Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do NAD-a

to.spacer

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie tak też zamierzam zrobić.

To chyba dobrze że potwierdziłem Twój tok myślenia.

posłuchałbym jakichś wyższych elacków i może z ciekawości proac, xavian ..

To bardzo dobrze że potwierdziłeś mój tok myślenia.

Właśnie w kręgu tych marek teraz szukam, w ostateczności jeszcze Davis Acoustics, Chario... Elaki mam już trzy dni w domu, tylko jakoś nie mogę się zabrać do rozpakowywania.

• 2 tygodnie później...

Elac Debut F6. Z tego co czytałem trójdrożne kolumny na mojej powierzchni to duże ryzyko, tymczasem zaskoczenie. Z tych dźwięk wcale nie jest wielki, nie jest nawet duży. Mały też nie jest, po prostu średni. Basu też w sam raz.

Wypożyczyłem, bo jakaś recenzja pisała że są po cieplejszej stronie - nieprawda. To chłodne brzmienie, nawet podobne do Ikon Mk2, czyli raczej gramy górą, bez dociążenia. Podobne ale gorsze, różnica odzwierciedla dwukrotnie niższą cenę. Chociaż średnicy jest więcej niż tam. Precyzja, szczegółowość, konkret w dobrym basie. Świetna mikrodynamika, makro słaba. Stereofonia dobra, scena raczej płytka, no ale jakoś strasznie z ustawieniem nie kombinowałem.

Całość obiektywna, jakby przez szybę. Niewidoczną, nic od siebie nie wprowadzającą, ale istniejącą.

Za grosz nie ma mięsa. Więc szukam dalej. Ratunku!

• 1 miesiąc później...

...wspomnianych powyżej Elaków ukazał się test w przedostatnim "Audio". Zmierzona czułość, uwaga: 83 dB.

Brałem je pod uwagę m.in. dlatego że mają liniową charakterystykę, ale okazuje się że to wcale nie musi być zaleta. Nawet wręcz przeciwnie - po nich pożyczyłem Dali Lektor 6, właśnie z wyjątkową jak na Dali równą charakterystyką w całym paśmie, i to samo. Ogólnie kolumny (dla NAD-a) już lepsze, więcej życia, barw, dynamiki... ale tak jak w tamtych Elakach, muzyka jest gdzieś obok, nie angażuje.

• 3 miesiące później...

Po ponad pół roku wybrałem dla siebie kolumny. Walka była długa, no ale

bezpieczniej na froncie

.

Wszystkim którzy powyżej zechcieli zabrać głos dziękuję. Przeglądałem różne wątki i szczególnie chylę kapelusza przed wiedzą @audioburaka i jego chęcią dzielenia się nią.

• 2 tygodnie później...

Już mocno zdesperowany pomyślałem że może w takim razie trzeba spróbować tego czego chciałem uniknąć – czyli czegoś z małymi głośnikami. Wypożyczyłem Pylon Diamond 25. Pierwszy dzień bardzo dobrze – kolumny wyglądają pięknie. Brzmienie niespodziewanie duże, trochę czuje się że to nie pochodzi tylko z głośników, jest troszkę zrobione, no ale minimalnie, do zaakceptowania. Bas duży, przydałoby się tu może więcej kontroli i precyzji, droższym wzmacniaczem albo nawet odpowiednimi kablami na pewno można temu zaradzić. Góra nienachlana. Ogólnie ciepło, wystarczająco szczegółowo, dźwięk raczej grubszy niż cieńszy, ciemniejszy niż jaśniejszy, spójny, dobra przestrzenność... I już nawet myślałem je kupić... w następne dni wyszły jednak wady. Kolumny są dosyć wolne, na każdą nutę trzeba troszkę poczekać. Ale decydujące i najważniejsze: za bardzo ujednolicają nagrania. Czy orkiestra symfoniczna, czy punkowa kapela – wszystko brzmi tak samo. I tu już nie jestem pewien czy inny wzmacniacz pomoże. Wojciech Pacuła, bardzo życzliwy Pylonowi, rozpoczyna swoją recenzję Diamondów od uwagi jak ważne jest „różnicowanie, pojęcie określające skalę (wielkość) zmian, jakie dany produkt ukazuje przy przechodzeniu z płyty na płytę”. A kończy ją tak: „Można na nich słuchać dowolnej muzyki, a z każdą pokażą ten sam zestaw cech”.

