Skocz do zawartości
IGNORED

konto testowe Qobuz jak założyć w Polsce

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Bogusław_59825,

Rekomendowane odpowiedzi

Ehh.. do czego to doszło. Pracuje się za granica i żal utopic 200pln (że o pełnej rodzince nie wspomnę), szok! to, ile to? 400koron czyli 2h pracy.

4 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

Ehh.. do czego to doszło. Pracuje się za granica i żal utopic 200pln (że o pełnej rodzince nie wspomnę), szok! to, ile to? 400koron czyli 2h pracy.

Przekonałeś mnie, kończę temat. A jeżeli ktoś ma problem z założeniem konta niech kupuje na ebay, lub Sellix. Ewentualnie szanowny kolego pomoże i przyjmie do grupy za free.  Pozdrawiam.

7 godzin temu, Bogusław_59825 napisał:

Ewentualnie godzina w weekend 😃.

Koledzy. Dlaczego szydzicie z Willusz? Przecież chce tylko zaproponować dołączenie do planu rodzinnego. On zapłaci 3000kr, co w przeliczeniu na polskie wyjdzie ok. 1500zł. Ja zrozumiałem, że udostępni zainteresowanym jedno konto z planu rodzinnego w przeliczeniu za 215zł, a nie że jemu żal utopić 200zł 🙂 Chciał zrobić przysługę, bo w Polsce kupić nie można. Przecież nie on pierwszy proponuje dołączenie do rodziny Qobuz. 
Jeśli coś poplątałem, cofam to „szydzicie” 🙏🏻

Zrobiłem przedłużenie do 3 miesięcy gratis i zadziałało. Jednak nie nastąpiła kumulacja. Pozostał 1 miesiąc family, a później przechodzi na 1 osobowy plan.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I powrót na pakiet familijny, niestety przy jednorazowej opłacie za cały rok nie ma zniżki. Więc korzystniej jest chyba robić opłaty miesięczne.

image.thumb.png.85f4625328ab1acb0449961ab1da270b.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Williusz
On 2/3/2023 at 4:36 PM, tomski_ said:

Do tej pory mam porównanie plików Hi-Res do Tidal MQA i na moje ucho jest inaczej. Ale to zależy też od nagrania, bo czasem na plus dla Tidal, a czasem plus dla pliku w otwarzaczu. 

Audiofile robili porownania plikow MQA z FLAC. W wiekszosci przypadkow wydawało sie ze MQA brzmi lepiej. Tyle ze po blizszym przyjrzeniu okazuje sie ze ta wiekszosc plikow MQA jest o 0.5-3dB głośniejsza od odpowiednika FLAC. Po wyrownaniu głośności przewaga MQA podobno... znika. 

On 2/3/2023 at 5:18 PM, tomski_ said:

Najlepszej jakości album jaki widziałem na Tidal, to Magneficat. Idzie to w 192 i mqa rozwija to do 384. 

Maksimum co MQA moze zakodowac to 88/96k. W razie watpliwosci prosze spojrzec na patent kodera MQA: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Był on w najdrobniejszych szczegółach dyskutowany na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i mozna tam poszukac wyjasnienia cobardziej skomplikowanych fragmentów patentu.

To co pokazuje Roon/DAC to po prostu scam.

On 2/12/2023 at 2:24 PM, marcinmarcin said:

Jak dac nie obsługuje mqa, to lepiej Tidal przełączyć na Hifi (choć moim zdaniem zawsze lepiej bez mkuła) 

Problemem Tidala jest to, ze pliki w HiFi to coraz czesciej takze MQA, ktore sukcesywnie zastepuja standardowe FLAC-i o jakosci CD, ktore były do tej pory oferowane. Wiec bez wsparcia sprzetowego MQA w DAC-u rozdzielczosc takiego MQA udajacego FLAC-a 44.1k to az... 13bit.

On 2/15/2023 at 10:54 AM, jzam said:

Tak, tam jest taniej. Przy czym ja nie wiem, czy "sellix jest bardziej legalny" niż opłata przez osobę, którą znamyi która uprzejmościowo założy konto i zapłaci za plan rodzinny. Tu się przynajmniej nikt nie przyczepi, że np. piratujemy i Qobuz nie ma z tego kasy. Najwyżej po IP wychaczą, że nie mamy "tego samego adresu" lub leci streaming nie w Holandii i zablokują konto. No. ale ja się na tym nie znam, wiec nie będę roztrząsał. Sam mam od miesiąca konto od sellixa (na próbę) i przez roon działa bez zarzutu. A hires grają po prostu lepiej, w mojej ocenie jest to niezaprzeczalny fakt.

