się przyzna, że dał się nabrać. Czy ktoś poza właścicielami słuchał Jolid z Chin i może coś opowiedzieć?

Polecam uwadze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pankracy - opcja 4 jest bardzo prawdopodobna. Nie dotyczy to tylko branzy audio. Chiny sa pod tym wzgledem bardzo szczegolne - fabryki maja na ogol potworne nadwyzki mocy przerobowej, a Chinczyk pragmatyczny jest... Najbardziej jest to widoczne w branzy odziezowej, znane marki sportowe itp. Kupujesz np. t-shirt znanej firmy za 1/10 ceny, a jest wielce prawdopodobne, ze jest to nielegalna produkcja z legalnej fabryki, a nie chamska podroba. Ale o ile kupujac odziez nie wiesz co bierzesz, to w przypadku sprzetu audio raczej tego problemu nie ma - trzeba sie cieszyc z niskich cen i tyle :)

---->radekl: sądząc po dużych zniekształceniach odtwarzacza 0.01% stopien wyjściowy jest na lampach, jeśli Ci właśnie na tym zależy to poszukaj jeszcze ocen odsłuchowych tego urządzenia, dla mnie ten klocek to najgorszy możliwy wybór ale może właśnie tego szukasz

---->pmn: TOTAL HARMONIC DISTORTION: less than 1%( 5 watt, 1kHz ) tu podobnie, zniekształcenia harmoniczne poniżej 1% przy 5W i 1 kHz- do czego użyć tego wzmacniacza ?

Pozdrawiam

W trakcie usuwania konta.

Niezręcznie mi zabierać głos bo właśnie chcę sprzedać moją Jolidę 502S - wyjeżdżam na Daleki Wschód na kilka lat.

Mam następujące uwagi (nie jestem rzecznikiem Chin, ale chyba powoli wpadamy w paranoję):

1. Mark Allen właściciel Jolidy na pytanie o 502S powiedział, że na razie ten model nie będzie wchodzić do Europy i USA

(podejrzewam, że chcą wyprzedać stare zapasy 502B). Każdy może go zapytać via e-mail.

2. W A New Digital długo można było zakupić tylko 502B. 502S jest dostępne od bardzo niedawna.

3. Miałem poprzednio 502B, teraz mam 502S - moim zdaniem prawdziwa przepaść jeśli chodzi o jakość wykonania i

użyte lampy, dużo lepiej jeśli chodzi o dźwięk.

4. Jeżeli ktoś ma ochotę posłuchać Jolidy 502S u mnie w domu to zapraszam. Proszę o uprzedni kontakt na priva w

celu dogadania terminu. Koniec końców to dźwięk jest w tym wszystkim najważniejszy, a ten jest moim zdaniem absolutnie znakomity. Stosunek jakość/cena nie wymaga chyba komentarza.

Oczywiście Chiny to specyficzne miejsce, ale nie popadajmy w paranoję. Jolida wszystkie swoje produkty produkuje w Chinach, zresztą ostatnio większość firm ze wszystkich branż przenosi produkcję na Daleki Wschód - żadna nowość. Myślę, że w przypadku Jolidy istotne jest to, że nie jest to sprzedawane pod jakąś "lokalną" marką, ale wszystkie produkty mają logo, opakowania, legalne znaki firmowe Jolidy.

Jest taki nowy wzmacniacz Prima Lua - robi furorę we wszystkich pismach. Projekt holenderski, produkcja Chiny. Wzmacniacz był entuzjastycznie opisany w HiFi+ oraz w Stereophile.

=> bogdan_

Nie wiem czy najgorszy czy nie - jak dla mnie istotna jest jakość odtwarzania muzyki na tym sprzęcie a nie to co piszą w specyfikacji technicznej (papier dużo jest w stanie przyjąć). Z perspektywy dwóch tygodni ostrego słuchania mogę powiedzieć tyle że gra to wg mnie bardzo dobrze i z czystym sumieniem mogę każdemu polecić. zwłaszcza w tej cenie!

Przy okazji : sprawdzałem z 502s odtwarzacz CD Marantza 7300 który ma bardzo niskie THD i .............. wg mnie zagrało to gorzej. Może to kwestia niedopasowania sprzetu ale mimo wszystko wolę JD100S nawet jeśli ma THD na takim poziomie.