Pozostało tylko przejrzeć wątek jeszcze raz, zastanowić się... i pożyczyć na bezpośredni pojedynek dwie konstrukcje które, choć bardzo różne, jakoś tam rokowały spełnienie wymagań, a których jeszcze u siebie nie miałem. Dali Opticon 6 i Tannoy Revolution XT 8F. Gdyby im przyznawać gwiazdki za poszczególne aspekty brzmienia suma pewnie byłaby podobna, ale wynikająca z zupełnie czego innego. Dali są bardziej dopracowane, wszystkie składowe są na tym samym świetnym poziomie (z odstępstwem od neutralności w kierunku emocji, ale to celowe). Tannoy’e pewne elementy mają wybitne (neutralność, przestrzeń), a inne słabsze (muzykalność, bas). Grają skrajami, Dali są równiejsze. Obie pary są dość brzydkie, na zdjęciach wyglądają lepiej.

W zależności od upodobań można powiedzieć że dźwięki z Dali są za grube, albo z Tannoy’i za chude. Dali są miękkie, Tannoy'e twarde. Bas: w Opticonach rewelacyjny, świetnie różnicujący, choć na pewno nie potężny – w Revolution jest go więcej, ale po prostu jest rozlazły i gorzej zszyty z resztą pasma. Szczegółowość w obu konstrukcjach wybitna w tej cenie, precyzja w Dali rewelacyjna, w Tannoy’ach jeszcze lepsza.

Podsumowując: do klasycznych NAD-ów raczej Dali, i te wybrałem. Kupię dopiero za parę tygodni, więc gdyby ktoś miał jeszcze jakieś rady czy propozycje (podobnego brzmienia), będę wdzięczny.

Witaj.

Czyli nadal szukasz. Nadal mają to być nowe paczki?

Ja cały czas polecam MA gs20 i Heco Celan i coś takiego co uważam że jest niedoceniane u nas:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S.

Jest teraz konkurs w którym można potestować i wygrać Heco Aurora 700.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem, czy do 21 m2 nie wybrał bym modelu z jednym wooferem - Opticon 5 z tej serii.

Może mniej basu, ale powinny być szybsze o ile Ci na tym szczególnie zależy.

Jeśli jednak testowałeś te '6 w swym pokoju i nie sprawiały wrażenia zbyt dużych czy "ociężałych" ;-)

to pozostań przy tym modelu, bo Twój opis nie pozostawia wątpliwości ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

P.S.

Jest teraz konkurs w którym można potestować i wygrać Heco Aurora 700.

Tak jest, zapraszam do wzięcia udziału. Heco Aurora 700 dobrze wypadają w zestawieniu z NAD, co prawda nie jest to półka Opticon ani Revolution, ale zawsze można spróbować porównać brzmienia oraz poszerzyć swoją wiedzę.

Pozdrawiam.

śledziłem wątek od początku i od początku obstawiałem że wybierzesz opticony. Sam używam nada c370 i zastanawiam się jeszcze jak zagrałoby coś z triangli. Sam nie miałem okazji posłuchać ale może ktoś z forumowiczów? Zaskoczyła mnie twoja opinia o monitor audio, raczej opinia jest taka że dobrze współpracują z nadem, ale nie miałem ich w domu więc się nie wypowiadam. Natomiast twoją opinię o cantonach z nadem podzielam w całej rozciągłości

Czyli nadal szukasz.

No nie, raczej chcę sprawdzić czy może coś pominąłem, na coś nie zwróciłem uwagi... Rozpatruję tylko nowe kolumny.

powinny być szybsze o ile Ci na tym szczególnie zależy

Właśnie nie, w ogóle na szybkość nigdy nie zwracałem uwagi, nawet w recenzjach ta wartość rzadko się pojawia. Jej brak w Diamondach po prostu sam mi się rzucił w uszy.

Sam używam nada c370 i zastanawiam się jeszcze jak zagrałoby coś z triangli.

Piękny świetny wzmacniacz. Słyszałem ze dwa razy od sprzedawców że NAD-y dobrze zgrywają się z Trianglami, ale po bliższych pytaniach okazywało się że chodzi o sytuację sprzed dwudziestu lat. Co nie znaczy że dziś też tak nie jest, no ale nie można odsłuchiwać wszystkiego. Z serii Elara zrezygnowałem po przeczytaniu recenzji, z pozostałych - bo mają tytanowe kopułki. W rocku to mogłoby się sprawdzić, ja słucham przede wszystkim akustycznych instrumentów. Choć nie tylko - i tu właśnie był największy kłopot: znaleźć konstrukcje uniwersalne.

ja mam dynaudio emit 20 i raz że ze słabszym wzmakiem nieco zamulają

Cześć Svawo, a Ty znalazłeś wzmacniacz dla siebie?