Sellix nie jest legalny. Jest nieautoryzowanym re-sellerem, ktory przez policje bedzie nazwany paserem. Watpie zeby Qobuz mu odpuscił przy ewentualnej wpadce.

Klientom raczej nic sie nie stanie. Nawet uzycie VPN-a by założyc sobie konto i korzystac z usługi w nieautoryzowanym kraju to tylko złamanie regulaminu usługi.

On 2/17/2023 at 1:49 PM, audiosonik said:

Jeśli chodzi o te całe MQA, to produkt, pomysł na wyciąganie kasy zwyczajnie chyba. Nie posiadając przetwornika wspierającego MQA, ograniczony jesteś do odtworzenia jednej warstwy, czy coś w tym stylu. Z DAC MQA możesz cieszyć się dźwiękiem, jaki realizator wymiksował i wymasterował w studio. Nie możesz jednak cieszyć się tym do czasu, kiedy nie rozkopujesz dwóch warstw. Trąci to bublem sprytnie wymyślonym, żeby rozdzielczość jakakolwiek wcisnąć za większą kasę. To jest format stratny, więc samo przez się wyklucza wyższą rozdzielczość i niby lepszej jakości dźwięk.

Bo ja ostatni z pułki zwinąłem 🙂

Tak, MQA to zwykly scam. I uczestniczą w nim koncerny muzyczne. Warner i Universal maja 51% udziałów w firmie MQA. Ewidentnie marzy im sie kontrola nad rynkiem poprzez uzycie DRM i koszenie klientow poprzez dawanie mniej jakosci za wiecej kasy (gorsze MQA jest drozsze od lepszego Hi-Rez FLAC).

No i MQA nie daje tego co sobie realizator wymasterował w studio. Praktycznie nikt nie pracuje w studio w MQA (bo jest stratne), tylko w PCM/DXD, ktore jest póżniej przetransferowane do formatu MQA.
"Master" w skrócie MQA to jedno z oszustw tego formatu.

Tak samo zreszta jak "Quality" (decymowanie plikow zrodłowych o probkowaniu powyzej 88/96k, "przeciekajace" filtry rekonstrukcyjne, stratne kodowanie wysokich czestotliwosci, itd) i "Authentication" (mozna skazowac najmniej znaczace 8 bitow w pliku MQA a dekoder i tak pokaze ze plik jest nienaruszony, czyli dekoder nie wykrywa zmian w pliku żródłowym i nie gwarantuje, ze to czego słuchamy to jest to co było zamierzone w studiu).

MQA to zwykły skok na kase. Moze i dobry dla branzy ale na pewno nie dla konsumentow.

PS. Brzmienie charakterystyczne dla MQA mozna uzyskac dla dowolnego kodowania (mp3, FLAC, AAC, itd) poprzez zastosowanie dedykowanych filtrow w HQPlayer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maxijazz
6 minut temu, maxijazz napisał:

Wiec bez wsparcia sprzetowego MQA w DAC-u rozdzielczosc takiego MQA udajacego FLAC-a 44.1k to az... 13bit.

Można jeszcze wykorzystać Roon do dekodowania. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

34 minuty temu, maxijazz napisał:

Problemem Tidala jest to, ze pliki w HiFi to coraz czesciej takze MQA, ktore sukcesywnie zastepuja standardowe FLAC-i o jakosci CD, ktore były do tej pory oferowane.

nie znamy skali

35 minut temu, maxijazz napisał:

Wiec bez wsparcia sprzetowego MQA w DAC-u rozdzielczosc takiego MQA udajacego FLAC-a 44.1k to az... 13bit.

wsparcie sprzętowe chyba tu i tak nie pomoże do odzyskania więcej? a może się mylę?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

52 minuty temu, maxijazz napisał:

No i MQA nie daje tego co sobie realizator wymasterował w studio. Praktycznie nikt nie pracuje w studio w MQA (bo jest stratne), tylko w PCM/DXD, ktore jest póżniej przetransferowane do formatu MQA.

Ale Master Quality Authenticated brzmi bardziej przekonująco niż Pulse Code Modulation, więc i brzmienie MQA musi być lepsze 😉

2 godziny temu, maxijazz napisał:

Audiofile robili porownania plikow MQA z FLAC. W wiekszosci przypadkow wydawało sie ze MQA brzmi lepiej. Tyle ze po blizszym przyjrzeniu okazuje sie ze ta wiekszosc plikow MQA jest o 0.5-3dB głośniejsza od odpowiednika FLAC. Po wyrownaniu głośności przewaga MQA podobno... znika. 

Maksimum co MQA moze zakodowac to 88/96k. W razie watpliwosci prosze spojrzec na patent kodera MQA: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Był on w najdrobniejszych szczegółach dyskutowany na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i mozna tam poszukac wyjasnienia cobardziej skomplikowanych fragmentów patentu.