Pozdrawiam

RadekL

..bogdan dzięki za opinię a co byś propnował do moich kolumn (patrz "o mnie") nie jestem entuzjastą kupienia wzmaka bez odsłuchu, nie jestem też elektronikiem, czyli każda awaria to klęska pomieszczenie dość duże (pow 20 mkw) może inna lampa ale mocniejsza np takie prametry (też chińczyk)

Parameter

Output power: 22Wx2

Output impedance: 4Ω 8Ω

Input voltage 300mv

Input impendence: 100k

Total harmonic distortion: ≤1%

Frequency responses: 18Hz-30KHz ±1dB

Signal to noise ratio: 90dB

Input jacks: two groups

Output jacks: two groups

Vacuum tube: 6N8x2 6N9x2 300Bx4

Supply voltage: AC110V/220V 60Hz/50Hz

Power consumption: 225W

Volume: 46Lx43Wx26H(cm)

Weight: 28 Kg

• Redaktorzy

Wygląda trochę jak jeden z produktów Opery. Jeśli to ten którego słuchałem, to b. dobry wzmacniacz, zdolny do napędzenia średnio łatwych kolumn. Trudne kolumny wiążą się z pewnym ryzykiem - nie mówię że nie da rady, ale nie próbowałem. U mnie było to 8 Ohm/88 dB.

to jest OPERA Cyber 10

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest chyba tańsza wersja serii Consonance, moje kolumny to tuba Lowther Fidelio na głośniku Fostex 206 (95 db) chyba wystarczy a ten drugi to Meixing ( Ming Da)

Ukryta Zawartość

Mam troche osobistego doswiadczenia w produkcji w Chinach wzmacniaczy lampowych. Zaznaczam z gory, nie jestem

ani wlascicielem ani komercyjnym udzialowcem tych projektow. Czuje sie za to w duzym stopniu ojcem dzwieku jaki powstal

w wyniku mojej wspolpracy z Andrzeja Markowem i Ryszardem z FotoPub. Typ lamp, PSU, dzwiek, wyglad EgoVox ma moj odcisk muzyczno-estetyczny.

Projekt zostal implementowany w Chinach. Mam bardzo pozytywne doswiadczenia jak sie produkuje audiofilski sprzet na dalekim wschodzie. Nie mam najmnejszych zludzen, ze kilka nastepnych lat nalezy do PRCh.

• 2 miesiące później...

Witam , czy waro zapłaciś 743 usd ( razem z transportem do Polski - DHL door-door) +cło i vat razem około 3.3 kpln za poniższy sprzęt ?" a czemu nie 300b albo 2a3 ? różnica w cenie nie jest przepaścią, a dźwięk tak.

• 3 miesiące później...

Ladny Chinski gramofon DD 50 All-Direction Air Suspended Turntable .

Szansa: szukaja dealerow!

Ukryta Zawartość

post-49-100004514 1170272985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że w gramofonach Chińczycy mogą być w niedalekiej przyszłości mocni - ostatecznie mechanikę precyzjna maja już opanowaną do perfekcji.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kurde z Azjatami bedzie bardzo ciezko, ja to juz sie nawet boje myslec, to zaczyna powoli dotykac wszystkich...

A rozpedzac sie juz zaczeli i k**wa nawet falstartu nie bylo!!! Mamy przejebane kropka.

ps

zapytaj ojca zapytaj matke...

gutekbull -> Nie wiem ile kosztuje. Mozesz wyslac e-mail do goscia, ktorego eBay id to : jim60815 , [email protected] Jego sklepik na eBay:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a w Chinach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaki fajny lampowy pre - ciekawe jak gra ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Z chińskim sprzętem są dwa drobne problemy:

1. kupując przez internet nigdy nie wiadomo czy kupuje się oryginał czy podróbę i jak dobra jest ta podróba. Większość chińskich firm ogłasza na swoich stronach internetowych, że nie prowadzi sprzedaży przez internet i nie jest to podyktowane marketingiem tylko prawdziwą sytuacją, gdzie praktycznie wszystkie wyroby są podrabiane na potęgę. Z wierzchu wygląda tak samo, ale po otwarciu obudowy okazuje się, że elementy, a najczęściej transformatory są nie całkiem takie jak w oryginale. Oczywiste, że różnice w dźwięku są co najmniej słyszalne. Tak jak w innych branżach są podróby od słabych do całkiem niezłych - podając przykład chociażby sprzętu sportowego można kupić w Chinach podróbę butów sprzedawanych oryginalnie po USD 200, już za USD 10 (na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia), za USD 30 (nie tylko wygląd ale i materiały są podobne) oraz za USD 70( bez poważnych oględzin nie da się stwierdzić, które to oryginał, a które to podróba)

2. część chińskich producentów nadal ma poważne problemy z powtarzalnością wytwarzanych produktów co w przypadku sprzętu audio ma raczej zasadnicze znaczenie. Musi nie tylko wyglądać ale jeszcze grać tak samo jak egzemplarz odsłuchiwany.

Ale ogólnie jak się pokona te dwie przeciwności tzn. kupi się powtarzalny oryginał z pewnego źródła, to rzeczywiście jest tanio, na dobrych podzespołach, wygląd często bardzo ok i dźwięk całkiem dobry. Stosunek jakość/cena najczęściej wybitny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.