No nie, raczej chcę sprawdzić czy może coś pominąłem, na coś nie zwróciłem uwagi... Rozpatruję tylko nowe kolumny.

Właśnie nie, w ogóle na szybkość nigdy nie zwracałem uwagi, nawet w recenzjach ta wartość rzadko się pojawia. Jej brak w Diamondach po prostu sam mi się rzucił w uszy.

Piękny świetny wzmacniacz. Słyszałem ze dwa razy od sprzedawców że NAD-y dobrze zgrywają się z Trianglami, ale po bliższych pytaniach okazywało się że chodzi o sytuację sprzed dwudziestu lat. Co nie znaczy że dziś też tak nie jest, no ale nie można odsłuchiwać wszystkiego. Z serii Elara zrezygnowałem po przeczytaniu recenzji, z pozostałych - bo mają tytanowe kopułki. W rocku to mogłoby się sprawdzić, ja słucham przede wszystkim akustycznych instrumentów. Choć nie tylko - i tu właśnie był największy kłopot: znaleźć konstrukcje uniwersalne.

Cześć Svawo, a Ty znalazłeś wzmacniacz dla siebie?

Wątek z marca haha już nie pamiętam co wtedy pisałem:p aktualnie testuje caspiana m2(wzmak to podstawa ;) i tannoy xt6f i w sumie to się zastanawiam czy jest sens dopłacać za jeszcze lepsze kolumny i tak już mocno przesadziłem z wydatkami xd chociaż w sumie to chyba warto chociaz zprawdzic skoro zakup ma być na dłużej a tannoy xt6f do 15 m małe nie są

Ps myślałem też o lampie np unison simply italy ale raz że nie do końca jestem przekonany o praktyczność tego rozwiązania dwa że trochę ogranicza mała moc.. najwyżej kiedyś dokupie jak będę już stary i zmęczony życiem xd .. miał i być tranzystotem

.. dobra lampa na emeryturę w sam raz nigdzie się nie spieszysz nie przeszkadza długa rozgrzewka lampy ,do życia podchodzisz bardziej filozoficznie itp itd ;)

Hejo.

To znowu ja tym razem z innym pomysłem.

Wiem że chcesz nowe ale na początku roku ktoś sprzedawał YB Audio Zephyr za ok 6 tysi. Zapolowałbym na takie albo skontaktował się z YB może coś się uda wymyślić?

myślałem też o lampie np unison simply italy ale raz że nie do końca jestem przekonany

Tak niby nie jesteś przekonany, a widzę założyłeś nowy wątek... Ja wybrałbym tranzystor, większa uniwersalność, więcej czasu i pieniędzy na muzykę, nie technikę. Tym bardziej że nie przypominam sobie bym czytał o Caspianie jakąkolwiek złą opinię. A ostrości które Ci trochę przeszkadzają na pewno da się zniwelować kolumnami i kablami, podejrzewam zresztą że już teraz to za nie odpowiadają XT 6F - do tego wzmacniacza i Twojej muzyki przydałoby się może coś bardziej finezyjnego, droższego (jeśli podłogowe).

Tak niby nie jesteś przekonany, a widzę założyłeś nowy wątek

Nie tyle nie jestem przekonany ale mam przypuszczenie że tran na 99% jest praktyczniejszy ... chodzi o to że ogólnie lampa ma dźwięk 9,5/10 a tran powiedzmy 8/10 (tak relatywnie)... już prawie decyzję podjąłem teraz tylko próbuje sobie to tak troche poukładać w głowie ... ale i tak głównym czynnikiem decydującym będzie wybór kolumn . (kropka ;))

Bardzo wszystkim Panom dziękuję za konstruktywne tropy.

@cygaret

Idealnie to ująłeś, czuć że w tych Focalach wszystko jest na miejscu, i nie dziwię się że mają zwolenników. Ale ja do tych ich zalet potrzebuję jeszcze szczyptę plastyczności.

@cygaret, sylwon38, audioburak

BMN w ogóle nie znałem, szkoda że się nie reklamują bo kolumny na zdjęciach są piękne. Niestety obawiam się że dwa głośniki z dużą orkiestrą to za mało do 21 metrów, i dostanę plastyczność a zniknie focalowa szczegółowość i dynamika.

@Q21

Hyperion odpadają, nie przepadam za d'Appolito. Audiovector mocno przekracza budżet, który napisałem. Saxo chyba są za małe. Pozostają Pylon Diamond 25 i Dynaudio Emit M30 - może ktoś zna je z NAD-em i mógłby coś więcej napisać?

BMN można spokojnie wypożyczyć i posłuchać u siebie....

De gustibus non est disputandum

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.