To co pokazuje Roon/DAC to po prostu scam.

Problemem Tidala jest to, ze pliki w HiFi to coraz czesciej takze MQA, ktore sukcesywnie zastepuja standardowe FLAC-i o jakosci CD, ktore były do tej pory oferowane. Wiec bez wsparcia sprzetowego MQA w DAC-u rozdzielczosc takiego MQA udajacego FLAC-a 44.1k to az... 13bit.

Sellix nie jest legalny. Jest nieautoryzowanym re-sellerem, ktory przez policje bedzie nazwany paserem. Watpie zeby Qobuz mu odpuscił przy ewentualnej wpadce.

Klientom raczej nic sie nie stanie. Nawet uzycie VPN-a by założyc sobie konto i korzystac z usługi w nieautoryzowanym kraju to tylko złamanie regulaminu usługi.

Tak, MQA to zwykly scam. I uczestniczą w nim koncerny muzyczne. Warner i Universal maja 51% udziałów w firmie MQA. Ewidentnie marzy im sie kontrola nad rynkiem poprzez uzycie DRM i koszenie klientow poprzez dawanie mniej jakosci za wiecej kasy (gorsze MQA jest drozsze od lepszego Hi-Rez FLAC).

Tak samo zreszta jak "Quality" (decymowanie plikow zrodłowych o probkowaniu powyzej 88/96k, "przeciekajace" filtry rekonstrukcyjne, stratne kodowanie wysokich czestotliwosci, itd) i "Authentication" (mozna skazowac najmniej znaczace 8 bitow w pliku MQA a dekoder i tak pokaze ze plik jest nienaruszony, czyli dekoder nie wykrywa zmian w pliku żródłowym i nie gwarantuje, ze to czego słuchamy to jest to co było zamierzone w studiu).

MQA to zwykły skok na kase. Moze i dobry dla branzy ale na pewno nie dla konsumentow.

PS. Brzmienie charakterystyczne dla MQA mozna uzyskac dla dowolnego kodowania (mp3, FLAC, AAC, itd) poprzez zastosowanie dedykowanych filtrow w HQPlayer.

👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po 2 tyg przygody z Qobuz, nawet nie chce się wracać do Tidal 🙂

Co dla mnie potwierdza że te całe MQA to lipa, albo Tidal sam w sobie coś psuje w brzmieniu.

Jako ciekawostka. Niektóre płyty w Qobuz też mają "zaszyte" kodowanie MQA w flacu. Wykrywa je DAC i zapala lampkę MQA. Z ciekawości porównywałem te same kawałki 1:1 puszczane z Tidal i nawet te z Qobuz z zasztym MQA brzmią lepiej jak te same z Tidal. 

Ale generalnie najpiękniej dla moich uszu brzmi CD Audio (44,1) z Qobuz puszczana z streamera przez coaxial do DAC/AMP i dalej na słuchawki plenarne. Tak mnie oczarowało brzmienie ze zainwestowałem w lepszy kabelek coaxial i teraz tylko tak słucham :) Jak w streamer zmienię na wyższą jakość to już nie jest tak pięknie, słychać lepszą rozdzielczość ale to już nie ten klimat. Jest zbyt cyfrowo :)

Na HiFi Stereo tak samo 44.1 z integry i jest pięknie. 

Po 2 latach testowania różnych serwisów, sposobów odtwarzania, ROONów itp znalazłem to co chciałem 😁 

Qobuz 44.1 💪❤️

7 minut temu, tomski_ napisał:

Qobuz 44.1 💪❤️

A jaki masz streamer? U mnie na Volumio jakość Hi res z Qobuza się poprawiła jak zwiększyłem bufor z 2 na 8mb. (16/44,1 nic się chyba nie zmieniło, ale hiresy jakby mniej cyfrowe) 

Przy okazji - też lubie chyba najbardziej 16/44,1 i tak mam ustawione przy playlistach - mój dac pstryka przekaźnikami przy zmianie częstotliwości i mnie wkurza jak zmienia co kawałek 😁

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

A jaki masz streamer?

Korzystam streamera w integrze NuPrime Omnia A300. Odpalam Qobuz w apce od Nuprime. Bardzo fajnie i stabilnie to wszystko śmiga 🙂

Użyczę testowo 5 miesięcznych (aktywowanych i aktywnych przez 31 dni) kont z family (1 na użytkownika forum), chętnych zapraszam na PW. Oczywiście nieodpłatnie, żeby nie było wstrętów i niedomówień ;).

Edytowane przez Williusz

F.Y.I.

Qobuz to launch in Canada

COMING IN MAY 2023

Qobuz is to launch in Canada in May 2023 and the offering will incorporate the entire rich catalogue of Québec streaming platform QUB Musique. The integration of QUB Musique with Qobuz will give Québec artists a whole new technology showcase for their works while giving QUB Musique subscribers an enhanced music-listening experience. As an integral part of Qobuz, QUB Musique will maintain its distinctive brand – for example, by providing customized playlists for Québec music lovers along with high-quality local editorial content (album reviews, feature articles and interviews).

Georges Fornay  Qobuz Deputy CEO said, “After an initial, highly successful collaboration with Quebecor, Qobuz is very pleased to be taking this partnership one step further and thus strengthening our presence in the Canadian market. Qobuz and QUB Musique share the same values and convictions about music distribution, offering a differentiated approach that fosters the promotion of artistic creation and international, French-language and local musical culture. We are delighted to welcome Canadians and Quebecers into the big Qobuz community and offer them a unique, complete experience for enjoying and rediscovering all forms of music.”

Since its founding in 2007, Qobuz has grown its catalogue to more than 100 million titles many of them in HiRes formats (24-bit/up to 192kHz). Available in 25 countries around the world, in Europe, the US, Australia, New Zealand, Latin America and Japan (high-res downloading service only), Qobuz also offers exclusive editorial content written by a team of experts. You can find album reviews, panoramas, liner notes, interviews, biographies and testing grounds, and close to half a million articles. As part of its Canadian rollout, Qobuz will now be hosting the 4000 playlists curated by QUB Musique to showcase creators from Québec.

Current QUB Musique subscribers will be entitled to a preferred monthly rate when they transfer their subscriptions to Qobuz. Starting in May 2023, Qobuz will be accessible on iOS and Android devices, as well as on Macs and PCs.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
  • 2 tygodnie później...

Cześć. Od 22/2 korzystamy z trójką znajomych z planu Studio Family (1m trial + 12 miesięcy usługi). Zapłaciliśmy za rok z góry 250 EUR. Mam 2 wolne konta. Jeśli ktoś jest zainteresowany – zapraszam na priv. Koszt to 203 PLN płatne z góry (za prawie 13 miesięcy).

WITAM wszystkich.

Czy jak tu zapłacę, to  qobuz będzie śmigał ?

z góry dziękuje za podpowiedz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

jak dostane hasło, to wpisać je tu ?

na Polskim IP ,bez vpn ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, morus napisał:

jak dostane hasło, to wpisać je tu ?

na Polskim IP ,bez vpn ?

To tak nie działa. Logujesz się w jakiejś aplikacji do odtwarzania muzyki, która natywnie obsługuje Qobuz np. Roon, BluOs, Daphile, Volumio itp. 

21 minut temu, morus napisał:

a, ze strony qobuza nie pójdzie?

Nie. 

50 minut temu, Piopio napisał:

To tak nie działa. Logujesz się w jakiejś aplikacji do odtwarzania muzyki, która natywnie obsługuje Qobuz np. Roon, BluOs, Daphile, Volumio itp. 

Dodaję, że Naim też posiada dostęp do Qobuz'a.

Pozdrawiam

38 minut temu, morus napisał:

tzn. strona qobuza hasła nie przyjmie ,a przez roon już tak?

ps.  chcę przesyłać pliki z PC na DAC 

Owszem. Strona Qobuza zablokuje dostęp ze względu na lokalizację. Możesz odtwarzać za pomocą Daphile. 

Edytowane przez Piopio

Szukam zamiennego streamingu za Tidala. Porównanie jakości plików FLAC do Tidala to jest taka przepaść że myślę o wypróbowaniu Qobuza tylko pojawia się pewien problem. Korzystam z Lyngdorfa 1120, mógłbym się łączyć przy pomocy Chromecasta (czy nie okroi jakości to inna sprawa) ale żeby to osiągnąć musiałbym być zalogowany w aplikacji nawet pobranie jej z Apple Store nie jest możliwe przez ograniczenia regionalne. Czy zna ktoś jakiś sposób żeby móc to sprawdzić z Lyngdorfem? Poza pakowaniem się w Roona żeby tylko przetestować serwis streamingowy 🙂

a co z kupnem plików?

Mam tez rodzinę we Włoszech,

założą mi konto i opłaty tez z Włoch, czy w tedy będzie to działało w PL. Bez problemu.

Godzinę temu, ferszcik napisał:

Porównanie jakości plików FLAC do Tidala to jest taka przepaść

Jeśli masz te same mastery to jest to bzdura. Pliki flac i streaming brzmią dokładnie tak samo. 

• Pokaż nowe odpowiedzi